Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zadziwiona ludzmi

rybka akwariowa bojownik - pomocy

Polecane posty

Gość tetlik
Tak bojownik powinien mieć jak najwięcej samic bo jedną zamęczy !!!

Gość w3rka
ja dostalam rybke(bojownika) na urodziny jakies piec dni temu... no i dzisaj rano patrze a ta rybka zrobiła sie bardzo blada i twarz terz zrobiła sie biała:(:(:( pamyslałam ze dam jej jesc bo nie jadała od 4 dni......... a gdy jej dłam jedzenie troche było lepiej ale tylko troche:(:(:( nie wiem co jej moze byc:(:( PROSZE POMUSZCIE MI!!!!!!!!!!!!( to jest moja pierwsza rybka w zyciu!!!!!!!:(:(

Gość Michałek
Ekhhh... Ja mam bojownika ciemnofioletowego... dostałem go od kupla na urodziny wraz z taką malutką tubką z której się wyciskało mięsko. :( On jadł je tylko przez tydzień a potem przestał całkiem jeśc. Martwię się o niego i boję się że mu coś jest. Trzymam go w kuli 4l. A on tylko siedzi na dnie i się gapi w lewo i w prawo... Wodę nie ogrzewam bo w sklepie powiedziano że nie trzeba, roślinkę mam jedną i to sztuczną. To nie jest ten sam bojownik którego miałem przed tem :( nie pływa za moim palcem jak przystawiam do szkła:( pomóżcie!!!

Gość kip
KULA NIE JEST DLA BOJOWNIKUW-janwyzej dla zlotej rybki-a i tak nie bedzie tam szczesliwa.bojownik musi miec:swiatlo 10-12godz,napowietrzenie-niby mowiom ze nie potrzeboje ale to nie prawda-bez niego bedzie zyc ale sie meczy.sztuczne rosliny to sobie w pokoju postawcie-powinny byc prawdziwe,filtr tez nie zaszkodzi,temp powinna byc okolo 25 stopni,karmic 1 dziennie tyle ile zje przez okolo 3 minuty albo 2 razy dziennie po troche mniej,jak ktos ma jeszcze jakies pytania to pisac na mail do mnie-postaram sie pomoc.jak komus z was brakuje czasu i ochoty na opieke nad rybkami to postawcie sobie na biorku jej zdjecie-wtedy macie to samo i nie trzeba sie tym opiekowac,bo jak rybka ma sie meczyc to lepiej jej nie miec,narka

Gość Michałek
Mój bojownik już znów zaczą jeśc. A wiecie czemu się nagle w trzy godziny poprawił? Nie dla tego że kula na kwadrat zmieniona lecz dla tego, że cieplejsza woda. Nasłonecznienie jest 14 godz dziennie. Karmię go Tropical betta- Taki płatki z suszonymi ochotkami i z innymi robactwami. Jutro dwie samiczki kupuję i będę teraz się opiekował nim dużo bardziej. A co do zdjęcia... Każdy popełnia błędy co do hodowli, a ten temat nie jest po to by początkujących zniechęcic lecz po to by nam pomóc. Ja przynajmniej od waszych rad przez momęt chciałem oddac go do sklepu gdzie siedzą w malutkich pudełeczkach nie karmione!! Ale po chwili niechęty pomyślałem że się uda.

Gość kip
ciesze sie ze sie postanowiles nim bardziej opiekowac.takze ze rady okazaly sie pomocne,jak macie jeszcze jakies pytania to piszcie na mial kip7@o2.pl POWODZENIA

Gość Michałek
Wszystko zmienione! Wszystko ok!

Gość KIP
SUPER MICHALEK,ZYCZE CI POWODZENIA Z RYBKA I DUZO USIECHY Z NIEJ.

Gość Michałek
A teraz dokupilem sobie glonojada bo po za bojownikami kocham jeszcze zbrojniki niebieskie!

Mama bojownika. W szklanej kuli na dnie kamyczki, roslinki. Je suchy pokarm. mam samca. Jezeli chodzi o samiczki to nalezy wpuszczac ich kilka ale nie zostawic ich na stale (na zawsze). Ogolnie fajna rybka... uwazac na palce...

Gość Michałek
Co do lali powiem krótko po mimo, że jestem nie doświadczony i sam popełniłem te błędy : -Nikt o to nie pyta -Czemu dajesz rady jeżeli trzymasz bojownika w kuli?

Gość Jacek i Dorotka
Witamy Was serdecznie. Od jakiegoś tygodnia posiadamy przepięknego czerwonego Bojownika. W pierwszej wersji był trzymany w kuli. Po tym co tutaj przeczytaliśmy zmieniliśmy mu domek na małe akwarium 15 l. Ma tam niewielki mostek, pod którym może przepływać, jedną sztuczną roślinkę (pozostałość po kuli) i koszyczek roślinek żywych. Oprócz tego wyparzyliśmy mu kilka pięknych muszelek. Na dnie spoczywają naturalne kamyczki (zakupione w sklepie zoologicznym dla rybek). Aby wszystko mu się podobało dokupiliśmy filtr aqua szutdo akwariów max 20l., grzałkę z termostatem ELITE 25W no i oczywiście termometr (paskowy). Nasz pupilek siedzi sobie w akwarium w towarzystwie 1 Kiryska i 4 neonek. Wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że ostatnio zrobił się jakiś dziwny. Siedzi sobie najczęściej w rogu na kamyczkach i tylko co jakiś czas wypływa aby zaczerpnąć powietrza. W sklepie szalał po całym akwarium a u nas jakoś taki spokojny się zrobił. Jak podstawiamy mu lusterko to oczywiście reaguje zgodnie z naturą, ale potem znowu robi się smutny:( Karmimy go mrożonymi larwami ochotki i płatkami (płatki najczęściej wypluwa). Czy coś mu dolega ?? Pomóżcie nam, bo to nasze pierwsze akwarium a głupio tak codziennie od tygodnia być w sklepie zoologicznym:) Pozdrawiamy

Gość Jacek i Dorotka
Zapomnieliśmy dodać, że temperatura wody to 25-26 stopni C.

Gość gosiaczek131313
Ostatnio kupilam sobie takiego pieknego fioletowego bojownika. Narazie trzymam go w kuli ale wiem ze nie powinnam wiec niedlugo zmienie na kwadratowe duze akwarium. W kuli mam teraz kamyczki muszle jedna zywa roslinke i jedna sztuczna i dwa slimaki. Zywie go pokarmem w granulkach bo nie moglam nigdzie znalezc w sklepie zywego. potrzebuje kupic filtr i grzalke. Ile to moze kosztowac??

ja mam bojownika od 2 tygodni już wiem ze może mieć za zimna wodę i będę kombinować jakieś przykrycie ale nie wiem jakie;/ no i jest w kuli, ale tego wolałabym nie zmieniać, zobaczę jeszcze, póki co idę kopić żywe jedzenie i grzałkę. Ale i tak najbardziej jestem zła na kolesia który mi go sprzedawał- pytałam jakie mam mu kupić akwarium, zasugerował kule- tak tez zrobiłam.

Gość gosiaczek131313
hihi kupilam ostatnio akwarium 25l. to wystarczy dla 1 bojownika?? fajnie jest widziec jak sie tam rozglada szuka kryjowek itp. kupilam od razu filtr z napowietrzaczem i grzalke. to akwarium wlozylam dwie roslinki i maly zakeczek zeby mogl sie chowac. Ale martwi mnie stan wody w akwarium. po trzech dniach od jej nalania na powierzchni wody wytworzyl sie jakis bezbarwny sluz czy cos takiego. czym to moze byc spowodowane?? moze tymy roslinkami?? a moze kamyczkami?? bo mam wapienne kamyczki w akwarium?? pomozcie pliss czy jest to cos szkodliwe dla mojej rybki??

Gość gosiaczek131313
zameczek* xD

Gość Patina9
ja 29 marca 2008 r,dostałam bojownika-samca Po 2 tyg, kupiłam mu 2 samiczki żeby sie nie nudził... Wszystko jest ok... Ma wszystko kamyczki,roślinkę sztuczną... i tak dalej...

Gość Michałek
Ja trzymam mojego w temperaturze 29 z jednym kirysem i glonojadem. Wszytko jest w porządku gniazda robi. Jest w bardzo dobrej kondycji ponieważ przez cały czas pływa poluje na wszystko i nigdy nie odmawia pokarmu

Kamyki do akwarium nie mogą być wapienne! Kup specjalny żwirek akwariowy w sklepie akwarystycznym albo zoologicznym.

Gość dfwerwe
BOJOWNIK WYMAGA WYŻSZEJ TEMPERATURY NIz INNE RYBY optymalna to 27-28 stopni lub nawet 30 koneiczna grzalka z termostatem i filtr dla zapewnienia mieszania wody ale nie silny bo one sie boja silnego ruchu wody wtedy kiedy ma cieplo zachowuje sie normalnie a nie leży zabiedzony na dnie, precz o oszustami w zoologiach

Gość dfwerwe
moze sie wydawac ze jest cieplo w domu ale w nocy moze spasc temperatura a ryby nie znosza zadne wahan temperatury, nawet jak jest cieplo w domu to niemozliwe zeby woda miala te 26 stopni

Gość dfwerwe
jak czytam ze ktos zmienil cala wode to mnie wkurza, ludzie ryby nie znosza zmian parametrow wody dolewa sie czystej w ilosci np 20 procent ale musi byc odstana i o tej samej temp co ta w akwarium, w tym syfie zwanym kula nie da sie utzrymac czystej wody a w normalnym bojownikom nie trzeba az tyle podmieniac

Gość Michałek
Ludzie! Ja was nie rozumiem.

Gość gosiaczek131313
Ej a 25l to wystarczy dla jednego bojownika????

Gość sggg
ktos tu napisal ze 4 dni nie dawal jesc swojej rybie, brrr

Gość 12221599 MOJE GADU-GADU pomocy
POMOCY wczoraj na urodziny dostalam 2 bojowniki i niemam pojecia jak sie nimi zajmowac plis... pomozcie ile stopni woda ile roslin duza czy mala kula wysylajcie odpowiedzi na moje gg i na moj E-mail dominikakonwerska@wp.pl i na stronie pomozcie naprawde potrzeboje jakiej kolwiek pomocy POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość gosiaczek131313
Otoz... te ryby nie powinny byc w kuli. Nigdy w zyciu nie powinny byc w kuli bo to dla nich za malo. To przede wszystkim bo ja mam na jednego 25l. Te ryby sa cieplowodnymi wiec potrzebuja 25-17 stopni. Lubia duzo roslin i zakamarkow. I mam nadzieje ze to samiec i samica bo inaczej bedzie z nimi zle. A nawet jesli jedna to samica to kup jeszcze jedna bo samiec ja zameczy. no to ogolem chyba tyle i karm je pokarmem zywym najlepiej :)

Gość gosiaczek131313
sorka pomylily mi sie literki. 25-17 stopni a nie 17 xD