Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa99

Jak to jest ze Świadkami Jehowy??

Polecane posty

Gość mizou
Ja nie napisałem że niebo ma byc na ziemi, sa 2 grupy ktore mają 2 różne nadzieje, nadzieje niebiańska i nadzieje na życie wieczne w raju na ziemi. Te wersety podane przez pana wcale o tym nie mówią i odnoszą się do innej kwestii : ponieważ dążenie do tego co na ziemi oznacza dazenie do bogactwa i uzyskania pozycji, a dazenie do tego co na gorze - dazenie do zaskarbiania sobie uznania Bozego "Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli; inaczej nie będziecie mieli nagrody u Ojca waszego, który jest w niebie" Mt 6:1 Uczynki pobożne wykonywali faryzeusze, wszystko robili na pokaz, ich szaty i wyglad oraz wysoka pozycja była na pokaz (kazdy kto mysli logicznie i nie ma zaślepionego umysłu zauważy kto teraz czyni podobnie). Natomiast Jezus chodził do wszystkich i głosił, nie zależało mu na pozycji i na tym, żeby czynić na pokaz pobożne uczynki, podobnie my go teraz naśladujemy. Chciałbym tez zauważyć że NIE JESTEŚMY SEKTĄ !!! Widocznie nie zna pan/i pojecia sekta ... Cytuje : Skoro ŚJ nie uznają chrztu, wyobrażają sobie go jako zło, jako odpędzanie złych duchów. Ochrzczony jest złączony z Chrystusem (Rz 6, 5). Uczestniczy w Jego kapłaństwie (1 P 2, 9) i doświadcza dobroci Boga. To jest śmieszne że probuje pan/i wkladac mi do ust nie moje słowa. Uznajemy chrzest,, ale taki jaki jest opisany w Biblii, który wynika ze zdobycia odpowiedniej wiedzy, wprowadzenia jej w czyn i oddania sie bogu. A nie chrest niemowląt który wywodzi sie z tradycji i nie jest opisany nigdzie w Biblii. A co do krwi : Dz. Apostolskie 15: 28,29 ... jest tu wprost napisane odnośnie tego tematu! Pana/i zarzuty są tak śmieszne i niedorzeczne, czyżby wyssane z palca???

Gość mizou
Co do takich bezpodstawnych i śmiesznych zarzutów mam stosowny werstek, zachęcam każdego do przeczytania, ponieważ to jest proroctwo Jezusa na obecne czasy : Mateusza 24:11

mizou ---> Ja tez nie znam pojecia sekta... A istnieje jakies...?? Takie encyklopedyczne, jednoznaczne...?? Bo nie ja to wymyslilam... ale w wielu miejscach SJ widnieja jako sekta... Wg mnie cienka jest linia miedzy religia uznana, a sekta...

Gość mizou
Sekte można określić następująco, (nie jest to z encyklopedii), jest to grupa która oderwała się od już istniejącej religii, podąża najczęściej za jakimś człowieczym przywódcą lub nauczycielem, który dyktuje prawa, reguły, nauki dotyczące życia członków danej sekty, taka grupa się najczęściej izoluje, zamyka dostęp do siebie i nikomu nie pozwala opuścić swojej organizacji. Dlaczego Świadkowie nie są sektą? Po pierwsze nie jesteśmy odłamem żadnego kościoła. Członkowie naszej organizacji wywodzą się z przeróżnych środowisk, żyją na całym świecie i duzo osób było członkami przeróżnych religii. Naszym przywódcą nie jest człowiek, ale Jezus Chrystus. Ponadto uważamy Bibli za miernik prawdziwości wiary i jej się trzymamy. Nasz sposób wielbienia Boga staje się naszą drogą życiową. Nie izolujemy się od reszty społeczeństwa, ale jak pewnie wszyscy zauważyli żyjemy na całym świecie i pracujemy pośród innych, mieszkamy itd. Nikt wnaszej organizacji nie jest trzymany siłą, i jeżeli nie postępuje po chrześcijańsku i nie okazuje skruchy to może zostać wydalony z organizacji. Każdy tez ma do nas dostęp, może przyjść na Salę Królestwa i zobaczyć jak wygląda zebranie. Jestęśmy też organizacją ogólnoświatową i nie ma różnic pomiedzy poszczególnymi rasami czy narodowościami. Jezus zresztą powiedział, że jego bracia zostaną poznani po miłości w myśl dwóch najważniejszych przykazań Jezusa z Mateusza 22: 37:38

Gość mizou
MAteusza 22:37,38 poprawka :)

Gość mizou
A co do wersetu o miłość wśród braci (żeby ktoś nie zarzucił ze nie ma tego w biblii) to zapraszam do Marka 13:34,35 - i znowu odnosze sie do logiki, która religia na świecie okazuje sobie nawzajem miłość (bez wzgledu na rasę, narodowość czy warstwę społeczną?) - ta religia ma uznanie w oczach Boga ...

mizou ---> I to sa zalozenia wlasnie wiekszosci sekt... I zadna sie nie uwaza za sekte ;) Jak dla mnie to wlasnie ostatnie slowa sa wazne... A nazwa, terminologia to... :O

Gość mizou
Ja wiem ze terminologia nie jest wazna, ale sekta jest kojarzona najczesciej zczyms złym, a Świadkowie Jehowy nie sprowadzają ludzi na złą droge dlatego wyrażenie sekta jest dla mnie obraźliwe .. tymbardziej że w Polsce jesteśmy zarejestrowani jako organizacja religijna. Bracia Chrystusa mają być poznani po miłości i po tym, że bedą naśladować wzór Jezusa. A każdy ma wolną wole i robi to co mu sie podoba. Natomiast jezeli moge sie wypowiedziec w sprawie stron www to jedyna oficjalna strona naszej organizacji towww.watchtower.org, natomiast pozostale strony to materiał odstępców o których jest mowa w Mateusza 24:11. Wypisują wierutne kłamstwa i głupoty na temat Świadków Jehowy.

Gość mizou
Jakby były jeszcze jakieś mądre pytania, to z chęcią odpowiem poźniej, ponieważ teraz w myśl słów z Mateusza 24:14 i 28: 19,20 idę głosić ludziom dobrą nowinę o królestwie, podobnie jak to robił Jezus...

mizou ---> Sa rozne inne ugrupowania, ktore krzywdy nie robia... mowia tylko o dobroci, milosci itp... (no przynajmniej takie odnosi sie wrazenia ;) ) Np HareKriszna, a tez sa uznawane za sekte...

Gość mizou
Ale czy HariKriszna trzyma sie nauk Jezusa Chrystusa i naśladuje jego postępowanie ? ... jezeli istnieje takie drugie ugrupowanie, które bezinteresownie działa na całym świecie i trzyma się tych nauk to zchęcią bym o nim usłyszał ? Pamietajmy tez o tym, że głosić i mówić to jedno, a pokazywać to swoim postępowaniem to drugie ...

Gość buuuhahahah
bezinteresownie hahaha dobre sobie a z czego utrzymuje sie tak okazaly budynek w Nadarzynie? a z czego utrzymuje sie wielka siedziba w Brooklinie.

Gość mizou
z dobrowolnych datków, które dajemy kiedy i ile chcemy, a takie budynki i cała organizacja utrzymuje się tylko dzięki temu, że czuwa nad tym sam Bóg, po drugie wydatki są ograniczone do minimum, ponieważ bracia i siostry, którzy za darmo pracują w takich obiektach jak np. Nadarzyn w Polsce lub Brooklyn w USA, produkują wszystkie niezbędne produkty, od jedzenia dla pracowników, przez farby, literature itd. Koszty są zminimalizowane, po drugie jest nas na świecie ok. 6,5 mln, jeżeli każdy wrzuci na datki chociaż zł to jest 6,5 mln zł. To też obala twierdzenie że ktoś nam płaci, bo gdyby ktoś chciał nam finansować to, że chodzimy oddomu do domu, wysłuchujemy obelg od ludzi itd. to płacąc każdemu chociaż 1000 zł/mc wychodzi 6,500,000,000 zł , Bill Gates by zbankrutował ... utrzymanie tej organizacji jest mozliwe tylko dzieki temu ze trzyma nad tym piecze Bóg, a osoby które pracują za darmo robią to z chęcią i od serca (dla Boga0, taka praca jest najlepsza ...

Gość buuuhahahah
no wlasnie kolego tzw "dobrowolne datki" Kazda nazwijmy to organizacja potrafi czlowiekowei w glowie tak namieszac ze odda kupe kazy na tzw "dobrowolny datek" Osobiscie znam pewna starsza osobe ktora przeszla na SJ i oodalopcale pieniadze ze sprzedazy podwarszawskiej dzialki na ta organizacje a chyba zdajesz sobie sprawe ze chodzi o nie byle jaka sume gdyz dzialki w podwarszawskich miejscowosciach sa niebotycznie drogie. Tak tak to byl doooooooooobrowolny datek oj potraficie zawrocic w glowie osobie o malo zdecydowanych pogladach.

jak tak generalizujesz, że tylko my mieszamy w głowach osobom mało zdecydowanym to opowiem krótką historię-moja prababcia mieszkająca na lubelszczyźnie-kobieta bardzo religijna wyznania KK -oddawała całą rentę co miesiąc proboszczowi, a sama żyła jak nędzarka (żywili ją sąsiedzi)-wyjątkowe jest to, że proboszcz znał do niej drogę tylko raz w miesiącu-kiedy włąśnie listonosz nosił renty. Kiedyś moja babcia pojechała w odwiedziny do mamy i trafiła na dzień przed rentą-prababcia była już tak wychudzona i schorowana, że aż się gotowało w człowieku na jej widok. Traf chciał, że rentę odebrała moja babcia. Dwie godziny później zajechał nowym VW Passatem ksiądz proboszcz-wiadomo po co-kiedy prababcia spała, moja babcia uprzejmie zaprosiła go na kawkę i zaczęła rozmowe o tym,że jej mamie przydałaby się opieka, bo wszystkie dzieci są bardzo daleko od niej. Ksiądz tylko sobie chrząknął i odpowiedział, że włąściwoie to on przyjechał po comiesięczny datek-więc babcia dała mu 5,- zł na odczepnego. Nie będę wymienała jakimi epitetami określił moją babcię, bo jest to niesmaczne-wynik tego był taki, że wykrzyczał jej nawet że napisze do biskupa o wykluczenie ją z kościoła za tą obrazę. Miesiąc później babcia zabrała swoją mamę do swojej siostry, a gospodarstwo zostało wystawione na sprzedaż. Ów ksiądz zapowiedział z ambony, ze jeśli ktokolwiek z jego parafian od tej bezbożniczki kupi tą posiadłość to razem z nią zostanie wyrzucony z KK. Dodam tylko, że pod opieką proboszcza moja prababcia była przez 3 lata-w tym czasie jej stan zdrowia pogorszył się tak bardzo, że w 8 miesięcy po zabraniu jej z domu-zmarła. Lekarze stwierdzili, że była wyjątkowo wyczerpana z niedożywienia. I kto tu na kogo wpływa????

Gość mizou
sama nazwa wskazuje ze to jest dobrowolny datek ... nikt nikogo do niczego nie przymusza, nikt nie chodzi z taca i nie zbiera pieniedzy, a jezeli nawet byl taki przypadek ze ktos oddał duzo pieniedzy to jest jego własna sprawa, widocznie widzi w tym cos dobrego (a zawsze jest mozliwość te pieniądze odebrać, ale pewnie o tym pan nie ma zielonego pojecia), bo itak wszystko co mamy nalezy do Boga, ja tez bym oddał wieksza sume pieniedzy gdybym mial, ale nie mam i oddaje mniejsze sumy, pobudza mnie do tego miłość do Boga a nie taca przy portfelu ... ale nawiazujac do wymuszen, prosze ogladnać sobie reportaż o ojcu Rydzyku i tym podobne, gdzie ludzie oddawali majątki i zniknął po nich ślad

Gość buuuhahahah
a czy ja gdzies napisalam ze jestem z KK, wcale nie brone ksiezy i nie uwazam ich za zadna swietosc. Troche smieszne jest to co opisujesz poniewaz ksiadz z KK nie moze i nie ma takiego prawa wyzucic. Wrecz gdy komus nie podoba sie postepowaniw ksiedza moze jezdzic do wyzszych instancji i usunac takiego ksiedza z parafi (wiadomo ze nie za jakas bzdure ale konkretne przewinienia) Takze kochani nie mowcie mi tu o dobrowolnych datkach gdyz to wywoluje tylko smiech na sali. Kazdy mowi dobrowolne datki a wyciaga reke po wiecej. Jezeli jestescie tak skromni a zarzucacie katolickim ksiezom umilowanie bogactwa (z czym tez sie zgadzam) dlaczego siedziba w Nadarzynie jest tak okazal. Czy Pan Jezus nie pochwalam ubóstwa. Zarzucacie innym a powielewcie ich bledy.

Gość buuuhahahah
ciekawe rzczy piszesz kolego. Nie slyszalam jeszcze by ksiadz chodzacy z taca po kosciele przymuszal kogos do wrzucenia kaki wna te tace. Mowisz dobrowolne datki - kolego a czy w innych organizacjach lub sektach ludzie nie placa dobrowolnych datkow alez owszem placa i nikt nie moze zarzucic ze nie chcieli w tym momencie wpacic tej kasy. Sekty lub organizacje mama to do siebie ze potrafia tak sformulowac tak ubrac to w piekne slow ze sam uwierzysz ze dajesz dobrowolnie

Gość buuuhahahah
a co do oja Rydzyka nie zniknal on bez slady jest caly czas i caly czas o nim glosnao. Organizacja stworzona przez ojca Rydzyka tez podchodzi pod pojecie sekta

Gość mizou
Ten budynek jest tak okazału bo bracia o niego dbają, nie mieszkają tam wandale, ale pokojowo usposobieni ludzie, którzy wszystko robią z miłości do Boga ... a jezeli ten budynek jest okazały to prosze go porównać z największymi kościołami ... my nie złocimy ściań itd. ... A jeżeli tam się produkuje pożywienie, literature i pracuje tak duzo osób to gdzieś musza to robić, w szopie się nie zmieszczą ...

Gość mizou
a co do usuwania księzy są oni tylko przenoszeni na inne parafie ...

Gość buuuhahahah
Kolego zlocilibyscie sciany gdybysie mieli tylu wyznawcow co KK. Nie watpie ze pracuja tam ludzie wszedzie pracuja ludzie i nie musza miec tak okazlych palacow. Narazie macie za malo wyznawcow i za duza kasa plynie prosto do waszego zwierzchnictwa w brooklinie byscie mogli zlocic sobie siany. Chociaz kilka lat temu mieszkalam w podwarszawskiej Wolce Weglowej i tam najokazalszy budynek wynajmowali a pozniej chyba kupili SJ na swoje spotkania, wiec nie mow mi ze nie lubivie okazalosci.

Gość buuuhahahah
oczywiscie ze sa oni przenoszeni na inne parafie.

przecież to jest śmieszne, normalne że budynki muszą być jak to nazwałaś \"okazałe\" jeżeli ma się tam zmieścić wielu ludzi-takie budynki są zakupywane etapowo, bo nie stać nas aby wszystkim okręgom zapewnić na raz miejsca spotkań. W moim zborze przed 10 laty zebrania odbywały się w kinie, bo nie mieliśmy sali, a teraz jest sala ok 100 mkw. w której mieści się jakieś 150 osób-uważasz , że to jakiś przepych??

napisałąś \"Narazie macie za malo wyznawcow i za duza kasa plynie prosto do waszego zwierzchnictwa w brooklinie byscie mogli zlocic sobie sian\" co miałąś na myśli mówiąc że kasa płynie do Brooklinu-nasze przelewy kontrolujesz, czy co , że tak się niby świetnie orientujesz co i ile płynie??

Gość buhahahhaah
okazale moga byc i starsze budynki W Wolce to byla wiilla. Nowa, piekan willa. Przeciez to kazdy wie, chodzi oczywiscie o to ze kasa plynie do brooklinu. Dosc glosno bylo na ten temat kilka lat temu w prasie amerykanskiej. Anno Ty nie wiesz czy tez udajesz?

Gość buhahahhaah
a tak na marginesie. Wspominacie tutaj bledy i przewinienia KK, ktore popelnil w ciagu tysiacleciia, zgadzam sie poleplil wiele bledow ale czy niezastanowiliscie sie ze wy istniejecie troche ponad 100 lat i tez wiele grzechow macie na koncie.

hmmm teraz to przypomina dziecięce przekomarzanki. \"A katolicy to a śj tamto\", wyliczanki kto popełnił więcej i cięższych wykroczeń. możemy sie o to spierać, możemy wytykac sobie błędy, możemy prowadzić małą wojnę na zarzuty , możemy -ale pytam, po co? ps. witaj mizou, miło że dołączyłes do naszego forum. ;)

Popieram Nicky, co to ma na celu takie dziwne wytykanie sobie błędów-to bez sensu. Księża, pastorzy i inny przywódcy religijni stawiają soboie wille, a tak na prawdę to tylko tego to drażni kto nie umie żyć bez zazdrości i cieszyć się tym co ma. Ja tam nie zazdroszczę Rydzykowi, że ma to czy tamto-czy to na prawdę jest aż tak istotne? Dla mnie - nie. A niech tam ma i się cieszy - nie mój to problem. Wolę myśleć jak sama dojść do tego-nie koniecznie używając podstępnych praktyk-uczciwą pracą też można się dorobić, ale i tak zawsze wazniejsze będą te skarby, które zgromadzimy sobie u Jehowy, a nie w tym swiecie, bo one nam życia nie uratuja.

Gość jestem...
Moziou a skad wiesz ze sa przenoszeni? Odnioslam wrazenie ze jestes SJ, a tu taka zadziwiajaca wiedza na temat KK? Jestem Katoliczka ale nie bardzo sie orientuje czy sa przenoszeni czy usuwani.