Gość Lala mi do Napisano Grudzień 29, 2005 cherry tree, konflikt serologiczny nie seriologiczny ;) Nie jest tak żle, moja mama ma rh- a ojciec rh+, zanim poznala mojego ojca, lekarz powiedzial jej ze bedzie musiala meza z ogloszeniem w gazecie szukac :D Urodzilam sie "normalna" i moja siostra tez :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cherry tree 0 Napisano Grudzień 29, 2005 Lala mi do :) dzieki , pocieszylas mnie troche tym ze jest z Toba wszytsko wporzadku:)hihi mam nadzieje ze u mnie tez tak bedzie, ten konflikt wystepuje pewnie rzadko... moja mama ma rh + tata rh + takze, a ja mimo wszystko mam rh - a to po dziadku (tylko on ma w calej rodzinie rh -) i akurat po nim mam ... ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość GDZIE MOGĘ SPRAWDZIĆ Napisano Grudzień 29, 2005 JAKĄ MAM GRUPĘ KRWI? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ciekawulka 0 Napisano Grudzień 29, 2005 http://www.fit.pl/dietetyka/diety_dla_grup_krwi,70,11,11,459,509,0,0,0.html to jest link do informacji na temat tego co mozna a czego nie mozna z dana grupa krwi.... dzieki na info ..... nigdy nie moglam zapamietac czy rh musza byc takie same... na szczescie moj mezczyzna ma tez rh+ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość fita Napisano Grudzień 29, 2005 Zapytaj sie w pobliskiej przychodzi czy robia takie badania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
setunia 0 Napisano Grudzień 29, 2005 AB Rh+ Z tym , ze w mojej ksiazeczce zdeowia w ej co ja mam od urodzenia mialam wpisana grupe B Rh+ ale kiedys jak oddawalam krew to w tej ksiazeczce honorowego krwiodawcy wpisali mi AB Rh+ Chy\\ba mi sie ta grupa krwi przeistoczyla przez te kilka lat:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margot 0 Napisano Grudzień 29, 2005 0 RH+ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ciekawulka 0 Napisano Grudzień 29, 2005 mozesz sprawdzic w kazdym laboratorium.... gdzie pobieraja krew...tylko trzeba dwa razy chodzic...przynajmniej ja tak musialam...dwa razy zeby byla 100 % pewnosc ze wlasnie mam taka a nie inna grupe krwi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość fita Napisano Grudzień 29, 2005 To kobieta nie moze miec rh-, jesli chodzi o faceta to jest to obojetne, no chyba ze w takim przypadku musi miec tez rh- Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość GDZIE MOGĘ SPRAWDZIĆ Napisano Grudzień 29, 2005 ciekawulka-----> w zykłej przychodni, do której należę zrobią mi takie adanie? i ile to kosztuje? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
exuberance 0 Napisano Grudzień 29, 2005 Tak w zwykłej przychodzi z laboratorium, oznaczenie grupy krwi kosztuje ok 35 zł (chyba)... Ale jak oddasz krew to oznaczenie jest za darmo :) fita - jak to kobieta z rh- nie może być - to by kobiety z rh- dzieci nie rodziły?? :) To jest zmieszanie się dwóch różnych rh w ciele ciężarnej kobiety. Tak jak pisałam w skutek jakiejś infekcji, zapalenia, nie wiem urazu.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość GDZIE MOGĘ SPRAWDZIĆ Napisano Grudzień 29, 2005 Dzięki:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ciekawulka 0 Napisano Grudzień 29, 2005 ja robilam w zwyklej przychodni do ktorej naleze.... wzielam sierowanie od lekarza na badanie krwi i na grupe krwi... juz nie pamietam ile placilam...ale chyba nie byly to duze pieniadze...nie zaplacisz wiecej niz 30 pln Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
to ja to ja 0 Napisano Grudzień 29, 2005 ja mam AB Rh+ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nie będę Napisano Grudzień 29, 2005 oryginalna--;)--zeroerhaplus pozdrawiam--:)-- Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
K8i 0 Napisano Grudzień 29, 2005 AB Rh - moja mama ma taką samą Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Magdooosia_85 0 Napisano Grudzień 29, 2005 A Rh + Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MIMIczka 0 Napisano Grudzień 29, 2005 najrzadsza jest B i AB z minusikiem. ja mam 0 Rh+ i jest ona stusunkowo często występującą grupą krwi. Z antygenem 0 jest taka sprawa że każdy człowiek może mieć transfuzję tej grupy bez względu na swoja grupę, ale człowiek z grupą krwi 0 może dostać tylko grupę 0 żadnej innej nie. U mnie w domu są 3 osoby z 0 a 2 osoby z A wszystko z +. Konflikt serologiczny występuje kiedy kobieta ma Rh-, a dziecko ma Rh+, jeśli krwinki płodu przenikną do krwioobiegu matki to układ immunologiczny matki zacznie wytwarzać przeciwciała przeciwko krwinką płodu, wytwarza sie pamięć immnologiczna, a przeciwciała przedostają się przez bariere łożysko-płód, co prowadzi do hemolizy krwinek płodu. Najczęściej dzieje się tak że w 1 ciaży wytwarza się pamięć immunologiczna a w drugiej dopiero przeciwciała \"atakują\" krwinki płodu. Przenikanie krwi może nastąpić podczas: porodu, poronienia, odklejenia się łożyska, zabiegów wewnątrzmacicznych, wykonywanych w celach diagnostycznych lub leczniczych, a także pod koniec ciąży, krótko przed porodem. Dlatego jesli istnieje ryzyko konfliktu serologicznego nalezy to powidziec lekarzowi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość czym dla zdrwoia dziecka lub Napisano Grudzień 29, 2005 matki grozi konflikt serologiczny ?Czy jeśli taki konflikt nastąpi dziecko w przyszłosci może na coś zachorować? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ela26. Napisano Grudzień 29, 2005 ja mam AB RH+ (chyba, tak mama mi powiedziala) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
renka* 0 Napisano Grudzień 29, 2005 O Rh+ :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ninka29 0 Napisano Grudzień 29, 2005 AB rh+ :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nastolatkaaaaa 0 Napisano Grudzień 29, 2005 a ja mam 0 Rh - :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja mam Napisano Grudzień 29, 2005 A 1 Rh+ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ziołówka Napisano Grudzień 30, 2005 A1B Rh+ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gładki czarnobiały stereotyp 0 Napisano Grudzień 30, 2005 A Rh- Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość oksyda Napisano Grudzień 30, 2005 AB Rh- Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach