Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość garbata

Czy są sposoby na krzywy kręgosłup?

Polecane posty

Gość garbata

Mam 23 lata i ciężkie studia, które wymagają ode mnie ciągłego siedzenia nad książką albo przy komputerze. Niestety wykonując te czynności jestem w pozycji pochyłej, czyli moje plecy większość czasu są zaokrąglone. Już od kilku lat zauważyłam, że mam okrągłe plecy, krótko mówiąc rośnie mi garb, staram się prostować jak najczęściej, ale to nie jest takie proste. Marzę o prostych plecach, ubraniach, które by odsłaniały moje plecy... - w końcu jestem młoda, a co będzie za kilkanaście lat jak skrzywienie kręgosłupa będzie postępować? Czy rosnący garb jest odwracalny? Czy można wyprostować krzywy kręgosłup przez określone ćwiczenia? Jeśli tak to jakie? A może znacie jeszcze jakieś inne sposoby na moja przypadłość? Pomóżcie!

Gość krzywa
nie martw sie...tez jestem krzywa..mam skolioze mimo mojego mlodego wieku (16 lat)..mam juz w rodzinie siostre po operacji kregoslupa (nawet dwoch ze wzgledu na pomylke lekarza :/) i na szczescie mnie rodzice juz nie dopuscili do operacji, bo w odpowiednim czasie zaczelam leczenie (przez rok czasu nosilam gorset usztywniajacy kregoslup)... po ostatniej wizycie u mojego ortopedy naszczescie dowiedzialam sie, ze przestaje juz rosnac i raczej dalej nie powinnam sie krzywic...na kolejna kontrole ide za rok... dobra...nie bede sie tu o mnie rozpisywac... odpowiem na Twoje pytania, bo wiem duzo na temat kregoslupa... a wiec jesli chodzi o garb, to niema innego wyjscia, jak nie garbic sie, starac sie ciagle prostowac i nie dopuscic do zlej postawy... jesli natomiast masz juz krzywy kregoslup, to nie jestes w stanie go spowrotem wyprostowac zadnego rodzaju cwiczeniami...nawet operacja nie wyprostuje Cie, tylko zaprzestanie dalszemu krzywieniu... oczywiscie...regularnie cwiczac wzmacniasz miesnie wokol kregoslupa i dzieki temu mozesz troche spowolnic krzywienie... ale najwazniejsze jest to, aby zachowywac prosta postawe... polecam basen, bo bardzo dobrze wplywa na kregoslup... to tyle...w razie dalszych watpliwosci..pisz...postaramsie odpowiedziec :)

Gość nk
sluchaj ja tez sie strasznie garbie. kiedys(jakis rok temu )kupilam sobie w sklepie z zaopatrzeniem ortopedycznym korektor postawy.wyglada tak jak pajaczek z TV-shopu ale nie ma rzadnych urzadzen ktore brzecza kiedy sie garbisz .sklada sie po prostu z elastycznych paskow ktore odciagaja ci lopatki do tylu. kosztuje okol 50 zl. na poczatku to nosilam po kilka godzin dziennie i nawet pomagalo.tylko mi potem strasznie miesnie bolaly. kiedys nawet nie bylam w stanie porzadnie sie wyprostowac i odciagnac lopatek do tylu a po noszeniu tego sprzetu juz moglam. niestety nie jestem ani systematyczna ani ciepliwa i rzucilam to w kat.teraz tylko czasem to nakladam.Moze zeby nosic to dluzej to naprawde by pomoglo na stale zachowac proste plecy. sproboj. Moze ci sie powiedzie.:)

Gość garbata
:-(((((( łudziłam się, że może jednak jest jakiś sposób na krzywe plecy. No dobra, skoro nie ma to trudno..., ale wspominacie o ćwiczeniach, które mogą wzmocnić mięśnie kręgosłupa, które mogą spowolnić jego skrzywienie. Mamy basen, jako "przyjaciela kregosłupa", a ćwiczenia? Jakiego typu są to ćwiczenia? Możecie je opisać? p/s dzięki, że dzielicie się swoją wiedzą i spostrzeżeniami czekam na dalsze wypowiedzi

Gość garbata
dzięki za wsparcie i pomoc, ten korektor postawy postaram się zdobyć

Gość garbata
do Mammma mia-> co to kręgaż? Gdzie on przyjmuje? Jak ten zabieg wyglądał? Ile wziął za to? czy bolało?

Gość garbata
do Mammma mia-> Jeszcze jedno: a jakiego rodzaju miałaś skrzywienie kręgosłupa? czekam niecierpliwie na odpowiedź

Gość garbata
czy ktoś byłby tak miły i opisał te ćwiczenia korekcyjne (jak sie je wykonuje) Mamma mia! gdzie jesteś?!

Gość garbata
muszę dać poprawkę do mojej wypowiedzi z 18:38 miało być: co to za kręgaż?

Gość Mammma mia
Nie radzę szukać kręgarza na własną rekę lepiej niech ktoś wam poradzi już wypróbowanego ;) Ja mogę polecić jednego :) ( bo tylko u jednego byłam) Masaż nie jest bardzo bolesny polega na masowaniu kręgów rękoma oraz piętą (tzn ustawianiu ich poprzez masaż na właściwym miejscu) Wszystko zależy od rodzaju skoliozy ja miałam małą i mi 10 masaży pomogło. Bezpośrednio po masażu czuje się lekkość przy poruszaniu u oddychaniu. Pojedyńczy masaż kosztuje 15 zł. Kręgaż przyjmuje w swoim domu. ( w Łubnej) pod Sieradzem JEŻELI SĄ JESZCZE JAKIEŚ PYTANIA ODNOŚNIE TEGO CHĘTNIE UDZIELE ODPOWIEDZI :)

Eeee czemu mialabym sciemniac? :) Moze to co pisalam o kregarzu smiesznie brzmi, ale chodzilam do niego baaardzo dawno temu, bylam jeszcze dzieciakiem i tylko tyle z tych wizyt zapamietalam.

Gość katya
Dziewczyny lepiej nie eksperymentujcie z kręgarzami - w sferze kręgów wystarczy jeden zły ruch i wózek inwalidzki na całe życie!!! Ogólnie przygarbione plecy tzw. plecy okrągłe koryguje sie bardzo prosto:), oczywiście w umiarkowanym stopniu.. Mamy rozciągnięte mięśnie pleców, a przykurczone mięśnie klatki piersiowej czyli ćwiczymy tak aby plecy wzmacniać a klatkę piersiową rozciągać. Są to np kołyski, skłony to tyłu, krążenia ramion w tył, mostki, unoszenia ramion w leżeniu tyłem, klaskanie za plecami, naciąganie się itp:) miłego cwiczenia

Gość katya
aaa:)jeszcze jedno:) przy siedzeniu dlugotrwałym np przy kompie warto podłożyć sobie wałek, np ze zwiniętego ręcznika, za odcinek lędźwiowy. Pomaga utrzymać prawidłową pozycję, co chroni tez przed dyskopatią - polecam, sama stosuję i są efekty:)

Gość garbatkaa
hey :P ja mam 16 lat i mam zupelnie zaokraglone plecy lekarz stiwerdzil ze nie ma juz odwrotu :| tez bardzo marze o bluzkach z odkrytymi plecami ale ..ehhh marzenia :P pozdrawiam

Gość Mammma mia
Do katya Ja też tak myślałam kiedyś ale tu nie ma powodów do obaw ten facet jeszcze nikomu nie zrobił krzywdy.

Gość garbatkaa
hmm ? nawet sama nie wiem w jakim momecie to sie stalo ze moje plecy staly sie tak poteznie okraglee :| ehh trzeba cwiczyc aby to sie nie podglebialo alee mi sie nie chce wiec pretensje tylko do samej siebie

ja od jakiś miesiąc temu udałam się rehabilitantki.powiedziała mi że z kręgosłupem mozna zrobić coś do 26 roku życia.mam mocno skrzywiony kęgosłup w części iersiowej i lędziowej.w piersiowej części mozna wyprostować całkowicie bo to jest skolioza wtórna,a gorzej z lędżwiową, ale mam jednak ogromną nadzieję żę się uda:) dodam że mam prawie 20 latek. nie trać nadzieji..wydaje mi się żę masz wtórne skrzywienie kręgosłupa czyli takie które powstało przy złych nawykach w siedzeniu i da się jakoś zahamowac i w części wyprostować.

Gość justynka25
hej dziewczynki ja też jestem krzywa jak Wy:). Nie chciałabym nikog tutaj zmartwić ale ćwiczyłam przez dwa lata jak byłam młoda masaże, ćwiczenia basen, takie urządzenie do rozciągania w szpitalu:/, korektor postawy, gorset i coś z lekkim prądem na mięsnie... nic nie pomogło teraz jestem od 12 lat po operacji dobrze się mam niczego nie żałuję.. zresztą jak już pisałam gdybym jej nie miała podoobno bym na wózku już jeździła albo krzywiący się kregosłup zacisnąl by mi płuca... każdemu zalecam jednak udanie się nie tylko dolekarza pierwszego kontaktu i ortopedy z przychodni ale do jakiejś kliniki na badanie!!! Zawsze warto!!! Trzymajcie się dziewczynki i piszcie!!!

Gość garbatkaa
hmm a napisz mi na czym polegala ta twoja operacja ?

Gość garbata
musimy się wspierać i wymieniać doświadczeniami, a nóż ktoś znalazł metodę na garba...

Gość justynka25
moja operacja polegała na wstawieniu implanta czy implantu sama nie wiem do kręgosłupa teraz jest przymocowany do tego, wiem ze strasznie brzmi ale uwierz wcale tak nie jest.. jedyne co mi zostało do pamiętania oprócz tego że nie mogę podnosić ciężkich rzeczy jest bardzo wystajaca łopatka... mimo wszystko podobno operacja uratowałą mi zdrowie i życie...

Gość garbata
a czy jazda konno nie ma jakiegoś zbawiennego wpływu na kręgosłup?

Gość katya
Kołyska to takie ćwiczonko z łapaniem się za stopy leżąc na brzuchu i kołysaniem:) jako małe dziecko na pewno robiłaś:) co do kręgarzy to u mnie na studiach ( rehabilitacja) bardzo nas straszyli kręgarzami i z tego co widziałam w czasie nauki to faktycznie mozna bardzo bardzo zaszkodzić komuś...ja bym w każdym razie na przestawianie kręgów nikomu nie pozwoliła:)

Myslę że warto spróbować..przecież nic nie tracisz:)ja osobiście także uważam że twój grabek powstał od nadmiernego siedzenia w niewygodnej pozycji...przynajmniej jak zaczniesz ćwiczyć to kręgosłup nie będzie cię bolał:0 🌻

Gość katya
Co do sportu to każdy rodzaj ruchu działa bardzo dobrze na poprawę sylwetki, oczywiscie jeśli w czasie wykonywania stoi/siedzi się prosto;) Jazda konna powinna być chyba wskazana bo o ile wiem to tam trzeba być wyprostowanym:):)

Gość garbata
w sumie na logikę takie przestawianie kręgów na siłe z pewnością nie zalicza się do bezpiecznych zabiegów... dzięki katya

Gość garbata
cholerka boję się jazdy konnej - żenujące co nie... od jutra będę ćwiczyć, trzymajcie kciuki, bo grafik mam napięty, a na takie ćwiczonka trzeba mieć wenę i czas

Gość garbata
fajnie by było katya

Gość garbata
do katya-> czekam na ćwiczonka, o których wczoraj wspomniałaś

Gość krzywa
justynka25 --> a gdzie mialas robiona operacje? moja siostra jest po dwoch operacjach, gdyz madry lekarz zle przymocowal ten implant do kregoslupa i po jakims roku odczepil sie od kregoslupa....musiala przechodzic druga operacje, po niezmiernych cierpieniach...:/ (miala robione w Konstancinie) a jesli chodzi o masaze to nie radze wybieracsie na nie samemu, bez wczesniejszych konsultacji z lekarzem... jak juz ktos wczesniej wspomnial z kregoslupem nie ma zartu...jeden zly ruch i mozna jezdzic do konca zycia na wozku :/ (szczerze mowiac nie za bardzo wierze, aby masaz mogl naprostowac kregoslup ... gdyby tak bylo, to sadze, ze moj lekarz ortopeda od razu skierowal by mnie na taki masaz, a nie kazal chodzic w gorsecie przez rok...) tak wiec radze wam, aby zbadal was ortopeda i gdy wyrazi zgode, dopiero wtedy wybierzcie sie na masaz... i tak nic nie zmieni faktu, ze cwiczenia sa najwazniejsze...:) a wiec zycie wytrwania...sama ostatnio zaczelam dosc intensywnie cwiczyc i plywac, bo bol kregoslupa jest dla mnie czasem nie do wytrzymania.... czuje sie jak stara babcia...a mam dopiero nascie lat ;(