Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miki25

RODZIMY w SIERPNIU 2006

Polecane posty

Gość agusia2
Ja jestem po krzywej cukrowej i jestem drowa nie mam cukrzycy jak przypuszczali ,wrecz przeciwnie mam nawet niedocukrzenie male ,apropo anemi tez mam niewielka biore zelazo i za tydzien do kontroli ,jak wasze brzuchy moj rosnie bardzo szybko . U nas piekna wiosna . Doris z tym niedocukrzeniem to jest problem czy raczej nie? Dzieki.

Gość sierp.06
Witam. Gratuluję córeczek. Mam pytanko, czy i wam dokucza okropne swedzenie skóry? Ja juz nie moge wytrzymac. Szczególnie wieczorempo kąpieli. Smaruje się różnymi balskamami i kremami nawil. ale to nie pomaga. Już strupki mi sie robia od tego drapania. Macie na to jakąś radę?

donn - gratulacje:) Co do rozstępów to czuję, ze będę miała z nimi problem. Mimo tego, że jestem szczupła (a raczej byłam:)) to mam rozstępy. Samruję się oliwką dla dzieci, narazie nie widać nowych, ale pewnei dopiero mi wyjdą. Jak się ma sklonności to się chyba tego nie uniknie - niestety. Fuj okropność! Nie dopisałam jeszcze do tabelki moich dodatkowych kg. miki25............Warszawa.............24................01.08.......0,5 Lia.................Warszawa............??.................01.08....(!)2,0 livmar...............Nysa.................28................01.08...... 4,5 agata_27..........Słubice........... 27.................01.08....4kg SYNEK doris26.............Kraków..............26................04.08..6,0 CÓRCIA blondi23............Elbląg................23 ................05.08...4, SYNEK Elmirka76.......ok.Wadowic...........30..............05.08....+6,5 SYNEK donn................Kraków..............27................05.08........3.5 coreczka Aga.B............KOŁOBRZEG.......... 26.............. 06.08.........5 insomnia.............??...................24................07.08.......0,0 justyna..................................29.................08.08.....+2 SYNEk plusia.............Szwecja............29...................09.08...5,5 SYNEK edusia.............Hannover.............32................09.08.......4,CORCIA? karamijja...........Łódź................28................12.08.......1,0 kasia 30.............Rybnik..............30................12.08.........?? Stokrotka _26......Lubin...............26................12.08..1kg SYNEK agulka28............Bielsko-Biała........28.............13.08... 6 kg synek Agula 30.........zachodniopom.........30..............14.08....+3 CÓRCIA Kruszyna.........małopolska...........30.................15.08.........4,0 madelain.............J.Góra..............29................16.08........0,0 kpiotrowicz.........Warszawa.........23................17.08.......4,00 CÓRCIA joanka...............Szczecin...........25.................17.08..........2 jolla80...............Warszawa..........25.................17.08.........? z daleka ............Anglia................26..................19.08........3kg karola24...........Legionowo...........24.................19.08........?? agusia2................USA................30..................21.08........?? ToYaB................Białystok...........27..............21(23).08...+4 kg jagna25...........Wodzisław Śl.........25................23.08........0,0 marsjanka*........ok. Katowic.........27................24.08........2,0 roxelka.............Essex,GB............27...............(17)25.08.......5,0 Kotunia.............Legnica..............27..................25.08.......3kg sierp.06.........podkarpackie..........23..............25.08.........+3 kg oliwia13............pomorskie...........27.................26.08.........5 kg Lonta..................Rybnik ............21...............27.08........2,5kg padlinka............Warszawa...........24.................27.08........2kg maggiem........zachodniopom..........27............. ..29.08.. ..... 5kg kika27...............Kraków..............28................27.07....... 5 kg Brzusio coraz bardziej widoczny:) Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Gość justynka307
Elmirka - dziękuję za konkretne i obszerne informacje! :) A co do tego poślizgu - to akurat mnie nie przeraża, bo tak jest prawie u każdego lekarza. :) Buziaczki!

Po pierwsze Donn - gratuluje Dziewczynki!!! Super! Najwazniejsze, ze wszystko w porzadku!!! Czyli termin mamy praktycznie taki sam - wiec pewnie moje malenstwo tez ma teraz kolo 450gramow - jak ja bylam na ostatnim USG to miala dopiero 270(ale to bylo 2tygodnie temu):) Agata - absolutnie nic ani Tobie, ani Twojemu dzieciaczkowi nie grozi - juz dawno skonczylas pierwszy trymestr i kilka kropelek do nosa na pewno nic Wam nie zaszkodzilo -to tylko ja jestem taka przewrazliwiona i boje sie lekow - tysiace kobiet uzywa tych kropli nawet nie zastanawiajac sie, ze jest jakies ryzyko - bo tak naprawde to jest minimalne, wiec sie nic nie martw. Kazde USG, ktore ma kobieta w ciazy jest badaniem prenatalnym(czyli przedurodzeniowym) wiec nie wiem co mial Twoj lekarz na mysli - moze chodzilo o genetyczne, a nie prenatalne? Jesli dziecko wysoko ulozone to nie ma potrzeby po 12tyg robienia przezpochwowego - chyba, ze lekarz chce zmierzyc dlugosc szyjki. Kasia - ciesze sie, ze podjelas decyzje! Ale musze troszke tego lekarza obronic - waga w ciazy to bardzo wazny parametr - bo jej nagly przyrost moze swiadczyc o powstawaniu obrzekow - oczywiscie pewnie nie w Twoim przypadku - jednak to wbres pozorom wazny parametr i dobrze, ze lekarz zwrocil na niego uwage:) Co nie zmienia faktu, ze jeli Cie nie bada to nalezy go zmienic. Roxelka - jak przeczytalam Twoja wypowiedz to mi sie przypomnia taki odcinek bajki KUbusia Puchatka - jak mis za duzo zjadl i potem sie zaczal pruc na plecach:)))) Popros Meza, zeby Ci te plecki czyms wysmarowal;) Agusia - no to super, ze badania ok, bo sie o Ciebie martwilam - niedocukrzenie jest problemem tylko jak jest bardzo duze (glukoza ponizej 50 czyli 2,5 - zalezy w jakich jednostkach) i daje objawy - sennosc, zawroty glowy itp. Jesli poczulabys jakies objawy to po prostu musisz napic sie soku pomaranczowego, albo zjesc kostke czekolady - zeby szybko podniesc cukier. Ale wszystko to duzo mniejszy problem niz cukrzyca. No i diety nie musisz trzymac:))

Gość sierp.06
:-( nikt mi nie chce odpowiedziec

Dzieki dziewczyny 🌻 🌻 🌻 👄 bardzo sie ciesze ze to dziewczynka ale z chlopca tez bym sie cieszyla ..... lekarz jak mierzyl brzuszek to powiedzial ze to maly grubasek ... i ze cos sie dzidzius martwi bo obie raczki trzymala na glowce.... Doris to moze razem bedziemy rodzic??!! chyba ze znowu sie terminy zmienia.. no i przytylam 2.2kg, za 3 tyg...no pieknie nie jak tak dalej bedzie to nie wiem,, ale pocieszam sie ze to moje pierwsze 3.5 kg od poczatku ciazy, pozatym oprocz brzuszka ktory u mnie jest calkiem juz spory to nie widac zebym przytyla.... Kasiu raczej dobrze robisz ze zmieniasz tego lekarza, ja mam badanie i usg na kazdej wizycie czyli co 3 tyg.. rozstepy mam narazie stare zadnych nowych nie widze, ostatnio smaruje sie 2xdziennie oliwka nivea i kremem na rozstepy vichy i jak narazie spoko... a co do tego swedzenia to tez tak mam najbardziej na brzuchu, ale lekarz powidzial ze to od rozciagania sie skory, Na klopoty ze snem zalecil mi spacery i nie musze juz brac duphastonu, to chyba dobrze nie?? teraz tylko sam magnez i potas 2x2 tabl... wiosna sie u mnie popsula... caly czas pada ale przynajmniej cieplo jest....

Sierp 06 - poczytaj na str 59 moja wypowiedz do Edusi(z24.03) - moze powinnas sobie te badania na watrobe zrobic? Poradz sie ginekologa. A jesli nie to sprobuj wyeliminowac wszystkie kosmetyki, ktore uzywasz - umyj sie bez mydla, albo kup takie dla alergikow, bezzapachowe a potem posmaruj sie oliwa kuchenna - tak kilka dni - bo moze to alergia na kosmetyki, ktore stosujesz? moze wlasnie te balsamy podraznaja Ci skore? Jesli zauwazysz poprawe to wracaj do dawnych kosmetykow stopniowo - to znaczy najpierw np. mydlo i czekaj ze 3 dni czy nie pojawia sie swedzenie - potem balsam i znowu czekaj - moze uda Ci sie stwierdzic, na ktora z tych rzeczy tak reagujesz. Bo w ciazy normalne, ze rozciagajaca sie skora swedzi, ale jesli juz robia Ci sie przeczosy i strupki od drapania to znaczy, ze to absolutnie za silne swedzenie i trzeba szukac przyczyny:( pozdrawiam

sierp 06 a czym sie smarujesz ??? bo moze musisz balsam zmienic bo po nim cie swedzi ale mysle ze najlepsza by byla oliwka....

Sierp 06 - mnie aż tak mozcno jeszcze nie swędzi - na ta chwile wystarczaja balsamy. Doris - rozumiem ze waga w ciazy jest wazna i nalezy ja kontrolowac ale samo stweierdzenie ze to duzo nic nie wnosi. lekarz ani nie dopytal mie czy sie objadam, ani jak sie czuje, nie dal skierowania na cukier ... nic. Obrzekow nie mam a i nie przejadam sie na pewno. To pierwsze kg ktore mi przybyly i byc moze tak mialo byc. zZastanawiam sie tylko jak jest z tym zelazem. biore Prenatal w ktorym jest go b. duzo - 6o mg i do tej pory jedna (!) tabletke Biofer ktora ma tylko 9 mg. Po kiepskiej morfologii kazal zwiekszyc tylko o jedna tabletke chociaz nawet w ulotce jest napisane ze profilaktycznie bierze sie wiecej - 3 -4. Skoro bralam dodatkowo 1 tabl. i morfologia sie pogarsza to chyba nalezaloby podniesc dawke o wiecej niz 9 mg? Doris daj znac co o tym myslisz. A swoja droga to chyba pojde na zwolnienie - czuje sie tak zmeczona, ospala i nie do zycia ze przyda mi sie kilka dni w lozku. buziaki

Przyznam Kasiu - ze nie do konca wiem jak sie do tego zelaza ustosunkowac - bo w tych wszystkich tabletkach nie mozna tak wprost porownywac zawartosci zelaza - bo nie liczy sie ilosc sumaryczna tylko przede wszystkim forma w jakiej to zelazo jest - czy sa to jony, czy sole, czy tak jak w bioferze fragmenty hemoglobiny. Profilaktycznie rzeczywiscie bierze sie 3-4tabl ale jak sie nie lyka innych witamin - wiec pewnie ze wzgledu na ten prenatal lekarz zalecil tylko 2 tabl dziennie. Nie pamietam od jak dawna to bierzesz - ale hemoglobina potrzebuje dosc duzo czasu zeby sie podniesc - tak co najmniej 2-3tyg - zeby widac bylo reakcje na podane zelazo. Napisz jaki masz poziom hemoglobiny? W ciazy powinno sie go utrzymac powyzej 11, jesli masz ponad 11 to sie nie przejmuj i bierz nadal prenatal i 2 biofery, a jesli masz nizej to moze 3 biofery? A najwazniejsze, zeby zelazo brac na czczo lub 2 godziny po posilku, zeby sie go jak najwiecej wchlonelo i nie popijaj herbata ani kawa tylko woda mineralna - bo kawa i herbata go wyplukuja:(

Gość Elmirka76
Hej kobietki!! Gratulacje nowych DAM!!! Co do rozstępów to.... :( :( ja po pierwszej ciązy(wtedy przytyłam....25 kg) rozstapiłam się.... dokładnie wszedzie :O no.. prócz kostek i łokci ;) Terz juznie ma mi sie co rozstapić, bo skóra chyba by mi sie "rozlazła" ;)] Mam natomiast cholerny problem z celulitem na posladkach i udach... Masakra :O Nie bardzo wiem co robić , zwłaszcza, że mam świadomośc, że do walki z celulitem trzeba włączyć ćwiczenia , apo nieważ moja ciąża jest zagrozona nie bardzo mogę sobie pozwolić na nie :( Może znacie jakieś inne sposoby na "tymczasem"??? Dzieki!! E.

Doris hemoglobiny mam 11,5, moze rzeczywiscie nie bede sie martwic :) W ulotce wyczytalam ze zelazo Biofer mozna polykac w trakcie posilku albo tuz po - nawet nie ma innej propozycji w zaleceniach. Tak tez bralam. Ale moze rzeczywiscie przestawie sie na branie go na czczo :) Dzieki za rady :)

Elmirka moze rób sobie masaze ud? Wglepuj balsam i ugniataj skore - to na pewno nie zaszkodzi dziecku a skora powinna sie ujedrnic. :):)

Elmirka nalepsze sa masaze, kremow na celulit chyba nie mozna uzywac ale oliwka sie swietnie do tego nadaje

tez mam problemy z celulitem od dawna zaczal znikac jak zaczelam 4, 5 razy w tygodniu chodzic na cwiczenia po 2 godziny czasem jescze rower, no ale jak sie okazalo ze jestem w ciazy to przestalam cwiczyc...... kosmetyczka poradzila mi na celulit taka mieszanke: jako baza olejek z migdalow jak nie to moze byc oliwa z oliwek albo zwykal oliwka i do tego pare kropelek olejku grejfrutoweg, jalowcowego, geraniowego... ja smarowalam sie oliwka z olejkiem grejfrutowym i skora robi sie fajniutka i gladziutka...

Doris a jakie twoja corcia miala wymiary ?? ja mam tak : BPD : 5.14cm FL : 3.97cm AC1 : 17.0cm HC : 18.1cm ???? ale oczywiscie nie pamietam co jest co moze ktos wie??

Wszystkim mamą gratuluje Dam, coraz wiecej pań, ale w przyrodzie to tak jest że i tak sie pewnie wyrówna:) bo mamy jeszcze wiele nie wiadomych:) a i niespodzianki tez moga nas zaskoczyć:) ciesze sie ze wszystkie zdrowe:):):) bo to najważniejsze:):):) U mnie pogoda znowu za chmurką i deszczyk,,,ale cóz wiosna zmienna jest jak kobieta:) i moze dla tego taka urokliwa. Zaraz wybieram sie na miasto po małe zakupy, zastanawiam sie co na objadek zrobic,,,bo pewnie znowu jakaś zachcianka dziwna przyjdzie mi do głowy, ale i tak zawsze mam najwieksz problem z pomysłem \'\'co na objad\'\' ?? widze ze to bycie na zwolnieniu wprowadziło u mnie zmiany, i to pozytywne, mniej stresu,i sprzeczek wiecej relaksu i wypoczynku kobiecie w ciąży powinno sie przepisywać wraz z witaminkami...mam nadzieje ze dzidziusiowi taki stan sie tez podoba:) no a teraz czas na nas...miłego dnia córunie synunie i mamunie

BPD - wymiar dwuciemieniowy - czyli srednica glowki FL - dlugosc kosci udowej AC- obwod brzuszka HC -obwod glowki Moja corcia miala - BPD - 45,9mm FL - 27mm AC-145mm HC160mm ale to bylo pelne 2 tygodnie temu, wiec mam nadzieje, ze urosla i przytyla troszke od tamtego czasu. Kasiu -11,5 to bardzo ladny wynik! nie stresuj sie i zazywaj jak do tej pory! A jesli na bioferze jest tak napisane to moze jego nie mozna na czczo - kurcze ja juz sama z tymi lekami glupieje - zawsze sie zelazo bralo na czczo, ale ciagle nowe preparaty robia, nowe formy tego zelaza, wiec lepiej bierz jak w ulotce:) Elmirka - niestety, ani kremow ani masazy ostrymi szczotkami itp nie wolno, rzeczywiscie najlepsza bylaby gimnastyka, ale u Ciebie przeciwwskazana - moze wybierz sie do kosmetyczki - tylko jakiejs madrej, co bedzie wiedziala czym dziecku nie zaszkodzi!

Witam wszystkie :) Ja byłam na usg prenatalnym (tak to przynajmiej nazwał lekarz), polegało na ocenie dzieciaczka pod względem: wagi, wielkości głowy, mózgu (budowy i wielkości), serca + wszystkich innych narządów jamy brzusznej, stopni dojżałości łożyska, pępowiny, pomiarów kości udowych itp, dokładnej budowie serca z podziałem na komory i przedsionki. Dotałam obszerny opis z tego badania, na którym również pisało że jama brzuszna zamknięta, narządy wewnętrzne we właściwym położeniu i wielkości, płeć dziecka. Ta informacja została wydrukowana dla mnie i lekarza prowadzącego. Nie miałam wskazań do takiego usg ale po stracie poprzedniej ciąży (z niewadomych przyczyn) wolałam się upewnić. Co do rozstępów to jeszcze nie mam, ale wiem że mam do tego tendencje, mimo że jestem bardzo szczupła, ja smaruję się kremem ziajka dla kobiet w ciąży polecany od 4 miesiąca ciąży, a wieczorami oliwką bambino bo nie chcę żeby brudziła ubrania. Wczoraj pierwszy raz zaczęło mi się ulewać z piersi, chociaż nie wiem na ile to normalne bo wyglądało to na przeźroczysty płyn zabarwiony trochę krwią nie wiem czy to normalne.?/

Stokrotka jeśli zabarwiony krwią to niedobrze, lepiej byś poradziła się lekarza. Ja mam siarę od 12 tygodnia ciąży, jest półprzeźroczysta, a z innych kanalików wypływa intersywnie żółta i taka jest normalna. Dopiero po porodzie robi się bardziej biaława.

Gość sierp.06
stosuje te same kremy i balsamy co przed ciaza. wczesniej nie bylo problemu, chyba ze teraz reakcja sie zmienila

Witam! Strasznie długo nie pisałam, ale tak wyszlo.... w pracy nawał roboty a po juz nie siadam do komputera, bo glowa strasznie boli. Aktualnie jestem na L4 mam podejrzenie o zapalenie ostkrzeli no i musze brac antybiotyki, czego strasznie sie boję. W dodatku z miesiaca na miesiąc pogarszają sie wyniki morfologii, pomimo iz biore hemofer i staram sie dobierac odpowiednie jedzenie hematokryt - 29,7 (przy normie 37) hemoglobina -10,7 (norma 12) krwinki czerwone 3,1 (norma 4,2) pieknie prawda? Ogolnie nastawienie nieciekawe, ale nie mysle o tym :) pozdrawiam wszystkie mamy !!!

no i uzupelniam tabelke: miki25............Warszawa.............24................01.08.......0,5 Lia.................Warszawa............??.................01.08....(!)2,0 livmar...............Nysa.................28................01.08...... 4,5 agata_27..........Słubice........... 27.................01.08....4kg SYNEK doris26.............Kraków..............26................04.08..6,0 CÓRCIA blondi23............Elbląg................23 ................05.08...4, SYNEK Elmirka76.......ok.Wadowic...........30..............05.08....+6,5 SYNEK donn................Kraków..............27................05.08........3.5 coreczka Aga.B............KOŁOBRZEG.......... 26.............. 06.08.........5 insomnia.............??...................24................07.08.......0,0 justyna..................................29.................08.08.....+2 SYNEk plusia.............Szwecja............29...................09.08...5,5 SYNEK edusia.............Hannover.............32................09.08.......4,CORCIA? karamijja...........Łódź................28................12.08.......1,0 kasia 30.............Rybnik..............30................12.08.........?? Stokrotka _26......Lubin...............26................12.08..1kg SYNEK agulka28............Bielsko-Biała........28.............13.08... 6 kg synek Agula 30.........zachodniopom.........30..............14.08....+3 CÓRCIA Kruszyna.........małopolska...........30.................15.08.........4,0 madelain.............J.Góra..............29................16.08........0,0 kpiotrowicz.........Warszawa.........23................17.08.......4,00 CÓRCIA joanka...............Szczecin...........25.................17.08..........2 jolla80...............Warszawa..........25.................17.08.........? z daleka ............Anglia................26..................19.08........3kg karola24...........Legionowo...........24.................19.08........?? agusia2................USA................30..................21.08........?? ToYaB................Białystok...........27..............21(23).08...+4 kg jagna25...........Wodzisław Śl.........25................23.08........3,0 marsjanka*........ok. Katowic.........27................24.08........2,0 roxelka.............Essex,GB............27...............(17)25.08.......5,0 Kotunia.............Legnica..............27..................25.08.......3kg sierp.06.........podkarpackie..........23..............25.08.........+3 kg oliwia13............pomorskie...........27.................26.08.........5 kg Lonta..................Rybnik ............21...............27.08........2,5kg padlinka............Warszawa...........24.................27.08........2kg maggiem........zachodniopom..........27............. ..29.08.. ..... 5kg kika27...............Kraków..............28................27.07....... 5 kg

sierp 06--> ja też mam taki problem ze swędzeniem ale odkryłam, że jak więcej piję wody mineralnej i smaruję się wyłącznie oliwką to przechodzi, w ciąży jesteśmy dużo bardziej wrażliwe i zdażają się reakcje alergiczne nawet na preparaty, które wcześniej używałyśmy :)

Zmartwiłam się że to źle z tą krwią. Zobacze co dziś się będzie działo, poprostu zauważyłam plamy na piżamie ale najpierw wypływa czysta siara a potem kolejna kropla daje zabarwioną na bladoczerwony plamę (nie jest to taka typowa krew). Usg robiłam w Feminie bo tam też mam lekarza prowadzącego, który robi usg co wizytę, ale powiedział że jak chcę się upewnić to mogę skorzystać z usg od innego lekarza (kobiety) który przyjmuje u nich w piątki bo jest on specjalistą od ultrasonografi płodu, koszt 80 zł jedynie godzina jest nie przystęna bo przyjmuje ok 13 i tylko przez godzinę a to problem jeżeli ktoś pracuje.

eh jednak poprawiam kilogramy :( chociaż jakby tendencja się utrzymała to waga by była na koniec jak planowałam, ostatnio apetyt mi się pogorszył, może to na wiosnę? Ale tak mnie wczoraj napadło na świeże trukawki, że się z pracy po nie wyrwałam ;) miki25............Warszawa.............24................01.08.......0,5 Lia.................Warszawa............??.................01.08....(!)2,0 livmar...............Nysa.................28................01.08...... 4,5 agata_27..........Słubice........... 27.................01.08....4kg SYNEK doris26.............Kraków..............26................04.08..6,0 CÓRCIA blondi23............Elbląg................23 ................05.08...5, SYNEK Elmirka76.......ok.Wadowic...........30..............05.08....+6,5 SYNEK donn................Kraków..............27................05.08........3.5 coreczka Aga.B............KOŁOBRZEG.......... 26.............. 06.08.........5 insomnia.............??...................24................07.08.......0,0 justyna..................................29.................08.08.....+2 SYNEk plusia.............Szwecja............29...................09.08...5,5 SYNEK edusia.............Hannover.............32................09.08.......4,CORCIA? karamijja...........Łódź................28................12.08.......1,0 kasia 30.............Rybnik..............30................12.08.........?? Stokrotka _26......Lubin...............26................12.08..1kg SYNEK agulka28............Bielsko-Biała........28.............13.08... 6 kg synek Agula 30.........zachodniopom.........30..............14.08....+3 CÓRCIA Kruszyna.........małopolska...........30.................15.08.........4,0 madelain.............J.Góra..............29................16.08........0,0 kpiotrowicz.........Warszawa.........23................17.08.......4,00 CÓRCIA joanka...............Szczecin...........25.................17.08..........2 jolla80...............Warszawa..........25.................17.08.........? z daleka ............Anglia................26..................19.08........3kg karola24...........Legionowo...........24.................19.08........?? agusia2................USA................30..................21.08........?? ToYaB................Białystok...........27..............21(23).08...+4 kg jagna25...........Wodzisław Śl.........25................23.08........3,0 marsjanka*........ok. Katowic.........27................24.08........2,0 roxelka.............Essex,GB............27...............(17)25.08.......5,0 Kotunia.............Legnica..............27..................25.08.......3kg sierp.06.........podkarpackie..........23..............25.08.........+3 kg oliwia13............pomorskie...........27.................26.08.........5 kg Lonta..................Rybnik ............21...............27.08........2,5kg padlinka............Warszawa...........24.................27.08........2kg maggiem........zachodniopom..........27............. ..29.08.. ..... 5kg kika27...............Kraków..............28................27.07....... 5 kg

Stokrotko to weź może spróbuj kilkakrotnie delikatnie ściskając za brodawki poczekaj aż zacznie wypływać i przyjrzyj się jaki kolor ma siara, na ubraniu może zmienić kolor

Gość sierp.06
mam jeszcze jedno pytanie. czy ktoras z was jest moze wegetarianka?