Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość triple-five

blizny po oparzeniu

Polecane posty

Gość do milikla
wiesz szczerze to nie nastawiaj sie na te zabiegi, ja miałam duzo i ci powiem ze myslałam ze to będą lepsze efekty. jak sie zdecydowałam ? hmm pamietam, to było w 6 klasie podstawówki, ciocia załatwiła mi jakąś wizyte z panią chirurg a ona poleciła mi takiego doktora fajny nawet ale troche naciągnął na te zabiegi za duzo razy. oparzyłam sie gdy miałam 8 miesięcy a teraz mam 17. dałam sobie z wszelkimi zabiegami i tak dalej. próbuje rózne masci kremy itd. i polecam ci na te blizny maść flucinar i torebki foliowe na noc co 2 dni, blizna sie robi super jasna i spłaszczona i co najważniejsze to nie boli :D :D

do : Ona z blizna. Masz racje lato to jest najgorsza pora roku wiosna tez nie jest za ciekawa. No cóż unikam sie wychodzic w lecie w najwieksze słonce raczej pokazuje sie na polu po 18, co do ubierania to koszulki z długim rękawem te apaszki czasami sukienka no ale wtedy obowiazkowo bolero z długim rękawem. ciezko jest bo nie ma za duzego wyboru z koszulkami na lato, takze koszulki z kr rekawem i re na ramiaczkach sa na chłodne miesiace tylko pod swetr lub zakiet... powiem Ci ze z tym najgorzej mi sie pogodzic zwłaszcza jak trafia sie jakies wesele lub inna uroczystość, gehenna za kazdym razem.

Gość ona z blizną
do majusjoanna oj rozumiem przykro mi :( ja mam na ręku taki kawałek blizny ale sie juz przyzwyczaiłam chociaz teraz mnie ta szyja trapi ;/ a od dawna masz te blizny ? coś robisz z nimi ?

Gość trakk
z pół roku tu nie wchodziłam i widzę już parę nowości... moja blizna jest już relatywnie płaska, ale robi się brązowa mimo że całe lato zasłaniałam rękę ( całe przedramię). W zasadzie już niczym jej nie smaruje, jedynie nawilżam bliznę, bo tak mi polecili lekarze... Może jednak z doświadczenia wiecie, że kolor też można wybielić, jakimiś maściami np.? Dużo osób pisze o contratubexie. Fakt, maść dość dobra, zwłaszcza porównując ją z innymi, droższymi, ale wg opinii wielu lekarzy głównie na blizny wypukłe... Moja blizna strasznie się robiła czerwona od contratubexu. Generalnie na wygląd blizny już nie narzekam. Przyzwyczaiłam się do niej i wiem, że masa ludzi ma większe problemy, ale jeśli macie jakieś doświadczenia w zwalczaniu przebarwień bliznowych to chętnie je poznam. Pozdrawiam, życzę powodzenia i trzymam kciuki!:)

Gość trakk
aaa co do ubioru latem... mam bliznę na całym przedramieniu więc krótki rękaw też nie wchodził w grę. Głównie nosiłam sukienki i coś na wzór lekkiego bolerka. Często zakładałam krótkie spodnie i do tego koszulę, rękaw 3/4 z naprawdę cienkiego materiału. Na bliznę zakładałam taki rękawek, który przed latem sobie uszyłam u krawcowej, zwykły, bawełniany. Pod koszulą był niewidoczny.

Blizny hmm w lipcu bedzie pełne 2 lata. troche za wczesnie zeby te blizny juz wyblakły sa troche czerwone na szczescie coraz mniej, moze za jakis czas beda niewidoczne z dalszej odległosci. ja na lato smaruje te blizny kremem z filtrem 50+ zeby sie nie opaliły przypadkiem takie mam zalecenie. naprawde chwytam sie wszystkiego kazdej sugestii bo od pazdziernika chce wrocic na studia i szczerze mowiac uzalezniam to decyzje od wygladu zwłaszcza tej reki bo szyje łatwiej zakryc mimo wszystko...

takze smaruje i masuje ta reke contractubexem kilka razy dziennie.Ciesze sie ze jest tak ze wyszłam z tego ze mam sprawna reke ale ciezko tak zyc zwłaszcza ze o ile zakryje długim rekawem przedramie to dłoni tak łatwo nie ukryje latem.a mam pytanie w lecie wam tez miejsce blizny robi sie bardziej czerwone? ja tak niestety mam i tak samo blizny robia sie czerwiensze jesli reke trzymam długo opuszczona wzdłuz ciała.

Gość trakk
ja mam swoją bliznę dopiero rok i jedno lato za mną, ale pamiętam, że tylko raz się zaczerwieniła od słońca (mimo że była zakryta). Pewnie to dlatego, że byłam dość długo na zewnątrz. Generalnie to jednak starałam się unikać słońca. Blizna robi mi się czerwona przy ciepłych kąpielach.

Własnie, lekarz mi mowił ze ukrwienie musi sie unormować i do 3 lat od wypadku blizny dojrzewaja byłam ciekawa czy u innych tez tak sie dzieje. no za mna juz 2 lata na trzecie chyba czas powoli sie szykowac niestety.; ]

Gość ona z blizną
a moja ma z kilkanaście lat ;/ kurde jak wy to wytrzymujecie? ja juz mam dosc, nie mam sie w co ubierać.. żadnej bluzki bez dekoltu ;( kurde no i na tej szyi widać ;/

Gość trakk
widać nie widać... ja wychodzę z założenia, że lepiej czuć się jak we własnej skórze... (bo to w końcu nasza, tylko troche zdewastowana) niż się kryć i źle czuć. Jak przyzwyczaisz oko innych to i sama się przyzwyczaisz;)

Mnie jest ciężko zwłaszcza dlatego ze moj facet zerwał ze mna przez to ze sie oparzyłam.... Takze nie wierze juz zadnemu. Z ubiorem jest ciezko, tak na dobra sprawe nie ma komu o tym powiedziec bo nawet rodzina pomimo tego ze rozmawia to nigdy nie zrozumie co ja jak i wy czujemy! Nie moge jeszcze po tych 2 latach powiedziec ze sie sobie podobam, poki co jestem na etapie "dobrze ze chociaz tak sie to skonczyło" Teraz i chyba jeszcze długo bede sie irytowac widzac w lecie rozebrane dziewczyny i te spojrzenia innych, zaakceptowałam siebie moze łatwiej mi bo to dopiero niecałe 2 lata od wypadku i jeszcze troche leczenia przede mna, kazde wyjscie ze znajomymi kosztuje mnie za duzo moze to przewazliwienie juz; ] Trudno zyc z czyms o czym ludzie z naszego otoczenia nie maja pojecia!

Gość sylwia1310
majusjoanna Ty masz świeżą bliznę, więc na pewno coś z nią można jeszcze zrobić. Byłaś u jakiegoś dobrego chirurga plastyka? Obawiam się, że sam Contractubex nie wystarczy. Moim zdaniem najskutecznie w walce z bliznami są plastry silikonowe np. Silon. Blizna się wygładza i zrównuje z resztą ciała, a także blednie. Jak wygląda ta Twoja blizna? Bardzo jest przerośnięta?

do: SYLWIA1310 Tak chodze do chirurga z reszta do tego samego który robił mi przeszczep blizna na szyi juz jest równa z ciałem ale najwieksza mam na rece od łokcia prawie do samych palców tam kleje plastry i smaruje contractubexem, nie sa bardzo wystajace ale widoczne czerwone jeszcze no i co tu duzo kryc dłon ciezko schowac.tak jeszcze mam usuwac przykurcz z nadgarstka a potem chirurg planuje lasery w siemianowicach takze mam nadzieje ze bedzie lepiej.Lekarz tłumaczyl mi nie jesden z reszta ze to swieze wszytsko wkoncu to dopiero niecałe 2 lata.

Gość monis1002
Hej. też mam bliznę. od 20 lat... Chciałam zobaczyć co jest w kubeczku, okazało się że wrzątek... Blizna szpeci moją prawą rękę. Właściwie jest trzyczęściowa. Oczywiście dla mnieteż lato to męka, ale i w zimie się wstydzę bo jedna z części tej blizny usytuowana jest prawie na dłoni i tylko baaardzo dlugi rękaw jest w stanie zakryć ją cakowicie. Blizna jest w zasadzie jasna ale okropnie pomarszczona. Czuję się przez to nieatrakcyjna, gorsza. Bardzo chciałabym mieć ladną rękę :(

Gość Judy44
trafiłam na niesamowitego chirurga, który wyleczył oparzenie mojego syna po petardzie.. prawa ręka, wyglądało strasznie a teraz nie ma śladu! zimą przy bardzo niskiej temperaturze widoczne są zaczerwienie w miejscu oparzenia, ale dla mnie doktor Hofman jest cudotwórczynią! za błędy trzeba płacić, ale dzięki niej mój syn nie ma już szpetnego oparzenia. polecam ją wszystkim,jej metody przynoszą niesamowite efekty!

Gość basiex
hej

Gość basiex
witam dawno mnie tu nie było bo nie wiele się zmieniło niestety w temacie leczenia blizn. Przypomne tylko że mam poparzoną lewa rękę. Cały czas działam nieustająco aby choć poprawić jej wygląd. Ja swoje zabiegi wykonuje w Babicach Nowych w klinice Formmed u pani dkt. Dudkiewicz. Oprócz operacji które musiałam przejść to co jakiś czas stosujemy dermabrazję - głębokie ścieranie blizny spacjalną maszyną pod narkozą lub lżejsze ścieranie przy znieczuleniu miejscowym kostkami przypominającymi pumex. Przez jakiś czas jest to bolesne bo skóra bardzo szczypie, robią się strupy. Moja pani dkt twierdzi że ta mozolna metoda zmusza moją skórę do reakcji jak zdrową skórę - odbudowywania. Kelo-cote stosowałam 2 razy na moją powierznię blizny to starcza na 2 tygodnie / miesięcznie to 600zł. To zabójstwo więc się nie wypowiem bo za długo nie stosowałam. Używam contratubex i maść perłową ze ślimaka.

Gość poparzony
Czy ktoś wie czy jak posmaruje blizne żelem to mogę po paru minutach ubrać na to ubranie? Czy posmarowana blizna ma być odsłonieta maksymalnie najdłuzej, czy może jak ubiore ubranie to zetrze ono zel i nie bedzie dzialal? Na ulotce pisza ze trzeba posmarowac i zel wysycha a ja jak smaruje to blizna jest tłusta nawet po paru godzinach poki nie ubiore koszuli a jak ja zdejme to zelu juz na niej nie ma, jedynie blizna jest lekko klejąca sie. Do MAJUSJOANNA czy mozesz wyslac mi linka z tymi plastrami 15X15 bo znalazlem tylko 10x10 i beda za male oraz zdjecie przed i po stosowani? kluskac@interia.pl

do: poparzony zdjecia wysle blizny. a co do granuflexa to 15x15 kupisz w kazdej aptece. jesli o masc chodzi to jak posmaruje contractubex to po 10 minutach zakłądam bluzke, tez se reka szkli ale jezeli nie klei sie to znaczy ze masc sie wchłoneła.

Gość poparzony
Równiez smarowalem contratubexem i wtedy zel szybko wysychal i zakladalem ubranie ale jak stosowalem dermatix i teraz dermabliz to blizna jest wiele godzin szklista i klejąca.

HEJJJ MNIE TEŻ DAWNO TU NIE BYŁO...OJ DAWNO. MOZE JA PRZYPOMNĘ ZE MAM POPARZONĄ LEWĄ RĘKĘ I LEWĄ STRONĘ SZYI I JUZ NIE BEDE SIE ZŻALIC ZE CHE MI SIE WYC ZE CIEPŁO SIĘ ZBLIŻA A JA NIE MAM W CZYM CHODZIC I TAKIE TAM BO TO NORMA . DEPRECHE MAM JAK CO ROK KIEDY PIERWSZE CIEPLEJSZE DNI NADCHODZĄ MAŁYMI KROCZKAMI...MAM WESELE PRZYJACIÓŁKI...MOZE KTÓRAŚ Z WAS DZIEWCZYNY MA JAKĄŚ FAJNĄ KIECKE R 38 Z RĘKAWKIEM DO ŁOKCIA ??? MASAKRA NORMALNIE- NIE MA TAKICH W SKLEPACH WESELNYCH . JA PIER,,,,,PAPIER NORMALNIE MASAKRA. POMOCY DZIEWCZYNY :(

Gość monika ...
do filipinka82 a myslałas cos o bolerku ? tez miałam wesele i nigdzie sukienki nie mogłam fajnej i odpowiedniej na mój dekolt znalezc i kupiłam bolerko i było ok.

Gość monis1002
słyszałam coś o kamuflażach na blizny z firmy Kryolan. może ktoś stosował?

Jesli o kiecki na wesela itd to dokupuje bolerka bo musze zakryc obie rece lub kupuje sukienki na grubych ramiaczkach dokupuje troche materiału w wakacje zazwyczaj to szyfon i krawcowa doszywa mi rękawy,nie sa to jakies kosmiczne kwoty a efekty fajne niestety ciezko kupic sukienke z długim rekawem zwłaszcza w lecie ;/

Gość dibrochnnnna
A próbowałaś moze jeszcze takiej maści ? http://sklep.beautymed.pl/produkty/Ma%C5%9B%C4%87%20na%20blizny U mnie tez ta była juz taką osatecznościa, bo użyłam chyba wszystkich maści dostępnych w aptece. Ale ta i tak była najlepsza.

Gość gaguniaaa
Dziewczyny czy teraz za zabieg laserowe i na blizny po oparzeniowe np w Siemianowicach Śląskich się płaci ? bo juz sie teraz w tym wszystkich pogubiłam wiem zek kiedy były refundowane ale miało wejść cos tkaiego w życie ze zabiegi estetyczne ma się teraz płacić a nieodpłatne będą tylko te ,które zagrażają życiu i są konieczne do przeprowadzenia

mnie chirurg w styczniu mowił ze jesli sie jest w leczeniu i chirirg wystawi skierowanie to jest wszytsko na fundusz, aczkolwiek jest opcja laserów odpłatnie jak kto woli.poki co nic nie wiadomo o tym ze miałoby nie byc na fundusz.

Gość olusia 34
Cześć.Ja oblałam się wrzątkiem kiedy miałam 3 latka.Dziś mam 34 jestem mężatką mam dwoje dzieci.Jednak nadal nie pogodziłam się z tymi bliznami dla mnie to jest tragedia .Chciała bym nawiązać kontakt z osobami w podobnej sytuacji

Gość izaW2
olusia 34 witaj:) w prawdzie problem blizn pooparzeniowych dotyczy mojej 11 l córki,ale zawsze mozemy porozmawiac

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się