Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Beta125

lyzeczkowanie macicy

Polecane posty

Go艣膰 aniekinaa
Witam . moja ciotka mia艂a to po porodzie ze wzgl膮du na nieodej艣cie 艂o偶yska ...pop艂aka艂a sie przy tym -wg niej na 40 procent z b贸lu na 60 ze strachu... Robione to by艂o na fotelu porodowym. Ekipa -2 lekarze ,pielegniarki chyba te偶 dwie i po艂ozna . pisaliscie o studentach -u niej te偶 byli. Tzn zgodzi艂a sie na to 偶eby ogl膮dali por贸d (by艂o dw贸ch )ale jak mi m贸wi艂a na haslo 艂y偶eczkowanie przysz艂y jeszcze dwie dziewczyny -by艂 tak wystraszona 偶e zabrak艂o jej j臋zyka w buzi inie protestowa艂a . Studenci patrzyli na zabieg ,potem ogl膮dali to co z niej wyskrobano. og贸lnie ca艂y zabieg wspomina艂a nieprzyjemnie .

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
...od straty naszego malenstwa minal juz rok, a ja nadal to prze偶ywam, wspominam i nie mog臋 sie z tym pogodzi膰...to by艂o w 12 tyg, brzuch r贸s艂 , nawet za szybko, md艂osci do samego konca....a jednak ciemnobrunatne plamienie i diagnoza ca艂kowicie mnie rozbi艂a...obecnie jestem po operacji tarczycy (silna nadczynnosc by艂a sprawca m.in. 2 moich ci膮偶)...je偶eli uporam sie jeszcze z innym problemem zdrowotnym to spokojnie bede mog艂a starac sie o dzidziusia...moze za 2 lata....musze doj艣c do siebie i miec 100% pewnos膰, ze donosze zdrowa cia偶e...nie chce przechodzic tego dramatu juz nigdy wiecej.....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Moonajka
Witam. W艂a艣ciwie to wszystko co chcia艂abym napisa膰 , zosta艂o ju偶 napisane. O tym, 偶e by艂o dobrze, o tym ,偶e nagle zanik艂 puls male艅stwa, 偶e szpital , b贸l, l臋k, zabieg a po zabiegu ogromna pustka.O tym, 偶e kobieta musi by膰 silna, 偶eby po czym艣 takim nie zwariowa膰.Siedz臋 i patrz臋 na ten pusty ekran, na napis TRE艢膯 - pisz臋 juz setne zdanie , kt贸re l膮duje w 艣mieciach.S艂owa w艂a艣ciwie nie s膮 potrzebne, pustki i tak nikt nie wype艂ni a samotno艣膰-to taka nasza druga strona medalu. Z jednej strony otoczenie, rodzina, znajomi, z drugiej strony my i samotno艣膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mama Anio艂ka
Wszystko by艂o dobrze, ci膮偶a jak marzenie, samopoczucie super, du偶o si艂y i energii. W pewnym momencie dosz艂y zawroty g艂owy i omdlenia, skierowanie do szpitala, USG po przyj臋ciu i nie wiem co dalej, chyba krzycza艂am na lekarzy, 偶e to nie prawda, 偶e serduszko bije, 偶e dziecku nic nie jest. Jak trafi艂am na swoje 艂贸偶ko i na sal臋 nie wiem. P贸藕niej p艂aka艂am, nie chcia艂am odda膰 krwi na badania, p艂aka艂am, czeka艂am na m臋偶a i p艂aka艂am. Po ataku histerii lekarz wyja艣ni艂, 偶e dostan臋 tabletki na poronienie a nast臋pnie b臋dzie zabieg 艂y偶eczkowania. Personel by艂 mi艂y, wspieraj膮cy i pomocny. Zabiegu nie pami臋tam, pono膰 jak trafi艂am na 艂贸zko po zabiegu m贸wi艂am tylko w k贸艂ko "kto艣 mi zabra艂 dziecko"...Min臋艂y 4 dni, a偶 albo tylko...Chcia艂abym zapomnie膰, ale czy to mo偶liwe? Czy b贸l kiedy艣 minie? :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Marii13
Witam was wszystkie i serdecznie pozdrawiam ja prze偶y艂am dok艂adnie to samo czyli zabieg 艂y偶eczkowania.Moja historia z ci膮偶膮 zaczyna si臋 tak: na pocz膮tku nie mia艂am 偶adnych dolegliwo艣ci pr贸cz tego 偶e nie dosta艂am miesi膮czki a mia艂am ostatni膮 27 grudnia i dodam to 偶e starali艣my si臋 o dziecko wi臋c wsp贸艂偶yli艣my bez zabespieczenia no i gdy sp贸藕nia艂 mi si臋 okres to odczeka艂am 4dni i zrobi艂am test ci膮偶owy i wyszed艂 pozytywny jedna linia C gruba a T bladziutka wi臋c powt贸rzy艂am test i wysz艂o dok艂adnie to samo. Ja si臋 bardzo ucieszy艂am i posz艂am do ginekologa musia艂am i艣膰 do innej lekarza ni偶 m贸j bo nie by艂o miejsca na kas臋 chorych do niej:( a tamten mnie zbada艂 i powiedzia艂 偶e nic nie widzi i 偶e jest obraz jak przed miesi膮czk膮 i kaza艂 powt贸rzy膰 test za 3 dni i przyj艣膰 do kontroli wi臋c przysz艂am. Pokaza艂am test a on nawet mnie nie wys艂a艂 na bet臋 mo偶e by da艂o si臋 uratowa膰 moj膮 ci膮偶臋:( i kaza艂 przyj艣膰 za dwa tygodnie ale ja zrobi艂am test za 3 dni i wysz艂y dwie gruba艣ne kreski wi臋c posz艂am ju偶 do mojej lekarki i pokaza艂am test a dodam 偶e rano do艣膰 mocno krwawi艂am i musia艂a mnie przyj膮膰 zbada艂a na fotelu i zrobi艂a USG dopochwowe i stwierdzi艂a 偶e jestem w ci膮偶y i jest to ci膮偶a zasiniona czy co艣 takiego by艂 to 7tydzie艅 ci膮偶y m贸wi艂a 偶e jest zarodek ale nie wida膰 p艂odu i nie da si臋 uratowa膰 i trzeba zrobi膰 zabieg wi臋c skierowa艂a mnie do szpitala ja odrazu pojecha艂am.Po badaniach przyszed艂 lekarz i powiedzia艂 mi 偶e mam za nisk膮 bet臋 2810 ale czekali do niedzieli rano i znowu beta i niestety spad艂a do 355 i rano w poniedzia艂ek mia艂a,m zabieg a po nim wysz艂am do domu.Tyle pami臋tam 偶e przysz艂am z piel臋gniark膮 do gabinetu zabiegowego i kazali mi si臋 rozebra膰 do po艂owy i usi膮艣膰 na fotel nogi przypieli mi pasami za艂o偶yli nogawki i wemflon anestezjolog da艂 mi mask臋 偶ebym pooddycha艂a a potem pod艂膮czyli mi kropl贸wk臋 i dali 2 zastrzyki i za艂o偶yli mi mask臋 i usne艂am po 20 mni przywiezli mnie na sal臋 zlecia艂a reszta kropl贸wki i dosta艂am wypis i do domu.A teraz czekam na wyniki badania histopatologicznego my艣l臋 偶e b臋dzie wszystko ok bo po zabiegu nic mnie nie bola艂o a dzisiaj usta艂o krwawienie:) i mam nadzieje 偶e za 3 miesi膮ce b臋d臋 mog艂a si臋 stara膰 o drug膮 dzidzi臋:) Pozdrawiam i nie za艂amujcie si臋 dziewczyny ja odezw臋 si臋 jak otrzymam wyniki papa:*

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 waniliowabubu
Niektore dziewuchy to sa glupie,przeciez studenci musza si臋 gdzies nauczyc roznych zabiegow,oni nie oceniaja twojej pochwy w jakichs kategoriach ladna-brzydka czy cos,oni chca si臋 nauczyc,nabrac praktyki.mi by to w ogole nie przwszkadzalo,poza tym w takich chwilach mysli si臋 o innych rzeczach,偶e nie ma ju偶 dzidziusia,偶eby nie by艂o powiklan itp..z tym zabiegiem jest wiecej strachu ni偶 wszystkiego.wiecej by艂o placzu i smutku z powodu utraty babelka ;(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aaaggaaaaaaa
witam Te偶 prze偶y艂am zabieg 艂y偶eczkowanie a w艂a艣ciwi 2 zabiegi w ci膮gu 3 dni. Na pierwszy zabieg pojecha艂am do pobliskiej miejscowo艣ci, poniewa偶 tam wykonywali go w znieczuleniu og贸lnym w mojej miejscowo艣ci tylko w znieczuleniu miejscowym. Samego zabiegu nie pami臋tam poniewa偶 szybko zasn臋艂am. Po zabiegu czu艂am si臋 dobrze, szybko dosz艂am do siebie. po kilku godzinach wypu艣cili mnie do domu dali tylko recept臋 na antybiotyk i wszystko. To co si臋 ze mn膮 p贸藕niej dzia艂o to koszmar. Przez ca艂a noc mia艂am tak silne skurcze, my艣la艂am 偶e umr臋, do tego dosz艂a gor膮czka. My艣la艂am 偶e to reakcja organizmu na zabieg. Rano chcia艂am narzeczonego wys艂a膰 do apteki po nospe, na szcz臋艣cie on wezwa艂 pogotowie. Zawie藕li mnie do szpitala, tym razem w mojej miejscowo艣ci, siedzia艂a i p艂aka艂 z b贸lu tak okropnie bola艂a. Lekarz zrobi艂 mi USG, jak si臋 okaza艂o w poprzednim szpitalu 藕le mnie wyczy艣cili a w艂a艣ciwie nawet nie usun臋li pustego jaja p艂odowego!! Do tego dosz艂a infekcja i gor膮czka. Po艂o偶yli mnie do sali dali zastrzyki przeciwb贸lowe i antybiotyk do偶ylnie na zwalczenie infekcji i gor膮czki. na 2 dzie艅 czu艂am si臋 ju偶 lepiej, brzuch nie bola艂, gor膮czki nie by艂o. Lekarz wezwa艂 mnie na USG i powiedzia艂 偶e mo偶emy 艂y偶eczkowa膰 oczywi艣cie tylko ze znieczuleniem miejscowym. Le偶a艂am na tym fotelu i rycza艂am ze strachu na szcz臋艣cie Panie piel臋gniarki podtrzymywa艂y mnie na duchu, dali mi co艣 do 偶y艂y od tego zakr臋ci艂o mi si臋 w g艂owie, potem znieczulenie do szyjki macicy. Zabieg kompletnie nic nie bola艂 pomimo znieczulenia miejscowego( naczyta艂am si臋 na ro偶nych forach, ze cholerni boli). Zostawili na jeszcze jedn膮 noc. Rano zrobili mi USG i wypisali do domu. Jeszcze tylko czeka mnie kilka wizyt kontrolnych. mam nadzieje 偶e tym razem b臋dzie wszystko ok

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zwyk艂a ciekawo艣膰
kiedy ten zabieg nazywa si臋 "艂y偶eczkowanie" a kiedy "skrobanka"?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 w sumie to to samo ale
艂y偶eczkowanie to legalna skrobana a na skrobank臋 m贸wi si臋 maj膮c na my艣li aborcj臋 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zwyk艂a ciekawo艣膰
no tak, czyli innymi s艂owy "艂y偶eczkowanie", to czyszczenie wn臋trza macicy z jakiej艣 konieczno艣ci zdrowotnej np polip. "Slrobanka" to usuwanie z macicy ci膮偶y w r贸偶nym stadium rozwoju, od zagnie偶d偶onego ,ma艂ego zarodka po w pe艂ni uformowane dziecko. Skandalem jest traktowa膰/stosowa膰, z powodu zaniedba艅 w wychowaniu seksualnym, skrobank臋 jak antykoncepcj臋. W by艂aj NRD trenerzy LA 艣wiadomie dopuszczali zawodniczki do skrobanek, uzyskuj膮c wy偶szy pu艂ap wydolno艣ci fizycznej. Wiele kobiet pono膰 stosuje skrobanki dla odm艂odzenia organizmu, czy to prawda i co wy na to?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ania 136
ile czasu po wy艂y偶eczkowaniu macicy mo偶na ci臋偶ko pracowa膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ona 62
Witam dziewczyny. Jutro b臋d臋 mia艂a wykonywany zabieg usuni臋cia polipa macicy. Pani doktor powiedzia艂a mi 偶e mam by膰 w szpitalu na 8.30 i o 13 b臋d臋 mog艂a wyj艣膰 sobie ju偶 do domu. Nie powiedzia艂a mi nic o formie znieczulenia ale s膮dz臋 偶e b臋dzie to tzw kr贸tka narkoza. Chcia艂em zapyta膰 czy jest ona bezpieczna? Generalnie czy jest bezpieczniejsza od takiej pe艂nej narkozy czy to nie ma znaczenia?

Udost臋pnij ten post

Witam, postanowi艂am opisa膰 moj膮 histori臋 '艂y偶eczkowania".. Dok艂adnie tydzie艅 temu posz艂am na badania USG, by艂am w 8 tygodniu ci膮偶y, ale badanie wykaza艂o brak t臋tna u dzidziusia, wcze艣niej wszystko by艂o w porz膮dku, jak si臋 teraz okaza艂o zarodek obumar艂 w dzie艅 zrobienia badania lub dzie艅 wcze艣niej. By艂o mi bardzo przykro, nie mog艂am przesta膰 p艂aka膰. Nast臋pnego dnia o 8 rano by艂am ju偶 w szpitalu. Musia艂am 'urodzi膰' to co we mnie by艂o. Po badaniu usg podano mi tabletk臋 na poronienie dopochwowo, jedn膮 z czterech, (bierze si臋 je w odst臋pach kilkugodzinnych) le偶a艂am i czeka艂am. Lekarz powiedzia艂, 偶e ka偶da kobieta reaguje inaczej, ale po paru godzinach (ok.6-12) b臋d臋 czu艂a b贸l brzucha jak przy okresie i wtedy zacznie ze mnie wyp艂ywa膰 powoli wszystko, wi臋c czeka艂am.. Po godzinie dosta艂am dreszczy i gor膮czki, po 2 godzinach dosta艂am skurczy tak silnych, 偶e traci艂am dech. Nie wiedzia艂am co si臋 dzieje. B贸l by艂 tak silny,偶e nie da艂am rady wsta膰 z 艂贸偶ka, kole偶anka z sali zawo艂a艂a lekarza, podali mi nosp臋 w zastrzyku i czopek przeciwb贸lowy, ale po 10 minutach by艂am ju偶 sina z b贸lu. Czu艂am, 偶e odp艂ywam, krzycza艂am z b贸lu, traci艂am czucie w r臋kach i nogach, nie mog艂am oddycha膰 i traci艂am przytomno艣膰 co chwil臋. Zbiegli si臋 lekarze i zdecydowali si臋 na wyci膮gni臋cie tabletki. Lekarz w艂o偶y艂 mi r臋k臋 do pochwy i szuka艂 tabletki, nie potrafi臋 opisa膰 jak bardzo by艂o to bolesne.. Dosta艂am p贸艂 L pyralginy w kropl贸wce i po 15 min. usn臋艂am. Okaza艂o si臋, 偶e ju偶 zacz臋艂am krwawi膰.To by艂 koszmar. Mia艂am le偶e膰 i czeka膰 na reakcje organizmu. Wsta艂am po godzinie i nic mnie ju偶 nie bola艂o. Do wieczora wydali艂am p臋cherzyk z zarodkiem. Ale rano juz wsytsko usta艂o. Okaza艂o sie, 偶e ta dawka, kt贸ra zd膮偶y艂a mi si臋 rozpu艣ci膰 po tych 2 godzinach spowodowa艂a wydalenie samego plodu ale by艂a za ma艂a na to by wsyztsko mog艂o 'wyj艣膰' Nats臋pnego dnia mia艂am czyszczenie macicy pod narkoz膮. Zabieg trwa艂 15 minut i tyle samo czasu spa艂am, obudzi艂 mnie powt贸rny okrutny b贸l, podali mi znowu pyralgin臋 i posz艂am spa膰. Nic nie bola艂o mnie przez nast臋pne 2 dni i mia艂am lekkie plamienia, wypisali mnie do domku. By艂oy艂o ok i nagle w nocy piorunuj膮cy b贸l w dole. Znowu to samo. I znowu zastrzyk z pyralginy. Ledwo 偶yj臋. By艂a to (nadal jest) najgorsza sprawa z jak膮 przysz艂o mi si臋 zmierzy膰..smutne, przykre i bolesne ;(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kosonik
Witam Moja narzeczona mia艂a dzisiaj 艂y偶eczkowanie. Mia艂 to by膰 prosty zabieg 20 min., jednak wyst膮pi艂y komplikacje. Lekarz w trakcie zabiegu uszkodzi艂 macic臋. Po 30 min 艂y偶eczkowania zabrali j膮 na 2 zabieg kt贸ry mia艂 j膮 po艂ata膰 (zapomnia艂em nazwy, przez dwa otwory w brzuchu wpuszczaj膮 do organizmu kamer臋 i narz臋dzie chirurgiczne). Zaczepi艂em studentk臋, powiedzia艂a 偶e zabieg trawa oko艂o 40 min., nasz trwa艂 2,5 godziny. Lekarz powiedzia艂 偶e wyst膮pi艂y powik艂ania.. ale og贸lnie uda艂o mu si臋 j膮 posk艂ada膰 i p艂odno艣膰 na tym nie ucierpi. Widzia艂em j膮 tylko dwa razy: - jak przewozili j膮 z 艂y偶eczkowania na drugi zabieg - jak wraca艂a z drugiego zabiegu na sal臋 pozabiegow膮 W obu przypadkach strasznie krzycza艂a i p艂aka艂a 偶e j膮 strasznie boli. Jutro maj膮 j膮 wybudzi膰, zobaczymy. Jak takie uszkodzenie macicy mo偶e wp艂yn膮膰 na p艂odno艣膰 i og贸lnie na zdrowie ? Lekarz powiedzia艂 偶e to nie wp艂ynie na p艂odno艣膰, ale podchodz臋 do tego z ch艂odnym optymizmem. Dodam 偶e narzeczona mia艂 zaawansowane PCO i to 偶e zasz艂a w ci膮偶e lekarze nazwali cudem.

Udost臋pnij ten post

hej, by艂am 艂y偶eczkowana w sumie trzy razy i dodatkowo raz mia艂am histeroskopie diagnostyczn膮 podczas kt贸rej usuni臋to mi zrosty wewn膮trzmaciczne. Ka偶dy z tych zabieg贸w jest bardzo bolesny dlatego podaje si臋 "ala" narkoz臋 Jest to zastrzyk we wenflon w r臋k臋. OK 2 min od zastrzyku nic ju偶 nie pami臋ta艂am (za ka偶dym razem). Po przebudzeniu, fizycznie zawsze czu艂am si臋 ok, nawet brzuch nie pobolewa艂. Wydaj臋 mi si臋, 偶e je偶eli Twoj膮 partnerk臋 tak bola艂o, 偶e krzycza艂a to co艣 posz艂o nie tak. Lekarze nigdy nie powiedzieliby chyba - sorki ale co艣 nam nie wysz艂o i teraz partnerka nie b臋dzie mog艂a zaj艣膰 w ci膮偶臋. Wydaje mi si臋, 偶e jak dziewczyna dojdzie do siebie powinni艣cie p贸j艣膰 do jakiego艣 dobrego lekarza ginekologa, niech si臋 wypowie co widzi. Mo偶e faktycznie wszystko si臋 艂adnie pozrasta i b臋dzie ok. Ale mog膮 te偶 zosta膰 zrosty (tylko tego zwyk艂e badanie usg nie wykryje). Trzymam kciuki, 偶eby wszystko by艂o jednak ok!!! Nie martw ie na zapas.

Udost臋pnij ten post

Witajcie Jestem mam膮 Anio艂ka kt贸rego straci艂am 01.12. w 25 tc w porodzie przedwczesnym. Mia艂am zabieg 艂y偶eczkowania ale odby艂o si臋 to w bardzo komfortowych dla mnie warunkach.Lekarz spokojnie poinformowa艂 mnie co musi zrobi膰, ze dla mojego komfortu podadz膮 mi znieczulenie ale musz臋 wyrazi膰 na nie zgod臋. Podano mi do偶ylnie 2 leki,poinformowano 偶e w znieczuleniu przebywa膰 b臋d臋 ok p贸艂 godziny.Przed zabiegiem owini臋to mi dziecko w becik i pozwolono si臋 z nim pozegna膰. Po zabiegu do艣膰 mocno si臋 krwawi.Ja akurat dalej krwawie wi臋c lekarz kaza艂 przyj艣膰 mi odrazu na badanie 偶eby posprawdza膰 czy wszystko ok gdy偶 nie powinno tak d艂ugo to trwa膰.Og贸lnie czu艂am si臋 ca艂y czas dobrze. B贸l po stracie jest nie do zniesienia.Oby uda艂o si臋 jako艣 otrz膮sn膮膰 bo bardzo pragn臋 zaj艣膰 znowu w ci膮偶e aby m贸j anio艂ek mia艂 rodze艅stwo.艢ciskam wszystkie mamusie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EISTLA
WITAm ja jestem po wczorajszym lyczkowaniu,z powodu krwotoku. no wiec rano pojechalam do szpitala,badanie ginekologiczne,od razu pobranie krwi,nastepnie narkoza,zabieg trwa 5-10 minut,szybkie wybudzenie,lekkie zakrecenie przez 10 minut i po 4godzinach do domu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja mialam lyzeczkowanie we Francji, zaraz po porodzie, bo podobno jakies skrzepy zostaly. sam zabieg trwal moze minute. Na poczatku chcieli mnie uspic na 10-15 min, ale potem zdecydowali, ze wstrzykna tylko zewnatrzoponowe w kregoslup, ale tylko jedna doze, bez zakladania igly na stale. Anestezjolog cienka igla zrobil jeden zastrzyk. znieczulilo mnie od pasa w dol na jakies 2-3 godziny. Po zabiegu tez nic mnie specjalnie nie bolalo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Przychodzisz rano do szpitala, robi膮 wywiad z Tob膮 (lekarz oraz anestezjolog), k艂adziesz si臋 na fotelu ginekologicznym, Pani piel臋gniarka Ci臋 zagaduj臋 by艣 si臋 uspokoi艂a, Pani anestezjolog wbija Ci wenflon, nast臋pnie 艣rodek usypiaj膮cy, nie wiesz kiedy zasypiasz. Po oko艂o godzinie po zabiegu, budz膮 Ci臋, budzisz si臋 na sali w 艂贸偶ku, le偶ysz kilka godzin na obserwacji i do domu. Dostajesz oko艂o tygodnia L4.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Domiiiiii
Powiem Wam jak by艂o ze mn膮 ! Mialam 艂yzeczkowanie 3 tyg temu - nie ma w tym nic strasznego !!! Dla mnie tragedia by艂o jak poszlismy z m臋zem na usg zeby zobaczyc maluszka w 8 tyg a lekarka powiedzia艂a ze serduszko przesta艂o byc i nast膮pi poronienie ! Po 4 dniach poroni艂am lecz zosta艂y resztki i b贸l brzucha wiec lekarka powiedzia艂a ze lepiej wy艂y偶eczkowac zeby nie dosz艂o do zaka偶enia . Z samego zabiegu nic nie pamietam bo mia艂am znieczulenie ca艂kowite , m膮偶 mi m贸wi艂 ze max 20 min to trwa艂o jak czeka艂 . Po zabiegu tylko lekkie plamienie i sama poprosilam zeby isc do domu bo czu艂am sie dobrze wiec 4 h po juz bylam w domu . jeszcze tego samego dnia poszlam z psem na spacer !!! Od tamtego dnia czuje sie dobrze i czekam na okres .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 iwona86
hej ja w pi膮tek mia艂am zabieg i do tej pory nie mog臋 si臋 pozbiera膰. w dodatku dosta艂am 7 dni poszpitalnego nie wiem co robic

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 vanja83
Zabieg mia艂am 2 dni temu. Kiedy dowiedzia艂am si臋, 偶e serduszko przesta艂o bi膰 mojemu Male艅stwu bylam za艂amana. By艂 to o tyle du偶y b贸l, bo kilka dni wcze艣niej na usg kontrolnym pierwszy raz zobaczy艂am jak sobie bije. A tu takie co艣...Mieli艣my z ch艂opakiem tyle plan贸w, tyle rzeczy do zrobienia...w ko艅cu mieli艣my u艂o偶y膰 sobie 偶ycie w tr贸jk臋. Straci艂am je na pocz膮tku 7tc. Nie czeka艂am na samoistne poronienie, nie da艂abym rady maj膮c 艣wiadomo艣膰 偶e w brzuchu ju偶 nic nie ma. Mam o tyle dobrze,偶e moja przyjaci贸艂ka jest ginekologiem, przez co nie czeka艂am d艂ugo na zabieg. Trwa艂 ok 15min, a ona by艂a ca艂y czas przy mnie i trzyma艂a za r臋k臋. O 23 wysz艂am do domu. Z zabiegu nic nie pami臋tam, mia艂am ca艂kowite znieczulenie, krwawienia te偶 nie mam du偶ego, pobolewa mnie tylko troch臋 brzuch, ale to z racji tego, 偶e obkurcza si臋 macica. Teraz jak tak o tym my艣l臋, to wydaje mi si臋 偶e przed zabiegiem by艂o mi znacznie gorzej i ci臋偶ej. Teraz te偶 p艂acz臋, krz膮tam si臋 po domu i nie mog臋 znale藕膰 miejsca, ksi膮偶eczk臋 ci膮偶y schowa艂am najg艂臋biej jak sie tylko da....Bo偶e i jak tu w niego wierzy膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
obwiniasz Boga o poronienie?? nie badz 艣mieszna, a pomysla艂am ze moze p艂贸d by艂 uszkodzony i dlatego organizm go odrzuci艂?? Po poronieniu zawsze jest lepiej jak macica sie sama oczysci, 艂y偶eczkowanie moze pozostawic blizny na macicy. Ja poroni艂am miesiac temu i modli艂am sie zbebym tylko nie musia艂a miec 艂y偶eczkowania, no i sie uda艂o, macica sie sama oczysci艂a i obkurczy艂a

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 kika
Witajcie.Mia艂am zabieg 艂y偶eczkowanie macicy tydzie艅 temu.Wszystko przebieg艂o dobrze.Mam L-4.Zalecenia nie d藕wiga膰.Ok.Ale jak le偶e nie krwawi臋 ,jak pochodz臋 krwawi臋.Mo偶na chodzi膰 i robi膰 prace domowe? Ile b臋dzie si臋 krwawi膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Musisz si臋 oszcz臋dza膰, nie d藕wigaj, nie nadwyr臋偶aj si臋 zanadto. Odpoczywaj. Ja zabieg mia艂am ponad 3 tyg temu, krwawi艂am ok tygodnia, potem nast膮pi艂o plamienie a po jaki艣 16 dniach wszystko usta艂o. Nie martw si臋, wszystko si臋 unormuje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witajcie na pocz膮tek wszystkie chce was troch臋 pocieszy膰 i uspokoi膰. Strata maluszka to wielki b贸l, nagle dopiero co kobieta dowiedzia艂a si臋 o tej wspania艂ej nowinie, zaakceptowa艂a j膮 a w jednej chwili lekarz czy sytuacj膮 burzy wasze 偶ycie i palny. Tylko chodzi o to , 偶e je艣li naprawd臋 pragniecie male艅stwa nie mo偶na si臋 podda膰 i trzeba walczy膰. Nie za艂amywa膰 si臋, naprawd臋 dusza nie b臋dzie cierpie膰 wiecznie. Zapomnie膰 si臋 nie da, ale mo偶na 偶y膰. Czytam te wszystkie posty i zastanawiam si臋 ile z tych kobiet ju偶 tuli pi臋kne pachn膮ce male艅stwa, a ile pogr膮偶a si臋 w swojej rozpaczy. Ile z was si臋 nie podda艂o i zrobi艂o ju偶 badania genetyczne, ile pokusi艂o si臋 o to 偶eby dowiedzie膰 si臋 czy dziecko by艂o ch艂opcem , czy dziewczynk膮. Przesz艂am przez to 4 razy , s膮 kobiety kt贸re z ro偶nych wzgl臋d贸w cierpi膮 na poronienia nawykowe. Ale staramy si臋 dalej nie poddajemy , nie ko艅czy si臋 dla nas to dramatem z kt贸rym sobie nie poradzimy. Ja w tym wszystkim urodzi艂am 2 dzieci i mimo tego , 偶e s膮 chore kocham je najbardziej na 艣wiecie. Pomimo licznych pr贸b nie podda艂am sie. Pomimo marudze艅 lekarzy tez nie. Mojego synka sama uratowa艂am. I nikt mi nie wm贸wi , 偶e lekarze si臋 nie myl膮 , starczy 偶e owulacja sie sp贸藕ni艂a , albo inny lekarz mia艂 gorszej jako艣ci sprz臋t i ju偶 powstaje diagnoza , puste jajo , ci膮偶a mniejsza, nie widz臋 t臋tna. Z igorciem po tym jak zobaczy艂am cudne s艂abe 2 kreseczki jak na wyrok czeka艂am na prywatn膮 wizyt臋 u lekarza . Nasta艂a moja kolej godzina 22, nigdy nie zapomn臋 tego wyroku. Lekarz w jednej chwili zrujnowa艂 moje plany a mojego synka chcia艂 po艣wi臋ci膰. Bada mnie m贸wi macica mniejsza ni偶 powinna by膰. Prosz臋 na usg i nagle padaj膮 s艂owa. Nie widz臋 tu nic puste jajo brak zarodka. Poczu艂am sie jak kto艣 paln膮艂 by mnie w twarz. Lekarz spokojnie m贸wi to co pisz臋 skierowanie do nas na oddzia艂 i zrobimy zabieg. Siedzia艂am 艂zy kapa艂y mi po policzku , dosta艂am magiczny wyrok i z grobowa min膮 wysz艂am z gabinetu gapi膮c si臋 jak g艂upia na te kobiety z wielkimi brzuszkami. Do domu wraca艂am pieszo mia艂am du偶o czasu na przemy艣lenia powiem wam co zrobi艂am. Dotkn臋艂am mojego brzucha i powiedzia艂am czuje 偶e si臋 uda艂o nie pozwol臋 zrobi膰 ci krzywdy. W domu dopiero zacz膮艂 si臋 koszmar 偶e trzeba do szpitala, 偶e teraz to we mnie zacznie gni膰 , 偶e ryzykuje swoje 偶ycie. By艂am tak z艂a na bliskich na m臋偶a za wyraz to co艣. Skoro lekarz powiedzia艂 swoje nagle dziecko sta艂o si臋 cosiem. Studiowa艂am akurat wi臋c zacz臋艂am czyta膰 fachow膮 literatur臋 nie poradniki ciotek klotek. Poszuka艂am bardzo dobr膮 specjalistk臋 w zakresie patologicznej ci膮偶y. Zadzwoni艂am um贸wi艂am si臋 na wizyt臋 prywatn膮. Po 3 tygodniach przejecha艂am po艂ow臋 Polski . Nerwy nie wytrzyma艂y ju偶 na korytarzu p艂aka艂am jak dziecko przed gabinetem. Gdy us艂ysza艂am swoje nazwisko , serce wali艂o jak oszala艂e. Nie by艂am wstanie m贸wi膰 po co przyjecha艂am, jedynie szlocha艂am. Da艂am papiery i badania usg skierowanie na zbieg.Pani doktor popatrzy艂a tymi lito艣ciwymi oczami na mnie i ze spokojem w g艂osie powiedzia艂a popatrzymy zapraszam. Badaj膮c mnie s艂ysza艂am jej pomrukiwanie co jaki艣 czas hhm , hmmm. No to teraz prosz臋 na usg . Zacz臋艂am g艂o艣niej szlocha膰 , wydawa艂o mi si臋 偶e to trwa wieki i zn贸w s艂ysz臋 hmmm, dobrze ,,,,hmmm. I nagle pani doktor szuka co艣 nerwowo i szuka . Po chwili s艂ycha膰 d藕wi臋k buch, buch, buch , buch , buch. A pani doktor do mnie gratuluj臋 to pani male艅stwo. Powiedzia艂a od razu ,偶e b臋d膮 problemy ale ma艂y 偶yje. 呕e wolniej si臋 rozwija od samego pocz膮tku ,偶e jest tak umiejscowiony 偶e lekarzowi nawet mo偶e porz膮dnie sie nie skupi艂 na szukaniu. Po drugie , jest gorzej rokuj膮cym p艂odem wolniej rozwijaj膮cym sie wiek p艂odowy jest inny ni偶 wiek ci膮偶y. Wielu lekarzy wpada w rutyn臋 i jest to dla nich najprostsze rozwi膮zanie. Nigdy nie bed臋 偶a艂owa膰 swojej decyzji i do ko艅ca 偶ycia jestem wdzi臋czna Pani doktor za pomoc i ratunek dla nas.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witajcie zaczn臋 od pocz膮tku w lutym 2009 roku mia艂am samoistne poronienie w 4/5 tydz ci膮偶y. starali艣my si臋 o male艅stwo 2 lata wiec strata by艂a wielka dla nas. badania nie zapomn臋 do ko艅ca 偶ycia. lekarz siedzia艂 na fotelu a mnie d藕ga艂 na usg jakby w nerwach prze艂膮cza艂 pilotem tv. powiedzia艂 ze nigdy nie by艂am ani nie b臋d臋 w ci膮偶y, 艣wiat mi si臋 zawali艂, kaza艂 zosta膰 na noc w szpitalu i na szcz臋艣cie m膮偶 mnie nam贸wi艂 偶ebym zosta艂a. na nast臋pne usg rano trafi艂am na lekarza kt贸ry prowadzi mnie do tej pory. jest mi艂y i wra偶liwy a do tego 艣wietnym specjlista. powiedzia艂 ze mam si臋 nie martwic i za 3 mies ju偶 si臋 stara膰 o drugie male艅stwo. dosta艂am tez przeciwcia艂a. o nast臋pnej ci膮偶y dowiedzia艂am si臋 w lipcu 2009 r. na moje szcz臋艣cie bo ca艂y czas przed oczami mia艂am wielko艣膰 brzucha jaki bym ju偶 mia艂a. oczywi艣cie nie czekaj膮c na wizyt臋 na kas臋 chorych om贸wi艂am si臋 na prywatna wizyt臋 do lekarza na kt贸rego trafi艂am w szpitalu. ci膮偶a jest ale po poronieniu jak to zwykle bywa zagro偶ona. w kwietniu 2010 roku urodzi艂am syna w 39 tc. szczescie jakie prze偶yli艣my nie do opisania. ma艂y si臋 rozwija prawid艂owo. ma ju偶 prawie 4 latka. kochany urwis. 4 grudnia 2013 roku zrobi艂am test i znowu pozytywny. mia艂am 2 dni zwolnienia od lekarza rodzinnego a na 10.12 by艂am om贸wiona znowu z moim lekarzem. a wiec na badaniu usg by艂 p臋cherzyk 1,24cm. rado艣膰 ogromna ale p艂贸d male艅ki. okre艣li艂 ze to 5 tydz. i ze 19.12 znowu mam przyj艣膰 na usg. by艂am i jest p艂贸d!!! ale ci膮偶a 10 dni m艂odsza ni偶 z ost miesi膮czki. nast臋pna wizyta by艂a dzi艣.po艂o偶na za艂o偶y艂a mi kart臋 ci膮偶y. jaka偶 by艂a moja rado艣膰, moja kolej do lekarza, wyniki badan prawid艂owe, zapraszam na usg 偶eby zobaczy膰 jak si臋 rozwija male艅stwo. Niestety podczas usg nie by艂o wida膰 serduszka. p臋cherzyk ma d艂ugo艣膰 2.21 cm a wiec ur贸s艂 o ok 1 cm, ale niestety p艂贸d jest oko艂o 5/6 tydz a powinien by膰 9 tydz, nie rozwija si臋 prawid艂owo, m贸j m膮偶 bra艂 neotigason do polowy lipca, ale to pono膰 nie przez to. na wtorek mam skierowanie do szpitala na czyszczenie, siedz臋, pl膮cze i czytam wasze posty. strasznie si臋 boje i ci膮gle mam nadzieje ze b臋dzie dobrze, ze serduszko zacznie bi膰 chocia偶 lekarz nie kaza艂 mi si臋 艂udzi膰. pisze tak aby si臋 wygada膰, bo nie mam przed kim, m膮偶 za艂amany. ale mo偶e mi kto艣 powie czy mo偶e jeszcze poczeka膰, 偶e serduszko w ko艅cu ruszy i b臋d臋 mog艂a donosi膰 t膮 ci膮偶e i cieszy膰 si臋 moim anio艂kiem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam dziewczyny, na pocz膮tku roku mia艂am 艂y偶eczkowanie- 3 stycznia. O stracie ci膮偶y dowiedzia艂am si臋 w Sylwestra. Pojawi艂o si臋 u mnie minimalne plamienie, by艂 to 10 tc. Jednak ci膮偶e, wed艂ug lekarzy, straci艂am w 7-8 tyg. Nie mog艂am si臋 pogodzi膰 z t膮 my艣l膮. By艂a to moja upragniona i d艂ugo wyczekiwana pierwsza ci膮偶a. O 艂y偶eczkowaniu bardzo du偶o czyta艂am na forum i strasznie si臋 ba艂am. Przysz艂am do szpitala rano, podali mi ok g. 12 dwie tabletki "wewn膮trz". Mia艂am czeka膰 na skurcze i mocne krwawienie. Krwawi艂am s艂abo, tak偶e nast臋pnego dnia mia艂am zabieg. Wa偶ne, by by艂 na czczo! Do偶ylnie (przez wenflon) podaj膮 "g艂upiego jasia", dosta艂am znieczulenie "do 艣rodka" i od razu "odp艂yn臋艂am". Wiedzia艂am, co si臋 ze mn膮 dzieje, ale strasznie kr臋ci艂o mi si臋 w g艂owie. Zabieg nie by艂 przyjemny, ale do zniesienia. Wr臋cz po przeczytanych wypowiedziach, by艂am pozytywnie zaskoczona, 偶e nie by艂o tak 藕le jak wypisywa艂y inne dziewczyny. Pozdrawiam i 偶ycz臋 wszystkiego dobrego, przede wszystkim wizyt w szpitalu, tylko i wy艂膮cznie w celu poprawnego i szybkiego porodu :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jak si臋 do zabiegu ubra膰 ? czy w koszulk臋 a czy mozna miec ubrany biustonosz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jak to sie odbywa w szpitalu w o艣wi臋cimiu bardzo sie boje tego

Udost臋pnij ten post