Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alinkkka

czy teściowa powinna pomóc???

Polecane posty

Gość alinkkka

Jestem mama 5 miesięcznego bobasa. Ostatnio dostałam propozycję pracy i chciałabym z niej skorzystać co pozwoliło by trochę podreperowac domowy budżet. Na nianię nie bardzo mnie stać gdyż będę musiała jej zapłacić prawie 2/3 pensji. Pomyślałam o mojej teściowej, (jest ona osobą bezrobotną) - niestety nie zgodziła się w zasadzie niczym nie uzasadniając odmowy, a ja mam do niej żal . Jak to jest czy teściowa powinna zrozumieć naszą sytuację i pomóc?

Gość oczywiście oczywiście
może, ale nie musi.Teraz babcie nie satak skore do pomocy jak kiedyś.

Gość zrozumiec powinna
ale nic nie musi

NIE - nie znaczy to, że powinna pomóc. Ona swoje dzieci wychowała. Napewno też kosztem wielu wyrzeczeń. Kochać wnuki - to jedno a pomagać przy ivh wychowaniu - to sprawa zupełnie inna. Dlaczego uważasz, że powinna pomóc ? Jesteście dorośli, decydujac się na założenie rodziny i dziecko powinniście zdawać sobie sprawę z konsekwencji. Pozdrawiam

to prawda,zrozumiec powinna ale pomagac nie musi.Może po prostu nie miec na to ochoty,nie każdy lubi bawic dzieci.Ona jest tylko babcią i nie ma obowiązku zajmowac się dzieckiem.Pozdrawiam

tez uwazam, ze nie musi nawet Ci sie tlumaczyc dlaczego nie chce. A tak na marginesie - majac 5 miesiecznego bobaska nie poszlabymm do pracy :( :O

dokladnie chcieliscie dziecko to je macie i to jest Wasze dziecko a nie Twojej Tesciowej i Wasze obowiązki może ona ma dosyć siedzenia w domu z dzieckiem nie pomyslalas ze może mieć swoje życie ? ?jakies plany, marzenia ?? w zyciu nie skazywalabym mojej Tesciowej ani Mamy na nianczenie mojego dziecka choc podejrzewam ze nie odmowilyby na pewno

Gość Offfffffca
Pewnie ze niby nie musi - ale powinna - chyba ze sie boi - ja gdybym byla na jej miejscu to napewno bym pomogla - (i napewno tak jak Ty mialabym do niej zal...) - nie wiem jak u Was ze zlobkami - moze sie rozejrzyj - uwierz mi to nie jest takie zle rozwiazanie :) Pozdrawiam

Gość teściowa to nie
jest darmowa opiekunka dla dzieci. Może ona już ma dość pieluch? To jest twoje i męża dziecko, nie teściowej. Nie chce Ciebie tu obrażać. Pytasz więc odpowiadam, nie podoba mi się to że teściowa= darmowa pomoc. Teściowa też człowiek. Ma swoje życie. I chyba nie musi się tobie z niego tłumaczyć. Ale to tylko moje zdanie. Pomyśl jeszcze czy przypadkiem jak już się teściowa zgodzi, czy twoje dziecko nie będzie nieszczęśliwe? może czuć się odepchnięte, jeśli będzie się nim opiekować ktoś z niechęcią.

ja tez nie uwazam, ze tesciowa cokolwiek powinna jezeli ktos decyduje sie na dziecko, to musi wziac cala odpowiedzialnosc tesciowa ma swoje zycie, a ty chcesz jej zaproponowac prace (bo nie ukrywajmy, ze to jest praca) za friko - fajny interes

Gość TY JESTES EGOISTKĄ
A DLACZEGO CIE TO URAZILO????? SLUCHAJ JESTES CHYBA JAKAS EGOISTKLA SKORO CIE TO TAK URAZILO-POWIEM CI JEDNO ZE JA ROZUMIEM TWOJA TESCIOWA BO ONA JUZ SIE NAMECZYLA CHOWAJAC SWOJE DZIECI I MOZE NIE MA OCHOTY ROBIC TEGO PONOWNIE....WIEM JEDNO ZE JAK BEDE MIEC SWOJE DZIECI TO NIE POTRAFILABYM PROSIC MAMY CZY TESCIOWEJ O WYCHOWANIE BO BYLOBY MI GLUPIO. OWSZEM RAZ NA JAKIS CZAS ALE NIE JAKIES TAKIE WYKORZYTYWANIE!!!

Gość Offfffffca
Nacelle - nie kazdgo na to stac zeby nie isc.....

Gość alinkkka
Zarówno moja mama jak i teściowa korzystały z pomocy rodziców w wychowywaniu swoich dzieci więc wydawało mi się to oczywiste,że podobnie będzie u nas , coż życie zweryfikowało moje przekonania. Zastanawiam się tylko co będzie gdy to teściowa na starość będzie potrzebowała opieki, tez wynajmie sobie opiekunkę za 2/3 renty a za resztę będzie żyć?

Wiesz.. szczerze powiem ze ja bym juz po odmowie nawet jakby chciala nie oddalabym jej dziecka do opieki.. a nie masz zadnej kolezanki..ktora ma dziecko w podobnym wieku i chetnie by sie za malym wynagrodzeniem i twoim zajela...? jej by tez latwiej bylo..a ty moglabys pracowac... Moze dobrze byloby gdybys rozwazyla taka opcje...? Mysle ze to naprawde nie glupi pomysl.. i moze i tesciowa powinna.. Ale widocznie ona nie ma takiej przyjemnosci.. Pewnie uwaza ten pomysl za niezbyt dobry... a nie powie Ci tego..wiec odmowila.. Mam nadzieje ze jakos sobie poradzisz... Pozdrawiam 🌼

Dlatego napisalam ze to JA bym nie poszla :) za zadne skarby :) decydujac sie na dziecko chce mu poswiecic rok dwa lata, calkiem.

Gość Agata_25
Podzielam zdanie poprzedniczek, to jest wasz obowiązek (opieka nad dzieckiem) a nie waszych rodziców. Ja miałam taka sama sytuację, ale moja mama nie odmówiła, jak później sie przyznała, bardzo sie bała ale została z małą w domu a ja wróciłam do pracy. teraz mała ma rok a mama nadal się nią zajmuje i obie sa szczesliwe. jestem mamie dozgonnie wdzięczna ze umozliwoła mi pracę, ale powtarzam, nie można tego uważać za obowiązek babć i gdyby powiedziała NIE to zrozumiałabym to, bo jednak opieka nad takim brzdacem to spore wyzwanie i trzeba włozyć w to sporo pracy... Zrozum wiec teściową, może ona poprostu boi się odpowiedzialności, bo nie ukrywajmy ze jest ona duża.

Gość TY JESTES EGOISTKĄ
ALE DLACZEGO NIBY POWINNA NIE ODMOWIC??/WIECIE CO JAK JA BEDE JUZ BABCIA TO TEŻ NIE BEDE SIE ZAJMOWAĆ WNUCZKAMI CAŁE DNIE!!!!CHYBA NA STAROŚC NALEŻY SIE JAKIS WRESZCIE ODPOCZYNEK NO NIE???

Gość oj alinko mściwa baba z ciebie
:P pewnie miałabyś dużą satysfakcję gdyby twoja teściowa kiedyś potrzebowała pomocy :)

Gość do Offfffffca
nikt nikomu nie każe zakładać rodziny na siłe

Gość TY JESTES EGOISTKĄ
POZA TYM NIE UWAZASZ ZE 5 MIESIECZNE DZIECKO POWINNO BYC Z MAMĄ????MASZ PRETENSJE DO TESCIOWEJ ALE SPÓJRZ NA SIEBIE, WOLISZ ZADBAĆ O SWOJĄ KARIERĘ NIZ O MAŁE DZIECIĄTKO

Gość Offfffffca
A ja tam napewno będę pomagac moim dzieciom na ile tylko bede mogla - poczytuje to niejako za obowiazek bo to ja je powolalam na swiat i mimo ze beda dorosle i samodzielne to napewno nie przestana byc moimi dziecmi - i tyle w tym temacie...

Gość alinkkka
do ofca Niestety w naszej miejscowości nie ma żadnego żłobka, a o pracę jest bardzo trudno - dlatego myślałam,że szczęście się do mnie uśmiechnęło i wreszcie odzyskamy płynność finansową ale w tej sytuacji będę musiała zrezygnować bo nie opłaca mi się zostawiać dziecka na 9 h żeby zarobić 300 zł

Gość fajnie to jest logika
jak ona mnie nie pomoże to ja jej też nie. chyba warto wrócić do pracy i oddac 2/3 wypłaty opiekunce bo zawsze 1/3 zostaje w domu a ty nie masz przekreślonej kariery.

Offfffca - ale w zasadzie nie chodzi o to, kto by tu odmowila a kto by nie odmowil ja bym nie odmowila - gybym miala takie mozliwosci! ty bys nie odmowila, twoja mama tez nie, tesciowa tez nie - i wszystko cacy a Alinki tesciowa odmowila i ma do tego pelne prawo! i o to chodzi a to czy ona kiedys bedzie potrzebowala pomocy, to jest jakby zupelnie inna sprawa - w moim mniemaniu nie tyle wnuki maja tu cos do powiedzenia ile dajmy na to taki syn - wychowywany przez swoja matke dobre 20 lat ale to jest moj punkt widzenia i np Alinka ma prawo odmowic zajmowania sie ewentualnie chora tesciowa

Gość alinkkka
no nie wiem czy 300 zł to sensowne pieniądze żeby zostawiac dziecko, przedszkole najwcześniej za dwa lata

Gość teściowa to nie
alinkkka przykro mi ale na tym forum jest mnóstwo nie wyżytych mam. Masz racje że chcesz wracać do pracy, niekiedy tak trzeba i już. Ale bardzo brzydko jest kogoś uraczać swoją pociechą pt. jesteś teściową lub moją mamą więc baw! Wydaje mi się że nie tędy droga. Przemyśl sobie to wszystko może sama, i spróbuj postawić się na miejscu kogoś kogo chcesz właśnie "uszczęśliwić" swoją pociechą.

A ja uwazam ze powinna troszke pomoc,w koncu to sa jej dzieci a ona tez kiedys moze potrzebiwac pomocy...wiadomo ze dzisiaj czasy sa ciezkie i powinno sie rozumiec ludzi,to co nie powinnam miec dziec bo nie moge liczyc na nikogo pomoc??Troche to glupie a zreszta nasze matki tez korzystaly z pomocy swoich matek...nikt nie mowi ze to jej obowiazek bo tak nie jest ale uwazam ze dzieciom tez trzeba troszke pomoc...To jej wnuk a nie obce dziecko,nikt nie mowi ze musi siedziec calymi dniami,ale chociaz troszke odciazyc dzieci a druga polowa opiekunka czy kolezanka

Brown Polish Girl - ale halo?! to jest jakas transakcja wiazana - ty pomoz mnie, to ja pozniej pomoge tobie? to ja bym nie chciala miec takich dzieci pomoc wyplywa z serca i z MOZLIWOSCI - wysluchalismy jednej strony, ciekawe co by miala tesciowa do powiedzienia, he?

Gość teściowa to nie
do Brown_Polish_Girl, troszkę pomódz mogą jeśli chcą. Ale alinkkka potrzebuje chyba kogoś na cały etet przy małym dziecku- a to nie jest troszke.

Gość fajnie to jest logika
niby mało ale zasanów się czy taka okazja ci się nadarzy? czy masz szanse awansu i w jakiej perspektywie. a pamiętaj ze masz czas pracy skrócony o godzinke jako mama maluszka