Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

a moj jest taki: garsc suszonych grzybow ale nie wiecej, bo zupa bedzie nieco gorzka najpierw myje, a potem mocze w cieplej wodzie. robie wywar grzybowy - gotuje grzyby w tej samej wodzie w jakiej sie moczyly przez ok. godzine, potem wyjmuje grzyby, plyn nadal gotuje na mocnym ogniu az odparuje do polowy objetosci. potem na lyzce masla smaze jedna posiekana cebule i dwie pokrojone w kostke marchewki. dodaje litr bulionu (z kostki), wywar grzybowy i grzyby i gotuje wszystko kilkanascie minut. sole i pieprze :) potem dolewam smietany, ale nie kwasnej, tylko slodkiej, np. 30 % lowicka. wtedy sie nie zwarzy. podaje taka zupe z ugotowanym oddzielnie makaronem. w sezonie posypuje natka pietruszki. smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale fajny topik
POLECAM !!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DORZUCAM SWÓJ SEKRECIK Do dowolnej zupy zamiast mięsa, kiełbachy czy czegoś robię błyskawiczne kolpsiki z mięsa mielonego - potrzebna dosłownie garść mielonego dodać do tego łychę kaszy manny, zmasakrowane 2 ząbki czosnku, trochę wegety. Ukulać małe kuleczki rozmiar wypasionego orzecha laskowego- wrzucić 3 minuty przed końcem gotowania do zupki, niech leciutko popyrka i gotowe. Doskonałe do zupy- rosołu, pomidorowej, fasolowej, jarzynowej, kalafiorowej, koperkowej.Sycące i jednodaniowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ryba w panierce ze słonecznika Składniki: filety z ryby morskiej dwa opakowania łuskanego słonecznika 1 jajko sól, pieprz olej Słonecznik z jednego opakowania zemleć w młynku do kawy. Wymieszać z pozostałymi całymi pestkami, rybę posolic, popieprzyc, obtoczyc w jajku, obtoczyc w słonecznikowej panierce smażyć na dobrze rozgrzanym oleju około 3 minut z obu stron. Podawać z sałatą i ziemniakami. Całość posypać siekaną zieleniną. PYSZOTKA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Naleśniki z kremem z porów Ciasto: 5 jajek szklanka mąki krupczatki woda tłuszcz do posmarowania patelni Farsz: 2 duże pory 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 2-3 łyżki tartego, ostrego żółtego sera sól, pieprz sok z cytryny starta gałka muszkatołowa natka pietruszki, koperek, szczypiorek Jajka wbić do naczynia, \"rozkłóć\" łyżką lub trzepaczką tak, aby białka całkowicie połączyły się z żółtkami. Dodać mąkę i dobrze wyrobić. Gdy ciasto jest już zupełnie gładkie, bez grudek, dodać tyle wody, żeby nabrało odpowiedniej gęstości - powinno być rzadkie, lejące się. Usmażyć naleśniki. Do smażenia nie używać dużej ilości tłuszczu. Pory starannie oczyścić - nacinając je wzdłuż i myjąc liść po liściu. Drobno pokroić, dusić z masłem przez kilka minut. Gdy będą miękkie dodać mąkę i - cały czas mieszając - wlać mleko. Całość zagotować. Dodać sok z cytryny, przyprawy i pozostałe składniki. Gotować jeszcze kilka minut. Odstawić z ognia i wystudzić. Masę nałożyć na naleśniki, posypać tartym serem i zwinąć. Przed podaniem obsmażyć np. na maśle. MOZE NIE NAJŁATWIEJSZE ALE PRZEPYSZNE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A wie może ktoś jak zrobić sos musztardowy,taki do jajek na twardo-podawany na ciepło z ziemniaczkami???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie nie wiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość RAK
Sos biały KNOR (bardzo dobry) przygotowany według przepisu na opakowaniu, na koniec co komu pasuje może być musztarda lub chrzan. Pycha tylko do chrzanowego ja dodaję troszke smietany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość julii
Czy ktos moze mi udzielic rady,jak nalezy sklejac rogaliki z ciasta drozdzowego,nadziewane dzemem,tak aby sie nie rozklejaly?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co do sklejania
rogalików to może biłko z jajka pomoże???? Niedługo Wielkanoc,zna ktoś jakieś ciekawe i sprawdzone przepisy wielkanocne???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Julii
nawet bialko nie pomaga,ale nic...poddaje sie.dzieki mimo wszystko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Skoro mowa o rogalikach to może wart spróbować tego przepisu ;-) ROGALIKI SEROWE 25 dkg mąki 25 dkg margaryny 25 dkg białego sera trzykrotnie mielonego cukier puder do posypania dowolny dżem lub konfitura Z mąki, margaryny i sera zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce ok. 1 godziny.Następnie rozwałkować i wycinać małe trójkąty. Kłaść na nie odrobinę konfitury i zwijać, formując rogaliki. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor(180-200\'\'C). Po upieczeniu posypać na gorąco cukrem pudrem (najlepiej waniliowym). Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tanie gotowanie
cześć sos musztardowy kiedyś robiłam jest pyszny do ziemniaczków + ugotowane jaja pychotka. do sosu należy przygotować bulion rosołowy [może być w kostce] według przepisu na opakowaniu. ugotowany bulin zaklepać mąką i na koniec dodać musztardę sarepską jeśli chcesz aby twój sosik był kawśniejszy i pikantniejszy. można do smaku doprawić według własnego gustu. pozdrawiam 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tanie gotowanie
a może przepis na pyszną sałateczke na słodko:) -puszka kukurydzy -słoik selera konserwowego -słoiczek majonezu -ananas z puszki9 pokroić w kostkę") - ser żółty około 25 dag [pokroić w kosteczkę] - szynka nie wędzona wg uznania [pokroić w kosteczkę] - 5 jaj ugotowanych [pokroić w kosteczkę] Składniki połączyć razem z majonezem. sałatka szybka i smaczna może nie tania ale pycha!!!!!!!!!!!!!!:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xyz Aga
Śledzie: kilka platów śledzi - matijas przecier pomidorowy cebula (jezeli mam 5 platów śledzi to daję 5 średnich cebul. Im wiecej cebuli tym lepiej) 2 łyżki miodu 2 łyżki octu pól szklanki oleju sól, pieprz Dusze cebule na oleju, dodaje przeciier pomidoroy a na koniec miód i ocet. Powstaje pyszna zalewa słodko - kwaśna. Układam warstwami pokrojone śledzie i zalewe. Odstawiam do lodówki. Najlepsze śledzie są po kilku dniach. Śledzie 2: Sledzie matijasy (lub w occie też tak robie) 2 jabłka 2 cebule majonez smietana 18 proc Śledzie kroje w kawałki, jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, drobno kroje cebule. Wszystko mieszam. Dodaje śmietane z ok łyżką lub 2 majonezu. Najlepsze jak postoi troche w lodówce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Fiorelka
1)Zupa serowa 30-40dkg mięsa mielonego włoszczyzna dwa duże serki topione Hochland- ziołowy i pieczarkowy vegeta, ziele angielskie, listek laurowy Na gotującą wodę wrzucamy rozdrobnione widelcem mięso mielone, dodajemy włoszczyznę, przyprawy, na końcu serki Szybkie i pyszne. 2) Placek z ryżu Czasami zostanie nam za dużo ugotowanego ryżu. Wrzucamy go do miski, wbijamy jajko, dodajemy starkowany ser, pieprz i sól. Wkładamy ryż na rozgrzaną patelnię formując duży placek. Smażymy z jednej strony, aż się trochę przyrumieni. Na drugiej patelni smażymy kiełbasę lub parówkę z cebulą, można dodać groszek czy co kto chce. Kładziemy farsz na jednej połowie placka, na to kilka plasterków pomidora i składamy go na pół. Gotowy placek polewamy dowolnym sosem np. myśliwskim

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojojojojojojoj
wy naprawde takie rzeczy jadacie? nie przeszkadza wam, ze to wszystko ma takie ordynarne smaki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcyla
Mam wielka , powiem raczej ogromna prosbe Potrzebny mi przepis na dobrego piegusa .Nie makowca a wlasnie piegusa Jesli ktoras z Was moze mi go podac to bardzo prosze Wielkie dzieki !Pozdrawiam wszystkie kucharki tego forum

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jabłecznik biszkoptowy
Naprawdę super przepis na biszkopta z jabłkami. Idealny dla dzieci :) - 4 jajka - 1 szk cukru - 1 szk maki (najlepiej krupczatki) - cukier waniliowy - 1 kg jabłek Najpierw należy ubic pianę z białek. Nastepnie do niej powoli dodawać po kolei cukier, cukier waniliowy i żółtka. Na koniec przesiać makę i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać starte na tarce, na grubych oczkach jabłka. Wylać do formy i piec 1h w temperaturze 150-180 stopni. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 przepis jaki znalazłam na PIEGUSA to: Składniki: 40 dag (2 szklanki) mąki, 25 dag margaryny, 35 dag (1 1/2 szklanki) cukru, 4 jaja, łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka maku, szklanka. mleka, tłuszcz i tarta bułka do formy. Sposób przyrządzenia: Mleko zagotować z margaryną i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko z rozpuszczoną margaryną, wsypłukć mak. Ubić pianę z białek i połączyć z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 45 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować. 2 przepis: 1 szkl białek 1 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 1 szkl maku (surowy, nie parzony) 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia trochę bułki tartej do formy Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Margarynę roztopić. Delikatnie mieszając dodać mak, proszek do pieczenia i mąkę. na sam koniec dodać roztopioną gorącą margarynę. Piec w temp 180 stopni przez ok 40 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcyla
Tak szybko napisalas Jestes wspaniala Duzo Twoich przepisow wyprobowalam Tak na poczatku duzo pytalam Tak twoje jak innych Pan sa szybkie niedrogie i smaczne Dziekuje Ci bardzo Pozdrawiam zyczac milej niedzieli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcyla
Gdybys mogla jeszcze napisac na jaka forme powinnam to ciasto wylozyc tz.jaka ona ma byc duza czy wystarczy na taka prostokatna dosyc sporawa ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ayashi
mam mrozone paluszki krabowe i ciasto francuskie.... moge cos z tego upichcic?? co zrobic zeby ciasto nie rozmoklo krabami??:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie boj sie
ciasto sie nie rozmoknie, ale sama nie wiem, jak takie cos zrobic. nie zapominaj tez, ze te paluszki "krabowe" to mieso rybne + farba spozywcza, nie zadne kraby (prawdziwe nogi kraba w takiej gotowej do jedzenia formie musialyby kosztowac fortune, zreszta ejszcze nei spotkalam sie z takim czyms w sprzedazy)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ayashi
mniam mniam pychotka te paluszki w ciescie:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Summer R.
Słuchajcie ja robię kotleciki z Selera.Kupuję bulwę selera, kroję w plasterki, następnie obtaczam w jajku i bułce tartej jak schabowy i smażę na małym ogniu.Pyszne polecam i tanie! Na kolecje to robię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no to do góry topik
podnosimy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×