Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna_kawa

Kto ma SZYNSZYLE ??

Polecane posty

Gość czarna_kawa

Ja jestem posiadaczką aż czerech już :) przekochane futrzaki!! Ciekawe ile osób jeszcze ma szylusie :) PISZCIE !!!

Gość czarna_kawa
Hehe a to dlaczego? Przecież to nei są aż tak bardzo kłopotliwe zwierzątka :) Noo może czasami w nocy dadzą popalić ;)

Gość myslałam że o futro pytasz
i już miałam się złościć:D

A wypuszczasz je ? Ja mojego wypuszczam codziennie i nie chciałabyś widzieć jak wygląda mój pokój. Co nie oznacza, że go nie lubię, to fajne zwierzątko, ale straszny z niego urwis.........gdyby nie to, że poniszczył mi wiele rzeczy to byłby miodzio ;)

Gość czarna_kawa
Wypuszczam je ale nie codziennie :) moją pierwszą szylkę nauczyłam klaskaniem, co wolno czego nie - póki była sama mogłam ją śmiało puszczać po całym mieszkaniu i za kabel ani meble sie nie chwyciła :) potem dokupiłam klatkę, ale z szylkiem - samczykiem którego miałam komuś oddać no ale jednoak został - to dopiero urwis. No i od roku miały już dwa maleństwa i muszę je komuś oddać niestety :( raz, że klatka za mała a dwa, że to są dwie samiczki no i ...wiadomo :( ciężko znaleźć im dobry dom :(

Ja tam kocham mojego Chillusia, ale zniszczenia są znaczne, tapeta poobrywana w każdym miejscu, książki pogryzione, wymieniałam już myszkę, klawiaturę, (kable to on uwielbia), kable z głośników, poobgryzane rogi mebli. Ehhh........dużo tego, acha jeszcze portfel i pasek z torebki, jak zostawie gdzieś stanik, to też potrafi mi go porwać, ostatnio zabiera się zaświeczki. Może komicznie to wygląda, ale zaprosić kogoś do mojego pokoju to już wstyd. :O Narazie nic z tym nie robie, bo za 6 miesięcy się wyprowadzam, ale w nowym domu, będę musiała pomyśleć, żeby znaleźć mu jakiś kąt i tak to zaprojektować, zeby nic nie zniszczył ;)

Gość czarna_kawa
Made Of Sun --- myślę, że wiem jak poskromić to obgryzanie Twojego szylka - przede wszystkim drewienka!! Pozbieraj jakąś korę, kawałki drzewa byle by niebyły z pobocza drogi! Najlepiej z lasu, w tartaku jakimś zapytać. U mnie taki pan rzeźbi w drewnie i tam podbieram kawałki drewna, najlepiej nazbierać całą reklamówe i masz spokój na dłuższy czas. Możesz być pewna że Twoja kulka będzie szczęśliwa, zresztą sama zobaczysz jak się dorwie do drewienka to aż się jej będą uszy trzęsły :D. Jeżeli chodzi o ściany - WAPNO powinno pomóc. Kup mu wapienko do podgryzania i skrobanie ściany się skończy /na pewno w dużym stopniu ;)/ jest to wydatek groszowy bo do dwóch złoty w zależności jak duże wapienko kupisz. Ja im nie daje całego wapna do kaltki bo spadnie, obsiuśkają i do wyrzucenia - daję im codziennie poskubać /są takie plastikowe "żabki" którymi takie wapienko przymocujesz do kaltki/ Pozdrawiam :)

Gość czarna_kawa
acha hahaha co do miękkich obgryzanek typu portfel, torebka, paski, kable - na to sposobu chyba nie ma - najlepiej wszystko pochować przed wypuszczeniem z klatki, zabezpieczyć/zagrodzić wejścia za biurko /kable/etc. /ja zapycham poduszkami ;) /

Heh...... muszę Cię zmartwić. Wapna w kostce nie lubi przetestowałm już różne, owocowe, jarzynowe, w kostce, w tabletkach i nic. Daję mu witaminy w proszku, żeby nie miał jakiegoś niedboru tam w składzie m.in. jest właśnie wapno. Drewienka ?? ma gałąź z jabłoni po której skacze i daje mu też małe gałązki jabłonie, obgryza je owszem, ale co z tego, jak oprócz tego obgryza wszystko inne, zachowuje się jak jakiś mol książkowy i kornik zarazem ;) Mam zagrodzone, nawet kawałki kartonów sobie sprawiłam, żeby zagrodzi wejście pod biurkiem bo tam pełno kabli z komputera, ale cóż z tego jak on skacze na takie wysokości, że nie sposób nad nim nadążyć, skacze na łóżko, z łóżka na biurko i z biurka za biurko, a na biurku głośniki i też kabelki człowiek nie zdąży dobiec, zresztą wystarczy, że raz chwyci zębami i przegryzione :O Musiałabym siedzieć i go pilnować, a nie zawsze mam na to czas. Teraz jest wypuszczony, a ja piszę prace, ten lata i zagląda mi do piórnika, to ukradnie gumkę, pogryzie kartki....itp itd. Ehh....co za zwierz :)

Gość czarna_kawa
Ello :) no to naprawdę masz potworka hihi. Naucz go, co wolno, czego nie. Ja moje jak broją i nie reagują na klaśnięcie łapałam do klatki - koniec biegania. Dziś dobrze wiedzą kiedy broją i co im wolno, co więcej słuchaja się ;) Co do gałązek z jabłonki - owszem jak najbardziej ale to nie jest wystarczająco twarde drewienko, aby mogły sobie dobrze ścierać ząbki /które ciągle u gryzoni przecież rosną/ mówie Ci spróbuj to nic nie kosztuje! Twardsze drewienko np z pociętych desek na mniejsze kawałki, takie aby mógł sobie w łapki złapać :) Moje ulubowały sobie wapno z zatopionymi kawałkami skorupek z jajka :D i sól mineralną

Gość ja chcę szynszyla
one sa extra te ich długie wąsy i słodkie noski wielkie pucułowate mordy - ale sama nie wiem po tym co przeczytałam że obgryzają kable i inne - to chyba nie chcę - bo ja też bym chciała wypuszczać a nie jak w więzeiniu, czy to prawda że one cały dzień śpią???????? To co one muszą robić w nocy?????????????

Na początku miałam dwa szynszyle -oba \"samce\". Piszę w cudzysłowiu bo pewnego pięknego poranka patrze a tam im \"coś\" małego jakas myszka skacze.Patrzę a to malutki szynszylek:)Obecnie urodziło mi sie już5 (najpierw jedno,potem blizniaczki,potem jedno,potem urodziła martwe i teraz kolejny -jest cały w strupach i ma wygryzione futerko😭albo jest jakiś słabszy gatunkowo,albo ojciec daje mu popalic). kochane zwierzaczki😍 dawno nie skakały po domku.Kiedyś pusciłam je na swoj pokuj i w pewnym momencie kolo biurka zabaczyłam niesamowity błysk- szynszylka przegryzła kabel-jak sie zdenerwowałam myślalam, ze juz nie zyje, ze ja mocno pokopało-nie chciała wyjsc spod kaloryfera,wyciągnełam ją siłą i miała takie fajne poskręcane wąski i białe zęby!!:)hehehe ale takie przstraszone oczka...acha raz poroniła😭

Moj szynszyl to nawet w dzien biega i psoci:P zastanawiam sie wogole kiedy on spi hehe;) ale nie zaluje ze go kupilam;] jest cudowny mimo tego ze trzeba go pilnowac zeby nic nie pogryzl;):P

Gość gość
ja chce miec ale nie wiem gdzie kupic?

Gość gość
ja kupowalam swoje szynszyle na fermie http://fermaszynszyli.pl/ - niezle z nich rozrabiaki! Są jednak zdrowe, a futerka maja lsniace. Nie mam z nimi zadnych problemow.

Gość gość
na mielone,sie nadają?:-)

Gość gość
OK przerobilabym go na smacznego mielonego dzisiaj

Gość gość
ja mam dwa szynszyle i są super ;) a to wszystko za sprawą Moca Ferma Szynszyli ;) Cieszę się, że mam szynszyle, bo dzięki nim aż świat jest piękniejszy i weselszy ;) mało bałaganu, a dużo radości ;)