Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zadziwiona ludzmi

rybka akwariowa bojownik - pomocy

Polecane posty

Gość zadziwiona ludzmi
kobita - bardzo dziekuje za odpowiedz.Chyba przejde sie dzis do zoologicznego i poprosze by mi doradzili co kupic, by rybke z powrotem ozywic, zadowolic. W razie czego odezwe sie jeszcze na forum. Pozdrawiam!

Gość ja tez mam bojowniczka
od kilku dni jak na razie jest super moze ten twój jest przekarmiony, one są wiecznie nienazarte i sprzedawca mówił mi, ze trzeba z pokarmem uważać

Gość megus
bojowniki lubia mocno zakrzaczone akwaria - zasadz mu duzo roslinek.. a tym, ze 'stoi' w miejscu nie ma sie czym martwic, one przewaznie tak robia, rzadko plywaja.. a z tymi parowkami to przegiecie - najlepsze beda larwy wodzienia - takie przezroczyste (kupuje sie w takich malych woreczkach)..przelewamy je do jakiegos sloika, dolewamy wody i dajemy rybce po pare sztuk dziennie - bojownik bedzie je ganial i troszke sie rozrusza przy okazji :) a z tym atakowaniem - to inne ryby czesto atakuja bojowniki, obgryzaja im te piekne pletewki :( jak chcesz trzymac go z innymi rybami to najlepsze bede samice tego samego gatunku.. ale kilka bo jedna szybko 'zajezdzi' ;) ja swoje bojowniki trzymalam w temp 28 st i bylo ok..

Czuję się wywołany do tablicy;) Zerknij tutaj: http://tinyurl.com/s88uu. Bojownikow jest bardzo wiele gatunków. Wszystkie są rybami labiryntowatymi, co oznacza, że oddychają powietrzem atmosferycznym, które pobierają z nad powierzchni wody. Wazne jest, aby nie było dużej różnicy między temp. wody, a temp. powietrza. Temp. wody 26-32\'C. Akwarium nie musi byc duże. Wystarczy jakieś 30-50 litrów. W żadnym wypadku kula. W kuli można hodować kwiatki, a nie ryby. Zadbaj o pokrywę, tak aby nie miał którędy wyskoczyć, bo to jest niestety ich \"sport samobójczy\". Trzymaj tylko jednego samca i ze dwie trzy samice. Wtedy agresja się rozłoży. Bojowniki żyją krótko, około 2-4 lat. Zjadłem zęby na labiryntowcach w ciągu ostatnich 23 lat mojej przygody z akwarystyką. Przeszukaj dobrze archiwum pl.rec.akwarium, do którego podałem Ci linka z już wpisanym tematem \"bojownik\". Aha, jeszcze jedno: baniak powinien być dobrze zarośnięty, żeby samice miały się gdzie chować, a na powierzchni dużo roślin pływających, typu \'wgłębka\' i młode masz gwarantowane:) Pozdrawiam i ide spać:) Zajczyk.

Gość zadziwiona ludzmi
Zajaczyk - serdecznie Ci dziekuje za stronke, zaraz bede zglebiac wiedze, oczywiscie zycze milych snow ;) Pozostalym osobom rowniez dziekuje za wpisy a co rybki jest lekka poprawa, ale jednak nadal nie jest soba i w wiekszosci siedzi na kamyczkach :( Ale mi jej zal, bo nie wiem co sie dzieje ?!

Gość tak sobie czytam
Bojownika syjamskiego można hodować w kuli! Naturalnym środowiskiem tych ryb są pola ryżowe, a w zasadzie kałuże na tych polach. Bojowniki żyją w małych, mocno nagrzanych słońcem zbiornikach wodnych, są nieruchliwe i w zupełności wystarczy im pojemnik 3-5l na 1szt.

Gość zadziwiona ludzmi
megus= Tobie szczegolnie chcialam podziekowac, poniewaz bylam w zoologicznym kupilam zywe larwy-tak jak mi doradzilas, (niestety nie wiem czy wodzienia czy cos innego :( ) bordowe, w woreczku i rybka normalnie szaleje w akwarium :) te robaczki chowaja sie w kamyczkach a ona je zjada i nareszcie wrocila do dawnej formy :) Ale sie ciesze ;) dzieki

Gość megus
zadziwiona ludzmi - ciesze sie, ze moglam pomoc.. te czerwone to larwy ochotki, tez dobre :) fajnie, ze rybka trafila na dobra pania, ze o nia dbasz 🌼

Gość inny problem
mój bojownik od 2 dni dziwnie się zachowuje ma chyba problemy z zanuzaniem się ciągle pływa tuz pod powierzchnia wody, aby zejście nizej sprawia mu problemy i jest tak jakby wypychany do góry jak balonik czasem połozy się na boku, tuz pod lampka i lezy jak niezywy:( juz kiedyś coś takiego miał, ale mu przeszło czy jakiś miłośnik rybek mógłby mi powiedzieć co mu dolega?

Gość Optymistka
Najprawdopodobniej problemy z pecherzem plawnym. Ale nie wiem czy to sie da uratowac... pozdrawiam

Gość inny problem
o kurcze to niedobrze ale czy to moze spowodować, ze zdechnie? bo i apetyt ma i za samiczka pływa, tyle, ze mu to trudnośc sprawia dzieki Optymistko

Gość lwe
ja mam bojownika i inne jeszcze rybki w tej samej kuli i ich nie gryzie. jedna ma wade-strasznie syfi

Gość kitty10
hej rybka akwariowa bojownik powinna jeszcz pokarm suchy czy rzywy proszę o odpowiedzi.

Gość kitty10
hej rybka akwariowa bojownik powinna jeszcz pokarm suchy czy rzywy proszę o odpowiedzi.

Gość mila pani
swiezy

Gość prezent walentynkowy
na walentynki kupiłam taki mały prezencik bojownika jest bordowy i nazywa się Waldek

z moim jest wszystko ok. ale też mi go szkoda bo chyba musi mu być smutno tak samemu i w takiej małej kuli tak na okrętkę pływać. A! tylko ztym jego jedzeniem jest cośnie tak. Pożuje trochę i wypluwa.

i jak jest z tym ogrzewaniem? Mi powiedziano że nie musi być grzałka. To jak jest naprawdę?

zrobiłam ten numer z lustrem ale jego odbicie wcale go nie rusza, a może to samiczka?

moj bojowniczek na poczatku jadl wszystko i suche i zywe, w koncu jadl coraz mniej, tak jak Twoj po chwili wszystko wypluwal, jak pokazalam lustro, to szalu dostawal, ale z czasem przestalo go to ruszac.....teraz juz go nie ma 😭 Pozniej dowiedzialam sie, ze dla rybki akwarium - kula jest niedopuszczalne, no i lubi ciepelko, ja grzalki nie mialam, bo tak mnie informowali w sklepach, ze nie trzeba 😠

Ja też mam bojownika. jest ciemnoniebieski. Trzymam go w 10l kuli. Ma filtr, kamyki, gęstwinę. Szaleje przy lusterku :-D. Wcina żywy pokarm, aż mu się płetwy trzęsą. Nie dogrzewam go. Nazywa się Maniek i jest ulubieńcem mojej córki :-D. jak do niego gada, to podpływa i ma się wrażenie, jakby słuchał co do niego mówi ;-D

mój jest chyba chory :( dalej nic nie je chyba kupię mu jakiś żywy pokarm. I jeszcze ma jakieś białe plamki na ciele:(

a może mu zimno bo mi też powiedziano że nie trzeba grzałki

Gość WOJTAS96
JAK MA BIAŁE PLAMKI TO CHYBA MA OSPE

Gość WOJTAS96
MOJE CIĄGLE SĄ W MIEJSCU I NIE CHCĄ JEŚC

Gość samotna-91
kiedys mialam bojownika i tez dostal takich bialych plamek ale tylko na koncowkach pletw zauwazylam ze to mu sie nasilalo z kazdym miesiacem, plamki sie pojawily dopiero po 2,3 roku odkad go mialam, okazalo sie ze to ze starosci je dostal

Gość samotna-91
kiedys mialam bojownika i tez dostal takich bialych plamek ale tylko na koncowkach pletw zauwazylam ze to mu sie nasilalo z kazdym miesiacem, plamki sie pojawily dopiero po 2,3 roku odkad go mialam, okazalo sie ze to ze starosci je dostal

Gość zuziaczek13
pomocy !!! moja rybka - bojownik ma na całej głowie jedną wielka białą plamę !!!! co to za plama czy ona jest na cos chora czy umrze ???????????????? pomocy mam rybke od nie dawna a nie znam się na rybkach i nie wiem co jej się dzieje ???????????????????

Gość 543210
To może być posocznica. Jaka masz temperature wody? Czy akwarium jest zakryte? Wrzuc do wody nadmanganian potasu. Może to cos da.