Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Z motyką na słońce

Jeśli ktoś budował dom, proszę o radę

Polecane posty

Wahajaca--brawo!!Tak trzymać ! Do odwaznych świat nalezy :D A w sprawie wyboru projektu -ważne jest .np to , od której strony masz wjazd. .Wiadomo jest ,że np od strony wjazdu powinna być usytuowana kuchnia .Ja własnie mam beznadziejne usytuowanie ,gdyż wjazd mam od południa...Ale wtedy nie wiedziałam ,że to takie ważne :D Pozdrawiam

SZARA_AMBRA//:) A dlaczego to takie ważne? też o tym nie słyszałam.

Przekaże wam kilka wskazówek ktore otrzymałam od architekta przed poszukiwaniem projektu 1. salon -najlepiej od południowego zachodu 2. kuchnia -północ 3. sypialnie -północ bo sie nie nagrzewają w ciągu dnia a rano tez słonce nie swieci w oczy mój domek spełnia prawie te \"wymagania\"

super topic w lutym kupilismy dzialke, teraz jestesmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowe i powiem wam ze w zyciu nie przypuszczalam ze to tyle czasu zajmuje i tyle kasy pochłania gdzie sie nie obejrze - kasa a to dopiero poczatek a ja juz mam chwile załamania projekt juz mamy ale niejest to jakis dom marzen tylko raczej koniecznosc bo mamy wąską dzialke i trzeba było wszystko do niej dostosowac jak sie uda na jesieni zrobimy fundamenty a pozniej? to juz tylko sam Bóg wie :)

wahająca========= podaje ci link do projektu ktory my zakupilismy http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=180 dach dwuspadowy, niepodpiwniczony, z uzytkowym poddaszem na tej stronie jest bardzo duzo bardzo ładnych projektów ale musisz przeciez dostosowac projekt do wlasnych potrzeb zycze ci powodzenia w wyborze odpowiedniego, ja sie przekonałam jakie to trudne bo ja brałam pod uwage tylko wyglad zewnetrzny i wielkosc salonu i łazienki :P ale facet inaczej na to patrzy, mój mąż patrzył na usytuowanie kotlowni, instalacje sanitarną i elektryczną i inne takie tam dla mnei duperele na ktorych sie nie znam:)

Widzę, że się trochę temacik rozkręcił :) Tak czytając wskazówki karoliny, od razu przypomniało mi się, że nim zacznie się wybierać projekt, to koniecznie trzeba się dowiedzieć jak duży może być dom na działce. Są ścisłe obwarowania prawne w odległościach. Ściana z oknem - 4 metry od granicy, ściana bez okna 3 metry od granicy. Od drogi/ulicy bodaj że 6 metrów - tu nie pamiętam. Ileś metrów szambo od domu - jesli ma być. Tak samo ze studnią. Jeśli nie potrzeba tych dodatków, to trzeba pilnować się z odległością granic, bo grozi to rozbiórką domu :O Uczulam na to, bo wybranie stron świata poszczególnych pomieszczeń staje się niewypałem, kiedy nagle, jak było to w naszym przypadku (pisałam już o tym, ale nie pamiętam czy tu) zakończyło się obruceniem domu, bo nie zmieścił się w wymaganiach budowlanych :( Dobrze, że w ogóle się zmieścił, bo inaczej trzeba albo kupować nową działkę, dokupowywać teren obok, albo wybierać nowy projekt i na nowo kupować... kiepska perspektywa :O My fuksem mamy salon z tarasem na wschód i powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona. Rano może słoneczko skoro świt mówi dzień dobry, ale tam nie będziemy spać, natomiast potem jest przyjemny chłodzik no i ten taras w cieniu :) Jak dla mnie bomba :D Kuchnię i taras mam na całą działkę, czyli widzę wszystko, mam miejsce na placyk dla dzieci i widzę je ciągle.

tak po kawałeczku, bo coś się dzieje z netem u mnie... Hania//:) macie wąską działkę, to możecie napisać prośbę o zgodę na przysunięcie domu bliżej granic właśnie ze względu na wąską działkę, nawet wtedy można uzyskać zgodę na stawiania ściany równo z granicą, ale nie polecam, bo problemy są z sąsiadami jak chodzi o tynki zewnętrzne czy jakiekolwiek potem remonty. Ale chociaż można się przybliżyć, nawet 1 metr to czasem dużo ;) powiem Ci z własnego dośiwadczena, że masz szczęście, że Twój mąż ,,...patrzył na usytuowanie kotlowni, instalacje sanitarną i elektryczną i inne takie,, , bo jak piszesz ,,dla mnei d**erele,, potem właśnie spędzają sen z powiek i robi się horror i kupe kasy ładuje się niepotrzebnie ;) Jak ktoś lubi sporo czasu spędzać w łazience niech pomyśli o dużej, 8 m2 to mało! tak samo z kuchnią!! Potem czy wysepka na środku, czy jadalnia, czy zwyczajna przestrzeń. Najlepiej spisać swoje upodobania, aby był pokój na majsterkowanie, czy na gabinecik, czy na pokój do spokojnego poczytania, posiedzenia, pokój gościnny, bardzo ważna jest suszarnia czy pralnia. O której ,,blokowiec,, raczej nie pomyśli, bo jest przyzwyczajony do innych rzeczy :) Spiżarnia przy kuchni, czy w piwnicy? Miejsce na szafy wnękowe, czy przy sypialniach garderoby? A możę gdzieś przy korytarzach schowki nieduże? Na spokojnie przemyśleć co się chce. Jak ktoś ma lęk wysokości to może zredukować ilość balkonów do minimum :P tak jak u nas... mam lęk wysokości i dwa wąskie balkony z sypialń i już wiem, że w życiu na nie nie wyjdę :D

Hania//:) bardzo ładny domek.Być może to wiecie, ale jeśli nie, to szkoda, żebyście wpakowali się na ,,minę,, - macie tarasiki i schody wpuszczone w ogród - koniecznie panowie stawiający dom muszą zrobić pod nie fundamenty z izolacją od ziemi i dopiero wylać beton, bo inaczej ten ,,tarasik,, czy schody będą przemarzać i każda płytka Wam odejdzie. - teraz balkony: macie pod nimi pomieszczenia, warto zabezpieczyć je papą na gorąco się ją kładzie, aby nie przeciekało i koniecznie pomyślcie o rynnach, bo może Wam potem z balkonów woda spływać po ścianie domu i niszczyć materiał budowlany ściany (tak stało się u nas) Też dajemy rynny. I teraz: 1) rynny po całości balkonów, rynny jakieś mniejsze się daje. 2) robi się spadek w jednym miejscu na tarasie i rynny daje się tylko na tę ścianę, gdzie idzie spadek. - tu mamy oszczędność na rynnie, ale przy ulewie nie wiem jak to wypali.

Gość wahająca
HANIA--------- Jak finansujesz budowe swojego domku? Bierzecie kredyt czy macie odłożone oszczędnosci? jaki przewidujecie koszt budowy swojego domku? jestem ciekawa, bo sama nie wiem czy nie porywam sie z motyka na słońce!!!! ;)))

Mam nadzieję, że przeżyjecie jeszcze jeden post :P wahająca//:) w pierwszym projekcie zwróć uwagę na metraże pomieszczeń, bo nie jest zachowana realność. Na przykład łaznienka na górze w cale tak dużej przestrzni mieć nie będzie. projekt 2 - tak samo zwróć uwagę na podane metraże, a na górze, ze względu, że dach ukośny musisz odjąć z metr/półtora na każdym pokoju, bo przy ścianach będą skosy. Łazienki są malutkie, a na górze to maleństwo.

Gość wahająca
Emmi fakt, troche małe te łazienki, trzeba by coś pozmieniać, cieżko wybrac taki projekt zeby w 100% odpowiadał. :((((

wahająca//:) zajrzyj proszę, tam gdzie Ci podałam, tam są przepiękne domu, fantasryczne rozwiązania, można dobrać do swoich potrzeb i mozliwości metrażowych czy cenowych :)

wahajaca//:) z lewej strony masz rubryczkę do wpisania czego szukasz... ja teraz podałam tak 100m2 do 140 m2 i pokazało mi takie... http://www.archon.pl/index.php Moja przyjaciółka oglądała z tej firmy a ja z nią i powiem Ci, że pare bardzo mi się podobało, a ona znalazła dla siebie domek swoich marzeń :)

W tym pierwszym linku, który podałam, można u góry z prawej strony, na czerwonym pasku zamówić katalog gratis. Nie jest najnowszy, ale bodaj że sezon miniony, ale jakie ma to znaczenie przy wybieraniu dopiero i jeszcze jak ceny obecnie wariują, każdy wypuszczony katalog jest już nieaktualny cenowo. Warto zamówić, przesyłka sprawdzona, na pewno jest gratisowa, tylko trzeba wybrać tę gratisową :)

Tu jeszcze trafiłam darmowe katalogi. Warto zamówić, bo obejrzeć trzeba sporo zanim wybierze się ten właściwy. http://www.krajobrazy.com.pl/ - z lewej strony, przy pierwszej propozycji domów, napis na czerwono http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/ - z lewej strony, katalog bezpłatny http://hgatelier.com.pl/ tu trafiłam fajny link z domkami

wahająca-->żaden projekt nie bedzie nigdy odpowiadał w 100%...:DAle po to robi się adaptację ,żeby dostosowac go do swoich potrzeb .Podobno trzeba patrzeć na kominy -im mniej tym taniej),no i na ten piekielny dach -najtańsze są 2-spadowe ...Ale jak tu nie pokusić się o jakiegoś załamańca jak tyle pięknych dachówek wokół...Mnie parokrotnie dotnękła fantazja ułańska :D

Gość skałka
wow! mocno rozkręciłyście temat budowania ;) to i ja opowiem o projekcie mojego domu to parterówka, bez uzytkowego poddasza. projekt indywidualny, bo nie moglismy znaleźć nic nam pasującego w gotowych projektach. dodatkowym utrudnieniem jest wjazd na działkę od strony południowej oraz duzo pieknej zieleni, którą chcieliśmy zachować do przyszłego ogrodu (rośnie tu duży orzech włoski, dąb, jabłonie i wielkie krzaki pigwy). architektowi przekazałam "zestaw obowiązkowy", który musi poosiadac mój dom, resztę dopasował sam. wyszło dobrze, ale nie idealnie, bo musiałam pójść na kompomisy. dom ma 170mkw pow. użytkowej i jest prosty w budowie i bryle. od nastepnego tygodnia zaczynamy stawiać ściany. moze wtedy pomyslę o nim "dom"...

skałka//:) No to ruszasz pełną parą :) Ja cieszę się, że jestem już gdzieś w połowie zmagań i mam za sobą ten kipisz z budową. Koniecznie osłoń drzewa i zieleń wokół stawianego domu, bo nic z tego nie zostanie :( Drzewa to pewnie sobie poradzą, ale rośliny delikatniejsze zginął śmiercią gwałtowną :( jak możesz, to je poprzesadzaj jak najdalej od stawianego domu.

widze ze \"budujemy\" pelną parą :) wahająca=== mamy troszke oszczednosci, ksiazeczkę mieszkaniową ale i tak bez kredytu sie nie obejdzie my mielismy problemy z dzialką, poniewaz obecne przepisy mówią ze dzialka budowlana musi miec sasiedztwo bylismy zmuszeni do kupna takiej dzialki a moi rodzice mogli nam dac w prezencie 17 arów tylko ze tam jeszcze nie ma sasiada i nie daliby nam pozwolenia wiec troszke kasy nam ucieklo wlasnie na dzialke ale mam nadzieje ze ktos wykupi po kolei 4 dzialki i wtedy ta rodziców bedzie miala sasiedztwo a wtedy pojdzie na sprzedaz a kaska pojdzie na poczet naszej budowy:) byle to szybko nastąpilo hehe Emmi bardzo dziekuje za rady, wlasnie te tarasy nam troche sen z powiek spedzają i nawet zastanawialismy sie nad ich zadaszeniem ale chyba jednak dom stracilby swoj wyglad, wiec zadaszymy tylko taras nas salonem bo jest mały a ten nad garazem zostanie odkryty, oczywiscie ze trzeba bedzie izolowac, moi rodzice tez budowali dom wiec sluża nam pomocą i radami oprocz tego kilku znajomych tez juz buduje swoje gniazdka wiec radzimy sie kogo tylko mozna takze piszcie o wsyztskich swoich doswiadczeniach a ja bede wyciagac wnioski a katalogi zamawialam wlasnie przez internet, chyba wszystkie gratisowe juz mam:) a odnosnie łazienki to musi byc duza i koniec:) na dole mamy dosc małą a na gorze miala byc tez mala ale zamieniamy jeden pokoj 12metrowy na lazienke a w miejscu lazienki bedzie wlasnie suszarnia a spizarnia jest przy kuchni, no i zlikwidowalimy w kuchni bezposrednie wyjscie do ogrodu, bo moglby byc problem z ustawieniem jakisch mebli, zresztą kuchnia jest przy salonie wiec jakby co to sobie przez salon do ogrodu wyjde aha Emmi prosby na przesuniecie domu nie mozemy napisac bo to wszystko trzeba bylo zrobic wczesniej wystepując o warunki zabudowy a mu kupilismy dzialkę juz z decyzją o warunkach i tylko wystąpilismy o przepisanie jej na nas, ale jakos sie pomiescimy, przesuniemy dom tak ze z jednej strony bedzie te 3 metry i zlikwidujemy kilka okien m.in. w salonie i pokoju nad garazem z wyjsciem na taras, a w kotlowni i garderobie zrobimy luxfery szara ambra mój mąz to wlasnie tez patrzyl na te kominy i dlatego szukalismy projektu z kotlownią przylegająca do salonu zeby zrobic jeden komin dymny a jeden wentylacyjny skalka a ile zaplaciliscie za taki indywidualny projekt? bo my za gotowy zaplacilismy 1700 zł a za zrobienie takiego indywidualnie dla nas projektant zaspiewal sobie 8-10 tyś w zaleznosci od metrazu wiec lepiej bylo kupic gotowy i dokonac kilku zmian , za zmiany inny projektant ktory nam zalatwia wsyztskie papiery policzyl 500 zł niezaleznie ile tego bedzie wiec chyba nieduzo wow ale sie spisalam hehe

aha przypomnialo mi sie jeszcze ze studnia od kanalizacji musi byc oddalona 10 metrow a u nas wychodzi tylko 4 bo przeciez studnie musze zrobic tam gdzie jest woda i musimy zaprojektowac rury ochronne do kanalizacji dla mnie te przepisy troche chore są ale musze sie do nich dostosowac niestety i jeszcze jedno poniewaz nasza dzialka lezy blisko parków w obszarze NATURA 2000 musimy po zlozeniu papierów do starostwa czekac jeszcze na zgode ochrony srodowiska, bo jezeli mają tam gniazda jakies unikatowe ptaki czy robaki to nie dazdą mi pozwolenia bo budowa zagraza ich rozwojowi :) jak w dolinie rospudy hehehe:)

Hania//:)Popatrzę sobie w te Wasze zmiany, ale potem. Jak masz taką silną ekopę z doświadczeniem, to podawaj nam tu te porady, nam też się przydadzą. U mnie mały kocioł, bo ja chcę mieć rury na zewnątrz, czyli czekają na tynki. Jak masz jeszcze te katalogi, to podrzuć na topik jeszcze jakieś darmowe z internetu, to jest bardzo pomocne :) Bo sprawdzone do tego :D

Emmi odnosnie katalogów wrzucalam w google haslo projekty domów i wyswiatlalo sie tego mnostwo wchodzilam po kolei na stronki i jak byly katalogi za free to zamawialam jak zamówwisz jeden to juz pozniej na bieżaco bedą ci inne wysylac :) z tych stronek co podawalas linki tez zamawialam najbatdziej podobają mi sie domku z \"krajobrazów\" tylko w srodku mają prawie wszystkie beznadziejen rozmieszczenie ale toprzeciez zalezy od potrzeb kazdego i moze komus one odpowiadają a co do rad to jak masz jakies pytania to pisz a ja popytam ale cos mi sie wydaje ze ty juz ekspertem w tych sprawach jestes i bedziesz nam doradzac:)

Emmi a jaki macie domek, na jakim etapie jestescie i gdybys cos mogla napisac o poniesionych kosztach bylabym wdzieczna a budujecie systemem gospodarczym czy firma ? bo my bedziemy budowac sytemem gospod. a i jesczez gdybys mogla napisac z jakich materialow budujecie to bylabym wdzieczna bo tu nam wlasnie kazdy radzi inaczej

Gość flowersss
cześć wszystkim czytając to forum zastanawiam się dlaczego uparliście się wszyscy (prawie) na domek murowany:) ?było tylko kilka osób które zachęcały do domku z bala ,drewnianego a reszta buduje murowańce i narzeka na okropne ceny materiałów,których często w dodatku nie ma na składach budowlanych ... powiem Wam coś :) ja też od jakichś 2 lat marzyłam o własnym domku,męcząc się okrutnie w bloku(mieszkanie niecałe 40m) prawie w centrum miasta w wieżowcu :o najpierw też myślałam o budowaniu jakiegoś maleńkiego murowanego domku,ale mając jedyne zaplecze finansowe w postaci wyżej wymienionego mieszkania wiedziałam że mogę o tym zapomnieć :( kredytu nie chcę i nie mogę wziąć :( potem znów myślałam o kupieniu małego domku pod miastem do remontu,ale tu znów okazywało się że za mało kasy mam :( już praktycznie zaczynałam się godzić z tym że jednak nic się nie zmieni i pozostaje mi tylko mieszkanie w wieżowcu :o dopóki nie znalazłam w necie stron o budownictwie szkieletowym,z bali itp czyli jednym słowie DREWNO !:) przeliczając koszty wyszło że nawet zatrudniając firmę z innego miasta do budowy tegoż domu zmieścimy sie w kasie za mieszkanie (czyli wystarczy na działkę plus dom!:) ) no i teraz to realizuję :) mieszkanie sprzedane ,działka już zaklepana i zostaje kasa na dom :) w międzyczasie okazało się że budowanie z firmami jest jednak nieopłacalne,i znaleźliśmy stolarza który nam ten domek postawi :) wychodzi o połowę taniej a widziałam już zbudowane przez niego domy,gadałam z właścicielami mieszkającymi w nich już jakiś czas i są zadowoleni :) my musimy tylko wylać fundament,potem wkracza stolarz i w jakiś miesiąc domek stanie (buduje się je baaardzo szybko):)potem wykończenie od środka -tym zajmie się mąż ,to jakiś następny miesiąc czyli w 2 m-ce domek jest do wejścia :) i naprawdę gdyby nie to drewno nigdy nie zbudowalibyśmy tego domu!!!teraz to już w ogóle zakochałam się w domkach z drewna i nawet już murowańce przestały mi się podobać :) moim zdaniem nie mają tego klimatu :) a ważne jest również bardzo to że domek z drewna jest bardzo zdrowy i przede wszystkim EKONOMICZNY -ogrzewanie tylko kominkowe,a drewno jak to drewno -trzyma ciepło,nie to co w murowańcu-wydaje się fortunę na węgiel czy gaz żeby ogrzać te mury a to ciepło i tak gdzieś ucieka :o tak więc podsumowując-jeśli chcecie szybko i tanio postawić niedrogi w utrzymaniu domek to tylko drewno :) ja gdybym myślała wciąż o murowanym to nigdy nie wyrwałabym się z tego bloku ;) naprawdę polecam!

flowerss//:) Myślałam swego czasu o domku drewnianym, ale zrezygnowałam, zniechęciły mnie ceny imregnatów, którymi co pare lat musisz pomalować cały dom, cholernie drogo to wychodzi. W murowańcu daję tynk i mam spokój. Wiem, że kiedyś tylko były domki drewniane i stały latami... ale ja wolę jednak ten ohydny murowany ;) HANIA//:) cofnij się proszę z 2 strony tam krytykuję porotherm, który mam a chwalę suporeks :D Nie jestem ekspertem, jestem osobą, która chętnie dzieli się przede wszyztkim swoimi błędami, stąd od razu wyskoczyłam z balkonami i tarasem w ogrodzie ;) My mnóstwo rzeczy nie wiemy, nawet nie wiem o co pytać. Co mamy? Będą nam kłaść blachę na dach - jest papa. Idzie teraz elektryka i od razu zaprawa pod tynk, mamy wstawione okna ale jeszcze nie mamy parapetów, będą robione razem z tynkami, nie mamy drzwi zwenętrznych ani garażu... rury są tylko te co idą w podłodze... jeszcze przed nami cała instalacja cieplna... w ogóle wszystko przed nami :O Na wcześniejszych stonach pisałam, że bedzie kominek, teraz już wiem, że nie bedzie, zrezygnowaliśmy, bo to koszty i podobno wcale tak fajnie z nim nie jest... ogrzewanie - myślimy ten ecogroszek, ma ktoś jakieś doświadczenie z nim? Jakie kaloryfery? Mam schody betonowe - co na nie? Może jakieś linki do niedrogich parapetów? I trochę pytań się uzbierało :D

Hania//:) muszę już uciekać dalej... ale prześledź proszę ten topik, ja wcześniej pisałam o kosztach i o domku... :)

Gość flowersss
chmmm...interesowałam się impregnatami zewnętrznymi do drewna i pojemniki po 1l kosztują (takich nieco lepszych)ok 20-30 zł i na niewielki domek wystarczy kilka puszek,więc czy to takie znów kosztowne? a zrobienie elewacji murowańca to ok 20 tys więc róznica w cenie spoooora ;)

Gość flowersss
teraz tak jeszcze przeglądam te ceny tych impregnatów i zaczynaja sie od 6-7 zł :) i to Nobilesa czy Sigmy :) jednak chyba warto kupic te po 20-parę :) a jeśli buduje się domek z firmą to zaimpregnowanie jest w cenie :) nie wiąże się z żadnymi dodatkowymi kosztami ja jednak nie będę budowała z firmą więc zaimpregnuję sobie sama :) a powiedz o jakich cenach impregnatów Ty słyszałaś?

Gość a czy ogrzewanie w takim domku
zimą zdaje egzamin??jakoś trudno m i w to uwierzyć ! no i te ceny drewna na dzis...