Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zadziwiona ludzmi

rybka akwariowa bojownik - pomocy

Polecane posty

Gość zuziaczek13
temperatura ok.26-27, akwarium jest zakryte a na szybie mam małe białe robaczki mają ok. 5 milimetrów ,polec mi jakis dobry srodek !!! proszę !!!!!!:-)

Gość 543210
Jaka jest ta plama? Bo to moze byc również plesniawka.

Gość 543210
Wymien wode i wyczyść akwarium. Te robale tam nie powinny być. Podnieś stopniowo temperature wody do 30 stopni. I zastosuj bojownikowi kapiel w nadmanganianie potasu.

Bojownika nie trzymaj w kuli.Żadnych rybek nie wolno trzymać w kuli ,bo sie strasznie męczą.Lepiej kup mi akwarium np.25l.Wtedy mozesz mu dokupic 2 samiczki (jedna zamęczy),ale nie samca bo beda walczyc i jeden pewnie zdechnie.Woda powinna odstać 24h , temp.ok 20-22 stopnie.Bojowniki najchętniej jedzą ochotkę lub pokarm w płatkach.Raz w tygodniu wymieniaj czesc wody na świeżą i lepiej żeby żwirek nie był zabyt jasny lub jaskrawy bo to stresuje rybki. PS.Bojownik będzie się pięknie stroszył jak zamontujesz mi w akwa małe lusterko:)

Gość zuziaczek13
moge tę rybe wrzucic do jakiegoś słoika gdy właczyłam brzeczyk to zaczoł wyskakiwac z akwarium i wariowac.

Gość 543210
Oj wy baby Nie wprowadzaj jej w bład. Tak się nie robi. Ona najwyraźniej nie ma dużej wiedzy na temat hodowli bojownikow. Bojownik wymaga temperatury minimum 25 stopni. 22 to dla niego za niska. W 22 stopniach mozna hodoweac gupiki i mieczyki ale nie bojowniki. Wode wymienia sie jak najrzadziej. Jesli bedzie zachowana równowaga to taka woda może stac nawet pól roku. Bojowniki zywi sie pokarmem zywym. doniczkowcami tylko raz na jakis czas bo bardzo tucza, najlepsze sa dla niego larwy komarów i rureczniki. Jesli nauczy się go jeść suchy pokarm to dobrze. Akwarium musi by zakryte bo bojownik oddycha tlenem z powietrza i to powietrze nie moze byc chlodne, tzn różnica temperatur miedzy wodą a powietrzem nie może przekraczac 2 stopni.Inaczej ryba zaziebia sie i choruje

Gość 543210
zuziaczek Jesli masz w akwarium tylko bojownika to nie musisz włączac brzeczka bo i po co. Takie przenoszenie rybki z miejsca na miejsce nie jest dla niej korzystne. Nie tylko ją stresuje, ale i zmieniasz mu nagle parametry wody.

Gość 543210
Zuziaczek On wyskakuje jak włączasz brzeczek bo nie pozwalsz mu w ten sposób oddychać. Utopisz go. On nie oddycha tlenem z wody tylko z powietrza. Poobserwuj go to zauważysz jak podplywa do powierzchni wody i lapie powietrze. Gdybys mu uniwmozliwila podplywanie do powierzchni to on zginie.

Gość dokarmianie
witam mam bojownika i dokarmiam go jedzeniem dla rybek "super wavil" są to płatki, gdyż on to wypluwa co sie dzieje?

Gość kip
pomocy mam kiklka rybek ale niedawno dostalem w prezencie bojownika jest piekny,ale nie wiem o nich nic.mozecie mi napisac co je,jaka tem,co lubi i wszystko na jego temat?.z gory dziekuje aha ma biale plamy na koncach pletw co to moze byc, a jak ckhoroba to jak leczyc? dzieki

Gość klikklak
mariusz - jesli bojownik wypluwa platki, tzn ze ich jesc nie chce :) sprobuj zywy pokarm, powinien mu przypasc do gustu - kupisz w kazdym sklepie zoologicznym kip - w pierwszej kolejnosci przeczytaj poprzednie strony - sporo bylo tam porad na temat hodowli bojownika. z mojej wiedzy wynika, ze nie powinien mieszkac w kuli, powinien miec zakryte akwarium - zeby powietrze bylo ogrzane - oddycha tlenem z atmosfery, a nie jak wieszkosc ryb - z wody, karmic mozna i platkami (jesli polubi) i zywym pokarmem - mi na zywym rosly pieeekne, zdrowe bojowniki. nie powinien byc trzymany z innymi rybkami - obgryzaja mu pletwy, natomiast z innymi bojownikami samiec jest agresywny - powinien wiec mieszkac sam. jesli chodzi o bialy nalot na pletwach - to prawdopodobnie grzybica, koniecznie idz do dobrego sklepu akwarystycznego, porozmawiaj ze sprzedawca - w dobrym sklepie powinien sie znac, powiedz, jak dokladnie wyglada nalot i inne objawy, ja grzybice bojownika leczylam lekiem - fungi stop (firmy tetra), wlewa sie go do wody w odpowiedniej dawce, podnosi sie temp wody o 2 stopnie i intensywniej napowietrza - i tak przez chyba 4 dni, pozniej wymienia sie polowe wody w akwarium. mojej rybce pomoglo. koniecznie zrob to szybko, bo na grzybice rybka moze szybko pasc :(

Gość klikklak
aha, moj bojownik zyl w ok 25-26 stopniach, woda byla odstana przed wlasniem, uzywalam tez uzdatniacza do wody. rybka miala roslinki i 'skrytke' z kamieni - bojowniki lubia sie miec gdzie schowac.

Gość BojownikWspaniały
PO1: Temp. min 25st. nawet ponad, bo jest to ryba tropikalna, ciepłolubna. PO2: Nigdy w życiu nie trzymać rybek w kuli, Każdy kto poleca kulę, jest IDIOTĄ i na pewno nie ma pojęcia o akwarystyce. PO3: NIEZBĘDNY jest filtr lub napowietrzacz (tzw. brzęczyk) ja osobiście polecam filtr bo nie tylko dotlenia wodę ale i czyści. PO4: Żywy pokarm lub granulowany, płatki bojownikom nie za bardzo pasują i może nie jeść.

Gość BojownikWspaniały
Zapomniałem o najważniejszym PO5: Bojownik nie jest rybą, która oddycha tylko powietrzem atmosferycznym !!! Co za bzdury piszecie. Bojownik jest w stanie oddychać powietrzem atmosferycznym bo wykształcił narząd, który mu na to pozwala, ale oddycha przedewszystkim za pomocą skrzeli, czyli napowietrzamy mu wodę jak innym rybkom

Gość Help Me
Kiedy wymieniałem wodę przelozylem bojownika do mniejszego naczynka i postawilem na parapecie. Podczas gdy wymieniałem wodę wyskoczył z naczynka i wpadł pod kaloryfer :(( Jak tylko wrocilem z wymieniona woda od razu zobaczylem ze spadl i szybko, delikatnie wrzucilem go do akwarium. Prawie sie nie ruszal i powoli opadl na dno akwarium, nastepnie "polozyl sie" na boku :( Teraz lezy na boku i chyba sie nie rusza, wczesniej pare razy "podskakiwal" na jakiej 3-4 cm od dna :( Jesli on zyje to co mam zrobic zeby go uratowac?? Czy ktos sie zna i wie co sie z nim dokladnie stalo?? :( Prosze o odpowiedz

Gość e23r32r
poszukaj w necie stron o bojownikach wspaniałych w google, ogólnie lubia spokoj wiec odpada filtr silny, najlepiej jakby mial delikatnie pracujacy filtr i stala temperature 26-27 stopni, ryby nie znosza zmian temperatury, jesli beda tez roslinki to bedzie mu lepiej, wode wymienia sie rybkom czesciowo tylko, przy filtrze mozna robic to rzadziej bo akurat bojowniki nie potrzebuja tak swiezej jak np welonki

Gość e23r32r
"help mi" nie wyciaga sie ryb z wody, jak juz chcesz koniecznie to podwazasz rybe sloikiem z woda a nie siatka bo to stres strasznny wyobraz sobie co ona czuje jesli masz filtr tylko delikatny ! zadnych napowietrzaczy silnych ! bo bojowniki sie boja ich, te ryby nie lubia tuchu wody, to podmieniasz co jakis czas np 10 procent wody co tydzien albo 15 i dolewasz odstanej

Gość anego
hej, jak to jest z przykrywaniem czym nalezy przkryć akwarium? czy przykryć je całkiem czy zostawić szpare czy przykryć szkłem czy może jakimś materiałem? dzięki

z doswiaeczenia wiem, ze biale plamki to moga byc plesniawki, najczesniej nie do odratowania. Bojowniki musz amiec podgrzewaną wodę! Wiem bo przerobiłam niejednego :(

anego Przykryc szklem. Material szybko przesiaknie wilgocią i predzej czy później zanurzy sie w akwarium. Mozesz zostawic niewilka szparkę. Nic sie nie stanie.

Jeśli w akwarium jest duża obsada roslin i jest zachowana równowaga to nie trzeba nawet filtrować wody, Bojownik jest ryba mięsożerna dlatego suchego pokarmu nie je. Można je jednak od najwcześniejszych dni zycia nauczyć jesć suchy pokarm mięsny. Nie nalezy wtedy podawać im pokarmu żywego. Jest to jednak ryzykowne i ryby gorzej rosną. Można samemu hodować doniczkowce, ale jest to pokarm ktory bardzo tuczy co jest dla ryb niekorzystne. Najlepsze sa rureczniki, a latem larwy komarów.

Gość tetlik
Samce bojowniki sie z sobą biją a z welonkami ? Bo chce kupić se do akwarium bojownika samca a nie wiem czy będzie mi atakował welonki ? Wie ktoś może na ten temat ??? PS: CZEKAM

Gość tetlik
Za niedługo chce kupić nowe akwarium 150 litrowe i będzie w nim dużo ryb ale chciałbym też mieć w nim bojownika samca i nie wiem czy może z nimi być ? Wydaje mi się że nie bo sama nazwa na to wskazuje ;)

Gość ds
bojownik moze ryc z inna rybka ale tylko samiczka kupcie od razu dwie bo jedna zameczy

Gość ds
a bojowniki mozna trzymac w kuli

Gość tetlik
Nie prawda, bojowników nie wolno trzymać w kuli. Żadnych ryb nie wolno trzymać w kuli oprócz welonek, bo tylko welonki mogą pływać w kuli a inne ryby się męczą.

Gość rajstopy bezszwowe
Witajcie moi drodzy. Bez urazy ale niektórzy z Was piszą takie bzdury, że mi słabo. Bojownik oddycha powietrzem które znajduje sie bardzo blisko powierzchni ok 1 mm ma wykształcony tzw labirynt i oddycha takim powietrzem więc nie potrzeba mu brzęczka tylko filtr do wody gdyz po pewnym czasie woda stanie się zielonkawa nie może być akwarium odkryte dlatego ze można go zaziębić zwłaszcza jeśli tamperatura w aqua jest inna niz pokojowa. Jest to rybka towarzyska ale troszkę nieśmiała do człowieka lecz po pewnym czasie ożnna go karmić z ręki jak sie przyzwyczai czyli ok pół roku ale to nie warunek. Można trzymać ze wszystkimi rybkami oprócz samców swego gatunku gdyż się nawzajem pozabijają mozna trzymać np z 2-3 samiczkami dlatego ze 1 może zanmęczyć albo możer mu sie niespodobać. Jak znajdzie tą swoją dobiorą SIę W PARY I ZACZNIER DLA NIEJ BUDOWAć GNIAZDKO PIANKOWE Z WłASNEJ SLINY I BąBELKóW POWIETRZA nwtedy zapędzi samiczke zeby złozyła ikrę ale zeby to gniazdko zbudował to potrzebna mu będzie np pływająca roślinka lub gałązka. Trzymamy go w tem 25-27 'C. Karmimy płatkami lub żywym pokarmem w postaci larw ochotki takie czerwone larwy wazonkowca białe wijące sie larwy lub rozwielitki małe przezroczyste prawie żyjątka. do płatków musi się przyzwyczaić tzn 2-3 dni nie bedzie jadł a potem zacznie. Białe plamki na ciele to jest ospa następuje po wymianie wody wtedy trzeba podwyzszyć temp do 30 'C i podać MFC firmy tropikal a taka tem jest wskazana i nic sie rybce nie stanie ale po 3 dniach jak objawy usttąpią to trzeba zmniejszyć do poprzednej. jeśli woda jest za zimna i nie odstana kilka dni przy przenoszeniu rybki ważna jest takla sama temperatura wody należy dodać kila kropel eskalarin i mfc. natomast białe wloskowate plamki przy skrzelach to jest pleśniawka trzeba wtedy użyć soli akwarystycznej nie kuchennej mozna kupić w sklepach akwarystycznych w woreczku sól taka niebieskai trszke wsypać w zalezności od wielkości akwa i pokręcić temperaturę. Co do rybek można ją trzymać ze wszystkiimi oprócz pyszczaków, pielęgnic, labeo jak równiez księżniczek z burundi gdyż są to rybki terytorialne i mogłyby ją zabić. Udanych sukcesów w akwarystyce życzę akwa musi być oświetlone

Gość tetlik
Ale mój tata miał dużo ryb i kupił jednego bojownika samca i ten bojownik wszystkim rybom ogony i płetwy poodgryzał i tata wtedy musiał go oddzielić.

Gość asiaa59
Czy Bojownik czerwony może być z dwiema samiczkami??