Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

_Puma_

Lady-Com i Pearly najlepsza antykoncepcja,czy ktos stosowal?

Polecane posty

programy same w sobie są dobre. można zobaczyć jak wyglądają wykresy - a nie to sobie wyobrażać. natomiast nie jako forma antykoncepcji bez obserwacji szyjki czy śluzu.

Gość qmwn
no właśnie, wczoraj ff przesunęło mi owulację na dwa dni do przodu. Ale ostatnie temperatury były wyższe i pearly pokazał zielone, także myślę, że tym razem wszystko gra :)

Gość Aaasssaaa
Czemu uważacie programy za gadżety i nie jako do antykoncepcji? Czym niby różni się program w komórce czy komputerze od programu w LC? Jak dla mnie to chyba tylko tym wbudowanym sensorem do mierzenia temperatury;-).

napisałam wyżej czemu. nie uważam, że LC jest konieczne do antykoncepcji, ale bez solidnej wiedzy (powtórzę SOLIDNEJ) dotyczącej funkcjonowania kobiecego ciała i opierania się na tym co pokaże FF możemy sobie zafundować niemiłą wpadkę. LC przewiduje taką sytuację, FF bezkarnie sobie zmienia dzień owulacji. kiedy Ty myślisz, że jest bezpiecznie i się kochasz akuratnie jesteś najbardziej płodna.

Gość Aaasssaaa
Ach, bo piszesz tylko o FF. Mi się on też nie podoba i nie używam. W Ovuwiev takie sytuacje z przesuwaniem itp się. nie zdarzają. Jakaś prognoza jest, ale liczą się bieżące wskazania. No i jest jasność co do metod, użytych jest kilka i nawet można pojedynczo sprawdzić która metoda jakie daje wyniki. I można też wpisywać wiele objawów, zaznaczać choroby itp, czego LC nie daje. Ogólnie jednak faktem jest, ze nie odwazylabym się na żadne metody naturalne łącznie z LC nie mając wiedzy o ich działaniu.

a ja sie zdecydowałam tak właśnie na BC i potem dopiero poznałam siebie lepiej. Mi nie przeszkadza że nie wpisuje się nic więcej poza wykonaniem pomiaru. mam jasność przekazu i informacji a i kłopotu mniej.

Gość qmwn
i dziś znowu przesunął, czyli w sumie o 4 dni, ale pearly już od 2 pokazuje zielone, także jestem spokojna :) ff jest o tyle dobre, ze można sobie pooglądać wykres i pokazuje statystyki

Gość kala911
czes dziewczyny dawno nie bylam ale zabiegana jestem i pracy pelno.okres dostalam po 45 dniach i do konca mialam czerwone

Gość kala911
hej dziewczyny dawno nie pisalam bo zabiegana i zapracowana:)okres dostalam po 45 dniach i do konca bylo na czerwono

Gość staruszkawryy
Hej dziewczyny czy mając prawie 33 lata mogę z powodzeniem tzn ze skutecznością 99.3 % stosować lady compa czy peraly czy jestem za stara :(

Gość A spóbuję
Dziewczyny mam do Was pytanie (nie wiem - może o to już ktoś pytał, ale trudno to odnaleźć wśród 127 stron) - czy można usunąć pomiar z BC, jeżeli mam podejrzenie, że mógł być zaburzony (co prawda spałam ponad 3 godziny, ale wypiłam ze 4 małe lampki wina w okolicach północy - no i tempka była wyższa - choć mógł to być już wzrost)? Będę wdzięczna za pomoc!

A spóbuję----ja w piatek bylam na imprezie, popilam sporo, rano tep byla wyzsza o 2 kreski, nastepnego dnia mini imprezka, 4 kieliszki nalewki i rano temp spadla do 35.9 (zwykle w tej fazie mam okolo 36,2), ale ufam, ze pearly widzi ze to niezwykle pomiary i je oleje :P mogłam nie mierzyć, ale chcialam zobaczyc jak reaguje na takie skoki, bo przeciez nie zamierzam rezygnowac z alkoholu ylko dlatego ze mierze temperaturki ahhha. to byl 9 i 10dzien cyklu wiec licze sie z tym ze komputerek mogl zgłupieć ale mysle ze na tym etapie sobie poradzi ;)

Gość A sprobuje
Padlinka-----tez postanowilam sprawdzic tym bardziej ze to moj pierwszy cykl z BC ale u mnie gorzej bo to byl 15 dzien cyklu w 14 mialam ok 36,2; w sobote po imprezie 36,47; w niedziele 36,47; a dzis ok 36,32 (pisze z glowy stad to okolo bo nie mam kolo siebie BC) wiec obawiam sie ze mi zaklocenie moglo wpasc na wzrost:( i sama nie wiem czy w tym cyklu ufac na wszelki wypadek zielonemu dzien pozniej czy wcale:( dodam ze w te nieszczesna sobote mierzylam o 8 a zwykle o 7:30, poza tym jestem po hormonach i boje sie ze sobie sztucznie zrobie "efekt owulacji" ktorej np nie bedzie..ehh

Gość nowaużykowniczzkapearly
podbijam temat dziewczyny odpowiadajcie bo my początkujące mamy problemy i się stresujemy pozdrowionka

ja nie mam skoków po alkoholu oczywiście jeśli jest to umiarkowana ilość jeśli była impreza i zaszalałam to nie mierzę a spróbuje - te tempki to wszystkie 3 są po alkoholu czy tylko jedna bo jeśli jedna to znaczy że alko nie miało wpływu jesli balowałaś przez 3 dni i mierzyłaś to w takim razie może twój błąd. Wszystko zależy ile wypiłaś i czy przez cały ten czas

Gość Kamelinka
właśnie dlatego ja nie raz nie dwa w strategicznych dniach unikałam alkoholu, chociaż okazje były. Zła byłam, że nie mogę się bawić tak jak inni, ale odpowiedzialność brała górę. Bo nigdy bym wtedy nie wiedziała na 100%, czy to faktyczny skok, czy tylko podwyższenie z alk. Bo ja właśnie reaguję podwyższeniem tempki na alk poprzedniego dnia. Teraz jak już trochę oswoiłam się z Pearly to te dni, gdzie nie mogę pozwolić sobie na alk, kiedy jest okazja, potrafię ograniczyć do minimum. Mimo, że cykle cholernie nieregularne to potrafię też już coś wywnioskować ze sluzu, kiedy mogę się spodziewać skoku.

Gość Kamelinka
Każda metoda antykoncepcji wymaga trochę poświęceń. Z tabletkami też tak miałam. Musiałam uważać żeby nie zachorować, bo wtedy trzeba brać antybiotyk i skuteczność spada. Musiałam nawet uważać na to co jeść żeby nie mieć biegunek :) Na to jakie leki połykam, bo nawet vit C w dużych (ale dużych) ilościach może wpływać na osłabienie skuteczności hormonów. Z Pearly też muszę się pilnować, właśnie żeby nie pić, kiedy nie mogę; żeby się wysypiać itd. Ale wszystkiego można się nauczyć z czasem i włączyć też swój rozum do myślenia na wypadek podejrzenia fałszywie podwyższonych tempek :) Zresztą nie każdy organizm reaguje na alk tak jak mój, u wielu dziewczyn temperatura pozostaje bez zmian :) Wniosek jeden- trzeba siebie poobserwować :)

Gość A sprobuje
Dzusta----no wlasnie wypilam tylko 4 male lampki wina w godzinach 22 - 1:00 z piatku na sobote a potem caly weekend nic. Dlatego myslalam o skoku bo w niedziele tez byla wyzsza tempka w poniedzialek te 36,30 a dzis czyli wtorek 36,39. Wiem ze w strategiczne dni lepiej nie pic z tym ze to byla impreza z gatunku "przymus bycia" a poza tym no to nie nazwalabym takiej ilosci alkoholu duza - chybaze powinnam przy BC:-) czy w zwiazku z tym ewentualnym zielonym (hipotetycznym bo jeszcze nie nadeszly) w tym cyklu wcale nie ufac?

Gość A spóbuję
Hej - nie wiem co z tym dodawaniem odpowiedzi.. w każdym razie na wszelki wypadek jeszcze raz zbiorczo: Dzusta-----chodzi właśnie o to, że piłam tylko z piątku na sobotę (w godzinach 22:00 - 1:00) i tylko 4 małe lampki wina, a potem cały weekend nic. Pomyślałam o skoku ze względu na tę wyższą tempkę w niedzielę; w poniedziałek miałam 36,30, a dziś (wtorek) 36,39. Czy w związku z tym mam nie ufać zielonym (hipotetycznym na razie fala czerwieni oczywiście trwa) w tym cyklu wcale? Wiem, że w strategiczne dni nie trzeba pić - ale to trochę taka impreza z przymusu, na której trzeba być; poza tym myślałam, że to nie jest duża ilość alkoholu:) Kamelinka-----uważanie na to co się robi z perspektywy metody anty jest bardzo dobrze znane:) dokładnie jak piszesz przy hormonach:) tutaj wiem, że w strategiczne dni nie będę piła - zmierzyłam tę tempkę właśnie po to żeby się poobserwować, tyle, że w okolicznościach (dzień cyklu) niewiele mi ta obserwacja dała, poza przekonaniem, że w strategiczne dni cyklu nie należy się testować:) Co do snu - wybrałam BC m.in. dlatego, że w obecnym momencie życia nierzadko śpię 4-5 godzin i rzeczywiście - z tego co widzę te 3 godziny wystarcza (no może poza 3 i 4 pomiarem, gdzie tak się tym stresowałam, że tempka mi skoczyła na 36,47 dwa razy - na samym początku cyklu:)).

Gość Kamelinka
A spóbuję ------ rozumiem, że normalnie poczekałaś do fizjologicznej miesiączki i zaczęłaś mierzyć, tak? Możesz podać sześć wcześniejszych temperatur? To znaczy 9-14dc? 14 podałaś wiem. Ale tak zbiorczo napisz od 9 do 14. Ja na Twoim miejscu zrobiłabym tak- nie brałabym pod uwagę tej sobotniej tempki i wyższe zaczęłabym liczyć od niezaburzonych, czyli od niedzieli. Niedziela wyższa, pon wyższa, wt wyższa. Tylko jeszcze trzeba obczaić te wcześniejsze, czy rzeczywiście były wystarczająco niższe. Dzisiaj dał Ci żółte? Bo patrzyłam na mój pierwszy cykl z Pearly w kalendarzu :) Po prostu poczekałabym dzień, góra dwa pomimo zielonych obserwując, czy dalej mam wyższe. A jak mam to dawaj :) Ale ja piszę co ja bym zrobiła na Twoim miejscu- ile dziewczyn tyle będzie opinii- wybór należy do Ciebie rzecz jasna.

Kamelinka-----jasne, że odczekałam z mierzeniem do pierwszej fizjologicznej miesiączki, a cykl obecny jest pierwszym po jej wystąpieniu. Piszę tempki od początku (jednak ten dziwny skok był 6 i 7 dnia cyklu) - ale przez te parę pomiarów byłam maksymalnie zestresowana samym faktem, a poza tym budziłam się dwa czy trzy razy po 5:00 i wtedy mierzyłam - dalej już było dość normalnie (i 7:30 zasadniczo); Dziś nie miałam żółtego tylko czerwone, a na jutro mam prognozę żółtego, potem zielone (ale wiem, że to tylko prognozy i trzeba czekać co rzeczywiście będzie): 1) M; --;--; Zielone 2) M; 36,26; Zielone 3) M; 36,02; Zielone 4) M; 36,15; Zielone 5) 36,16; Czerwone aż do dziś 6) 36,42; 7) 36,47; 8) 36,06; 9) 36,20; 10) 36,28; 11) 36,28; 12) 36,13; 13) 36,02; 14) 36,26; 15) 36,47; 16) 36,47; 17)36,30; 18) 36,39 (dziś - czerwone). Sama nie wiem - w sumie pierwszą fizjologiczną miesiączkę dostałam w ten sam dzień, w który dostałabym krwawień z odstawienia, gdybym brała dalej hormony. I jak to widzicie?

Gość A spóbuję
Katasha 7----Dzięki - najciekawsze jest to, że dziś było 36,69 i dał żółte (zgodnie z prognozami). Jak się pojawi zielone - to jeszcze Wam napiszę jakie miałam tempki - z prośbą o pomoc w interpretacji.

Gość qmwn
witam ponownie, strasznie głupieję a raczej pearly głupieje ponieważ dał mi zielone już drugiego dnia wyższej temperatury. skorzystałam z gumką dla ostrożności, bo coś tu nie gra, ale trzeciego już bez i dalej też. teraz jestem chora i nie mierzę, ale za to mam śluz podejrzanie przypominający płodny i tak sobie schizuję: a co, jak to był jakiś pseudoskok? niby te 5 temperatur nad linią podstawową mam, ale jakoś tak nie ufam przez to zielone na drugiej wyższej. http://www.fertilityfriend.com/ttc/chartgraph_module.php?d=2013-01-13&mode=a&ts=1358933234&u=

a sprobuje dał żółta bo skok do tej pory nijaki a dzis wyżej pewnie jutro tez cie przetrzyma moze nawet pojutrze bo to twoje poczatki z komikiem więc wtedy to on taki za wyrywny z zielonymi nie jest. Moim skormnym zdaniem to to winko na nic nie wpłynęło qmwn ja nie widzę karty wrr więc za wiele nie powiem. wiem jedno że ja jak jest zielone to wiem że jest zielone i tyle nie kombinuje bo wiem ze babycomp wie co robi i nie zawiódł mnie nigdy. i też nie bardzo rozumiem skoro masz 5 tempek nad liną podstawową to ile w końcu jest tych wyższych?