Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość a mnie by się przydało
jakieś wegetariańskie nadzienie do tacos...hmm. Jakoś brak mi pomysłów. Ciasto wg przepisu sprzed paru stron - mąka, oliwa, gorąca woda - czyli cieniutkie chrupiące naleśniczki. Ale jaki farsz? Pomóżcie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ciasto majonezowe
Ktoś prosił o więcej informacji co do babki majonezowej. Dopiero dzisiaj zajrzałam na to forum ponownie, więc proszę ten przepis chociaż tak póżno, ale ze szczegółami i wypróbowany praktycznie. Ciasto majonezowe 4 jajka, 1szkl. cukru (dałam około ¾), ¾ szkl. mąki ziemniaczanej, 1szkl. mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200ml majonezu Całe jajka ubić z cukrem, dodać majonez, dobrze wymieszać. W końcu dodać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrobić. Ciasto otrzymuje się dość rzadkie. Wylałam na okrągłą teflonową blaszkę o średnicy 26cm. Piekłam w 180°C 45min. Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem. Od początku do końca wyrabiałam mikserem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moje ulubione
kotleciki smażone 1 duża pierś z kurczaka 3-4 jajka 6 pieczarek 1 pora (biała część) 3 łyżki mąki ziemniaczanej wegeta, sól, pieprz wszystkie składniki drobno pokroić, doprawić przypawami dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką na patelnię i smażyć z obydwu stron.Smacznego!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaska107
czesc mam nadzieje, ze moge sie do Was przylaczyc zostawiam zatem przepis na karkowke czerwona: ok 1,5 kg karkowki vegeta maly ketchup wloclawek 3 lyzki kon.pomidorowego lyzeczka musztardy 1 kostka rosolowa czosnek, cebula Karkowke pokroic w plastry ok 1 cm i obsypac vegeta, odstawic na pol godziny, potem obsmazyc krotko z obu stron i ukladac w naczyniu zaroodpornym SOS ketchup, musztarde, koncentrat i kostke rosolowa rozpuszczona w szklance cieplej wody podgrzac, az skladniki sie polacza, dodac troche pieprzu i czosnek wg.uznania. Sosem zalac karkowke, i posypac duza iloscia cebuli pokrojona w plasterki, piec ok poltorej godziny tem.180-200C U mnie bardzo smakuje i na obiad i od swieta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość glodomorka
nieraz zagladam na ten topik, bo tytul brzmi zachecajaco i patrze, a tu taka klapa :( zamiast jakis ciekawych pomyslow na zestawienia smakowe prawie wszystko jest doprawiane vegeta, czyli wszystko smakuje tak samo :( nie wiem jak inni, ale dla mnie "przyprawy" typu vegeta, maggi, jarzynka itp. sa natychmiast wyczuwalne w potrawach, bo nadaja wszystkiemu taki swoisty ordynarny smak. podczas gdy ziola i przyprawy korzenne mozna zestawiac w najrozniejsze sposoby i wychodza z tego subtelne lub konkretne, ale szlachetne smaki. no ale pewnie niech bedzie zgnile co komu mile ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Panierowane paluszki z kraba + frytki :D taki wlasnie zaraz bede miec obiadek;p za 30min napisze czy smakowalo:P:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ja podobnie
kotleciki smażone podam-bez vegety :-P 2 piersi z kurczaka 4 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki mąki ziemniaczanej zioła (prowansalskie) sól pieprz Piersi pokroić w drobną kosteczkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, mąkę, zioła, sól i pieprz. Odstawić do przegryzienia na ok. 1h. Formować małe placki, nakładać na rozgrzaną oliwę, na patelnię. Podawać można według uznania - z pieczywem białym... sałatką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KARKÓWKOWA
Karkówka bez kości-ok 1 kg (ilość dowolna), Pieczarki -ok 1 kg, ser żółty, ketchup pikantny, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, ok 6 cebuli Karkówkę kroimy w plastry szer. ok.1,5 cm,lekko rozbijamy posypujemy ją po obu stronach solą , pieprzem, ostrą papryką, a następnie smarujemy po obu stronach pikantnym ketchupem. Układamy ją w brytwannie(na blasze). Na karkówkę kładziemy wymieszane razem pokrojone I i lekko podsmażone drobno pieczarki i cebulę pokrojoną w kostkę i na to po łyżeczce ketchupu.Pieczemy karkówkę w piekarniku do miękkości ok. 2-2,5 godz. Pod koniec pieczenia posypujemy wszystko utartym żóltym serem. Można podawać na ciepło ale smakuje również nieźle jak wystygnie. W trakcie pieczenia od czasu do czasu warto docisnąć pieczarki do mięsa zanurzając je w tworzącym się sosie. najlepsze z sosem czosnkowym!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alelen
Głodomorka dziekuje ci bardzo za tę krytyke vegety. Dziś własnie sprobowałam się bez niej obyc robiąc moj ulubiony gulasz z kurczaka. Wcale nie byl gorszy w smaku, a nawet duzo lepszy. 2 podwójne piersi z kurczaka kroję w kostke i podsmażam na patelni (na oleju) Jak są juz ładnie obrumienione wrzucam na patelnie pokrojoną cebulę, pokrojoną czerwoną paprykę i pokrojone 30 dkg pieczarek. Solę i pieprzę. Podsmażam jeszcze troche aby zarumienily sie lekko pieczrki i cebulka. Wlewam na patelnię wodę gorącą z czajnika i to wszystko przekładam do rondelka. Duszę pod przykryciem az będzie dobre:) Na koniec zagęszczam sos: lyzka śmietany z 2 lyzkami maki i odrobina wody- mieszam w garnuszku i wlewam do gulaszu mieszajac. Musi jedynie "pyrknąć"i gotowe. Dzisiaj bylo z ziemniaczkami i buraczkami czerwonymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość glodomorka
alelen, bo taka prawda, dadaj jeszcze do tej twojej mamalygi troche ziolek, czosnek i zobaczysz jakie bedzie nie bo w gebie ;) bez wegety po prostu jedzenie ma swoje delikatne smaki, mozna je laczyc w dowolne harmonie, a z vegeta wszystko jest na jedno kopyto, bo glutamian sodu dziala otumaniajaco na zmysl smaku i zaglusza w jedzeniu jego faktyczne smaki) (pisze mamalygi, bo sama robie bardzo podobne danie i tak je wlasne nazywam :D) p.s. gwoli wyjasnienia slowow mamalyga pochodzi od serwowanej czesto w kuchniach balkanskich i srodziemnowmorskich "kaszki" kukurydzianej jako dodatku weglowodanowego do obiadu (zamiast np. ziemniakow)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podnosimyyyyyyyyyyyy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uppppppppppppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a gdzie przepisy
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość POEZJA SMAKU
Bardzo prosta a zarazem wykwintna sałatka! Składniki: puszka ananasa, puszka kukurydzy, dwa filety z kurczaka, 3 ząbki czosnku, majonez Fileta gotujemy w osolonej wodzie, ostudzonego kroimy w kosteczkę, kukurydzę i ananasa odcedzamy (ananasa kroimy), do majonezu wyciskamy czosnek, wszystko razem mieszamy i gotowe! Uwaga !!! można się od niej uzależnić ;) Pozdrawiam wszystkich.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedna madzia
przepraszam, a dlaczego wydaje ci sie, ze ta salatka jest wykwintna? rozumiem, ze moze byc smaczna, ale wykwintosci nadaje jedzeniu szlachetnosc skladnikow i przypraw, czego nie mozna stwierdzic w podanej salatce :) to tak tylko gwoli sporostowania ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BAGIETKI CZOSNKOWE 4 -5 ząbków czosnku, suszona bazylia lub jak kto woli oregano 125 g masła, sól, 1 Bagietka pokrojona w kromki Wszystkie składniki wymieszać. Przygotowaną pasta posmarować kromki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ffff
a co mozna wykombinowac z miesa mielonego? Tylko nie ktlety mielone, pulpety, spaghetti, lasania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wiosna 123
ffff - chilli con corne (nie wiem, czy tak to się pisze) jest to potrawa, chyba meksykańska: mięso mielone, fasola i koncentrat pomidorowy. Jeśli chcesz poszukam przepisu i napiszę go tutaj. Natomiast ja mam takie pytanie: co można zrobić ze szparagów w zalewie w słoiku, oprócz "w szynce i z majonezem" czy można z takich zrobić zupę, czy ktoś zna przepis?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do wiosna123
Sałatka ze szparagów 250 g ananasa w kostkach z puszki 100 g pieczarek słoiczek szparagów pół pieczonego lub gotowanego kurczaka -ja biorę piersi 3 jajka 150 g. majonezu pomidor natka sól, pieprz Mięso kurczaka bez skorki pokroić w małe kostki, można użyć resztki, niekoniecznie pierś. Szparagi pokroić w 2-3 cm. kawałki, pieczarki b. świeże(opłukać kapelusze pojedynczo, nie obierać) drobno posiekać. Wszystko od razu razem wymieszać, dodając ananasa i majonez, doprawić do smaku i ew. troszkę soku z ananasa, jeśli trzeba. Jajka ugotowane na twardo posiekać, pomidor pokroić w drobna kostkę, wymieszać z siekana natka i posypać ta mieszanka sałatkę. Podać po ochłodzeniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja ulubiona
kromka z maslem posypana szczypta soli;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do ffff
danie mexykańskie 1. 400g mięsa mielonego 2. 1 puszka czerwonej fasoli 3. 1 puszka kukurydzy 4. 1 łyżka czosnku granulowanego 5. około łyżeczki słodkiej i ostrej papryki mielonej 6. łyżeczka chilli mielonej 7. (mała) szczypta imbiru mielonego 8. (mała) szczypta curry 9. sól i pieprz do smaku i wg uznania 10. ok 5 łyżek oliwy z oliwek 11. niekoniecznie ale można dodać 5 kropel sosu sojowego ciemnego (może być jasny) 1. mięso zmieszać z przyprawami, przykryć folią i odstawić do lodówki na ok 1 godzinę 2. rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso i je podsmarzyć porządnie 3. kukurydzę i fasolę odcedzić i przelać zimną wodą aby nie było płynu z puszek 4. dodać fasolę i kukurydzę do mięsa; podsmażyć razem ok 7 min 5. podawać z brązowym ryżem lub z podsmażanymi we frytkownicy półksiężycami ziemniaków 6. SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do ffff
Zapiekanka z mielonego 1kg miesa mielonego-moze byc mniej... ok. 200g. szynki gotowanej w plasterkach (wedliny) puszka kukurydzy puszka groszku 2 cebule 4 pomidory ok.250g makaronu rurki lub jakis inny- grubszy ok. 200g potartego zoltego sera przyprawy Makaron ugotowac tradycyjnie -na prawie miekko... Odcedzic i zostawic... Cebule pokroic w kostke i podsmazyc na zloty kolor. W miedzyczasie szynke pokroic na kwadraty i wrzucic do cebuli...-i razem podsmazac... Nastepnie mieso mielone przyprawic wedlug smaku...i odrywajac male kawalki dodawac do szynki i cebulki.To wszystko razem podsmazyc... Pomidory(lub oststecznie koncentrat pomid) zalac wrzatkiem i obrac ze skorki. Pokroic na kawalki i dodac do tego wszystkiego... Chwilke smazyc, az pomidory sie "rozpuszcza" . Na koniec dodac makaron, wymieszac i znow przez chwilke smazyc wszystko razem...( jakies moze 5min) Piekarnik nagrzac do 200 stopni. Przelozyc zapiekanke do zaroodpornego naczynia, posypac startym serem, naczynie zamknac i piec ok. 30 minut .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość frajda
uwielbiam nadziewane różne rzeczy :) Bardzo pięknie i pysznie jest nadziać mięsem mielonym ziemniaki wydrążone (duże muszą być), paprykę (wtedy dobrze zrobić mięso jak na gołąbki z ryżem), albo te wielkie rury makaronowe. wstawiasz do naczynia do zapiekania, podlewasz bulionem i czekasz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No właśnie mam proble bo nie wiem jak dokładnie zrobić takie \"rury makaronowe\" czy lasagne. Czy trzeba makaron lub płaty podgotować i czym doprawić mięso - proszę poradźcie jak to szybko i łatwo zrobić (o ile jest to możliwe)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość DO NIUNIA
płaty na lasagne i na rury zawsze lekko pdogotowuję na aldente i potem robię danie..a mięsko mielone doprawiasz wg gustu np tak ja na mielone ale bez jajka ale np z zołtym serem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lady_in_black
Skrzydełka po diabelsku 10-12 skrzydełek z kurczaka sól składniki do marynaty: 3/4 szklanki ketchupu pikantnego 2 łyżki oleju 2 łyżki miodu czubata łyżka musztardy ostrej 4 zmiażdżone ząbki czosnku łyżka sosu sojowego łyżeczka chili Dokładnie wymieszać składniki marynaty. Skrzydełka przeciąć w stawach, włożyć do miski, zalać marynatą i odstawić przynajmniej na 12 godzinach. Po wyjęciu z zalewy ułożyć kawałki skrzydełek kurczaka na blasze lub w płytkim żaroodpornym naczyniu, grubo posmarować marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Przykryć pergaminem i piec około 10 minut, po czym odwrócić, posmarować resztą zalewy i piec bez pergaminu jeszcze około 10 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ptasia gryppa
kotleciki drobiowe :-P piersi kurczaka (np kotlet na osobę) -adekwatna do tego ilość krążków ananasa z puszki -dokładnie tyle samo plasterków żółtego sera -ulubione przyprawy -olej (do smarowania filetów i do smażenia) -ketchup pikantny kotlin Piersi rozbić na w miarę cienkie kotlety. Każdy z nich natrzeć ulubionymi przyprawami (można skorzystać z gotowej przyprawy do kurczaka), a później posmarować olejem. Odstawić na godzinkę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, "wrzucić" na nią kotlety. Podsmażyć je z jednej strony. Odwrócić na drugą stronę. Na każdym kotlecie położyć po 1 plasterku ananasa i po 1 plasterku sera. Przykryć pokrywką i smażyć aż do roztopienia się sera.Już na talerzu w otwór od ananasa wlać po łyżeczce ketchupu.Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piersi na ostro piersi z kurczaka jajko sól, pieprz, papryka ostra bułka tarta olej Piersi z kurczaka pokroić na nieduże kawałki, np. na szersze paski. Posolić, posypać ostrą papryką albo popieprzyć i zanurzać najpierw w jajku, a potem bułce tartej. Smażyć w oleju,ale nie na za mocnym ogniu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość potrawka z kurczaka
2 piersi z kurczaka; 1-2 pory; puszka ananasów; 1 łyżka mąki ziemniaczanej ; przyprawy (sól, pieprz, jarzynka). Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, pokroić w paski lub kostkę. Podsmażyć na złoty kolor i przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojony w krążki por i włożyć do rondla z uprzednio podsmażoną piersią. Następnie pokroić w kostkę ananasy i razem z sokiem zalać pozostałe składniki. Jeżeli sok nie pokrywa zawartości rondla należy uzupełnić wodą. Do smaku dodać przyprawy - sporo jarzynki. Rozprowadzić 1 łyżkę mąki w wodzie i wlać do sosu, aby był lekko zawiesisty. Dusić na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. Podawać z ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×