Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość musze

dawca krwi

Polecane posty

Gość musze

oddac krew mam 18 lat i nie wiem jak to wyglada ile pobieraja, jak dlugo to trwa

Gość ja nie wiem
Zasady Honorowego Krwiodawstwa Krew mogą oddać wszystkie zdrowe osoby w wieku od 18 do 65 lat. Kandydat na honorowego dawcę krwi winien przedstawić w placówce służby krwi dowód osobisty lub inny dokument ze zdjęciem. Krew można oddawać nie częściej niż co 8 tygodni z tym, że mężczyzna nie częściej niż 6 razy w roku, a kobieta nie częściej niż 4 razy w roku. Zawsze pobiera się jednorazowo do 450ml krwi. Oddana krew jest szybko uzupełniana przez organizm, zaledwie po kilku godzinach jej objętość wróci do normy. Wszyscy krwiodawcy podlegają badaniu oraz szczegółowemu wywiadowi lekarskiemu. Ich zadaniem jest sprawdzenie czy osoba, która chce oddać krew wyróżnia się pełnym fizycznym i psychicznym zdrowiem. Po oddaniu krwi zawsze przysługuje posiłek regeneracyjny o wartości 4500 kalorii. W 99,8% krwiodawstwo jest honorowe. Przed oddaniem krwi lub osocza należy spożyć lekki posiłek nie zawierający tłuszczów. Krew każdego dawcy ma wykonane badania wirusologiczne: HBs, anty-HCV, HCV-Ag, RNA HCV, HIV, badania odczynów kiłowych oraz ALAT ;) Poszukaj w www.google.pl

Gość najmiejsza ilość
którą pobierają jednorazowo to 200 ml (kiedyś tak było, nie wiem czy się zmienilo).

Gość dziekuje
Ci bardzo za tak szczegolowa wypowiedz!! pozdrawiam! mam nadzieje ze nie bedzie tak zle

Gość od
czego zalezy ilosc krwi jaka pobieraja??

Gość ilość pobranej
Na studiach oddawałem krew od czasu do czasu, zawsze mi brali po 200 ml. Nigdy nie pytałem dlaczego akurat tyle, ale jestem szczupły więc pewnie chodziło o budowę ciała - jak ktoś jest "większy" to pewnie mu więcej ściągną :-)

dodając jeszcze-bo pytałeś sie jak długo to trwa-to zależy od punktu krwiodawstwa-u mnie muszę liczyć ok.2 godz bo ludzi duzo,pobierają najpierw próbkę krwi-trzeba poczekac na badania,potem lekarz,ankietai jak juz lezysz na kozetce to gora 5 min.,powodzenia i pozdrawiam

Gość byłem dawcą
uczestniczyłem w Wampiriadzie na uniwerku :) To taka akcja honorowego oddawania krwi. Najpierw wypełniasz ankietę dot. stanu Twojego zdrowia. Są tam pytania dot. chorób zakaźnych, nowotworowych, pobytu w Anglii i Francji w latach choroby szalonych krów, a także odnośnie ryzykownych zachowań seksualnych. Potem kładziesz się w pozycji półleżącej i pielęgniarka wbija Ci igłę (trochę grubszą od zwykłej w zyłę na przegubuie ręki. Krew spływa wężykiem do woreczka, który jest cały czas poruszany przez specjalna maszynkę. Pobierają nie więcej niż 450 ml (ok. 1 szklanki). Potem dostajesz w prezencie dużo słodyczy :), krótka rozmowa z lekarzem (czy nic Pani nie dolega) o to wszystko. Odnośnie samopczucia przez kilka godzin możesz mieć zadyszke przy nakmniejszym wysiłku i zwiekszona prace serca. Po kilku dniach na adres domowy dostajesz wyniki badań na obecność wirusa HIV i niektóre inne choroby, grupę krwi oraz książeczkę honorowego dawcy. No i masz oczywiście ogromna satysfakcję :) Powodzenia!

Gość ciekawe
ile ode mnie sciagna poniewaz jestem dziweczyna:)

dziewczyną ściągają tyle samo tylko my nie mozemy tak często oddawać,przecież i tak oddajemy co miesiąc,nie?:)

Gość zawsze
chcialam oddawac krew! ciesze sie ze chociaz w ten sposob moge pomoc innym!

Gość byłem dawcą
o kurcze, to aż tak dużo krwi leci podczas miesiączki :o nie wiedziałem

a ja bardzo chce oddać szpik, ale mam opory, bo pobranie wykonuje się w znieczuleniu oglnym i to jest dla mnie bariera chyba nie do przejścia :(

Gość gorące wspomnienie
sprzed lat: Z paroma kolegami postanowiliśmy pójść oddać krew. Jak postanowili tak zrobili. Potem - dzień był jeszcze młody a na uczelnię nie chciało się wracać - postanowiliśmy isć do kina. Kupiliśmy gazetę, obstawiliśmy film - tylko że zostało już mało czasu. Podjechaliśmy tramwajem, ale czasu było już na styk (a właściwie - jeszcze gorzej :-) ) więc trzeba było spory kawałek przebiec galopem, żeby zdążyć na początek seansu. Jak do tego kina dobiegłem, to myślałem, że umrę przed okienkiem kasowym... Na szczęście po kilku minutach w wygodnym fotelu kinowym juz było wszystko OK. Ale ten dłuższy sprint w pół godziny po "spuszczeniu z żyły" to nie był dobry pomysł :D Tak więc - jak napisał ktoś powyżej - darujcie sobie zawody sportowe bezpośrednio "po" :-)

Gość byłem dawcą
bo wiecie co, te woreczki do których pobierają krew to one są standardowej pojemności, czyli 450 ml

ja jak zaczęłam oddawać w 2001 roku to nie było dużo babeczek ale teraz jest nas coraz więcej-to się chwali.Ostatni raz oddawałam ponad rok temu bo mialam silna anemię i musiałam się leczyć,ale teraz najwyższy czas żeby iść i spełnic swoją powinność.Mam grupę krwi O Rh+ i wiem że pomagam wielu ludziom,to jest podbudowujące-czy jakoś tam,pozdrawiam krwiodawców:)

Gość byłem dawcą
a odnośnie szpiku kostnego - sprawa nie jest taka łatwa bo w Polsce brak pieniędzy na przebadanie dawców dla określenia zgodności tkankowej. Poza tym szpik się oddaje - w przeciwieństwie do krwi - dopiero jak się znajdzie dawca. Oznacza to, że można byc zarejestrowanym jako dawca i nigdy nim nie zostać albo na odwrót: dostac telefon (jedyny w swoim rodzaju!), z prośba o pilne zgłoszenie się do kliniki. wyobrażam sobie, ze musi byc to najpiękniejszy moment w życiu.

Gość z krwia
jeszcze pol biedy nie jest tak zle ale z oddaniem szpiku jest pewnie gorzej!! bardziej skomplikowana procedura !podziwiam Cie

Do Green tea-zapisz się do banku dawców szpiku kostnego-pobiorąci krew ,zbadaja i będziesz czekać tak jak ja czekam,w pogotowiu,pozdrawiam

Gość byłem dawcą
she kameleon-----> też mam O Rh+, czyli uniwersalną. Mogę jądac prawie każdemu.

To wszystko o procedurach szpikowych wiem. Mam nawet adres do Kliniki... I wiem, że kiedy mnie przyjmą do programu, to w każdej chwili może zadzwonić telefon: czekamy. I nie można się rozmyślić - to byłoby nieludzkie...

Gość byłem dawcą
tfu, chciałem napisać, że szpik się oddaje dopiero jak jest biorca, a nie dawca

Gość byłem dawcą
green tea------> a Ty juz jestes zatrejestrowana jako dawca szpiku?

To nie jest skomplikowane, tyle, że nie mogę \"obejść\" tego znieczulenia ogólnego, myslałam zawsze, że to w miejscowym.

No własnie,u mnie w rodzinie tylko ja mam taką,moje dzieciaki i mąż mają A Rh+ więc ja mogę im dać moja a oni mi nie,ale nie przejmuję się tym,jest ok

Gość is
nadzieje ze bede mogla regularnie oddawac krew! bede miala satysfakcje!! uwazam ze teraz jest coraz mniej honorowych dawcow

Nie, nie jestem, chociaż myślę o tym od lat. Nie jestem dlatego, bo to znieczulenie :O ... kurde!

Gość byłem dawcą
http://www.fundacjauj.pl/ tutaj możecie sobie poczytac o dawstwie szpiku. Green tea----> ale droga do dawstwa jest b. długa. Po pierwsze badania, na które nie ma pieniędzy, po drugie - nieiwielkie jest prawdopodobieństwo, że znajdzie się ktoś, kto będzi potrzebowal akurat Twojego szpiku.