Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tiss

Która wersja jest poprawna?

Polecane posty

Np. Dawno jadłam czy dawno nie jadłam ? Bo u nas zawsze była uzywana ta pierwsza forma, a niektórzy uwazają że ta druga jest poprawna. J a uwazam że w tej drugiej formie zaprzeczasz sobie nie jadłam. A jakiej formy wy używacie?

A więc jesli będę uzywać Dawno jadłam to będzie swiadczyło o tym ze używam nie poprawnego słownictwa. Czy te dwie wersje są poprawne

Gość ja nie wiem o czym tu wogóle
mowa bo oba te zdania mówią o czymś innym. np dawno jadłam kotlety ( tzn robiłam to) i dawno nie jadłam kotletów (nie robiłam tego).

A więc tak nasza polszczyzna to istny labirynt:P nic dziwnego ze jest jednym z najtrudniejszych języków do nauczenia. Jak my polacy nie potrafimy zrozumieć siebie to jest katastrofa:(

Przypuszczam, że w różnych rejonach naszego kraju różnie się mówi, ale poprawnie po polsku powinno być : \"dawno nie jadłam\". Podwójne przeczenie, to prawda, ale już taki jest ten nasz język polski.

chodzi mi o to czy te dwie wersje znaczą to samo;)

Gość absolutnie nie muszą
znaczyć tego samego, bo wszystko zależy od kontekstu poza tym w języku polskim nie tyle co jest dopuszczalne podwójne zaprzeczenie, a po prostu JEST PODWÓJNE ZAPRZECZENIE czego nie ma np. w języku angielskim