Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Z motyką na słońce

Jeśli ktoś budował dom, proszę o radę

Polecane posty

Gość flowersss
spytaj kogokolwiek kto mieszka w domku drewnianym i ogrzewa tylko kominkiem czy jest niezadowolony ;) murowanego w ten sposób nie ogrzejesz ni cholery ;),w murowanych kominek jest źródłem dodatkowego ciepła,ozdobą :) ja naprawdę dużo o tym czytałam i zasięgałam też opinii ludzi którzy mają takie domy! my planujemy korzystać z kominka na maxa a więc nie tylko ogrzewanie domu ale i ogrzewanie wody :) a więc kominek z płaszczem wodnym :) Jeśli chodzi o ceny drewna na opał - nawet najlepsze drewno do kominka nie wyniesie Cię tyle co węgiel,ekogrysik,gaz czy inne wynalazki !! a wiadomo że można "kombinować"drzewo z różnych źródeł np drzewo z wycinek drzew np tych które wycina zieleń miejska gdy drzewo jest za duże i zaczyna stanowić niebezpieczeństwo itp.

Gość skałka
w moim regionie (tzn Podlasie, Suwalszczyzna) jest duzo domów drewnianych tzw. "z bala". czesto ludzie je kupuja, przenosza, renmontuja i ... mieszkają :) średnia cena takiego domu to ok 9tys zł. w lokalnej prasie jest duzo ogłoszeń o sprzedaży takich obiektów. widziałm takie chaty po remoncie - wygladaja spoko, ale nie wiem jak sie tam mieszka i czy remont jest drogi. ktoś pytał o cene projektu indywidualnego. u mnie pan Architekt policzył taniutko, bo dałam zlecenie przed boomem budowalanym, dałam też duuuużo czasu na projektowanie. skasował 4 tys zł. to niedużo .... tak myślę.... teraz kiedy moja budowa sie toczy, każdego dnia ucze sie czegoś nowego i wiem, że nie jest chyba możliwe znaleźć projekt idealny. kiedy sama szukałam po katalogach czy stronkach w necie, sugerowałam sie rozkładem pomieszczeń, liczbą kominów, pionami, bryłą itp. teraz wiem, że w dobrym projekcie liczy sie wszystko - fundamenty, dach, piwnnica czy bez, wysokość posadowienia domu itd. a dlaczego? bo to przenosi sie na koszty wybudowania takiego domu, a w tym czasie wariackich cen, to bardzo ważne.... przynajmniej dla mojego portfela pozdrawiam budujące Panie 🌼

Gość wahająca
Hej dziewczyny, mam troszke pytanie z innej beczki niz budowa domu, a mianowicie chodzi mi jak daleko dojeżdżacie(lub będziecie dojeżdżać) ze swojego domku do pracy? Pracuje w Bielsku-Białej, a działeczke kupiłam 17 km od Bielska, bo blizej to ceny są bardzo wysokie za metr kwadratowy, ale nie jest najgorzej bo dojazd to 15-20 min (jest droga ekspresowa). Pozdrowionka!!!!

Gość stary budowlnaniec
oj, flowerss, pojęcia nie masz o czym piszesz.... pojęcia nie masz

oooo, wachająca, skąd konkretnie jestes, bo ja obecnie mieszkam w Bielsku, a za 2 miesiacy przenosze sie do Pisarzowic do wlasnej chatki :))0

flowersss//:) Ja trafiłam impregnaty koło 80 zł, ale muszę sprawdzić za jaką pojemność, aby bzdury nie napisać. Imregnujesz co pare lat, nie znam się dokładnie na tym, ale sporo osób drewniany domek tynkuje. Ja osobiście nie wyobrażam sobie co pare lat ustawiania rusztowania i konserwowania czy samemu czy przez firmę. No kazdy lubi co innego :) Postaram się to znajeść i Ci podam :)

Gość flowersss
stary budowlańcu --> napisz proszę z czym się mylę !!

Gość wahająca
do karol_ina Obecnie wynajmuję mieszkanko ma Złotych łanach dlatego z narzeczonym zdecydowalismy sie na zakup działki i budowe domu a nie kupno mieszkania (ceny beznadziejnie wysokie w bielsku). Często bywam w Pisarzowicach, bo mam tam znajomych, którzy niedawno kupili tam dom. Starsznie mi sie tam podoba ale nie znalazłam tam działeczki zeby sie wybudować i bardzo nad tym ubolewam. Jesteśmy w trakcie załatwiania formalnosci kupna działki w Pogórzu koło Skoczowa. Ale szczerze mówiac bardziej podobały mi sie Pisarzowice. No ale ta w Pogórzu też jest ładna tylko troszke dalej do Bielska. Karol-inko gdzie w Pisarzowicach budujesz dom? A moze orientujesz sie czy ktoś nie ma do sprzedania tam działeczki? Pozdrowionka!!!1

Gość wahająca
Do karol_na, Pisarzowice to naprawde dobry wybór na budowe domu, ach te widoki!!!!!

skałka to faktycznie nie tak duzo wam skasowal jak 4 tys. bo mi wyliczyli miedzy 8-10 tys. Emmi wlasnie studiuje ten topic od poczatku i wasze rady przekazuje mojemu męzowi a on pyta wsrod znajomych :) no z tym suporeksem to tez slyszal od innych ze jest lepszy niz porotherm niestety tobie nie moge pomóc bo jeszcze nie doszlam do tego etapu ale popytam gdzie sie da jesli chodzi o ogrzewanie to u nas przewaznie wszyscy opalają drzewem bo lasy blisko i taniej niz wegiel czy gaz wahająca ja w tej chwili mieszkam u rodziców a do pracy dojezdzam 30 km z tym ze nie pracuje w miescie a 10 km za miastem od mojej dzialki do miasta mam jakies 15 km dzialki blizej miasta sa za drogie jak na naszą kieszen i przede wsyztskim sa malutkie i dom kolo domu i tak jakbys mieszkala w bloku tylko ci sasiad w sciane nie puknie a na wiosce to dzialki przewaznie wieksze wiec ja wole kupic tanszą i wiekszą :) w miescie i okolicach ceny wahaja sie od 6-15 tys za ar a 15 km od miasta zaplacilam 1200 za ar wiec roznica jest ogromna a dzialke kupowalismy w lutym tego roku teraz za tą samą dzialke zaplacilabym pewnie co najmneij trzy razy wiecej

Gość skałka
ja do centrum mego miasta (Białystok) mam ok 20min jazdy samochodem. ale miejscowość gdzie buduję to wies, gdzie nie ma blisko sklepu, lekarza czy poczty dlatego drugi samochód to konieczność... :) ps. ja tez jestem ciekawa co miał na mysl "stary budowlaniec" pisząc odnośnie naszej rozmowy o domach drewnianych. podziel sie swoim doświadczeniem!!!! 🌼

Wahajaca, niestety nie znam nikogo kto chcialby sprzedac dzialke, ale moge podac ci namiar na spoldzilnie rolnicza od ktorej ja kupilam, zawsze mozesz zadzwonic i zapytac. Poza tym, jakies 2-3 tygodnie temu bylo ogloszenie w Jarmarku o sprzedazy dzialki w Pisarzowicach, cena 36 tys wiec bardzo przywoicie. Podaj mi maila to ci numer tel przysle, bo tak na forum nie bardzo....rozumiesz

a dom mamy na Stawowej (praktycznie przy głownej ulicy wiec zadnych problemow z dojazdem), czyli jeszcze przed kosciolem w Pis. taki punkt orientacyjny to duza budowa obiektu handlowego

Gość wahająca
do karol_ina Wiem gdzie jest ta stawowa, bo właśnie niedaleko mieszkają moi znajomi, bardzo ładne miejsce. Mój email to ferfecka@o2.pl, będe Ci wdzięczna za telefon.

Gość a ja wam powiemże kupowanie
czystego projektu w internecie lub od kogos to nie zawsze najlepszy interes!!! Po prostu dostajesz "golasa" i potem trzeba działac dalej czyli załatwianie wszystkich formalności zezwoleń itd !!! Ja zleciłam projekt i wszystkie formalności (a jest tego masa) firmie projektowej.Kosztowało mnie to ok.7 tys ale sama nie potrafiłabym tego załatwić w odpowiednim czasie:) Teraz trwa budowa mojego domu-murowanego z suporeksu który kupiłam jeszcze za 8zł a teraz nie dośc ,ze nie ma to kosztuje 14.90 za szt :O. A co do domków z bala ,nie wierzę ,na prawde nie wierzę,ze koszt jest dużo mniejszy!!!!!Wiem jak drogie jest drzewo dzisiaj! My kupiliśmy krokwie na dach ,deski ,łaty -już 4 lata temu!!!-więc jest już odpowiednio wysezonowane...dziś za ta cenę kupiłabym 1/3 tego co mam.Może akurat w moim regionie są tak straszne ceny -wybrzeże????

Gość a ja wam powiemże kupowanie
A gdyby takie domy z drzewa były tanie w budowie i eksploatacji to przeciez byłyby popularne ! Ale nie są i to chyba świadczy o czymś prawda!!!

Zgadzam sie z toba \"a ja...\" i nie zaryzykowalabym twierdzenia ze dom z drewna jest tanszy, tym bardziej ze kolezanka na swoj wydala 250 tys, zwykla parterowka, zaden szal

jesli zas chodzi o ogrzewanie kominkiem to mysle ze zawsze nalezy traktowac je jako \"drugie\" zrodlo ciepla w domu, a przynamniej miec inne. poza tym kominek to nie tylko +, wezmy chocby brudne sciany, a tego sie nie da uniknac. dlatego tez w moim domku mam kominek + wodną podłogówkę.

Gość flowersss
moim zdaniem stają sie coraz bardziej popularne :) a siedze w tym temacie już pare m-cy :) powstaje coraz więcej firm budujących takie domy tylko że w Polsce jeszcze sie to do końca nie "przyjęło" dawno temu budowano drewniane domy,potem weszła moda na murowane,a dziś drewniane domy zaczynają wracać do łask :) przekonasz się za kilka lat ile ich bedzie :) pod warszawa,niestachowem powstaje już osiedle takich domków :) trzeba troszkę czasu nim stanie się u nas to znów popularne ale myśle że szybko to nastąpi biorąc pod uwagę to co sie dzieje z cenami materiałów budowlanych na domy murowane :o możecie się ze mną oczywiście nie zgadzać :)

Gość flowersss
możliwe ze Twoja znajoma zapłaciła 250tys ale na pewno budowała z firmą...firmy biorą 2 razy tyle ile naprawdę to wszystko kosztuje,wiadomo kilkuosobowa ekipa musi zarobić a i firma nieźle sobie przycina,rzecz jasna zalezy też jak był dom wykańczany jesli natomiast kupuje się drewno w tartaku a do budowy zatrudnia cieślę,stolarza to wychodzi naprawdę niedrogo mam już kosztorys od stolarza który ma swój tartaki suszarnię i tym drewnem bedzie budował i gwarantuje Ci że za drewno na dom wydam naprawdę nieduże pieniądze w porównaniu do sumy jaką musiałabym wydac na murowańca :) kurde te moje wypowiedzi zaczynają brzmieć jak bym robiła reklamę :) ale nie robię :) nie podaję zadnych namiarów na żadne firmy..zreszta tak jak mówiłam budowa z firmą jest nie do końca opłacalna

a nie boisz sie skutków budowania przez stolarza powiedzmy za 10 lat? nie mam przekonania.

sama piszesz ze firmy dopiero powstaja wiec mam obawy co do ich fachowosci. osobiscie mysle ze sama zdecydowalabym sie na dom drewniany ale tak za 20 lat, jak juz bedzie pelna dostepna wiedza na temat zachowania sie tej technologii w Polsce w dlugim okresie czasu, jej + i -

jeszcze jedna rzecz mi wpadla do glowy: dom drewniany to dom z bali czy tzw kanadyjka dla ciebie?

Gość flowersss
a co do brudnych ścian od kominka-proste rozwiązanie-mieć na ścianach albo dobre farby zmywalne albo np tak jak ja planuję-bede miała w salonie gdzie bedzie kominem-sciany drewniane pomalowane powiedzmy lakierobejca które się czysci jak płytki :) kominek ma byc u mnie głównym źrodłem ciepla,aczkolwiek mozliwe że zrobimy jako dodatkowe ogrzewanie np gazowe ,które bedzie sie uruchamiało gdy np temp spadnie ponizej 10st.czyli np gdy zimą sobie gdzies wyjedziemy na pare dni-zeby dom sie nie wyziębił,ale to tak jak mówie-takie ogrzewanie"awaryjne" no i koniecznie w łazience jakis kaloryferek :)tam musi być cieplutko żeby nie zamarzać po wyjściu z wanny:)

DOKLADNIE FLOWERSSS, POWINNISCIE MIEC DODATKOWE ZRODLO CIEPELKA, TAK NA WSZELKI WYPADEK, bo wydaje mi sie ze przy 20 st mrozie kominek nawet w drewnianym domu nie wystarczy

Gość flowersss
ten stolarz zajmuje się takim budowaniem od lat-jezdzilismy i oglądaliśmy jego domki które maja po kilka lat i rozmawialismy z nimi i nie narzekają ;) to nie będzie dom z bala-to bedzie budownictwo szkieletowe aczklowiek dechy bede duze i grube :) a stolarz ma taka maszynę która obrabia deski na półokrągły kształt i imituje to bale :) ślicznie to wygląda

Gość flowersss
na zewnątrz zostaje oczywiście drewno-nie będe robic zadnych tynków jak w kanadyjskich a srodku bedzie też przewaga drewna na scianach ale wiadomo że w łazience będa płyty gipskartonowe ,w kuchni ,no i na pewno gdzies jeszcze żeby nie przesadzić z tym drewnem :) na zewnatrz beda chyba deski sosnowe a do środka wybiore chyba jakies lepsze np modrzew -nie ciemnieją tak jak sosna

Gość flowersss
a na dachu gont :)