Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Owieczka***

Pytanie do niekatolików

Polecane posty

Gość Owieczka***

Jaki jest Kościół Katolicki wszyscy wiedzą, a mnie interesuje jak to jest w innych religiach chrześcijańskich. Chodzi mi dokładnie o kwestie dotyczące np. antykoncepcji, masturbacji, zapłodnień in vitro czy też związków tzw. niesakramentalnych ( np. tylko cywilnych). Czy w innych religiach ( zwłaszcza chrześcijańskich) też są takie obwarowania, praktycznie niczym nie uzasadnione ( po prostu grzech i koniec - zero dyskusji :0 Wprawdzie podobno 90% Polaków to katolicy, ale może jednak znajdzie się ktoś kto mi odpowie.

Gość Waniliowa mandarynka
A ja jestem w ogóle nie wierząca i robię to,na co mam ochotę i nikt mi nie mówi że to grzech :P

Gość a kogo to obchodzi mandarynko
czy czytac nie umiesz? tu jest chyba najwiecej odnosnikow dot. prawoslawia

Gość Owieczka***
Dzięki za linka, tyle , ze tam nic nie ma o problemach , które ja poruszyłam. Nie chodzi mi o różnice dotyczące wiary, tylko o różnice dotyczące poszczególnych kwestii. Bo jakoś nie wiem gdzie tego szukać. Gdzieś wyczytałam, że np. protestantyzm trochę inaczej podchodzi np. do antykoncepcjii. Wiem też , że są tzw. Spowiedzi Powszechne w innych wiarach. Nie trzeba grzechów wyznawać drugiej osobie ( księdzu), chyba tak jest?

Gość aaalllle konkurs
Nagrody za Darmo, weż udział w losowaniu! Raz w miesiącu: TV Plazma 42" Raz w tygodniu: Laptop Raz dzienie: masa nagrod do wygrania o wartosci do 1000zł!!!!!! http://tnij.org/wygraj_laptopa_co_tydzien Sprawdz sam, zajmie Ci to pare sekund, a jak Ci sie nie spodoba to zamkniesz stronke!

Protestanci nie spowiadaja sie ksiedzu tylko Bogu. Co do prezerwatyw, to mi kiedys moj proboszcz /ewangelicki/ powiedzial \"zebym ja sie mial zajmowac gumka, to juz chyba naprawde nie mialbym nic innego do roboty\".

Jestem ateistką. Znam Kościół, podobno też chrześcijański, który się nazywa Adwentyści Dnia Siódmego (myślę, że to coś a la Zielonoświątkowcy) i oni nie wierzą w piekło. Są bardzo ortodoksyjni - nie piją, nie palą, nie uprawiają seksu przed ślubem oraz nie jedzą mięsa. Jest ich niewielu, więc myślę, że naprawdę tego przestrzegają.

P.S. Mam bierzmowanie, żeby rodzice się nie czepiali, a że wtedy jak je brałam byłam głupia i naiwna, to poszłam przed tą ceregielą do spowiedzi i powiedziałam księdzu katolickiemu w konfesjonale :), że lubię się masturbować czasem, a on powiedział, że czasami człowiek ma taką potrzebę i jeśli nie robię tego często, to jest to w porządku. Taki był wydźwięk jego wypowiedzi, bo nie pamiętam jak to było dokładnie. Ale od zakończenia ceremonii bierzmowania jestem niewierząca.