Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zuza1

Kto mieszka w TBS?

Polecane posty

Gość Zuzia 2
juz wiem -czekali rok mieszkanie ma 65m, zaplacili 60 tys, teraz placa 750zl miesiecznie-Poznan

Gość no to nieźle
opłaca się, jeśli te 750 to czynsz + wszystkie opłaty Tak jak w zwykłym mieszkaniu

Gość Fiki Miki
Obejrzałam stronkę. Podoba mi się!!! Ja co prawda nie z Warszawy więc może u mnie będzie jeszcze taniej. Wreszcie mieszkanie na które mnie stać i to nowe! A myślałam że już nigdy nie będzie mnie stać :(

Gość Zuzia 2
co drugi miesiac placa za prad i gaz ok 90 zl, a za woda i ogrzewanie jest naliczane od osoby czy cos takiego. Mieszkaja z malym dzieckie, raczej oszczedzaja, nie leja pelnej wanny wody itd

Gość woda gaz prąd
te opłaty są niezależne od TBSu stawki są ogólne i płacisz tyle ile zużyjesz. Tak samo w TBS ak w każdym innym.

Gość ja mam mieszkanie w warszawie
w TBS i sie zastanawiam nad sprzedaniem go. Dwa pokoje, mieszkania faktycznie super ale z powodu pewnych zawirowan w rodzinie (mieszkanie nie mialo byc dla mnie ale niestety musialam je wziac) zastanawiam sie wlasnie nad wycofaniem sie z tego bo mi to kompletnie nie na reke, tym bardziej ze nie chce zostac w warszawie na stale. Ale teraz zastanawiam sie jak to najkorzystniej zrobic. Moze wie ktos jak to wyglada? Jakie pieniadze sa zwracane, czy comiesieczny kredyt rowniez???

Gość Fiki Miki
Czy ktoś z małego miasta (ok. 20 tys. mieszkańców) mieszka w TBS lub ktoś z jego znajomych? Jak u Was z cenami? U mnie kawalerka własnościowa ok. 15 letnia kosztuje 35-45 tysięcy a TBS nowe, 3 pokoje- 25 tysięcy !!!

Gość TBSy są OK
Z tego co wiem to zwrócona zostanie kaucja, czyli ta zaliczka 30% o ile znajdziesz zastępcę ale z tym na pewno nie ma problemów ;) . Czynsz nie, ale wielu ludzi z kolejki chętnie nieźle zapłaci aby mieć mieszkanko od zaraz. Poszukaj oczekujących.

Gość Viki_25
Ile chciałabyś za to mieszkanie? na jakiej ulicy i od kiedy?

Gość no o czynsz mi nie chodzi
ale o comiesieczny splacany kredyt. Przeciez wartosc tego mieszkania z miesiaca na miesiac rosnie wlasnie dzieki temu ze splacam kredyt wiec inni nie beda musieli go splacac przez 30 lat tylko np przez 27

narazie sie nie spiesze, najwczesniej od pazdziernika, jest na bemowie na pełczyńskiego a ile bym chciala to na pewno 25 tys wplaty wstepnej plus 5600 kaucji tylko ze to sie wplaca im a oni mi moja oddaja no i trzeba by bylo pomyslec nad tym kredytem, przeliczyc ile juz splacilam, pewnie to bym chciala odzyskac.

Gość z tego co wiem
to kredyt zawiera się w czynszu, płacisz go zawsze w takiej samej wysokości dokąd mieszkasz i następna osoba tak samo. To nie jest kredyt który spłacisz i już.

kredyt splaca sie przez 30 lat wiec w koncu sie go splaca i dlatego za mieszkanie na poczatku ludzie placa 30 tys a sprzedaja je np za 45 tys

i faktycznie zawiera sie w czynszu ale po tych 30 latach placi sie juz tylko sam czynsz, poczytajcie sobie umowy najmu i w ogole na czym to polega. Jednak chodzi o to, ze TBS nie odda mi kredytu ale osoba ktora po mnie tam zamieszka juz tak

Gość do sprzedającej
Jestem zainteresowana, podaj maila to się odezwę lub napisz maja0001@wp.pl

Gość tylko od razu mowie ze
nie wiem do konca czy sprzedam to mieszkanie. Duzo zalezy od tego jak sie rozwiaze moja sytuacja rodzinna i dlatego decyzje moglabym najwczesniej podjac w lipcu. Na razie tylko tak gdybam i patrze na rozne rozwiazania.

Gość Ja mieszkam w tbs
prawie rok.Jestem baaaardzo zadowolona.Mam piekne ,nowiutkie mieszkanie.Wplate 30% oraz kaucje=rocznemu czynszowi mozna odzyskac w chwili,kiedy rezygnujemy z miezkania w tbs.Ja polecam tbs ktore nalezą do miasta,np.w gdansku tbs motława.Moje osiedle jest zadbane,caly czas sprzatane,wszedzie czysciutko.Czynsz niewiele wyzszy niz w mieszkaniach wlasnosciowych.Polecam!

Gość do sprzedającej
Ja jestem zdecydowana kupić, ale do lipca mogę ewentualnie poczekać. :) Odezwiesz się ?

wiecie co dziewczyny nie byłam przekonana do TBS ale po tym co tutaj przeczytałam to pomału zmieniam zdanie :) pozdrawiam.

Gość do MSM
a czemu nie byłaś przekonana? Lepszej okazji na zdobycie własnego "M" trudno znaleźć!

Gość sprzedajaca
No tak zgadzam sie ze dla osob ktore planuja swoje zycie spedzic w jakims konkretnym miescie to jest to dobre rozwiazanie. Moje mieszkanie faktycznie jest super, lazienka cala zrobiona, kuchnia z kuchenka, glazura, terakota, w pokojach panele. Mieszkanie widne, ustawne, najlepszy jest balkon a raczej drzwi balkonowe, dwuskrzydlowe, cudownie sie otwieraja, obok staw, blisko do sklepu. Osiedle strzezone, sprzatane. Wszystko swietnie tylko mi sie nie usmiecha oplacac to mieszkanie w momencie kiedy bede chciala wyjechac za granice na trzy lata bo wynajac go nie moge. Niestety. A Twoj adres zapisze i w razie czego jak to wszystko przemysle to sie zglosze.

Gość do sprzedającej
Pamiętaj o mnie :) Jesteśmy młodym małżeństwem, planujemy dzidzię i stąd zapotrzebowanie na większe lokum. Uczciwość gwarantowana, płacimy gotówką od ręki. Mogę nawet zaoferować nieco więcej ;)

Gość sprzedajaca
ok tylko mowie, najwczesniej je sprzedam w pazdzierniku jesli w ogole a Wy jeszcze rozejrzyjcie sie za innymi bo sporo osob sprzedaje tbs, co prawda chetnych jest wiecej ale moze wczesniej sie uda, bo ja raczej problemu ze sprzedaza miec nie bede ;)

jak to czytam to sama nie wiem, caly czas w głowie miałam tylko jedną opcję ze lepsze jest własnoścowe a to z tego względu ze o Tbs słyszłam raczej złe rzeczy, że sie nie opłaca ze mieszkanie i tak nie jest własnościa a płaci sie kase, ale teraz widze po waszych wypowiedziach ze jest troche inaczej, teraz sie barzdiej zorientuje co i jak... a powiedzcie mi dziewczyny czy to ile sie zarabia ma wpływ na to czy to mieszkanie sie dostnie?? bo załózmy nie zarabiam wiele ale bede w stanie płacic co miesiac te 800 zł to czy jest to na równi z osoba która np. zarabia 2,500 tysiaca i dopiero jest w stanie placic co miesiac wtedy oni widza kto jakie ma zarobki i patrza na to... bo to i tak chyba na tym polega ze jak płace to mieszkam nie płace to wylatuje czy jak ;) dzieki za info!

Gość do sprzedającej
Rozumiem, nie bardzo chcesz na razie sprzedawać. Oki, poszukamy jeszcze :) Pozdrawiam.

Gość sprzedajaca
zarobki sa wazne. Nie mozna miec za duzo bo sie mieszkania nie dostanie. Co jakis czas trzeba podac ile sie zarabia i jesli zarobki przekrocza jakas sume (tylko cholera nie wiem jaka bo mi to nie grozi) to chyba placi sie wiekszy kredyt miesiecznie.

Gość TBS
1. mieszkanie w tbs NIGDY nie bedzie wasza wlasnoscia.nie wiem skad co niektorzy maja takie rewelacyjne wiadomosci, ze w czynszu splaca sie kredyt.jaki kredyt??? 2.to nie prawda ze czynsz w mieszkaniu tbs jest "niewiele"wyzszy od czynszu w mieszkaniu wlasnosciowym.z prostej przyczyny - mieszkanie wlasnosciowe jest BEZCZYNSZOWE,miesieczne oplaty to:media,wynagrodzenie administratora itp. 3.mam to szczescie ze jestem wlascicielka zarown mieszkania tbs jak i wlasnosciowego,wiec mam porownanie.miasto gdansk

a może ktoś wie jaka jest minimalna średnia zarobków, żeby dostac tbs? bo za mało to sie nie dostanie bo nie bedzie z czego płacici znowu za duzo to tez coś , wiec może ktoś wie??

Gość sprzedajaca
po pierwsze, niezly musial byc przekret bo osoba posiadajaca mieszkanie wlasnosciowe w tbs mieszkania nie dostanie po drugie jest cos takiego jak kredyt bo firma zaciagnela go na budowe i to Ty musisz go splacic w ciagu 30 lat po trzecie teraz mieszkanie w tbs nie moze byc Twoja wlasnoscia ale ustawy sie zmieniaja i ta tez moze za kilka, lub kilkanascie lat i wtedy jest mozliwosc wykupienia tych mieszkan po czwarte jesli spolka tbs-owska upadnie mozna wykupic te mieszkania za bezcen i taki byl plan odnosnie tych na pelczynskiego (dlatego mnostwo ludzi z PO je pokupowalo) po piate czy ty na pewno masz mieszkanie w TBS bo malo o nich wiesz

Gość wszystko o TBS
Patrzą na zarobki. Nie możesz mieć za mało, bo nie będziesz w stanie płacić ani za dużo bo mieszkania z założenia są dla średniozamożnych. Ale nie kwalifikują się tylko skrajnie niskie lub wysokie zarobki. Większość społeczeństwa przechodzi selekcję pomyślnie. W niektórych miastach ilość pokoi przydzielanych na rodzinę zależy od ilości osób w tejże rodzinie, np. bezdzietna para nie dostanie trzech pokoi. Gdzie indziej znów kto da większą zaliczkę ten szybciej dostaje mieszkanko. Co miasto to inne zasady.