Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abcadło

Nietypowy problem z teściową!

Polecane posty

Gość abcadło

Witam! Mam problem, więc moze ktos pomze mi go rozwiązac, bo kompletnie nie wiem, jak się w tej sytuacji zachować. Mieszkam z facetem od roku i z jego matką. Poczatkowo mieszkaliśmy sami ale po smierci ojca mojego chłopaka nie chcieliśmy matki zostawiac samej i zamieszkalismy razem. Wszystko jest niby normalnie - tzn wpieprza sie gdzie nie trzeba, doprawia po mnie zupy, wszedzie wrzuca koperek :)broni syna itp - no ale akurat z tym sobie jakos poradzic potrafie :) Jestesmy w dosc przyjaznych stosunkach - ngdy sie nie pokłociłysmy i wszystkie problemy (oprócz tego jednego) załatwiamy ugodowo. Problem polega na tym, ze ona lubi sobie wypic - sama a nie z kolezankami. Ostatnio zauwazyłam ze pije bo ma problemy z bezsennoscia. Pije zawsze gdy nas nie ma dłuzej w domu popołudniu ( przed południem jest w pracy) oraz gdy wie ze jej syn wróci pozno z pracy. W sumie moznaby to olac ale nie potrafie. Wkurza mnie to bo smierdzi od niej, nikogo do domu zaprosic nie mozna, zaczyna gadac jak najeta w kółko to samo i robi sie kłotliwa(wzgledem syna).Poza tym dzis w nocy dała takiego czadu ze chciałam ja na izbe wywiesc .darła sie cała noc i tak sobie popiła ze stac na nogach nie umiała. Ogólnie koszmar. Jak wytrzezwieje udaje ze nic sie nie stało- ja nie moge jej nic powiedziec bo przeciez nie jestem z rodziny itp. Nie powinnam sie wpieprzac w nie swoje sprawy ale cos musze zrobic.Syn nie chce z nia o tym rozmawiac - prosiłam błagałam. Nie chce zyc w takim domu. Sama wychowywałam sie z ojcem alkoholikiem wiec mi juz wystarczy. Macie jakies pomysły co mozna z tym zrobic. wymusiłam dzis na moim chłopaku rozmowa z nia - pewnie nic to nie da. Sama postanowiłam sie do niej nie odzywac - jak sie wkurze to wmówie jej ze mnie wczoraj zle potraktowała i jeszcze ja opieprze - nie cche z nia rozmawiac bo za bardzo jestem zła. A udawac ze problemu nie ma tez juz nie mam siły! Pomózcie!

Gość a spokojnie pogadac
na pewno nie mozna???

Gość ona powinna
się leczyć, ma pewnie poważna depresję, nie złość się na nią, nie robi ci przecież na złość, ona potrzebuje życzliwości i pomocy...

Gość abcadło
wiem co to choroba alkoholowa i weim jak ciezko sie ja leczy mozna z tego wyjsc gdy sie chce - a nie z podejsciem ze walne sobie setke na lepszy sen wiem, ze pije sie raczje z powodu problemów - ona popija juz ładnych kilkanascie lat - gdyy jej maz zył pili oboje wiem, ze jest jej ciezko - robimy wszystko by nie była sama poza tym, smierc jej meza to nie był powod picia - w ogole nie miała załoby i wygladało na to, ze a to gdzies spokojna rozmowa - a co ja mam jej powiedziec - odpowie mi ze mam sie nie wtracac w nie swoje sprawy ona juz jest na takim etapie ze tylko powazny wstrzas chyba otorzy jej oczy na to, co ona robi

Gość _szybka_
sama piszesz ze nie mozesz jej wiele zarzucic, kobieta ma powazny problem, jest sama, przezyla smierc meza, czuje sie samotna, opuszczona, nikomu nie potrzebna, topi swoje smutki w alkoholu, troche zrozumienia!!! porozmawiaj z nia zyczliwie, moze sprobuj sie zaprzyjaznic, wyjsc na zakupy, a nie traktowac ja jak 5kolo u wozu, to nie jej wina ze jej maz zmarl i musi z wami mieszkac sama Ci sie otworzy, na pewno brakuje jej kogos z kim moze rozmawiac. nie badz dla niej taka surowa

Odpowiem tak: wolnoć Tomku w swoim domku. Jeśli ci nie odpowiada życie w mieszkaniu u teściowej to przecież możesz się wyprowadzić - wynając mieszkanie, kupić dom, zamieszkać np. u twoich rodziców.

Gość abcadło
czy napisałam ze traktuje ja jak piate koło u wozu?? chodze z nia na zakupy , spedzam z nia wiele czasu jak jest trzezwa rozmawiamy naprawde duzo - ale ona nie jest kobieta która cierpi z powodu samotnosci - wiem to na pewno nigdy sie z nia nie pokóciłam i zawsze jestm miła -pomagamy sobie nawzajem napewno sie nie otworzy i nie ebdzie hciała rozmawiac o swoich problemach z piciem - taki charakter ona z nami nie mieszka tylko my z NIa - i ona nam o tym przypomina bez przerwy moge sie wyprowadzic - ale moj facet nie zostawi swojej matki - tego nie moge od niego wymagac . kocham mojego faceta i chce z nim byc - na dobre i złe - tylko ze nie mam zamiaru w milczeniu znosic tego zlego skoro mozna to wyprostowac

Gość Hm.....................
Proponuję Esperal...! :P

abcadlo, bardzo Ci wspolczuje, ale mysle, ze na drastyczne zachwanie tesciowej musisz tez zachowac sie ostro. Wiec na awantury nocne zupelnie nie mozesz sie zgadzac. Dzwonisz na policje z prosba o zabranie na izbe wytrzezwien. Na drugi dzien zazyczysz sobie , ze \"mama\" ma Ciebieprzeprosic.Od alkoholikow a z tego co mowisz, to mieszkasz z alkoholiczka trzeba duzo wymagac. Przeciez nie mozesz sobie pozwolic na to aby ktos zadreczal Cie i niszczyl Twoje zycie. zazadaj aby zaczela sie leczyc w poradni psychiatrycznej. Mialam podobny problem, chociaz tesciowa nie mieszkala ze mna i mezem. Jezeli zlamalaby noge, to Twoj maz tez pozwolilby aby sie nie leczyla? zazadaj od swojego meza aby ja zprowadzil do poradni psychiatrycznej, albo wez dla niej telefoniczne spotkanie z psychiatra i powiadom ja o tym. Nie pros, nie blagaj. Po prostu zawiadom ja. zawiadom ja, ze nie zyczysz sobie aby po wypiciu alkoholu wychodzila ze swojego pokoju. Ustaw regulamin zachowania sie. Chowanie glowy w piasek przez Twego meza i absolutne bezprawie Twojej tesciowej nie poprawia Twojej sytuacji a co najwyzej pogorsza. Ja osobiscie wygralam, rozkazywalam, zadalam i sprawdzalam czy moje wskazowki zostaly wykonane! Nie mialam duzo do stracenia, teszciowa wcale mnie nie kochala, i chodzilo mi tylko o to aby nie przychodzila domnie o 3 godzinie w nocy pijana i takie tam inne numery pijackie. zagroz chlopakowi, ze jak nie zalatwi sparawy z mama, to sie wyprowadzisz. zalatw sobie jakis week-end u kolezanki jako wstep do rzeczywistego wprowadzenia grozby. Nie daj sie.

Gość abcadło
dzieki :) kalamina - o taka rade mi chodziło - sama chciałam podobnie zrobic ale nie wiedziałam czy nie zachowam sie jak potwór tez juz walczylam z alkoholizmem ojca i weim, ze cackanie nie pomoze

Gość kalaminka to ma sens co
piszesz, ale dziewczyna mieszka u tesciowej, wiec samo z siebie, nie moze stawiac warunkow nie w swoim domu!