Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nomiz

tabletki a alkohol???

Polecane posty

Gość nomiz

sa rozne opinie na ten temat a ja juz nie jestem pewna kto ma racje...czy przy zazywaniu jakischkolwiek tabletek anty trzeba odstawic zrezygnowac calkowicie nawet z symbolicznych ilosci??

Gość bzdura bzdura bzdura
alkohol mozesz pić, poza tym przy przepisywaniu tabletek zapytaj dodatkowo lekarza jekie dawki alkoholu mozesz spozywac. Ja piłam duze ilości i ubocznych skutków nie miałam.

Gość markotkaa
chodzi oto zeby tabletka sie wchlonela na co potrezba okolo4 h...a z alkoholem to czesto bywa tak ze mozna puscic pawia ze tak sie wyraze...:Pi zwymiotowac tabletke prezd jej wchlonięciem i wtedy jest problem

alkohol ma działanie estrogenne,więc nasila działanie tabletek anty zawierających ten hormon...to by tłumaczyło moje bóle jajników podczas picia alkoholu :-(

A oto ARTYKUŁ ALKOHOL I ESTOGENY: Pod wpływem alkoholu wzrasta poziom estrogenów we krwi u kobiet stosujących hormonalną terapię zastępczą - do takiego wniosku doszli lekarze z Brigham Women\'s Hospital w Bostonie. Poddali oni szczególnej kontroli estradiol, jeden z najważniejszych hormonów z tej grupy i wykazali, że umiarkowana dawka alkoholu aż trzykrotnie podnosi jego ilość krążącą we krwi. U kobiet nie zażywających leków hormonalnych wpływ alkoholu na estrogeny był ledwo zauważalny. To z pozoru drobne odkrycie może okazać się naprawdę ważne z praktycznego punktu widzenia. Hormonalna terapia zastępcza zalecana kobietom po menopauzie chroni je wprawdzie przed chorobami serca i szybkim rozwojem osteoporozy, ale równocześnie wydaje się nieco zwiększać ryzyko raka piersi. Być może właśnie systematyczne spożywanie alkoholu przez kobiety, zwielokrotniające poziom estrogenów we krwi, okaże się kluczem do rozwikłania zagadki, dlaczego to zwiększone ryzyko wyraźnie widać w niektórych krajach, podczas gdy w innych nie.