Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość przepisy są świetne
placuszki z kukurydzy z pierwszej strony u mnie w domu ostatnio biją rekordy popularności! polecam wszystkim.. Czekam na nowe przepisy. Ja dorzuce coś słodkiego(uwaga! bardzo słodkiego i kalorycznego, ale przepysznego). Ciasto robi się bardzo szybko, jeżeli mamy ugotowane, skondensowane mleko (ok. 1,5 do najwyżej 2 gotujemy słodzone mleko skondensowane w puszce - puszka musi byc całkowicie zanurzona w garnku z wodą!). Mleko ugotowane może sobie stać w lodówce jakiś czas i czekać na naszą ochotę na zrobienie ciasta:-) Oprócz mleka potrzebne będą: -biszkopty podłużne -1 op. - 3 banany, - odrobina alkoholu i kawy, - śmietanka 30%. biszkopty układamy na blaszce, skrapiamy kawą z aloholem, na to układamy banany pokrojone wzdłóż i na to rozsmarowujemy skondensowane ugotowane mleko (kajmak). Ubijamy śmietanę 0,25 lub więcej z cukrem pudrem i zagęszczaczem i robimy kleksy na cieście. Pyszności!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olalalalala
z tym mlekiem skondensowanym gotowanym w puszce to ja zrobiłam piszingera tzn. wafle przelożyłam masą z mleka, cienko rozsmarowując ( 1 puszka wystarczyła na paczkę wafli) , przykryłam deską i na to coś ciężkiego, żeby dobrze się skleiło. Potem polałam polewą czekoladową z torebki. Pychotka, ale bardzo słodka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jako,że zbliża się sezon grillowania proponuję: karkówkę z grilla 1 kg karkówki pokrojonej na plastry Marynata: 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki musztardy 3 łyżki oleju 2 łyżki miodu sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki bazylii papryka ostra Składniki marynaty dokładnie wymieszać, posmarować nia mięso, odstawić na noc do lodówki. Smażyć na grillu ok. 20 min. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hmmmups...
up up up!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość juz nie wiem nic
mam ochote na fasolke po bretonsku:) przez ile godzin trzeba moczyc fasole?? wszedzie pisze ze przez noc... hmm a konkretnie? ile godzin?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oalalalal ten piszinger , masa to tylko to mleko słodkie z puszki, czy też coś do niego dodaje się by masa powstała? możesz napisać? dziękuję Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cuda na kiju
smacznie tu u WAS :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olalalalala
do awusa - tylko tym mlekiem przekładam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
olalala dziękuję, za pomoc.Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cuda na kiju
i tak jakoś ciiiicho ostatnio-nikt nic nie gotuje już??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A może ktoś wie jak zrobić zapiekane warzywa pod beszamelem - jadłam to kiedyś na imprezie i było pyszne, ale nie wiem jak zrobić. Może ktoś pomoże?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qazzaq
a moze cos na słodko ardzo łatwy przepis na rafaello i wcale nie gorszy niz w sklepie 3 szklanki mleka 2szklanki cukru,gotowac 1 godz. pod koniec dodac 30 dkg kokosu i gotowac jeszcze 10 min wystudzic .Utrzec 2 kostki nargaryny kasi i dodac mase utrzec razem dodac 4 paczki herbatników szkolnych rozkruszonych bardzo drobno mozna rozkruszyc wałkiem do ciasta utrzec razem .Wstawic do lodówki na noc do masy mozna dodac troszeczkę spirytusu jest lepszy smak .Następnie robic kulki i obtaczac w kokosie jest to przepis na około 200 kulek mozna zmniejszyc porcje o połowe ale ja tak robie i trzymam je w lodówce i mam słodycze dla dzieci na parę dni.Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam pytanie do tego Rafaello Czy da się obtoczyć tą mase uformowaną w kulki w wiórkach prosto po wyjeciu z lodówki? Czy może najpierw uformowac kulki, obtoczyc i dopiero włożyc do lodówki? Prosze o radę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 35-ka skrocona
Czesc dziewczyny .Ja tu nie pisze ,ale czesto Was podczytuje. Ostatnio zrobilam sernik gorowany.Rodzina byla zachwycona,ja tez ,bo malo roboty ,a smacznie .Dziekuje i pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis znalazlam na kuchnia.o2.pl ale w gaszczu przepisow trudno znalezc cos dobrego :) Ciasto szybkie i proste Składniki: # 4 jaja # 1 szklanka cukru # 1,5 szklanki mąki # 0,5 szklanki oleju # 1 łyżeczka proszku do pieczenia # kilka kropel olejku zapachowego # puszka brzoskwin (moga byc inne owoce) Jak przyrządzić? Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie (nadal miksując) wrzucić mąkę, olej, proszek do pieczenia i olejek zapachowy (nie jest to składnik konieczny). Kiedy masa będzie jednolita, wlać ciasto do podłużnej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto wyłożyć owocami, np. bananami, brzoskwiniami, porzeczkami... Można też nic nie dodawać i posmarować kawałki ciasta dżemem lub poprostu zjeść bez niczego. Oczywiście formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na około 30 minut. Wyciągamy, czekamy aż wystygnie i ZJADAMY!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie wiem może juz było, ale napisze bo to świetny przepis jak ma przyjśc dużo gosci a ty nie chcesz cały dzien stac przy kuchni. proporcji nie podam dokladnych bo ja robie na oko.w nawiasie podam mniej wiecej, najważniejsze sa proporcje. potrzebne są: ryż; ananas z puszki w kawałkach; udka z kurczaka(4) keczup(słoik, zalezy czy lubisz dużo sosu czy nie, ale ja polecam sloik a nie słoiczek); gorczyca mielona( 2 łyzeczki--ciężko dostac mieloną wiec trzeba samemu zmielić :( ) warzyko( do natarcia udek--można to zrobić dzien wcześniej wtedy to już w ogóle nie ma roboty mieszasz keczup, gorczyce i miód w miseczce i polewasz udka natarte warzywkiem, które już leża w naczyniu żaroodpornym( nie przykrywaj) w piekarniku na 200 C ok 45 min, aż keczup sie na mięsie zapiecze a z udek powinno wytopic sie sporo tłuszczu i powinno być dużo sosiku. podawać z ryżem i ananasem z puszki roboty mało a zawsze smakuje na 100% i nie jest pospolite ani w smaku ani w formie!!!!!! polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Niunia66 - Musisz mieć botwinkę, buraczki, śmietanę. To podstawa. Jesli chcesz zupę możesz ugotować na jakimś mięsie. Ja robię tak. Gotuję buraczki i mięso, a po jakis 20 minutach dodaję botwinkę. Wszystko razem niech się gotuje aż botwinka zmięknie. Potem wyjmuję buraczki, trę je na tarce i dodaje do zupy. Zabielam śmietaną. Na talerzu dodaje ugotowane na twardo jajko lub ziemniaki. SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Niunia66 - zapomniałam napisać, że zupe trzeba doprawić solą, pieprzem, odrobiną kwasku cytrynowego. Ja dodaję też łyżkę barszczu w proszku (takiego ekspresowego)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wlasnie zajrzalam do Was po raz pierwszy i dopiero zaczelam czytac. Moze wiec po kims powtorze przepis na ulubiona salatke mojej rodzinki: dwa udka wedzone puszka kukurydzy bonduelle dwie torebki ugotowanego ryzu majonez -ja osobiscie uzywam winiary sol, pieprz Miesko kroje w kostke i mieszam z reszta skladnikow. Doprawiam i na godzinke do lodowki. Szybciutko i pysznie. Mam jeszcze druga wersje. Wszystko jak wyzej, plus pokrojony w kosteczke ananas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Misica
Darya, upiekłam Twojego murzynka,wyszedł super , rodzinka sie zajadała a musze dodac ze ja jestem poczatkujaca w pieczeniu ciast, takze polecam przepis Daryi dla wszystkich stawiajacych pierwsze kroki w pieczeniu. Darya stokrotne dzieki za przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hopppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MISICA...HMMMM,ten \'\'murzynek\'\' też był moim kulinarnym debiutem bo z pieczeniem u mnie to nie za ciekawie :classic_cool: ale akurat to ciacho mi zawsze wychodzi bez zakalca.... :-D POZDRAWIAM GOTUJĄCYCH

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MISICA...HMMMM,ten \'\'murzynek\'\' też był moim kulinarnym debiutem bo z pieczeniem u mnie to nie za ciekawie :classic_cool: ale akurat to ciacho mi zawsze wychodzi bez zakalca.... :-D POZDRAWIAM GOTUJĄCYCH

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej ja z innego topiku ale własnie Was znalazłam wiec cos dorzuce- proste ciasto -zawsze sie udaje i wyrasta wysokie 6 jajek-zwazyc na wadze maka,cukier puder,palma-tych składnikow tyle co zawaza jajka!! 2 łyzeczki proszku do pieczenia tłuszcz utrzec robotem ,dodac puder i ucierac az sie cukier rozpusci, dodawac stopniowo po 1 jajku potem dodac make i proszek do p.i nadal ubijac mozna dodac do 1/2 ciasta kakao-lub do całosci na wierzch owoce sezonowe piec 180 stopni-ponad godzine-wkładac do nagrzanego piekarnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i jeszcze- NALESNIKI PO MEKSYKANSKU CIASTO FARSZ maka 1/2kg filet z kurczaka jajka 2 szt fasola czerwona mleko 1/2 l cebula czosnek oregano piwo 1/2 l sol

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×