Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fionnnnna

dziecko rysuje dziwne rzeczy

Polecane posty

Gość fionnnnna

niedawno zaprzyjaźniona para podrzuciła nam na cały dzień swoją 6-letnią córeczkę. Musieli jechać na pogrzeb, a nie chcieli jej stresować. Mała u nas m.in. rysowała. I narysowała zwierzaka. Tyle że zwierzak miał penisa. Penis narysowany był ze szczególną starannością, uwzgledniającą każdy szczegół anatomiczny (główka "przecięta" na pół, moszna). Dziewczynka nie ma żadnej rodziny na wsi więc nie widzi zwierząt - a w domu mają tylko kota. Sama nie wiem czy się tym martwić? Może po prostu gdzies widziała (w tv, gazecie; chociaż trochę w to wątpię). Prawdę mowiąc - zastanowiło mnie to nieco, tym bardziej że delikatnie podpytana co to jest, zaczęła kręcić i się wstydzić. Jak myślciie - są powody do niepokoju?

Gość qaz ma zaz
Widziała u taty bo się z nim kąpie

a dziecko duze? bo w szkole a pewnie teraz to juz i w przedszkolu, dzieci lubia takie rzeczy rysowac..

Gość qaz ma zaz
penis to dziwna rzecz

trudno powiedziec, dziwna sprawa. w wieku 6 lat to jednak dzieci nie rysuja przewaznie zwierzatek z narzadami plciowymi, jak dla mnie to jest dziwne i podejrzane. a czy ma starsze rodzenstwo? takie w wieku 12 - 13 lat powiedzmy, zwlaszcza chlopcy, moze bazgraja takie rzeczy po zeszytach, a mala to widzi i nasladuje?

Gość kafelka
A pokazywałaś te rysunki rodzicom dziewczynki?

Gość waza na zupe
Ja w wieku 5-6 lat absolutnie KAZDE zwierze rysowaqlam z sisiorem. Taka faza. Ale musze przyznac , niedokladnie.I nie wiedzialam , jak w ogole dokladnie taki narzad wyglada. Ale moze widziala w ksiazce

Gość może jest
molestowana...

Gość kafelka
A ja w wieku 5 lat rysowałam kwiatki i drzewka :) :P czyżbym była opóźniona? :P To jak z tymi rodzicami, widzieli rysunki?

Gość fionnnnna
nie, ona jest jedynaczką, nie ma brata sierść? nie, przeciez żadne dziecko nie rysuje zwierząt z sierścia, a tylko zarys postaci :)

Gość Przyszły psycho-pedagog
Musisz pogadac z jej rodzicami. Koniecznie. To moze być wpływ kogoś z przedszkola, podwórka i im szybciej sie tego dowiecie typ lepiej dla dziecka. Nie kieruj się myślą ze znajomi sie obraża, bo jesli nie maja z tym nic wspolnego to sie nie obraża tylko tez zainteresują problemem.

Gość fionnnnna
nie, rodzice nie widzieli rysunków, wpadli wtedy po nią bo się spieszyli i nie było czasu moja siostra uważa to za zabawne, chce żeby pokazać rysunki jej rodzicom ale na zasadzie żartu - żeby pokazać jakie śmieszne rzeczy ich córka rysuje więc to może jednak ja przesadzam?

Gość haha a ja
do 15 roku zycia nie wiedzialam jak penis wyglada :) moze znalazla wibrator u rodzicow? nalezaloby wypytac po prostu skad wie ze to tak wyglada

Gość olaaaaaa
gdyby kąpała się z ojcem i zapytana o to, to nieokazałaby zawstydzenia tylko uznałaby to za normalne.Tak mi się wydaje. może rzeczywiście widzilała gdzieś w gazecie a wie, że to zakazane i dlatego się krępowała...

Gość buza anteczka
carrie, ty piszesz na serio? :O sprawdzilam czy ktos sie pod ciebie nie podszywa , ale nie............ sądzilam ze jestes bardziej powazna :O bo pytanie o sierść na mosznie albo ogolona bylo co najmniej ironią

Gość To tez budzi
mój niep[okój, może weż rysunek dziecka i idź do psychologa (w najblizszej szkole, przedszkolu) opowiedz sytuację, psycholog na pewno bedzie wiedział czy to normalna sprawa, ale o ile sie orientuje to na pewno nie, pozdrawiam :-D

Gość kafelka
Rodzice powinni zobaczyć te rysunki. To może sporo wyjaśnić. Dziecko w tym wieku nie powinno wiedziec jak wygląda penis :O i jeszcze te szczegoły :O no nie wiem :O a może niedawno rodzice ją uświadomili, bo się sama zaczęła o to pytać? jeśli tak, to mogliby ograniczyć szcegóły :O

Tak tamto było ironią. Jeśli chodzi o moje rysunki to prawda. Uwielbiałam filmy o seryjnych mordercach i gwałcicielach, rozczytywałam sie w \"Detektywie\" i sobie rysowałam.

Gość ciekawe.........
kurcze to dziwne, skad mialo by znac szczegoly anatmoczne penisa... juz nie mowiac o penisie. musiala go widziec z bliska, z bardzo bliska;Pa moze to tylko na zdjeciach ale skad zdjecia;P

Gość fionnnnna
ja też rysowałam gołe baby z cyckami :) ale to dlatego że kilka razy np. wchodzą do łazienki widzialam jak mama się kąpie - byłam dzieckiem. Jednak mojego ojca NIGDY nie widzialam nago, nie wiedzialam jak wygląda penis, nie jestem nawet pewna czy wiedzialam że chłopcy mają tam cokolwiek tym bardziej dziwi mnie ta sytuacja

Gość waza na zupe
Ludzie , litosci. To calkiem normalne. Rysowalam te zwierzatka z kutaskami , a syrenka warszawska , ktora mialam narysowac w przedszkolu jako wspomnienie z podrozy , miala gole cycki. Moja znajoma ma corke kilkuletnia - tez cos kolo 5 , 6 lat - ostatnio zaczela sie wypytywac o rozne czesci ciala, to kupili jej atlas anatomiczny i ona to pasjami oglada. Jak juz chcecie rodzicom pokazac dla spokojnego sumienia , to faktycznie w formie zartu. A oni z tym zrobia co chca. Mam 25 lat , anyzowko

A co w tym dziwnego ,że czytałam detektywa? Ojciec kupował to czytałam. Masturbować zaczełam się w wieku 3 lat , to tez nie jest dziwne.

Gość ja jak byłam mała
ani u zwierzat ani u ludzi nie rysowalam narzadow plciowych. skad ta mala wie jak wyglada penis? :|

Gość tak - zrob z tym cos
jezeli mala kapie sie z ojcem to nie zawstydzaloby ja Twoje pytanie, bo w takim ukladzie to dla dziecka sprawa naturalna. Rysuje cos co tata ma i tyle. Gdy sie wstydzi - to jest jakis problem. Nie, w tym wieku dzieci nie odzworowuja penisow i inych czesci ciala ze szczegolami anatomicznymi (nie mowie tu o jakosci rysunku, tylko o szczegolach rysowanych przez dziecko lepiej lub gorzej). Poszukaj informacji co mozesz zrobic np, Niebieskiej Linii. Oni powiedza po kolei co masz robic. Tó najprostsza droga. Jezeli dziecko chodzi do przedszkola, sproboj przez nich. Sa zobligowani do zajecia sie taka sprawa, moga dziecko pobserwowac, a moze juz im cos zwrocilo uwage? i ty potwierdzisz te przypuszczenia? Wszedzie mozesz zadac nieujawniania Twoich danych. I pamietaj, dzieci nie potrafia sie same bronic. A takie rzeczy jak molestowanie w rodzinie zdazaja sie w zyciu czesciej niz myslimy i maja najniszszy wskaznik wykrywalnosci, bo, dzieci nie potrafia sie same bronic. wiem ze sie powtarzam- ale kazde dziecko molestowane musi srednio 8 (osiem) razy powtorzyc swoje skargi , nim KTOKOLWIEK mu uwierzy. A to tylko sucha statystyka... Pozdrawiam.