Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rafinka

Co może uczulać - pomóżcie!

Polecane posty

Mój mały dostał wysypki to chyba jakaś alergia. Miał już taką wysypkę wcześniej myślałam że to od płynu do płukania i odstawiłam i kąpałam go w korze dębowej. I zeszło. Ale od paru dni znowu ma na brzuszku i plecach krosty i na nogach takie liszaje. Lekarka mówi, że to alergia pokarmowa i mam wyczuć sama na co. Od czego zacząć? Co najczęściej dzieci uczula? Podpowiedzcie, bo u mnie w rodzinie nikt nigdy nie miał alergii i nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie.

U mnie były to: - mleko i wszystki przetwory, - czekolada, - proszek Yelp i Lovella - plyn do płukania Lenor Sensitive, - kosmtyki J&J Czy po odkryciu wysypki wyprałaś wszystkie ubranka jeszcze raz?

Najczęstsze alergeny pokarmowe: - mleko, ser żółty - cytrusy - pomidory i ich przetwory - czekolada, orzechy i generalnie słodycze - konserwanty w żywności - owoce drobnopestkowe typu truskawki czy kiwi to bym, wyeliminowała w pierwszej kolejności

No jasne, używam proszku Dzidziuś od urodzenia, ale ta wysypka wyskoczyła mu gdzieś w 5 m-cu potem znikła i teraz znowu a ma prawie 7 m-cy. Nie smarowałam go żadnymi kosmetykami tak, że ten problem odpada. Tylko, że od je teraz różne rzeczy , zupki, kaszkę owoce i nie wiem, co pierwsze wyeliminować. Cycusia też je ale wcześniej nie miał takich sensacji a ja jem to samo co wtedy. Chyba ta alergia od początku była pokarmowa, tylko ja się pomyliłam, że chodzi o płyn i teraz nie wiem od czego zacząć

kurcze nie mogłam wejść na stronę. Dziewczyny z tych rzeczy co napisałyście to on je tylko kurczaka a ja kurczaka i mleko. Ale to chyba bardziej chodzi o to, co on je, bo cycusia juz bardzo malo a ja diety nie zmieniałam. To co, myślicie, że mięso odstawić?

mojej kolezanki dziecko mialo alergie na niektore warzywa m.in. na por, seler i cebule. wykryto ta alergie kiedy dziecko zaczynalo jesc zupki warzywne czyli ok 5 miesiaca.

Gość trudna sprawa
Mocno uczula por i seler jeżeli je zupki ze słoiczka to polecam z serii kuchnia alergika bobovity tam nie ma selera i pora a jeżeli sama robisz zupki to wyeliminuj z diety właśnie pora i selera. Musisz zastosować dietę eliminacji odstawić najczęstrze alergeny i wprowadzać po jednym i obserwować co się dzieje. Reakcja alergiczna pokarmowa może wystąpić nawet do 10 - 14 dni.

ok tak zrobię najpierw seler i por, on je zupki zarówno moje jak bobo vity i gerbera. a czym mu posmarować te krosty? ja go kąpię w korze dębu, to trochę pomaga, ale na nogach ma takie szorstkie, jak go posmarowałam oliwką to było jeszcze gorzej, czym to można złagodzić, bo wczoraj przed kąpaniem drapał się po brzuchu, to go swędzi

Kurczaka zastąp dziecku indykiem albo cielęciną. Ja też jem kurczaka i karmię i się nic nie dzieje!

zgadzam sie ze lepiej kurczaka zastapic indykiem, bo jest delikatniejszy :-)

Podobno bardzo mało uczulający jest królik. masz przed soba ciężką droge eliminacji. Im szybciej to zrobisz tym lepiej. Jeszcze jedno przyszło mi do głowy - w większości soiczków gerbera jest masło (przynajmniej kiedys tak było), a masło to dość częsty alergen.

indyk tak ale nie cielecina ona jest jednym z najmocniejszych alergenów, -jajka -ryby -konserwanty,ale już była mowa jak Ty pijesz mleko to może też byc mimo że juz niewiele go karmisz. niektóre dzieci jeszcze reagują na zupki ze słoiczków ale nie wiem dlaczego,spotkałam sie z takimi głosami co do smarowania to najlepiej iść do lekarza, ale jesli tego jest niewiele to można spróbować maścią hydrokortizonową (nie wiem czy dobrze zapisałam)ale tylko do 3 dni, i jak najbardziej ścisła dieta eliminacjyjna. mam dwie córki i obie są uczulone na wszystko od krowy,a już śmietana to najgorsza. spróbuj odstawic mleko u siebie i w jego jedzeniu wszystko i powoli wprowadzać od początku,ale uważnie obserwuj. wydalają się alergeny około 3 tygodni i dopiero wtedy jest widoczny efekt zupełnie.

żadnych oliwek do smarowania, często uczulają i do tego wysusza, jak cie stać to kąp go w Oilatum, naprawdę pomaga, podobno moze byc też zwykła parafina, ale osobiście jeszcze nie sprawdzałam. Mąka ziemniaczana do kąpieli tez często pomaga, w proporcjach pół wanny pół kilograma. Z warzywami problem polega na tym że na dobrą sprawę uczulać może wszystko, zielobna pietruszka też podobno często uczula.