Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wioletta---

Jeśli ktoś ma pytania na tematy zasiłków, urlopoów chetnie pomogę

Polecane posty

Gość coś mi się nie zgadza
w grudniu 2006 upłynęły dwa lata pracy na etacie u pracodawcy, jestem po studiach, więc teoretycznie nabyłam prawo do pełnego wymiaru urlopu; sęk w tym, że stało się to w momencie, gdy przebywałam na urlopie macierzyńskim, i mój pracodawca twierdzi, że w związku z tym bieg mojego stażu pracy został zawieszony (!?), i prawo do 26 dniowego urlopu wypoczynkowego nabędę dopiero miesiąc po urlopie macierzyńskim :O wydaje mi się, że szefostwo nie ma racji, ale tak mnie skołowali, że sama już nie wiem...

Gość niedoinformowana karolcia
Witam. Wiola mam takie pytanie jestem teraz na macierzyńskim, który po zmianie w kodeksie kończę 19.02.07 mam zaległy urlop za 2005 i 2006 rok, dowiedziałam się, że pracodawca planuje mnie zwolnić więc mam takie pytanie, czy po macierzyńskim jak złożę wniosek urlopowy za zaległe dni to może mi wręczyć papierek i czy ewentualnie pracodawca może odmówić mi udzielenia zaległego urlopu i jeszcze taka sprawa ile mi się należy urlopu za 2007 rok, czy jest to pełny wymiar, czy tylko powiedzmy do lutego. kolejna sprawa czy jest możliwość złożenia wniosku urlopowego razem z wnioskiem o urlop wychowawczy, bo wiem, że wówczas już pracodawca nie może mnie zwolnić. z góry dziękuję za odpowiedź i życzę wszystkiego dobrego w tym Nowym Roku :D:D:D

Gość mama-2007
od listopada wróciłam do pracy. Wykorzystałam urlop macierzyński, wypoczynkowy a potem była na wychowawczym ale tylko miesiąc bo potem z przyczyn finansowych musiałam wrócić do pracy. Mam pytanie czy przysługuje mi dodatkowe te 2 tyg które sejm dołozył do macierzyńskiego????ja urodziłąm córke w maju 2006????? dzieki

Gość mama misia
Jestem na wychowawczym. Czy mogę oddać młodego na kilka godzin dziennie do przedszkola. Strasznie chce do dzieci. Nie mam zamiaru pracować w tym czasie. Czy nadal przysługuje mi wychowawczy??

Gość Wioletta---
Przepraszam, że tak długo, ale nie mam ostatnio czasu, pozdrawiam Wszystkich i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 pani Woletto Umowa jest zawarta, jesli któraś ze stron chce ją rozwiązac powinna wypowiedzieć umowę. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Marta Warta Macierzyński – średnia z 12 m-cy, w zasadzie do podstawy wlicza się w skrócie od czego jest odprowadzana składka i jest pomniejszane w przypadku nieobecności spowodowanej macierzyńskim. W zasadzie prawa takie same, pod warunkiem, że umowa na czas nie określony nie kończy się na razie. Macierzyński i wychowawczy zawierają się jakby w danym stosunku pracy, w tym okresie powinny byc składane przez pracodawcę odpowiednie deklaracje, składka finansowana jest z budżetu państwa. Trzeba dopytac o te deklaracje, bo nie zawsze pracodawcy wiedzą. PZU- zleży, jaka opcja jest opłacana i upłynąl okrs karencji od ubezpieczenia. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 coś mi się nie zgadza Macierzyński, tak jak napisałam wcześniej zawiera się w zatrudnieniu, wlicza się ten okres do stażu urlopowego. Wychowawczy może pomniejszać wymiar urlopu w danym roku (przy powrocie z wychowawczego. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 niedoinformowana karolcia za 2007 pełny W trakcie wypoczynkowego nie można wypowiedzieć umowy, jednak w uzasadnionym przypadku może odwołać z urlopu. Można złożyć od razu wniosek o wychowawczy. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 mama-2007 Ustawa ta obejmuje osoby, które w trakcie wejścia w życie były na macierzyńskim. Ja urodziłam w czerwcu i mnie nie objęło, tak więc pewnie Ciebie też nie. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 mama misia Sprawa śliska, z tego co wiem najlepiej mieć zaświadczenie od lekarza, że jest to konieczne ze względu na rozwój dziecka 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

WIOLETTO,MAM PYTANKO NA TEMAT URLOPÓW WYCHOWAWCZYCH.WIEM,ŻE DOCHÓD NA OSOBĘ W RODZINIE NIE MOŻE PRZEKROCZYĆ 504ZL.SYTUACJA WYGLĄDA TAK-SYNKA URODZIŁAM 14.09.2006,MACIERZYŃSKI MAM DO 17-GO STYCZNIA 2007 NO I PO TYM CZASIE CHCIAŁABYM ISC NA WYCHOWACZY.CZY DO WYLICZEN BIERZE SIE ZAROBKI MOJE I MĘŻA CZY TYLKO MĘŻA A MOJE SĄ WTEDY TZW.DOCHODEM UTRACONYM?(SŁYSZAŁAM OD KOLEŻANKI ŻE TAK WŁAŚNIE JEST).ZA KTÓRY ROK BRANE SĄ POD UWAGĘ DOCHODY?W MOIM PRZYPADKU CZY TO BĘDZIE ROK PORZEDZAJĄCY ZAJSCIE W CIĄŻĘ(2005)CZY JUŻ 2006.PROBLEM W TYM,ŻE W 2005 OBOJE Z MĘŻEM PRACOWALIŚMY A TERAZ MĄŻ JEST NA ZASIŁKU (OD 13.10.06)WIĘC WIADOMO,ŻE DOCHODY ZNACZNIE MNIEJSZE.BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDZ

ZAPOMNIAŁAM DODAĆ ILE ZARABIAMY-MĄZ WEŚNIEJ(PRZED ZWOLNIENIEM)89BRUTTO,JA NA UMOWIE MAM1400BRUTTO(PLUS JAKAS PREMIA W SUMIE ŚREDNI DOCHÓD BRUTTO Z 3-CH 0STATNICH M-CY TO 1500).SERDECZNIE POZDRAWIam

Gość koallalili98
Jestem bezrobotna nie zarejestrowana.Czy bedzie nalezal mi sie jakis zasilek oprocz rodzinnego?

Gość Wioletta---
madaoli Twój dochód jest wtedy utracony, bierzemy dochód na 2005 rok. W zasadzie dochód powinien być jak najbardziej "zaktualizowany", należy zglosić utratę dochodu przez męża i nabycie innego. koallalili98 Może coś z opieki społecznej, bo tak to raczej nic. Są dodatki w przypadku matki samotnej, gdy dziecko jest niepełnosprawne

Gość koallalili98
dziekuje za odpowiedz.Mam jeszcze jedno pytanie,jesli dostane sie do jakiejs pracy na okres probny lub okreslony czy beda nalezec mi sie jakies zasilki.Mam koniec trzeciego miesiaca ciazy.

Gość akri
A ja mam pytanie. Za miesiac konczy mi sie urlop macierzynski. Myslalam ze moge pojsc na wychowawczy, ale umowa o prace wygasla z dniem porodu wiec to podobno zamyka mi droge do wychowawczego. A zasilek wychowawczy i tak mi by nie przyslugiwal - zalezalo mi tylko na skladkach i ogolnym okresie pracy. Przed porodem bylam zatrudniona bez przerwy od lutego 2005 w dwóch zakladach pracy, czego od marca na chorobowym i rehabilitacyjnym (ciaza zagrozona). Co mogę teraz zrobic po zakonczeniu urlopu wychowawczego? Tzn co mi bedzie się oplacac? Zarejestrowanie się w Urzędzie Pracy jako bezrobotna? CZy jest jeszcze jakas inna alternatywa? Zasilek by sie przydal ale i tak maz niezle zarabia wiec nie to jest najwazniejsze. Proszę o rade.

Gość kamila222
bardzo prosze o wytlumaczenie mi co sie nalezy w naszej sytuacji po urodzeniu dziecka: dochod u nas nie przekracza 504 netto na osbote bo tylko maz pracuje wiec rozumiem ze zasilek rodzinny nam sie nalezy (48zl?), becikowe 1000zl bo czytalam ze to dla kazdej mamy niezaleznie od dochod ale czytalam ze jeszcze sa dodatki do zasilku rodzinnego i jest to kolejny1000? ,i czy z opieki spolecznej sie w naszej sytuacji cos nalezy ( ,jestem zarejestrowana w urzedzie jako bezrobotna, czy to ma jakies znaczenie bo takze czytalam ze moze byc brane pod uwage ). Z gory dziekuje za odpowiedz

Jestem po 5 roku studiów, nieobroniłam się jeszcze tzn. skreślili mnie z list 30 grudnia 2006, tak więc piszę pracę , wznawiam studia i sie bronię. No ale praktycznie nie jestem sudentką. Nie pracuję, jestem w ciąży. Ubezpieczona jestem przez męża, on pracuje. CZy mam cos gdzieś załatwiać żeby dostać becikowe ?? Gdzieś się rejestrować ??

CZy na urlopie wychowaczym mozna iśc na zwolnieni? Czy w takim układzie urlop przedłuża się o czas przebywania na zwolnieniu?

I kto wypłaca pieniadze za zwolnienie? I jaka jest wysokośc tego świadczenia?

Sara . Ja Ci odpowiem,bo dzwoniłam w tej sprawie do ZUSu. Zwolnienie L4 nie przerywa wychowawczego.Jeżeli chcesz iśc na L4 to musisz przerwać urlop wychowawczy(czyli napisac do pracodawcy,że wracasz do pracy),później,w dniu powrotu do poracy musisz mu połozyć na biurku L4 i jesteś tym sposobem na zwolnieniu chorobowym. Później po L4 możesz wrócić na wychowawczy,tylko musisz napisac do pracodawcy(dwa tyg.przed powrotem do pracy i oczywiście koncem L4),że wracasz na wychowawczy. Wychowawczy można przerywać 4 razy w ciągu 4lat.

A zapomniałam dodac... Jezeli idziesz na L4 to pierwsze 33dni w roku wypłaca pracodawca (80%pensji,no chyba,że to L4 ciązowe-to wtedy 100%). Po tych 33dniach płaci Ci ZUS.

jeśli jestem na zwolnieniu na dziecko ile jest płatne???100% czy 80%??? dzięki za odpowiedz

Witajcie🌻 Z moim Maleństwem mam spotkać się już ok 1 lutego, nie mniej jednak juz teraz postanowiłam sie zorientować co nam się będzie należało po macierzyńskim. Szukałam, szukałam i tylko sie zakręciłam. W związku z tym bardzo proszę o pomoc i odpowiedź w następujących kwestiach: Z tego co zdołałam sie zorientować to o ile spełnię określone warunki to mogę dostać: 1. zasiłek rodzinny -jeżeli dochód w 2005r nie przekroczył 504zł/os-w wys 48zł/m-c. 2. dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka-jednorazowo 1000zł 3. jednorazowa zapomoga (becikowe)-1000zł 4. dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego - 400zł/m-c 5. zasiłek wychowawczy...? Moje pytania są następujące: 1. Czy pkt 4 i 5 to nie to samo? 2. Jeżeli nie to jakie sa kryteria do spełnienia aby otrzymać zasiłek wychowawczy? (jak szukałam to wszędzie są dane z 2003 czy 2004 roku :( ) Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź na moje pytania. Serdecznie pozdrawiam 🌻

jak jest z wypłacanym macierzyńskim, czy Zus przesyłą ta kase do Firmy i ona robi przelew na moje konto, czy bezposrednio Zus przesyłą na konto??

jestem na zwolnieniu lekarskim, przedłużam je co miesiąc. Ale ja to ma być, kiedy będzie się zbliżał termin porodu. Nawet nie wiem, w którą stronę zadać pytanie, bo nie mam pojęcia ja to jest. To jak możesz , pomóż

czy to prawde, że pierwsze 33 dni nowego roku płaci pracodawca, ja jestem na zwolnieniu od końca lipca. Od wrzesnia płaci mi zus.

Gość ooooo i co

Gość gdzie jestes Wioletto

czy mój mąż ,który jest zatrudniony na czas nieokreślony i ma kilkuletni staż pracy(w obecnej firmie jest zatrudniony od czerwca 2006) może pójść na urlop wychowawczy ? a jeżeli tak,to czy może osoba na urlopie wychowawczym pracować na 1/2 etatu ? z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość Wioletta---
Cześć, jestem, jestem, ale mam ostatnio mało czasu, jeśli ktoś ma za dużo niech mi wyśle e-mailem :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 koallalili98 musiałabym wiedzieć konkretne daty, ale najprawdopodobniej będzie Ci się należał macierzyński, ewentualnie urlop wychowawczy do czasu zakończenia umowy 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 akri Jesli umowa była do dnia porodu to wychowawczy nie przysługuje. Możesz iśc na bezrobocie, albo zatrudnić w jakimś zakładzie i wtedy ewentualnie mogłabyś wykorzystać wychowawczy 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 kamila222 1000+1000+48 – tak, właśnie bezrobocie nie ma znaczenia 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Selma jestem Becikowe nie jest zależne od zatrudnienia, ale od dochodów, jeśli nie przekraczacie 504 na osobę (liczą „nową” młodą osobę w skład) Możesz też próbować coś w opiece społecznej, zależy od Waszych dochodów 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Sara13 W czasie wychowawczego zasiłek chorobowy jest nie płatny, wychowawczy się nie przedluża. 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 iwka26 80% 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 nadziejka Z tego co zdołałam sie zorientować to o ile spełnię określone warunki to mogę dostać: 1. tak 2. tak 3. tak 4. tak 5. nie ma czegos takiego, kiedys bylo, teraz jest tak jak w punkcie 4 W niektórych miastach urzędy wypłacają jakby becikowe lokalne, ze swojej kasy, dla swoich mieszkańców, dopytaj 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 mysia30 Jeśli firma zatrudnia powyżej 20 osób to sama wylicza kasę, a potem rozlicza to w składkach, jeśli jest to mały przedsiębiorca – macierzyński wypłaca zus 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 mamarysia Możesz mieć zwolnienie lekarskie w sumie do 182 dni, jeśli nadal jesteś chora musisz starać się o świadczenie rehabilitacyjne Poczytaj wraz z objaśnieniami do druku o rehabilitacyjne http://www.zus.pl/swiadcze/zas009.htm 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Aniula82 Tak, 33 dni płaci pracodawca ze swojej kasy 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 wrotka* może iść na wychowawczy, jeśli jest zatrudniony przynajmniej 6 m-cy Dodatkowa praca nie może wykluczać osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem, jesli będzie zatrudniony to również traci prawo do dodatku do zasilku rodzinnego z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻