Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość serduszko__

Jak to wygląda?

Polecane posty

Gość serduszko__

Jak wygląda badanie EKG?

Umieszczają elektrody na mostku, na ręce i nogi zakładają takie klamry i robią wydruk pracy Twojego serca.

Gość serduszko__
A długo to trwa? A co do tych elektrodów to trzeba się rezebrać ?

Gość serduszko__
Stanik też? :/

tak, trzeba sie rozebrac. do pasa. musisz zdjąć pierścionki, bransoletki i odsłonić kostki. trwa chwilkę. góra 5 minut :)

Gość Miareczka22
Ja raz miałam robione w biustonoszu raz bez. To zależy od aparatu. Trwa ok 15 minut.

od momentu założenia elektrod i klamr to trwa jakieś 20sek. no i oczywiście jest to bezbolesne :)

Gość serduszko__
No to jak góra 5 minut czy 15?

tak, stanik tez. podłączają ci te elektrody wokół serca. w staniku chyba nie da rady :)

Gość serduszko__
Przecież można to przylepić do ciała pod stanikiem. Nie ma rzeczy niemożliwych. :)

Do Miareczka Ty chyba liczysz te 15min. od momentu wejścia do gabinetu razem z rozbieraniem się.Bo samo bad trwa dosłownie 15-20sek.

Gość serduszko__
A mam jeszcze pytanko. Jeżeli serduszko szybciej mi bije bez powodu to coś nie tak? Albo jeżeli mam podwyższony puls przy wdechu, a podczas wydechu spada..? Coś ze mną nie tak?

te elektrody to (przynajmniej w starych aparatach) takie małe gumeczki, które trzeba przyssac do skóry... nikt nie bedzie wyprawiał akrobacji, zeby jakims cudem przełożyć ci to pod stanikiem. osobie, która robi badanie bynajmniej nie zależy na tym, zeby obejrzec kolejne gołe cycki... ona chce sprawnie przeprowadzic badanie i odeslac cie do domu.. wiec dyskusja nt. stanika moze faktycznie przedluzyc badanie do 15 minut :D

Gość serduszko__
No ok przecież mi zależy na tym żeby w końcu się dowiedzieć co ze mną jest. Ale odpowie ktos na moje pytania powyżej?

Do Serduszko.W większości gabinetów trzeba sie rozebrac od pasa w dół i odsłonić kostki (nóg) do założenia klamr.trzeba też zdjąć zegarek ,branzoletki itp. 6 elektrod zostanie Ci przyczepionych na klatce piersiowej i tu w zależności od aparatury do niektórych smaruje sie klatkę piersiowa specjalnym żelem który przewodzi i stąd koniecznośc zdjęcia stanika po prostu aby nie ubrudzić.Sama wykonuję bad EKg i wierz mi ,że nikt nie patrzy na Ciebie i nie ocenia jakie masz piersi i czy je masz.robiłam kilka razy EKg kobietom po mastektomii czyli usunięciu piersi. MY na to nie patrzymy.A samo bad. tak jak Ci już pisałam trwa naprawdę ok. 15-20sek. no chyba ,że zdarzy sie tak ,że trzeba powtórzyć . POWODZENIA!!!!! :)

po to idziesz na EKG, zeby rozwiac swoje watpliwosci.. jak mamy ci pomoc on line? wszelkie nieprawidłowości moga być oznaka choroby, albo jakiejs wady. oczywiscie nie musza. ale to juz ci powie lekarz :)

Gość serduszko__
Dziękuję. A co się może takie stać przez co trzebabyłoby powtórzyć badanie?

Tętno u człowieka przyspieszone może swiadczyć o stanie np. pobudzenia nerwowości itp. a u niekt orych to taka uroda ja np. mam ciągle tętno pow. 90 ud/min. miałam parokrotnie wyk bad. Ekg ale jest wszystko ok. Po bad. Twój wynik pójdzie do opisu albo lekarz kierujący sam je odczyta.No i będziesz wiedziała czy wszystko jest ok. czy nie. Trudno tak na forum to stwierdzić.Więc cierpliwiści i wszystko sie okaże

Gość serduszko__
Ok. Dziękuję Wam wszyskim za odp. :)

Zdarza się ,że niektóre bardziej czułe aparaty wychwycają zmianę napięć elektrycznych i stąd trzeba bad. niejednokrotnie powtórzyć. Ale nie będzie to związane z Tobą .POZDRAWIAM I nie przejmuj sie tak bo naprawde będziesz miała tętno pow.100 wyluzuj kochane SRDUSZKO

Gość serduszko__
Ok, postaram sie nie przejmować :)