Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość pierś z kurczaka
to juz ostatni :P skladniki: piers z kurczaka, jogurt naturalny, ocet winny, chili przygotowanie: z jogurtu naturalnego, octu i duzej ilosci chili (ostrosci naprawde nie czuc) zrobic marynate (mozna dodac odrobine majonezu). piers z kurczaka wlozyc w marynate i marynowac kilka godzin (najlepej zrobic wieczorem, zostawic na noc i smazyc dopiero nastepnego dnia na obiad). smazyc jak normalnego kotleta lub grillowac na grillu (polecam to ostatnie, o niebo lepsze).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fasolka again
smayzmy cebule pokrojona w kostke, tylko nie moze byc spalona ale miekka, solimy troszeczke, dodajemy ugotowana fasolke mieszamy i jemy..inna wersja fasolki z bulka i chyba nawet lepsza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
mam pytanie do jabłka Orientu dotyczący Neptunek, a mianowicie, ten sos boloński , suchy , jak napisalaś, to obojetnie,czy firmy Winiary, czy Amino, czy moze masz jakiś wypróbowany,że wiesz, że jest dobry i nie zepsuje smaku potrawy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość włoska_maniaczka
LASAGNE ZE SZPINAKIEM Składniki: Pół opakowania lazagne , 500 g szpinaku frosty, 50 g parmezanu Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Sos beszamelowy: Na maśle smażymy mąkę, dodajemy przyprawy i zalewamy mlekiem. Danie: 1) płaty ciasta włożyć na 4-5 minut do wrzącej wody by nieco zmiękły 2) szpinak przygotować wg przepisu na opakowaniu 3) W naczyniu żaroodpornym (delikatnie wysmarowanym tłuszczem) płaty ciasta przekładać warstwami szpinaku, polewać sosem beszamelowym i posypywać parmezanem, na wierzch położyć ciasto, polać sosem beszamelowym i posypać serem 4) Zapiec w gorącym piekarniku w temp. 200 ˚C około 30 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cześć, ja polecam szybkie i zdrowe danie- naleśniki z warzywnym farszem: Ciasto na naleśniki ½ kg mąki tortowej ½ szklanki mleka ½ szklanki wody gazowanej 4jaja białko ubić na pianę + dodać żółtko łyżeczka soli i cukru 2 łyżeczki oliwy ( dodać do ciasta i smażyć już bez oleju ) Farsz 1 kiełbasa podwawelska, toruńska lub parówki - jak kto woli 1opakowanie mieszanki gotowych mrożonych warzyw włoskich z sosem 1 cebula, ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy Usmażyć naleśniki. Osobno podsmażyć kiełbaskę ,cebulkę czosnek i mrożone warzywa doprawić koncentratem. Można w ten sam sposób zrobić placki ziemniaczane mnie jednak lepiej smakują naleśniki i nie są tak tłuste jak placki. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jakim cudem naleśniki z kiełbachą i warzywami z sosem mają być zdrowe ? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mika205
Dziewczyny super przepisy,dziękuję macie może jakieś pomysły na gorące śniadanka??? -mało tłuszczu,a smaczne- naleśniki z serem ,gofry i parówki oraz jajecznica już odpadają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzanki z białym serem? owsianka na gorąco ? Jajko na miękko i kanapka z pomidorem i szczypiorkiem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do aagunia
sos boloński zazwyczaj kupowałam z winiar ale myślę ze inny też byłby dobry. przepraszam ze dopiero tak późno odp. lae dawno tutaj nie zaglądałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
polecam sałatke warstwową z tuńczyka: gotujemy 5jaj,studzimy i oddzielamy żółtka od białek 3 srednie cebule drobniutko kroimy, solimy płaska łyżeczką soli.dodajemy łyżkę octu,mieszamy i odstawiamy. na spód salaterki dajemy odsączonego tuńczyka w oleju ,na to dajemy cebulkę,smarujemy cienko majonezem,delikatnie pieprzymy,ścieramy 15 dag żółtego sera,smaryjemy majonezem, ścieramy białka jaj,znów majonez,a na wierzch ścieramy żółtka jaj.Sałatka jest najlepsza po ok. 2 godzinach spędzonych w lodówce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Dzieki za odpowiedż dotyczącą sosu bolońskiego. Ja też nie zaglądam tu codziennie, więc nic się nia stało, że nie odpisałaś od razu... Też nie zawsze mam czas , a niekiedy brak mi nawet ochoty...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hałupy łelkam tuuuuuuu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hałupy łelkam tuuuuuuu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość witammmaa
a cos prostego ze szpinaku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podalam przeciez prosty
prszepis na szipnak na poprzedniej stronie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscinnie...
Smakosze!!! potrzeba waszej pomocy, Dzis laczy sie cala kafe, blagamy o wasze glosy. Zostaly niecale 2h... mam duza prosbe! wejdz na www.krakvet.pl/forum zarejestruj się, wejdz w forum na: sklep www krakvet pl i tam jest ankieta: głosowanie na luty ktore schronisko otrzyma pomoc. PROSZĘ,.... zagłosuj na schronisko w GŁOWNIE. jesli to dla Ciebie nie jest duzy problem, prosze, zaglosuj. schronisko w GŁOWNIE jest bardzo biedne i jesli wygra glosowanie dostanie bardzo duza pomoc (duuuuzy zapas jedzenia dla podopiecznych) od krakvetu. psy i koty nie beda juz wiecej glodowac. z gory dzieki jesli pomozesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bzdettt
jak cos przyprawiasz curry i kardamonem to nie jest chinskie tylko indyjskie ;) (to bylo do tej baby z samej gory)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prawie chińszczyzna
dlatego tez nazwa jest PRAWIE chinszczyzna, babo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wspaniały temat :) Parę przepisów już stąd wykorzystałam :) Od siebie polecam najpyszniesze udka kurczakowe. Składniki - Udka, szklanka ketchupu, pół szklanki musztardy. Udka osolić, opieprzyć i na patelnię na rozgrzany olej . Podsmazyć z każdej strony po 6-7 min. Musztardę wymieszać z ketchupem. Podsmażone udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować ketchupowo-musztardową breją i do piekarnika. Po 15 min obrócić, pomazać i dalej na 15 min. Można jeść na ciepło, ale prawdziwie pyszne są następnego dnia zimne z lodówki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość papryczki nadziane
Będą o wiele smaczniejsze jeśle się je upiecze w prodiżu lub piekarniku. Gotowanie wypłukuje z nich zbyt wiele dobroci, w tym wit.C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PRZEPIS NA SAŁATKĘ ANANASOWĄ: -puszka ananasów w ćwiartkach najlepiej -majonez koniecznie kielecki -20 dka żółtego sera -3-4 ząbki czosnku Ananasy pokrojone wrzucić do miski ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami dodać majonez, i koniecznie dużo czosnku wycisnąć, sół, pieprz do smaku, gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiosna wiosna
witam serdecznie wszystkich :-) bardzo fajny topik stworzyłyście . kto wrzuci jakiś fajny i bardzo łatwy przepis na jakieś ciasto . dzięki z góry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ole ole ole ole
up up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GULASZ WĘGIERSKI Z FASOLĄ🌻 50 dag ugotowanej fasoli(biała lub kolorowa) 60 dag łopatki wieprzowej 20 dag cienkich parówek 30 dag boczku 2 cebule,2 marchewki,2 pietruszki 5 ząbków czosnku 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 2 łyzki smalcu sól,pieprzwegeta,cukier i ocet do smaku Łopatkę i boczek pokroic w gruna kostkę,dodać pozbawione osłonek parówki pokrojone w plasterki.Smazyć na smalcu około 5 min.Marchew,pietruszkę,obrac i pokroic w słupki,paprykę oczyścić,pokroić w kostkę,to samo zrobić ze sparzonym pomidorem,obranym ze skórki.Czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie składniki z podsmażonym wcześniej mięsem ,wymieszać.Posolić,wsypać wegetę i dusić na wolnym ogniu przez 45 min,az mięso będzie miękkie.Wtedy dodać ugotowaną fasolę,doprawić pieprzem,octem i cukrem do smaku.Jeszcze raz zagotowac.Podawać jak każdy gulasz z ziemniakami lub kaszą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KURCZAK FASZEROWANY🌻 1,5 kg kurczaka 1 podwójną pierś z kurczaka 3 jajka 2 pęczki natki pietruszki 3 ząbki czosnku(wycisnąć) 2 duże cebule (drobno pokrojone) 1 bułka namoczona w mleku bułka tarta(3 łyżki) majeranek,wegeta,sól,pieprz,przyprawa magi Sciągnąć delikatnie skórę z kurczaka,nadmiar skóry na skrzydłach i udkach obciąć,tak,aby kształtem skóra przypominała,,poduszeczkę,która mamy wypchać;)Otwory po skrzydłach i udkach zszyć ciemną nitką,zostawiając jedynie otwór,przez który włożymy farsz. Surowego kurczaka obrać z mięsa i razem z podwójną piersią zmielić przez maszynkę.Do zmielonego mięsa dodajemy posiekana natkę pietruszki,pokrojone cebule,czosnek,jajka,przyprawy,bułkę tartą i namoczoną bułkę,wyrabiamy masę. Farszem wypełniamy skórę z kurczaka i dokładnie ją zszywamy.Nacieramy solą i słodka papryką dość dużo i wkładamy do rękawa do pieczenia,zawiązując jego końce. Pieczemy w piekarniku przez godzinę.Przed upływem godziny,na 10 min przed, rozcinamy u góry rękaw,aby skórka się zarumieniła. Kurczak ten smakuje wyśmienicie zarówno na gorąco,jak i zimna przekąska.Polecam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej! ktoś pisał tutaj o neptunkach, mam pytanko jak przyprawić to mięsko mielone tak jak na kotleciki czyli z jajkiem czy tylko przyprawy. no i ile piersi i ile mięska mielonego. czekam na odpowiedż!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis na bardzo szybki obiadek ;-) -1 woreczek mrozonej zielonej fasolki -1 puszka pomidorow z puszki - ugotowany brazowy ryz - przyprawa knora w kostce bazylia i oregano Fasolke zamrozona wrzucic na patelnie i smazyc ok 10 min az sie rozmrozi, dodac pokrojone pomidory z puszki wraz z tym sosikiem, dodac przyprawy i jeszcze troszke poddusic. Podawac z ryzem :-) pycha a jaki piekny aromat podczas smazenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szybkie ciasto z owocami - 1 spod torcikowy - 1 banan - brzoskwinie z puszki - galaretka - bita smietana Zaczynamy od zrobienia gatalertki wg przepisu na opakowaniu (jezeli wlozymy do zamrazarki ten goracy plyn to po 40 minutah juz sie zetnie ;-). Spod polewamy np. herbatka malinowa lub zwykla herbata aby troszeczke zmiekl bedzie lepszy. Kroimy babany i brzoskwinie i ukladamy na spodzie , po 40 minutach nakladamy galaretke i na to bita smietana. Ciasto w wekend wyszlo mi takie pyszne wstyd sie przyznac ale zjadlam cale :-( caly dzien mi to zajelo a z natury nie jestem lasuchem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o to jest moj ulubiony obiad moj maz go wymyslil a ja dodalam do tego salatke. 1 -1,5 kg ziemniakow obieramy i kroimy w talarki sredniej grubosci. Posypujemy obficie kucharkiem i polewamy olejem. To wkladamy do piekarnika na polana olejem blache. Pieczemy ok 40 min w tem 180 stopni . W miedzy czasie conajmniej raz trzeba te ziemniaczki przewrocic. Do tego slatka z salaty lodowej (koniecznie bo ona jest bardzo krucha ), pokrojonego pomidora i kukurydzy, dodajemy do tego jakis sos salatkowy z torebeczki albo robimy sami (bazylia tymianek lub ziola prowansalskie mieszamy z oliwa z oliwek ) i polewamy salatke. Jemy ten obiad od kilku miesiecy zawsze w sobote hihi i jeszcze nam sie nie znudzi , ziemniaczki mimo iz tuczace ale sa tak dobreee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×