Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość hooop siuuup

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielona888
atunia zrobiłam udka wg twojego przepisu, i owszem soczyste to one były ale słone jak jasna cholera, tobie też takie słone wychodzą?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja proponuję chłodnik 1litr kefiru, maslanki lub zsiadłego mleka 250 ml. śmietany pół buteleczki koncentratu buraczanego botwinka, świeży ogórek( pokrojony w kostkę), koperek, szczypiorek, rzodkiewka( plasterki) 2 jajka ugotowane na twardo , łyzka cukru , sól, pieprz do smaku. Botwinkę drobno kroimy zalewamy 2 szkl. wrzacej osłodzonej wody gotujemy. Kefir mieszamy ze smietaną i koncetratem buraczanym, dodajemy wystudzona botwinkę , sól , pieprz, ogórek, rzodkiewkę, posiekana zieleninę. Na koniec ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chłodnik wersja maksymalnie chłodna i bez buraków :D Pół litra kefiru na osobę Ogórki Rzodkiewki Kalarepka Szczypior, koperek lub inne zioła Szczypta soli i pieprzu Kefir i wszystkie warzywa powinny być z lodówki Kefir lekko solimy i pieprzymy, mieszamy z siekanymi ziołami, nalewamy na talerze lub do miseczek. Na to sypiemy pokrojone warzywa - można je wymieszać, można robić to pasami lub ćwiartkami kolorystycznymi. Można też robić np mieszaninę pomidory+cebula+ogórki - nieskończona ilość wersji. Przed podaniem można jeszcze wrzucić kostke lodu. Jeść :) Nie wiem, czy można nazwać to zupą, ale takie coś jest naprawdę świetne jak się wraca z pracy w upalny dzień... Można też robić wersję półsłodką (niedużo cukru!) z owocami. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NO TOOO
udka GYROS Porcja dla dwojga: 2 udka z kurczaka Przyprawa gyros 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu Udka umyć, zdjąć skórę (nie jest to konieczne aczkolwiek polecam). Posypać dość obficie przyprawą gyros i wstawić do lodówki na parę godzin (jescze lepiej na noc). Naczynie żaroodporne posmarowac olejem (bardzo delikatnie). Majonez i keczup zmieszać. W naczyniu ułożyć udka i psmarować mieszaniną majonezu i keczupu. Piec ok. 1h w 180-190 stopniach. Ostatnie 20 - 25 minut bez przykrycia żeby się udka zarumieniły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NO TOOO RAFAELLO
RAFAELLO 2 paczki krakersów 1 paczka wiórków kokosowych masło roślinne 250 gram 2 jaja 3 szkl mleka 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 2 łyzki maki pszennej 3 łyzki budyniu waniliowego kakao lub kawa 2 żółtka + szkl mleka + cała mąkę z budyniem rozrobić na jednolita masę. Cukier + 2 szkl mleka zagotować, wlac do gotującego się mleka mase, wymieszać, gotować jak budyń. Odstawić do przestygnięcia. Dodac masło rosl I wiórki, zmiksowac. Do blaszki wysmarowanej masłem I wysypanej bułka układac krakersy, na nie mase I tak 3 warstwy. Na wierzchu posypać kakao lub czekoladą,(można też orzeszkami,migdałami)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kalarepki faszerowane wg Makłowicza 4 kalarepy 1/2kg mięsa mielonego pęczek koperku jajko, sól, pieprz, masło, bułka tarta (lub bułka namoczona w wodzie bšdŸ mleku) Kalarepy, obrać i wydršżyć, wydršżone, pokrojone częœci kalarepy przesmażyć na maœle w garnku. Koperek posiekać. Farsz: mielone+koperek+bułka+ jajo+sól+pieprz- wszystko wymieszać. Kalarepy nadziewać, ulożyć w garnku, dosolić, popieprzyć, dolać 1/2 l. bulionu warzywnego[ może być kostka], posypać koperkiem i gotować do miękkoœci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szparagi z pieczarkami 2 peczki szparagow, sol, szczypta cukru, lyzeczka masla, 0,5 kg pieczarek, lyzka masla, 2 jajka ugotowane na twardo, bulka tarta Obrane, zwiazane w peczek szparagi ugotowac w wodzie z sola, cukrem oraz maslem. Wyjac na polmisek i postawic w cieplym miejscu. Do wywaru wrzucic obrane, umyte pieczarki i gotowac okolo 10 minut. Odcedzic na sicie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chłodnik z kurczakiem pierœ kurczaka (może być pieczona, gotowana lub duszona) pokroić w grubszš kostkę Do tego œwieży ogórek- obrać, pokroić. Wszystko wymieszać z gęstym jogurtem naturalnym, doprawić solš i pieprzem. I na trochę włożyć do lodówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upupPODNOSIMY

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a tu co się dzieje taka ciisza
pisac przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZAPIEKANKA MAKARONOWA - 25 dag grubego makaronu - 3 kolorowe papryki - cebula - młoda cukinia - bakłażan - 20 dag pieczarek - 4 pomidory - szklanka śmietany 12% - jajka - 10 dag żółtego sera - koncentrat pomidorowy - przyprawy Makaron ugotować na półtwardo i odcedzić. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, a bakłażan i cukinię w grubą kostkę. Warzywa smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Doprawić ziołami oraz roztartym czosnkiem. Zetrzeć ser. Śmietanę zmiksować z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. W natłuszczonej formie żaroodpornej warstwami układać makaron i warzywa. Każdą warstwę polać sosem, posypać serem. Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów. Zapiekać ok.30 minut w temp. 180˚ C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MUSAKA Z CUKINIĄ - 1 kg ziemniaków - cebula - 2 łyżki oleju - 500 g mielonego mięsa - mała cukinia - mała puszka pomidorów - ząbek czosnku - łyżeczka masła - ½ szklanki śmietany - łyżka sera ementalera - gałka muszkatołowa - sól, pieprz Ziemniaki pokroić w plastry. Gotować 8 minut. Osączyć. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Chwilę razem smażyć. Dodać pokrojoną w paseczki cukinię i znów smażyć. Na końcu dołożyć pomidory. Dusić, aż sos lekko wyparuje. Doprawić do smaku czosnkiem oraz solą i pieprzem. 1/3 ziemniaków ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Przykryć połową mięsa, nałożyć drugą warstwą ziemniaków, znów mięso i na wierzchu resztę ziemniaków. Polać śmietaną wymieszaną z serem i doprawioną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec 50 minut w 200˚ C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZAPIEKANKA WARZYWNA Z KURCZAKIEM - 1 opakowanie plasterków sera topionego Hochland ze szczypiorkiem (150 g) - 75 dag ziemniaków - 30 dag marchewki - 35 dag brokułów - 35 dag fileta z kurczaka - 3 dag masła - 3 dag mąki - 1 szklanka mleka - 2 łyżki oleju - przyprawy Ziemniaki ugotować w mundurkach, odsączyć, obrać i pokroić w plastry. Marchewkę pokroić w skośne plasterki, a brokuły podzielić na małe różyczki. Brokuły gotować razem marchewką w bulionie przez 4 minuty, a następnie odsączyć. Mięso pokroić na 4 części i obsmażyć na oleju. W formie żaroodpornej ułożyć przygotowane składniki. Masło zasmażyć z mąką, dodać mleko, wywar z warzyw i zagotować. Dodać połowę pokrojonych w kostkę plasterków sera topionego. Całość przyprawić do smaku. Składniki ułożone w naczyniu polać sosem i przykryć resztą sera. Zapiekać 25 minut w temp. 200˚ C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PAPRYKA Z MIĘSEM I OLIWKAMI - 6 papryk - torebka ryżu - 60 dag mięsa mielonego - 2 ząbki czosnku - puszka kukurydzy - olej - koncentrat pomidorowy - 2 łyżki musztardy - po 3 łyżki plasterków zielonych i czarnych oliwek - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki bulionu - 1 szklanka śmietany - ½ szklanki mleka - 10 dag żółtego sera - przyprawy ( oregano, tymianek) Na oleju zeszklić roztarty czosnek, dodać mięso, smażyć 8 minut. Wymieszać z musztardą i koncentratem pomidorowym, kukurydzą, ugotowanym ryżem i oliwkami oraz przyprawami. Farszem napełnić oczyszczone papryki. Ustawić w formie żaroodpornej. Z maki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić bulionem, dolać mleko i śmietanę, mieszając, zagotować. Wsypać starty ser, rozpuścić, przyprawić. Sosem zalać papryki. Zapiekać 30 minut w temp.180˚ C ja nie dodaję oliwek bo nie wszyscy je lubią:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BAKŁAŻANY Z KUSKUSEM - 2 średniej wielkości bakłażany - 3 ząbki czosnku - szklanka kuskusu - 50 dag mięsa mielonego - cebula - jajko - 2 papryki - koncentrat pomidorowy - łyżka miodu - 250 ml jogurtu naturalnego - 20 dag gęstej kwaśnej śmietany (18 lub 22% tłuszczu) - przyprawy (vegeta, ostra papryka, cynamon) i zioła (po łyżce posiekanej natki, lubczyku i tymianku) - 2 gałązki mięty - olej Bakłażany rozciąć wzdłuż na połówki, wydrążyć, środki obficie posolić. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, chwile smażyć. Dodać mięso. Mieszając, smażyć ok. 10 minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Masę przyprawić do smaku vegetą, pieprzem, papryką, cynamonem i miodem. Odstawić, Aby przestygła. Kuskus przygotować wg przepisu ba opakowaniu. Gotowy wymieszać z przestudzonym mięsem oraz jajkiem i posiekanymi ziołami. Środki bakłażanów osuszyć papierową ściereczką. Napełnić przygotowanym farszem. Bakłażany ustawić w natłuszczonej formie żaroodpornej, skropić dwiema łyżkami oliwy. Zapiekać ok. 30-35 minut w temp. 180˚C. Sos jogurtowy: jogurt wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną miętę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Odstawić na kilka minut, aby smaki się przegryzły. Bakłażany podawać polane sosem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CIASTECZKA NA SZYBKO;) 15 dag masla 25 dag maki pszennej 15 dag cukru (puder lepszy), ale moze byc tez mniej (w zaleznosci od upodoban) pol cukru wanilinowego 2 duze zoltka lub 3 male dowolny dzem/marmolada/konfitura Maslo, make, cukry i zoltka zagniatamy na jednolita mase. Formujemy z powstalej masy kuleczki o srednicy 2-3 cm. W zrodku kuleczek robimy wglebienie (zeby wygladaly jak kluski slaskie :) ). Do wglebienia wkladamy odrobine dzemu. Pieczemy w tempetarurze max. 180 stopni, az sie ciastka zarumienia (okolo 15-20 minut).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cholesterolek
Zbadajcie sobie cholesterol,bo poumieracie od takiego żarcia-wszędzie śmietana,ser,masło,smalec,konserwanty a gdzie zdrowe jedzenie.???????? Opamiętajcie się ,dawajcie przepisy na zdrową kuchnie!!!!!!!Trudne? No,jasne,że trudne!!!!!!!a jeszcze powinno smakować!!!!! Może Wam kilka wrzucę ,poczytam jeszcze trochę,jak nie zginie ten topik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przecież nie jemy takiego jedzenia codziennie, przynajmniej ja:) a poza tym nie trzeba dodawać wszystkich składników można użyć zdrowszych zamienników i tyle.. a kiedy podasz swoje przepisy? czekam....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łopłop do gory

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Paluszki rybne - 4 kostki mrożonej ryby, np. mintaj - bułka pszenna - mleko do maczania bulki - jajko - sól, pieprz i vegeta - bułka tarta - oliwa do smażenia Kostki ryby zanurzyć we wrzatku. Wsypać do garnka trochę vegety. Zagotować do rozmrożenia się ryby. Przełożyć ją (odciskając wodę) do blendera i zmielić razem z jajkiem oraz bułką (moczoną wcześniej i odciśnietą z mleka). Doprawić solą i pieprzem, znów zmielić. Masę rybną wstawić do lodowki do stężenia. Następnie wyjąć masę z lodówki, formować paluszki i obsypywać je obficie bułką tartą. Smażyć na rozgrzanej oliwie. Odsączyć z tluszczu na papierowym reczniku. Świetnie smakują z surówką z kiszonej kapusty. 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
znalezione na blogu kulinarnym.. przepraszam, ale nie pamiętam którym:( Jogurtowy blok z galaretek - dwie rozne galaretki (najlepiej w dwoch roznych kolorach) - 400 ml jogurtu naturalnego - 2,5 łyżeczki żelatyny - cukier puder do smaku Galaretki zrobić dnia poprzedniego wedlug instrukcji na opakowaniu. Wstawić w miseczkach do lodówki na całą noc. Następnego dnia, jogurt naturalny włożyć do naczynia, w którym wymieszać go łyżką z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku (pół szklanki) i odstawić do wystygniecia. Kiedy będzie zimna, wlać ją do naczynia z jogurtem i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec wyjąć z lodówki dwie miseczki galaretek, pokroić je w kwadraty i wrzucić kostki galaretek do masy jogurtowej. Wymieszać. Wlać do wazy, w ktorej nastepnie schłodzić deser w lodówce do całkowitego stężenia. Podać pocięty w plastry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cukinia z farszem pieczarkowym - 2 młode cukinie - 30 dag pieczarek - 3 pomidory lub łyżka koncentratu - 2 łyżki oleju - łyżka masła - 5 łyżek startego żółtego sera - sól, pieprz, oregano - tłuszcz do formy Cukinię umyć i bez obierania ze skórki przekroić wzdłuż. Wybrać ze środka każdego z kawałków trochę miąższu, by powstały dwie łódki. Sparzyć, osuszyć, posypać je solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, posiekać, po czym podsmażyć na oleju. Dodać sparzone i obrane pomidory (lub koncentrat), całość doprawić oregano i posolić. Wymieszać z posiekanym miąższem cukinii i dusić jeszcze 10 minut. Tak przygotowanym farszem napełnić łódki, posypać wierzch serem i małymi kawałeczkami masła. Cukinię z farszem ułożyć w natłuszczonej formie. Wstawić do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 30 minut. Cukinia po meksykańsku - 50 dag młodej cukinii - strąk czerwonej papryki - cebula - 2 pomidory - 20 dag kukurydzy z puszki - 2 łyżki masła - sól, pieprz, mielone chilli Cukinię pokroić w plastry, posiekać cebulę i drobno pokroić paprykę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać. Całość wrzucić na rozgrzane masło, dusić 10 minut. Dodać osączoną kukurydzę, doprawić. Podawać z ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ziemniaki po bretońsku - 1 kg ziemniaków - pół szklanki mleka - 2 żółtka - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - cebula - łyżka oleju - 6 parówek lub cienka kiełbaska - 30 dag żółtego sera - 4 łyżki keczupu - sól, pieprz Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą. Dodać łyżeczkę soli. Ugotować pod przykryciem. Odcedzić, odparować i przetrzeć przez praskę lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Masę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, żółtkami i mąką. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Dodać do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Parówki obrać z osłonek, przekroić na pół. Każdy kawałek zawinąć w przygotowane ciasto ziemniaczane, posypać startym żółtym serem lub położyć na każdej parówce pasek z żółtego sera. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Upiec na złoty kolor. Podawać z keczupem, surówkami lub sałatą. Medaliony z fetą - 0,5 kg chudej wieprzowiny - kostka sera feta - 4 -5 ząbków czosnku - sól, pieprz - olej do smażenia Pokroić mięso w grube plastry i naciąć w środku, aby utworzyły się kieszenie, lekko rozbić, przyprawić i odstawić na 10 minut. W tym czasie rozgnieść praską czosnek i wymieszać z fetą na jednolitą masę. Uzupełnić kieszenie przygotowaną masą i spiąć wykałaczkami lub zszyć nićmi. Podsmażyć z każdej strony, a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fryteczki z wkładką - małe opakowanie frytek mrożonych do piekarnika - pół puszki groszku konserwowego - pół puszki kukurydzy - 10 dag szynki pokrojonej w kostkę - ser żółty do posypania. Na blaszce ułożyć kupki frytek, w środku zrobić gniazdko, wsypać szynkę, groszek, kukurydzę i posypać serem żółtym, zapiec. Sałatka pomidorowa - 5 pomidorów - cebula - majonez - 5 ogórków kiszonych - groszek z puszki - szczypiorek - 7 jajek Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo. Cebule posiekać, odsączyć groszek, ogórki pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać, pomidory pokroić na cząstki. Dodać majonez. Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roladki z czerwonej papryki, piknikowe - 2 czerwone papryki - łyżka siekanej natki - 15 dag szynki wędzonej - 15 dag żółtego sera - 4 kromki chleba tostowego - 4 łyżki majonezu - sól, pieprz - wykałaczki Paprykę opalić w piekarniku 200 st. C ok. 15 minut. Włożyć do zimnej wody i zdjąć skórkę. Oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na 4 części. Szynkę wędzoną pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, połączyć z majonezem i natką, doprawić solą i pieprzem. Chleb tostowy przypiec na rumiano i pokroić na trójkąty. Papryczki smarować farszem, zrolować, spiąć wykałaczkami. Podawać na tostach. to tyle na dziś;) odezwę się wkrótce, z nową porcją przepisów;) buziaki🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość weac
Biedroneczka to ma być ulubiony i sprawdzony przepis a nie zerżnięty z netu jakieś badziewie. Jak ktoś będzie chciał coś z netu to sam sobie poszuka:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuuuchareczkaa
Biedroneczko nie przejmuj się głupimi uwagami.Właśnie mnie się bardzo spodobało to "badziewie".A tak poza tym to super przepisy wpisujesz👄Wkrótce sprawdze przepis z tymi galaretkami i jogurtem.Dziękuje.🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×