Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość aleale
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sałatka z kurczakiem i porem 1,5 woreczka ryżu puszka kukurydzy 1 œredni por pierœ z kurczaka majonez Pierœ usmażyć jak kotlet w jajku i bułce tartej, pokroić. Wymieszać z resztš składników i majonezem. Doprawić solš i pieprzem. Rewelacja:) pozdrawiam 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
znowu kilka przepisów jeszcze nie wypróbowanych, ale zapisanych w moim notesiku do wypróbowania:) Gruszkowe niby nic Ciasto: - 250 g mški - 4 łyżki proszku - 200 g cukru - 4 jaja - 125 g masła - 125 ml œmietany bitej Nadzienie: - 460 g gruszek - polewa Składniki ciasta wymieszać. Wyłożyć na natłuszczonš okršgłš formę. Ułożyć na górze gruszki. Piec 30 min w temp. 160.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ziemniaki zapiekane z pomidorami - 1 kg ziemniaków - 30 dag mięsistych pomidorów - 2 cebule - 4 jaja - 3/4 szklanki œmietany - 15 dag startego żółtego sera - koperek, natka pietruszki - sól, pieprz Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w talarki. Pomidory (bez skórek) i cebulę pokroić w plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć najpierw cebulę, a potem ziemniaki. Jaja ugotować na twardo i pokroić w plasterki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć warstwami: połowę ziemniaków, jaja, pomidory, cebulę i resztę ziemniaków. Każdš warstwę przyprawić solš i pieprzem, posypać żółtym serem. Polać potrawę œmietanš i wstawić na 10 min do goršcego piekarnika. Przed podaniem posypać posiekanš zieleninš. 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sernik rodem z USA - 2 opakowania herbatników czekoladowych - 120 g masła - 750 g serków Philadelphia - 200 g cukru pudru - 4 jajka - 2 żółtka - sok z 4 limonek - skórka z limonki Rozdrobnione herbatniki zmiksować z masłem. Powstałš masę schłodzić w lodówce. Okršgłš formę wyłożyć dokładnie foliš spożywczš. Spód formy wyłożyć masš herbatnikowš. Serek Philadelphia zmiksować z cukrem pudrem, 4 jajkami i 2 żółtkami, sokiem z limonek i skórkš z limonki. Masę serowš (będzie dosyć luŸna) wylać na czekoladowy spód. Formę włożyć do naczynia wypełnionego goršcš wodš. Woda powinna sięgać do ok. 2/3 wysokoœci formy. Piec ok. godzinę w 200 stopniach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ciasto z brzoskiniami - błyskawiczne - 5 jaj - niepełna szklanka cukru - 2 szklanki mški - 3 brzoskwinie (z puszki) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki wody Jajka dokładnie zmiksować z cukrem na sztywnš masę, potem delikatnie i na małych obrotach dodać mškę, powoli olej i potem wodę. Gdy masa będzie jednolita dodać proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Na górę położyć pokrojone brzoskwinie. Piec w 180 stopniach ok. 35 - 40 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ryba w cieœcie pieczarkowym - kawałek ryby maœlanej (ok. 50-60 dag) - sól, pieprz - 2 cytryny - 3 - 4 pieczarki - jajko - 3 - 4 pełne łyżki gęstej œmietanki - szczypta czosnku granulowanego - mška - oliwa - 3 pęczki szczypioru grubego - duży jogurt naturalny - 2 zupki błyskawiczne z makaronem łagodne Rybę pokroić w poprzek. Skropić cytrynš, posypać solš. Z opakowań zupek wyjšć saszetki z suszonymi ziołami, rozetrzeć je w palcach i również posypać rybkę. Makaron z torebek zalać wrzštkiem i wsypać z kolejnych dwóch saszetek bazę rosołowš - odstawić aż zmięknie. Przygotować panierkę do ryby: roztrzepać jajko, zetrzeć do niego na drobnej tarce pieczarki. Leciutko doprawić (pieprz, sól, czosnek). Dodać œmietankę. Wszystko razem lekko ubić widelcem. Plastry rybki maczać w jajku ze œmietankš i obtaczać w mace. Natychmiast kłaœć na rozgrzanš oliwę, smażyć z obu stron do zrumienienia. Sos: posiekać drobno szczypior. Dodać do niego jogurt, sok z cytryny-do smaku, sól, pieprz. Kotleciki rybne podawać z odsšczonym makaronem i dużš porcjš szczypiorkowego sosu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka œródziemnomorska z fetš - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie sera feta - 2-3 pomidory - 2-3 cebule - 150 g szynki - sól, pieprz Ciasto rozcišgnšć na blaszce (zostawiajšc papier, na którym się znajduje). Pokrojonš w półksiężyce cebulę usmażyć na margarynie lub oleju i wyłożyć na ciasto. Pokrojone w cienkie plasterki pomidory wyłożyć na cebulę, posypać pieprzem i odrobinš soli. Na pomidorach ułożyć pokrojonš w paseczki szynkę, a następnie rozdrobnionš (np. w palcach) fetę. Na wierzchu ułożyć jeszcze jednš warstwę pomidorów i posypać pieprzem. Całoœć piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Prosta sałatka z tuńczyka - puszka lub 2 mieszanki meksykańskiej Bonduelle (jest tam kukurydza, groszek, kawałeczki różnokolorowych papryk) - 1 - 2 puszki tuńczyka - kilka łyżek majonezu - sól, pieprz Warzywa odcedzić z zalewy, wymieszać z tuńczykiem, dodać przyprawy i majonez. 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kolorowa sałatka - 1/2 kg pomidorów - po 10 dag kukurydzy i zielonego groszku z puszki - czerwona cebula - zšbek czosnku - 2 łyżki octu winnego - 4 łyżki oleju - łyżeczka musztardy - 2 łyżki listków bazylii - sól, pieprz Czosnek obrać, posiekać. Posypać odrobinš soli, rozetrzeć. Wlać ocet winny, mieszać, aż sól się rozpuœci. Wlać olej, dodać musztardę, dokładnie wymieszać, przyprawić pieprzem. Kukurydzę i zielony groszek osšczyć z zalewy. Cebulę obrać, pokroić w kršżki. Groszek, kukurydzę i cebulę polać sosem, wymieszać, odstawić na 30 minut. Pomidory umyć, pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Dodać wymieszane warzywa, posypać listkami bazylii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sałatka z tuńczykiem i czerwonš fasolš - puszka czerwonej fasoli - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka tuńczyka w oleju - pół cebuli - pół papryki czerwonej - łyżeczka Vegety - 2 łyżki majonezu - łyżeczka musztardy - pieprz Zawartoœć puszek osšczyć z zalewy i połšczyć. Dodać osšczonego tuńczyka - wlać trochę oleju do sałatki. Cebulę drobno posiekać, paprykę trochę grubiej, dodać majonez, musztardę, przyprawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sałatka paprykowa - czerwona papryka - zielona papryka - żółta papryka - ew.pomarańczowa papryka - opakowanie sera feta - opakowanie pestek dyni Sos: - 4 łyżki oleju lub oliwy - pół cytryny - łyżka cukru - zšbek czosnku Pestki dyni podsmażyć na suchej patelni, aż będš rumiane. Paprykę i ser pokroić w kostkę. Zrobić sos, czyli utrzeć wszystkie składniki, lub mocno wymieszać w zamkniętym słoiczku. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu. Palce lizać!;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ehhhh.. widzę że sama tu walczę o przetrwanie topiku?:( ale nie będę taka, i podam jeszcze kilka przepisów:) Ciasto cynamonowe - 25 dag margaryny - 25 dag mški - 25 dag cukru - cukier waniliowy - 4 jaja - 4 krople esencji cytrynowej - 1,5 łyżki mielonego cynamonu - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - po 12,5 dag mielonych migdałów i rodzynek Margarynę utrzeć z połowš cukru, dodać jaja ubite na pianę z resztš cukru. Wsypać mškę wymieszanš z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dokładnie wyrobić. Na końcu włożyć bakalie. Ciasto piec 40—50 min w œrednio nagrzanym piekarniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Schab pieczony z sosem chrzanowym - 1 kg schabu œrodkowego - 1/2 główki czosnku - sól, pieprz - 2 łyżki chrzanu - 2 łyżki majonezu - łyżka jogurtu naturalnego - 4 szalotki do dekoracji Mięso umyć i osuszyć. Czosnek zmiażdżyć w prasce, wymieszać w miseczce z solš i œwieżo zmielonym czarnym pieprzem. Takš mieszankš natrzeć mięso z każdej strony i wstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całš noc. Mięso włożyć do rękawa i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 400 minut. Przygotować sos chrzanowy. Chrzan, majonez i jogurt wymieszać w miseczce. Polać ostudzone mięso. Udekorować przekrojonymi wzdłuż szalotkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sałatka luksusowa - 25 dag młodych pieczarek - 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach - 2 jajka ugotowane na twardo - 2 małe ogórki konserwowe - stršk marynowanej papryki - majonez - sól i pieprz do smaku - posiekana natka pietruszki lub pęczek cebulki dymki - sok cytrynowy lub ocet winny Pieczarki umyć i jeœli sš malutkie - pozostawić w całoœci, jeœli sš większe - pokroić w plasterki. Skropić octem lub sokiem z cytryny, zalać wrzšcš osolonš wodš i obgotować przez chwilę, odcedzić. Ziemniaki obrać i pokroić w drobnš kostkę, ogórki i paprykę drobno posiekać, dodać posiekanš natkę lub dymkę, połšczyć z pieczarkami i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku i wymieszać z majonezem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mintaj z warzywami - 8 filetów - 2 cebule - kawałek pora - czerwona papryka - puszka kukurydzy - sok z cytryny, - sól, pieprz lub inne przyprawy wg uznania Filety usmażyć na oleju. Cebulę i pora zeszklić, dodać do ryb. Paprykę pokroić w paseczki, kukurydzę osšczyć. Wymieszać. Na głębokš patelnię przełożyć najpierw warzywa, potem podsmażone filety. Przyprawić po wierzchu. Podawać z ryżem. --------------------------------------------------------------------------------- Zasmażana kapustka - główka białej kapusty - sól, pieprz - cukier - ocet - kawałek wędzonego boczku Kapustę poszatkować, do rondla wlać oliwę, włożyć kapustę i na małym ogniu, pod przykryciem i często mieszajšc, dusić. Osobno na patelni zrumienić drobno pokrojony boczek, następnie dodać do kapusty. Doprawić solš, cukrem i 3 łyżkami octu aż uzyskamy doœć wyraŸny, słodkokwaœny smak, dodać pieprz. Dusić do momentu aż kapusta będzie miękka ale lekko krucha i nie rozgotowana. ---------------------------------------------------------------------------- Herbata z lodem i œmietanš - 3 i 1/2 łyżeczki czarnej herbaty - filiżanka wody - łyżka stołowa cukru - 3 kostki lodu - 2 łyżki stołowe œwieżej œmietanki Herbatę zalać wrzšcš wodš i osłodzić. Do szklanki wrzucić kostki lodu i dodać œwieżš œmietankę. Po 3 minutach wlać przecedzony napar z herbaty. Herbatę z lodem podawać ozdobionš "czapeczkš" ze œmietany. ------------------------------------------------------- Boskie spaghetti - makaron - ser camember lub brie lub rokpol - serek topiony - 250 ml mleka - czosnek Mleko w rondlu rozgrzać, dodać w kostkę pokrojone sery przegotować mieszajšc, dodać czosnek wyciœnięty przez praskę. Makaron w międzyczasie ugotować. Podawać z sałatkš z pomidorów ze œwieżš bazyliš i oliwš.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sałatka z tuńczykiem i czerwonš fasolš - puszka czerwonej fasoli - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka tuńczyka w oleju - pół cebuli - pół papryki czerwonej - łyżeczka Vegety - 2 łyżki majonezu - łyżeczka musztardy - pieprz Zawartoœć puszek osšczyć z zalewy i połšczyć. Dodać osšczonego tuńczyka - wlać trochę oleju do sałatki. Cebulę drobno posiekać, paprykę trochę grubiej, dodać majonez, musztardę, przyprawy. ------------------------------------------------------ Sałatka paprykowa - czerwona papryka - zielona papryka - żółta papryka - ew.pomarańczowa papryka - opakowanie sera feta - opakowanie pestek dyni Sos: - 4 łyżki oleju lub oliwy - pół cytryny - łyżka cukru - zšbek czosnku Pestki dyni podsmażyć na suchej patelni, aż będš rumiane. Paprykę i ser pokroić w kostkę. Zrobić sos, czyli utrzeć wszystkie składniki, lub mocno wymieszać w zamkniętym słoiczku. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu. ------------------------------------------------------------------------ Kurczak w sosie jogurtowym - pierœ z kurczaka bšdŸ udka - 4 małe jogurty naturalne - 6 zšbków czosnku - 2 łagodne zielone papryczki - cytryna - natka - masło - sól, pieprz Paprykę pokroić w drobne kršżki. Czosnek posiekać. Jogurt zmiksować z sokiem z cytryny, solš, pieprzem, dodać paprykę, czosnek. Kurczaka natrzeć. Włożyć do brytfanny, zalać sosem jogurtowym. Pozostawić na noc. Kurczaka wyjšć z marynaty, odsšczyć. Mięso przełożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, piec 40-45 minut . Na 5 minut przed końcem gotowania wlać sos jogurtowy. Posypać natkš. --------------------------------------------------------------------- Pyszne ciasto z bitš œmietanš - gotowy biszkopt czekoladowy - płatki migdałowe - œnieżka - 2 szklanki mleka - pół tabliczki czekolady Poncz: - aromatyczna herbata - amaretto - sok malinowy lub inny Biszkopt przekroić w poprzek dwukrotnie. Ubić œmietanę na sztywno. Zrobić poncz, parzšc bardzo mocnš aromatycznš herbatę (można dodać do naparu syropu malinowego i trunek aromatyczny np. amaretto). Przekładać biszkopt bitš œmietanš. Posmarować œmietanš również wierzch. Posypać wiórkami migdałowymi i startš na tarce czekoladš.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość betititi
ojjjjj dawno mnie tutaj nie było:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ostatnio tesciowa polecila mi ciasto na pierogi - które zawsze sie udaja, sa cieniutkie i mieciutkie! A przede wszystkim - nie ma mozliwosci zeby sie nie udaly :) a przepis jest bardzo prosty: maka, sól, goraca przegotowana woda. Mówie Wam, w zyciu nie widzialam lepszego ciasta! Warto spróbowac ;) Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak robicie miesko do pierogow? Mi wychodzi twarde i :( Podajcie jakis dobry przepis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mielę mięso z rosołu - razem z wszystkimi warzywami (marchew, pietruszka, kapusta, seler) - do tego dodaję sporo podsmażonej na maśle cebulki i 1-2 jajka surowe. Jak farsz jest bardzo suchy, dolewam troszkę rosołu. Doprawiam na ostro. Razem z cebulą można też podsmażyć surową marchew startą na grubych oczkach. A co do ciasta, to ostatnio wyczytałam tu na Kafe, żeby dodawać łyżkę miękkiego masła, a bez jajek jak mnie w domu uczono ;) I jest cudownie, nie narobię się, żadnego męczącego zagniatania, a jest mięciutkie :) Trochę może niestety zbyt \"przeźroczyste\" jak na mój gust, ale smakowo super!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
świetny topik:) można coś dla siebie znaleźć :) dodam swoje 3 grosze :P zapiekankę sama wymyśliłam, natomiast sałatka jest chyba z netu, ale bardzo fajne połączenie składników składniki boczek wędzony (według uznania) kapusta kiszona (ja kupuję ok 20 dag) ziemniaki (według uznania, ale myślę ze ok 7-10 dużych) na zalewę śmietana (mniejszy kubeczek 18% lub 12%) 3-4 jajka starty żółty ser (według uznania) przyprawy - mnie wystarcza pieprz i sól ziemniaki obieramy i kroimy w plastry (nie mogą być cienkie, bo się rozlecą), potem gotujemy, żeby były lekko twardawe, po ugotowaniu odcedzamy i możemy poczekać aż trochę wystygną (ale niekoniecznie) boczek kroimy w kostkę (nie drobno, bo się spali i nie ze grubo, bo będzie niedopieczony) i pieczemy na patelni, dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną, przyprawiamy i chwilę jeszcze podsmażamy naczynie (lub tortownicę) smarujemy olejem i układamy plastry ziemniaków (tez żeby zakryło się dno), dajemy podsmażoną kapustę i jeżeli zostało ziemniaków to je dajemy na górę śmietanę i jajka mieszamy, żeby powstała jednolita masa (płynna) i doprawiamy zalewamy ziemniaki i posypujemy startym serem zapiekamy w piekarniku ok 30 min w temp 200 stopni do tej zapiekanki można dodać jeszcze mięso mielone (podpieczone oczywiście) jeszcze sałatka z brokułów brokuły podzielić na mniejsze części i ugotować (najlepiej jak będą lekko twardawe), dodać kukurydzę i czosneK, podpieczony słonecznik i jajka (pokrojone w kostkę), a na koniec majonez wszystko wymieszać i doprawić do smaku PYCHA! smacznego:) pozdr i miłego gotowania! ;-*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aagunia
Co do ciasta na pierogi, to też dodaję masło, ale rozpuszczam je w tej gorącej wodzie. Rzeczywiście wychodzi wspaniałe. Farsz to najczęściej kapusta z grzybami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sagala
Proste napoleonki 5 szklanek mleka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy 1 kostka masła 1,5 paczki krakersów (w przepisie jest: sezamowych, ale ja dawałam też zwykłe) 4 żółtka Blaszkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyłożyć krakersami. 4 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka rozpuścić budyń, mąkę i żółtka. Gdy mleko się zagotuje, zrobić mały ogień i wlewać powoli rozrobioną mąkę, mieszając mikserem, aby nie było grudek. Wylewać gorące na krakersy i przykryć drugą warstwą ciastek. Gdy wystygnie, wstawić do lodówki. Szybkie i smaczne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przepis na udka..nie sa suche tylko soczyste :) odkąd mam ten przepis już sie nie wstydzę wysuszonych...udek :D Udka z kurczaka, smalec, masło, przyprawy: sól, przyprawa do kurczaka, czosnek, ziele angielskie, majeranek, zmielona ostra papryka, zioła prowansalskie Jak przyrządzić? Cztery całe udka z kurczaka średniej wielkości wymoczyć przez ok. 20 min. w zimnej wodzie. W tym czasie przygotować: do miski wsypać cztery czubate łyżeczki soli i jedną czubatą łyżeczkę przyprawy do kurczaka, zmielonego ziela angielskiego w objętości jak ziarnko grochu, garść mocno utartego majeranku, ma dawać mocny zapach i posiekany duży ząbek czosnku. Teraz wszystkie składniki mocno utrzeć łyżką, uzyskując pachnący środek do nacierania. Po wymoczeniu i osączeniu udek odciąć podudzia. Udka górne i podudzia mocno natrzeć uzyskanym środkiem do naciernia i odstawić na misce do nasmakownia się na dwie godziny w temperaturze pokojowej. Po dwóch godzinach udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć masłem i ułożyć w naczyniu żarodopornym lub prodiżu. Obficie posypać ostrą papryką, utartym majerankiem lub ziołami prowansalskimi. Na spód włożyć czubatą łyżkę smalcu i wlać pół szklanki zimnej wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 220 stopni, podpiec ok. 10 minut, obniżyć temperaturę do ok. 180-200 stopni i piec jeszcze ok. 45 min. Można piec w prodiżu, wówczas dobrze jest podgrzewać delikatnie spód prodiża. nie przerażajcie sie tym smalcem..dodaje tylko trochę ale mięsko jest mega soczyste..sprawdziłam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a farszu na pierogi nauczyła mnie moja ex teściowa mięso wołowe z rosołu kapuste kisz. gotujemy z kostką grzybową z knura, do tego listek, ziele, trochę vegety mielimy - mięcho, - ugotowaną i wyciśniętą kapuchę oraz przesmażoną cebulkę dodać duużo pieprzu i soli jesli brakuje (mięso było w posolonym rosole, kapucha z kostką tez słoną) ciasto j/w pisały dziewczyny po ugotowaniu farsz absolutnie nie jest suchy polewać stopioną słoniką z przesmażoną cebulą mozna tego wpierniczyc tonę ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×