Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zadziwiona ludzmi

rybka akwariowa bojownik - pomocy

Polecane posty

Gość zadziwiona ludzmi

Dostalam wczoraj w prezencie ta rybke, jednak nie wiem co ona lubi jesc, w jakim akwarium ja trzymac, jaka temp.wody i w ogole wszelkie dane i podobno powinna byc sama, bo atakuje inne rybki. Czy ktos moglby mi pomoc i napisac jakie stworzyc jej najlepsze warunki ? ... nic nie wiem, bo nigdy nie mialam rybek w domu :(

Gość zadziwiona ludzmi
help me :(

Gość miala_bojownika
ja swojego trzymalam w duzej szklanej kuli-akwarium-woda do akwarium musi postac przynajmniej 2 dni zeby sie nadawala,karmilam ja robaczkami z zoologicznego,je tez suchy pokarm ale po tym sie strasznie woda brudzi a i tak zauwazylam ze woli robaczki takie biale :) dla ozdoby dalam kilka roslinek i kamyczki na dno .

Gość zadziwiona ludzmi
slicznie dziekuje , kupie robaczki :)

Gość Laylah
nie atakuje innych rybek - ale jeżeli to samiec - atakuje samce z tego gatunku.Przystaw lusterko do szyby akwarium i zobaczysz co będzie robił gdy ujrzy swoje odbicie.

Gość zadziwiona ludzmi
ksenofaryna wiec co radzisz ?:(

Gość zgadzam się z kseno......
co innego mieć duże akwarium z roślinami drewnem czy czym tam jeszcze, widziałam parę takich egzemplarzy i wygląda to bardzo naturalnie....szklana kula z jednym kamyczkiem i roślinką na krzyż to raczej nie raj dla rybki

Gość zadziwiona ludzmi
ja ja dostalam wlasnie w szklanej kulce, na dole kamyczki i po srodku roslinka i 2 male slimaki :( no to pieknie, boje sie, ze zdechnie :( a taka jest fajna..... PS.czy te slimaki tez cos jedza ? kurcze nic nie wiem na ten temat :(

Gość hejo kuraki
ale woda musi byc podgrzewana?? :o

Slimaki jedzą osadzające się na szkle glony więc nie musisz ich niczym specjalnym karmic:) powodzenia:)

Gość zadziwiona ludzmi
dzieki za odpowiedzi, dostosuje sie, to byla pomocna odpowiedz, uciekam juz stad :) pa

Gość zadziwiona ludzmi
hej, pomocy :( Wracam dzis z zakupow do domu a rybka lezy obok akwarium na komodzie, normalnie sobie wyskoczyla....wrzucilam ja szybko z powrotem, ale nie wiem czy przezyje :( co robic ? jak sadzicie, nic jej nie bedzie? :( troche sie rusza,ale jest jakas taka slaba.....no i czemu sama wyskoczyla?:(

Zrób jej sztuczne oddychanie. Mój na szczęście siedzi grzecznie w kuli i nawet czasami go głaszczę paluchem. Nie boi się. Odlej trochę wody z akwarium, to nie wyskoczy.

Gość zadziwiona ludzmi
a dopiero co dzis dolalam troche, bo wyparowala :( sadzisz, ze to moze byc przyczyna ?

Przykryj akwarium, bojownik oddycha powietrzem atmosferycznym, nie przeziębi się wtedy i nie wyskoczy. Woda 25-28 stopni, raczej wszystkożerny, koleżanka dawała nawet rozdrobnione parówki :O

Gość zadziwiona ludzmi
ale jak sadzicie, czy przezyje ?:( taka slaba jakas sie zrobila....jejku a taka fajna jest 😭

Gość zadziwiona ludzmi
rybka zyje :) tylko nic nie je i malo plywa, w zasadzie stoi w jednym miejscu ...tylko troche sie przemieszcza,taka fajna bordowa bidulka :) PS. A w ogole ile rybki akwariowe zyja ? ...bo ja nic nie wiem na ten temat :(

Gość zadziwiona ludzmi
ksenofaryna - bo jestes znawca, wiec odpowiedz :P Dlaczego moja rybka wyskoczyla z akwarium? czemu one tak robia? no i w ogole jak dlugo rybki zyja ?

Gość zadziwiona ludzmi
ksenofaryno pocieszylas mnie, bo myslalam, ze tylko moja jakies skoki uprawia :P Dzieki za odpowiedz :)

Gość maksiulka
kto tak napisal ze nie atakuje innych ryb?To po co w sklepie zol.jest trzymana w oddzielnych kubkach?Chyba kogos powalilo kto tak napisal.

Gość zadziwiona ludzmi
RATUNKU! :( Od wczoraj moja rybka-bojownik, siedzi tylko na kamyczkach, na dnie akwarium, podplywa tylko co jakis czas na powierzchnie by zaczerpnac powietrza i szybciutko wraca na to samo miejsce. Boje sie, ze jest chora, bo dotad plywala jak szalona.Nadal jest sama w akwarium, 2 tygodnie temu zmienilam kulke na wieksze akwarium, mam 1 roslinke, nie mam filtra ani grzalki a i tak do tej pory miala sie swietnie, jednak od wczoraj cos sie z nia stalo 😭 Co to moze byc, ze zmienilo sie jej zachowanie? czy jest chora? a jesli tak, to co jej moze byc i jak jej pomoc ?:(

Gość bojownik
mój bojownik też w pewnym momencie trochę zdziczal... A sądząc po tym, co opisujesz, że np. nie ma grzalki, to na pewno jest mu zimno. Bojowniki lubią ok. 27 stopni ciepla, więc grzalka koniecznie! Poza tym, postaw mu lusterko, zobaczysz jak się bedzie wdzięczyl :D Ale może też być chory... :( Obserwuj go!

Gość zadziwiona ludzmi
dzieki za odpowiedzi. Temperature ma pokojowa a ja mam goraco w chacie, wiec sadzilam, ze jemu to wystarczy. Do tej pory nic sie nie dzialo, ale od dwoch dni siedzi na dnie i tylko wyplywa by zaczerpnac powietrze.Pewnie jest chory, tylko co to moze byc i jak mu pomoc ?😭

Więc najpierw odpowiedz na pytanie jak często i w jakiej ilości podmieniasz mu wodę, ile razy i w jakich ilościach karmisz go, ile litrów lub jaką wielkość ma akwa.

Gość zadziwiona ludzmi
ostatnio wode wymienilam 1,5 tygodnia temu. Caly czas bylo dobrze a od dwoch dni cos sie z nia dzieje :( Akwarium ma 15 l i nie podmieniam calej, ok.30 % zostawiam.Poniewaz nigdy w zyciu nie mialam rybki, nie wiedzialam jak sie do tego zabrac, by nie zrobic jej krzywdy,wiec troche poczytalam i wiem,ze nie wolno calej wody wymieniac i tak tez robie a moja rybka i tak zrobila sie jakas smutna :(

Gość zadziwiona ludzmi
a ostatnio jeszcze wyczytalam, ze moze byc przeziebiona, jednak nie wiem jakie bylyby objawy :( ostatnio otwieralam balkon w pokoju, gdzie jest akwarium a nie mam przykrywki, wiec moze to mu zaszkodzilo ?

Więc-wodę podmienia się standardowo co tydzień 20% objętości. Filtr jest konieczny-taki mały wewnętrzny kosztuje kilkanaście złotych, a warto kupić bo nie dośc że oczyszcza wodę z znaieczyszczeń mechanicznych to jeszcze w pewnym stopniu napowietrza wodę. Powodem stanu Twojej rybki jest albo jakaś choroba wewnętrzna, której nie widać gołym okiem (często u ryb w momencie jak już widać ewidentnie objawy to z reguły za późno już na leczenie). Powód może być jeszcze inny-generalnie ryba jak każde inne stworzenie potrzebuje towarzystwa. Bojowniki trzyma się w haremach, tzn.jeden samiec+2 lub 3 samice. Tylko boję się że te twoje 15L to za mało na taki harem bojownika. Dam Ci link do forum akwarystycznego, tam poszukaj i na pewno znajdziesz dużo przydatnych info. http://www.akwarystyka.com.pl Pozdrawiam.