Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uświadomię was

do wszystkich, które biorą tabletki anty

Polecane posty

Martynka do lekarza nie masz po co iść, bo i tak Ci teraz nic nie powie i nie pomoże. Wg mnie w ciąży nie jesteś. Jeżeli jednak tak bardzo się stresujesz to idź do laboratorium i zrób sobie badanie beta hcg i będziesz wiedziała.

Gość Julies
albo najprosciej ....zrob test ciazowy!Przeciez skoro od biegunki minelo 9 dni to z tego co dobrze kojarze od stosunku minelo 11, wiec test juz wykaze ewentualna ciaze choc jestem pewna ze nie masz sie czego obawiac.No ale dla swojego spokoju zrob test!

Gość Edka co poznala Mietka
Hmm...zastanowmy sie: skoro nie ma okresu podczas brania tabletek, tylko jest PLAMIENIE Z PDSTAWIENIA to SKAD U LICHA MAM WIEDZIEC CZY NIE JESTEM W CIAZY??!! Juz nie raz sie naczytalam, ze nawet jak sie jest w ciazy, to moze wystapic normalny okres (czy tam plamienie jak kto woli...). Po drugie: jezeli wystapi u mnie takowe plamienie a jestem w ciazy i nie wiem przeciez o tym ( bo krwawienie bylo, wiec uznaje ze w ciazy nie jestem) wiec zaczynam brac kolejne opakowanie. W ulotce tabletek pisze, ze jesli krwawienie nie wystapi nalezy podejzewac ciaze i nie zaczynac kolejnego opakowania, bo to moze zagrozic plodowi. Tak wiec zaczynam sobie brac to kolejne opakowanie gdy o ciazy nic nie wiem i..... co???? Poronie? Strace dziecko?? Tylko mi tu nie mowcie, ze to nie mozliwe, ze nie ma takiej sytuacji, zeby zajsc w ciaze a jednak miec krwawienie, bo sama znam taki przypadek...niestety... Pytam wiec: CO ROBIC WTEDY? CO MIESIAC KUPOWAC TESTY CIAZOWE? NIE BRAC WOGOLE TABLETEK BO PRZECIEZ PO CO SIE DENERWOWAC I TRUC?? Odpowie ktos po ludzku?

W przypadku zajścia w ciążę przy tabletkach plamienie nie powinno się pojawić i to sygnalizuje, że coś jest nie tak. Wiem, że zdarzają się przypadki, że kobieta mimo ciąży miała to plamienie. Moja koleżanka dowiedziała się o ciąży w 5 miesiącu jak poszła na kontrolną wizytę i cały czas miała plamienia. Ja uważam, że jeśli nie pominęło się żadnej tabletki, nie było biegunki, wymiotów, ani nie przyjmowało się innych leków nie ma się czym martwić i należy brać tabletki dalej. Nie ma sensu robić testu co miesiąc i wpędzać się w błędne koło. Tabletki są tak skonstruowane, że nie szkodzą ciąży, gdyby się już taka zdarzyła, przykładem jest moja koleżanka która urodziła zdrowe dziecko.

Gość Julies
tez wielokrotnie spotykalam sie z tym ze mimo ciazy krwawienie wystepowalo jednak kazda z tych osob tweirdzila ze nie jest to takie zwykle , obfite krwawienie tylko delikatne plamienie i zawsze wiedzialy ze cos jest nie tak. Mysle ze tylko w takich wypadkach mozna zrobic test.Kazda z nas zna swoj organizm i wie jakie ma "miesiaczki" wiec kazda zmiana powinna niepokoic.

Zgadzam się z Julies, mojej koleżance rósł brzuch a ona cały czas twierdziła, że po prostu tyje :) Nauzykaa dzięki :)

Gość martynka1231
dziewczyny kupilam test zaraz zrobie.....serce mi stanelo normalnie

Gość soczek z cytryny
dziewczyny.Brałam tabletki przez 4 lata,zęby nie dorobic się kolejnego dzieciaczka(mam 2).po okolo 3 latach zaczęły mi wyskakiwać plamy na twarzy-takie jak u niektórych ciezarnych,zaczęły się problemy z trazikiem rózówatym ,którego wcześniej nie małam oraz wszelkiego typu alergie.Zadne badania nie wykazały co jest tego przyczyną.Tabletki brałam dalej ,leczyłam się i nic.Pewnego razu gadałam ze znajomym lekarzem -ginekologiem,który pokazał mi pewqna ulotke do jakich maja dostęp tylko lekarze,Poraziła mnie. Tam były wyodrębnione choroby jakie mogą wywołać dlugoletnie branie tabletek.(Między innymi mój trądzi k i alergie) Długo zastanawiałam się czy przerwac czy tez nie ,ale pewna sytuacja życiowa ułatwiła mi ta decyzję.Odstawiłam tabletki dokładnie1,4 roku temu.Tradzik przeszedł ,alergie też,plamy na twarzy równiez.Co wy nato??? A zabezpieczam się (w mniej ingerujacy w mój organizm)sposób-prezerwatywa. No i oczywiscie :szklanka wody -zamiast seksu.:)

Gość martynka1231
wyszedl negatywny. wyraznie jedna kreska czyli nie jestem w ciazy na 99%. uspokoilo mnie to :) teraz juz ze spokojem bede czekac na 7go stycznia czyli przewidywany termin 'okresu'. bardzo wam dziekuje za wsparcie, za to ze znalazlyscie chwilke zeby mi odpisac. dzieki takim forum czlowiek moze sie dowiedziec wiecej, podzielic doswiadczeniami. tak trzymac!! :D

Gość Julies
Martynka....ja wiedzialam ze tak bedzie ;). I juz spij spokojnie! Od nas w nagrode masz jeszcze ten 1% pewnosci ze w ciazy nie jestes i juz sie nie przejmuj!Pozdrawiam!

Gość luliluli
Dodam jeszcze jedną prawdę (jeżeli była ona wymieniona wwcześnie, przepraszam, czytałam tylko pierwszy post) Jeśli macie zamiar zacząć brać tabletki - NAJPIERW WYKONAJCIE BADANIA HORMONALNE!!! KONIECZNIE!!! To rada ze szcerego serca, jeśli nie chcecie mieć problemów na przyszłość

Gość Edka co poznala Mietka
Dzieki za odpowiedz. Wole sobie nie wyobrazac zdumienia osoby, ktora w 5 miesiacu ciazy dowiaduje sie ze bedzie mama!!!!! masakra...zadnych mdlosci nie miala? dziwnych podejzanych objawow? no nie moge... Ja zwykle miewam normalne "plamienia" tak jak zwykle miesiaczki. Biore tabletki od 2lat, na poczatku bole miesiaczkowe byly takie same jak przed ich zazywaniem, ale ostatnio zauwazylam (kurde po prawie 2 latach brania dopiero zadzialalo!!) ze sa mniej bolesne (bo w ulotce pisze, ze to dodatkowa kozysc z ich zazywania...hmm...). Kiedys nie mialam okresu, tylko wlasnie takie brunatne (to juz nawet nie krew byla) plamienie, dzwonilam i pytalam ginekologa czy to normalne, ale wypytala mnie o rozne rzeczy i swierdzila ze tak, tak sie zdarza. Ja akurat bylam przed matura, wiec sie denerwowalam, stad taki "dziwny" okres...rzadko takie mam, ale czasem jednak. Ostatnio cos ciekawego uslyszalam na temat plastrow antykoncepcyjnych, o ich bardzo szkodliwym dzialaniu...za cholere nie moge sobie przypomniec co to bylo...wiem, ze chyba szkodzily na jakis organ lub cos wyniszczaly...moze ktoras z was wie???? ;)

Gość martynka1231
Julies i Markotka jeszcze raz dziekuje za takie dzielne odpisywanie na moje watpliwosci :) nastroj sie poprawil choc oczywiscie bede super szczesliwa dopiero jak 7go stycznia dostane 'okres' ;) mam nadzieje ze test nie klamal , wiem ze powinno sie robic rano bo jest najwieksze stezenie hormonu ale pani aptekarka powiedziala ze jak juz wiecej niz 1.5 tygodnia minelo to ze test bedzie wskazywal dobrze (nie wiedzialam wczesniej ze juz od 6go dnia ciazy teraz te testy wykrywaja stezenie hcg :> ). no oby moja radosc nie byla pomylka testu. mam taka goraca nadzieje. pozdrawiam forumowiczki!!!:))))

No i widzisz Matynjka wszystko jest ok i po co ten stres :) Trzymaj się! Edka koleżance rósł brzuch, ale ona twierdziła, że poprostu tyje, czasem miała mdłości, ale też je ignorowała twierdząc, że coś nieświerzego zjadła. Ja jej dawno mówiłam, że może w ciązy jest, ale nie chciała mnie słuchać, no a teraz ma ślicznego synka.

hej, prosze Was o szybka odpowiedz... bo nie wiem co robic :) otoz: jakis czas temu przerwalam w połowie opakowania branie na 7 dni bo bylam zmuszona wyjechac nie majac przy sobie tabletek i tak wyszlo. dokladnie po 7dniach wzielam tabletkę z nowego opakowania ktore wczoraj sie skonczylo, a teraz b.zalezy mi na tym zeby nie miec krwawienia, wiec musze zaczac brac nowe opakowanie czy moge dokonczyc to stare co pol go zostalo?? pilne, prosze o odpowiedź !!

Gość Julies
jesli bierzesz tabletki jednofazowe to mozesz dokonczyc tamto opakowanie

Gość Każde tabletki
antykoncepcyjne można zażywać w taki sposób, czyli zacząć nowe opakowanie zaraz po skończeniu poprzedniego w szczególnych przypadkach. Przy występowaniu migren okołomiesięcznych lekarze nawet zalecają takie przyjmowanie tabletek i ograniczają przerwy w przyjmowaniu do 4 w ciągu roku :)

Gość lol2
dziewczyny czy tak naprawde cos w zyciu jest takie zdrowe??tabletki to jeden z najlepszysz mtod antykoncepcji!!!u niektorych sa jakies skutki uboczne zle sie czuja czy cos w tym style ,a u niektorych jest wszystko ok !!!to tak samo jak z prezerwatywa niektorym, wystrarcza i jest super a u niektorych jest wielkie zapalenie spowodowane uczuleniem i dlugotrwale leczenie (mowie o sobie)kazy reaguje inaczej ja po tabletkach czuje sie cudnie seks tez jest przyjemny wiec zyc nie umierac :)a jakby to takie okropne bylo to nie uzywaloby tych tabletek tyle kobiet a jak juz to wszystkie by poumieraly w wieku 30 lat bo srednia kobiet zaczyna brac tabletki miedzy 19 a 20 rokiem zycia:)tazke nie stresujcie sie tak bo to nie jest takie zle!!!wrecz przeciwnie ,tylko trzeba dobrac do siebie odpowiednie bo kazda z nas jest inna........... buziaczki

Gość Do wszystkich które...
Dziewczyny... Czy wy jesteście ślepe? Hormonalne środki antykoncepcyjne a także hormonalna terapia zastępcza są na liście związków RAKOTWÓRCZYCH! Niezłą kasę muszą płacić te koncerny farmaceutyczne, że w ogóle to do sprzedaży jest dopuszczone... Najlepsza metoda antykoncepcji - dobre sobie...

Gość lol2
a co uwazasz za najlepsze metody??prowadzenie kalenarzyka czy moze metody naturalne???a przeczytalas to co wyslalam o yasminie np.???poczytaj tam jest napisane duzymi literami ze zmniejsza ryzyko raka np,jajnika lub szyjki macicy!!! a tak poza tym to nie siedz tyle przed kompem bo to tez jest rakotworcze acha i nie uzywaj komurki bo to dopiero jest rakotworczedziewczyno taki jest swiat teraz jezeli bedziemy sie tak wszystkiego baly to moze lepije nie wychodzic z domu bo jeszcze nas ktos potraci samochodem ,albo narkoman na stacji zarazi hiv :)

przecież 3/4 żywnosci ma w sobie coś rakotwórczego! myslisz że gdyby to co napisałaś było 100% prawdą to lekarze z taką ochota przepisywaliby nam te tabletki? Myślisz, że kazdemu dookoła zależy na wymarciu gatunku?? Zdaje mi się, że zbyt bardzo sie przejmujesz tym wszystkim! Wolę zażywać \"rakotwórcze\" tabletki niż pozniej niańczyć niechciane teraz dzieci! Ktoś tak jeszcze uważa??

Gość lol2
dzieki za wsparcie little angel buziaczek dla ciebie!!!ja tez tak uwazam !!!przeciez tyle kobie uzywa tabletek a w niektorych panstwach sa one za darmo luz za grosze zeby mogly byc dostepne dla wszystkich!!! brak slow to tej ktora nas tak uswiadamia:)

Dziewczynki drogie... Zobaczcie co jest w tej tabeli obok tych waszych pigułek - arsen, azbest, benzydyna, kadm, benzen, sole niklu, chlorek winylu... To nie są bzdury! Zobaczcie że benzo(a)piren który jest w papierosach i żadna z was nie zaprzeczy że jest beee, znajduje się w tabeli ze związkami "prawdopodobnie rakotwórczymi". To nie jest czcze gadanie, substancje znajdujące się w górnej tabeli to najgorsze syfy na świecie, do których nawet się nie podchodzi bez sprawnego digestorium, a co dopiero napychać się nimi... Myślicie że reklama pigułek będzie mówiła że są niedobre? Już bardziej wierzę w bezstronność ministra zdrowia i opieki społecznej... P.S. Mojej przyjaciółce lekarz nie wypisał tabletek antykoncepcyjnych - pisał pracę doktorską o nowotworach piersi i powiedział że za dużo się naoglądał kobiet które ucierpiały z powodu pigułek, by brać sobie na sumienie kolejne. Szczerze mówiąc - jedyny ginekolog którego znam, który nie podpisał cyrografu na zabijanie w zamian za aparat do USG czy wycieczkę do Tanzanii...

A róbcie sobie co chcecie, wasze zdrowie, hehe!