Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niepoinformowana23

czym jest ten języczek,widoczny po rozsunieciu warg w głębi pochwy?

Polecane posty

Gość euglena zielona
ja tez to mam,ale za cholere nie wiem co to moze byc! wyglada to jak ziarnko grochu i nie jest to az tak głeboko jak wam sie wydaje. wystarczy ze rozchyle wargi troche szerzej i juz go widac,jezeli maja to dziewczyny wypowiadajace sie tutaj to znaczy ze jest to normalne,tylko nie wiemy co to jest!?

Gość mocherowa pipka
Morgaine to napewno nie jest cewka moczowa :P buhahaha jak mozna nie wiedziec gdzie jest cewka :P

Wprawdzie z anatomi człowieka miałam zaledwie 3+, ale ciagle jeszcze pamiętam, że cewka moczowa żeńska kończy się ujściem zewnętrznym w przedsionku pochwy, który jest płytkim zagłebieniem ograniczonym z boków wargami mniejszymi, z przodu wędzidełkiem łechtaczki, a z tyłu wędzidełkiem warg sromowych. A ku tyłowi od ujścia zewnętrznego cewki moczowej leży ujście pochwy. Z czego wynika, że ujście cewki moczowej położone jest pomiędzy łechtaczką a ujściem pochwy. Na rycinach w atlasie anatomii Sinelnikowa oraz na modelu własnym znajduje bez problemu wymienione części. Poieważ nigdy nie zdarzyło mi się zaglądać do pochwy innej kobiety, więc nie mam żadnej pewności o czym mowa i tak sobie zgaduję ;)

Gość Boze idzcie do ginekologa

Gość maciek 124
to jest czesc ktura odpowiada za orgazm wiem bo wystarczy ze chwile sie tym u swojej dziewczyny pobawie i ma orgazm

Gość ciekawakawa
wiecie co? a może zróbcie tego czegoś fotografie i zaznaczcie na zdjęciu o co chodzi bo takie gadanie to jak ślepy z głuchym po ciemku :)

Gość listopadowaaaa
są to strzępki błony dziewiczej osiołki.

Gość a to nie jest temat
z serii "swędzi mnie macica"? :-D :-D

Gość raczej brodawka cewkowa
fajnie sie wiara bawila, az milo poczytac :D:D:D

czesc osob wypowidajacych sie tutaj nie wie za bardzo nawet o co chodzi autorce tematu ;) (np wypowiedzi typu "łechtaczka" :P ) też kiedys zauwazylam to u siebie, widac po rozchyleniu warg sromowych mniejszych ( a jak??? za pomocą lusterka mozna zobaczyc dla tych co niewiedza jak to mozliwe zajrzec sobie do cipki) no wiec jak i j to zauwazylam dawno dawno temu to bylam w szoku pozniewaz wiem ze kiedys tego nie było. innego dnia znow obejrzłam i wydawalo mi sie ze sa 2, jedno wieksze drugie mniejsze, i od razu panika. ale po jakims czasie zaomniałam o tym, chodzilam do ginekologa i nic nie mowił ze cos jest "nienormalnego". po jakims czasie doszłam do wniosku ( jak juz kilka osob tutaj pisało) że to pozostałosci po błonie dziewiczej, no i akurat by się zgadzało... ;)

Gość ja nie mam nic takiego

Gość nelly1717
też tak mam, dwa języczki w wejsciu do pochwy, a jestem dziewicą, więc to nie mogą być pozostałości po błonie dziewiczej... co to jest???

to jest jakas pozostalosc albo skorka, pochwa jest zbudowana z takiej tkanki ze jak cos sie dzieje to zaraz tworza sie na niej rozne narosla, czyli moglo kiedys w tym miejscu byc pekniecie, mala infekcja ktorej nawet nie musialyscie czuc, cos sie dostalo miedzy tkanki i takie cos "naroslo". to nie jest regula i nie kazdy ma, wiec nie doszukujcie sie na zadnych szkicach narzadow plciowych. ja nic takiego nie mam i wiekszosc dziewczyn tez nie bedzie miala.

Gość nelly1717
hmmm... to raczej nie narośl... trochę przypomina języczek taki jak w gardle, tylko, że jest cieńszy i jakby podwójny. ma któraś coś takiego?

Gość Carmenada
Tal!! I to jest ujście cewki moczowej! 100%

Gość viki kiki
języczek jest w wejsciu do pochwy", jak ktoś napisał. To nie jest ujście cewki moczowej.

Gość berigfber
to najprawdopodobniej jest ujście przewodu wyprowadzającego gruczołu przedsionkowego większego - tzw. Bartholina. znajdują się w przedsionku pochwy - u jednych bliżej ujścia i stąd są tak widoczne, u innych głębiej. służą do wytwarzania wydzieliny śluzowej, np. w czasie podniecenia sprawiają że wejście do pochwy staje się śliskie i wilgotne a swoim wyglądem przypominają ziarno fasoli. UWAGA: ulegają łatwo infekcji, zwłaszcza dwoinkami rzeżączki, pałeczkami okrężnicy lub gronkowcami, co sprowadza ostry lub przewlekły stan zapalny z silnym obrzękiem guza i żywą bolesnością, która ustaje po wydostaniu się ropy na zewnątrz - tak więc dziewczęta dbajcie o te "języczki" ;) ps. jak będziecie po porodzie to się nie przestraszcie bo on wygląda jakby jeszcze bardziej wylazł na wierzch i się powiększył :)

gruczoły Bartholina wystepują niżej niż owy języczek, o którym tutaj mowa ...gruczoły te te są po obydwóch stronach wejścia do pochwy, mozna sprawdzic sobie na tej stronce: http://tnij.org/m4c8 Jestem "dumną posiadaczkę języczka" występuje on mniej więcej przy cewce moczowej ..od maleńkosci wiedziałam, że on tam jest... jak bylam mala to pamietam przy zmianie pieluchy- oczywiscie wszystko pamietam od 1,5 roku zycia, ze nawet mama żartowała, że jest taki smieszny itp...nie jest to ani efekt skaleczenia ani tez zaden gruczoł ani też pozostałosc po błonie dziewiczej- niektóre kobiety maja taka budowę...

Gość gość
Sama miałam to zmartwienie, więc chociaż wątek jest z roku 2005, to powiem, że w tym roku na Wikipedii pojawiła się odpowiedź. Jeśli dobrze zrozumiałam, że chodzi o języczek między ujściem cewki moczowej a wejściem do pochwy, to jest to gruczoł Skenego. Pozdrawiam