Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama........

ADHD

Polecane posty

Gość mama........

Psycholog stwierdzil u mojej corki ADHD. Czytalam o tej chorobie i nie widze u mojej corki typowych objawow. Jest wiercipieta,ale nic wiecej. Nie jest np. agresywna ani nic w tym rodzaju. Po prostu nie moze skupic sie na swojej pracy np.na odrabianiu lekcji. Czy jest kilka odmian tej choroby i czy to mozliwe ze ktos postawil mylna diagnoze?? Przepraszam za brak polskich znakow,ale to wina mojej klawiatury. Odpowiedzcie

Gość mama........
Czy nikt nie ma dziecka z ADHD?????

ADHD niekoniecznie musi objawiać się agresją, czasami objawia się np. brakiem koncentracji. Dziecko czuje taki napływ mysli czy emocji, nie potrafi skupić myśli na jednej rzeczy i np. zastyga zapatrzone w dal; nie musi być agresywne. Generalnie jednak wiąże się to z wysoka nadpobudliwością, trudno mi powiedzieć, czy psycholog postawił dobrą diagnozę, ale wiem, że ADHD objawia się różnie... Opinię o ADHD niełatwo wydać, bo dysfunkcja ta nie jest jeszcze zbyt znana i powszechna... Może powinnaś skontaktować się z innym psychologiem?

Gość mama........

Gość mama........
Bardzo dziekuje,ze sie wypowiedzialas. Masz racje musze poszukac innego psychologa,zeby potwierdzil diegnoze,lub wykluczyl ADHD

Gość ważne
Stwierdzenie ADHD wiąże się z przeprowadzeniem specjalistycznych testów. Są takie poradnie psychologiczne, które specjalizują się w diagnozowaniu i terapii dzieci z zespołem ADHD. Dla pewności skontaktuj sie z jakimś innym psychologiem, aby potwierdził diagnozę. To bardzo istotne dla dalszej terapii.

U mojego synka tez stwierdzili ADHD, mial testy u psychologa (nie jednego). Faktycznie byl zywy, mial problemy z koncetracja itd. Chcieli go nawet z przedszkola wyrzucic. I nie wiem jakim cudem (odpukac) wszystko mu przeszlo, a co najciekawsze jest jednym z najgrzeczniejszych dzieci w swojej grupie. Ta chorobę bardzo trudno zdiagnozowac, a sam brak koncentracji chyba nie oznacza ADHD.Pozdrawiam

Gość mama........
Bardzo dziekuje za wasze porady ciesze sie ze nie jestem sama ze swoim problemem. U mojej corki dopiero dzisiaj stwierdzono ADHD bylam przerazona:(

Gość ważne
Trzeba szybko pomyśleć o dobrej terapii, jeśli to faktycznie ADHD

Gość mama........
Wiem,ale jak uslyszalam diagnoze to mnie zatkalo. Nigdy nie widzialam dziecka z ADHD. Myslalam ze to cos takiego jak autyzm albo cos jeszcze gorszego i po powrocie do domu rzucilam sie do netazeby to sprawdzic.

jezeli Twoje obawy sie potwierdza to polecam goraco biofeedback, podobno przynosi wspaniale rezultaty i bardzo pomaga w koncentracji.

mama.... z ADHD się wyrasta :) ale fakt faktem, uczniowie z ADHD w podstawówce i gimnazjum potrafią zajść za skórę :O Nie martw się na zapas, poradź sie innego specjalisty.

Gość mama........
Chociaz nic nie pisze,to caly czas sledze temat i jestem wdzieczna za wszystkie wpisy i porady. Tylko ilie razy mozna pisac jedno slowo-DZIEKUJE

Gość /łączenie tematów/
Temat: Mam pytanie do rodziców dzieci z ADHD 12:39 baku skład0606 Po czym poznaliście, że Wasze dziecko ma ADHD? Martwię się o swojego synka, który ma 5 lat. Jest strasznie skręcony, nie potrafi dłużej usiedzić w jednym miejscu, skacze po meblach, przerywa rozmowy dorosłych itd. Coraz częściej zastanawiam się czy nie powinnam się zgłosić z tym do psychologa. A może to jest normalne? To moje pierwsze dziecko i nie mam w rodzinie nikogo z kim mogłabym porozmawiać na ten temat lub porównać zachowanie dzieci. Nie chcę popełnić błędu, którego mogłabym żałować do końca życia. Proszę o rady. 12:53 baku skład0606 Czy naprawde nikogo nie ma na forum, kto mógłby mi odpowiedzieć????? 12:54 mama.......................... a czy twoje dziecko chodzi do przedszkola? 12:56 iwona22 Myślę ze zachowanie Twojego synka może byc niepokojące. Sama jestem pedagogiem i propouje abys poszla z synkiem do poradni psychologiczno-pedagogicznej. Tam wykonają odpowiednie badania i testy i pedagog razem z psychologiem postawią diagnoze. W razie potrzeby zaoferuja pomoc w poradni terapeutycznej badz psychologicznej. Powodzenia 12:57 baku skład0606 Chodzi. Przedszkolanka powiedziała mi tylko, że wszędzie go pełno i że jest bardzo "żywy". 12:58 kilka inf. na temat ADHD  Attention Deficyt Hyperactivity Disodrer a. Attention Deficyt Hypierkinetic Disorder; Zespół Nadpobudliwości Psychoruchowej z Zaburzeniami Uwagi; ICD – 10  Hyperkinetic Disorder; Zespół Hiperkinetyczny, Zaburzenia Hiperkinetyczne, Zaburzenia Nadpobudliwości Psychoruchowej. 1). Częściej zdarza się u chłopców niż u dziewcząt. Najczęściej w młodszym wieku szkolnym. Ale bywa, że mają go również dorośli. Pocieszający może być fakt, że chłopców łatwiej wyleczyć niż dziewczynki. 2). Na zespół ten składają się głównie takie objawy jak: - nadruchliwość, - zaburzenia uwagi (słaba koncentracja, rozpraszalność) - nadpobudliwość emocjonalna (impulsywność, labilność emocji oraz drażliwość) Objawy towarzyszące: - mała tolerancja na frustracje - zaburzenia percepcyjno-ruchowe (tzw. niezgrabność ruchowa) - zaburzenia w sferze ogólnej koordynacji - zakłócenia pamięci i myślenia - specyficzne trudności w uczeniu się (dysleksja, dysortografia) - nieprawidłowości w zakresie słuchu i mowy - zaburzenia w zapisie EEG - w badaniu neurologicznym – różne małe objawy neurologiczne - zaburzenia łaknienia - mniejsze zapotrzebowanie na sen. Przyczynami mogą być: - nieprawidłowości w czasie ciąży lub porodu, - drobne anomalie fizyczne, - zaburzenia w wydzielaniu neurotransmiterów (neurohormonów) - genetyka (jeśli ktoś z rodziny miał podobne problemy w dzieciństwie) - są nawet teorie, że zaburzenia zachowania mogą być spowodowane alergiami pokarmowymi (barwniki, konserwanty, cukier rafinowany… Niektóre objawy sięgają bardzo wczesnego dzieciństwa. Niektóre objawy mogą występować nawet u niemowląt (np. krzykliwość, ruchliwość, mała potrzeba snu, intensywne kolki). U przedszkolaków, to np. mało celowa aktywność, zmienność zainteresowań (tzw. słomiany zapał), kłótliwość, gadatliwość (w zasadzie to wielomówność ), niszczycielstwo (biedne zabawki), agresywność, łatwe wybuchy gniewu… U dzieci w wieku szkolnym prócz ww. dochodzi zmienność nastrojów, różne formy zachowań aspołecznych. 13:01 kilka inf. na temat Objawy zasadnicze: - nadmierna ruchliwość, impulsywność, zaburzenia uwagi, niepokój, żle zorganizowana aktywność, zmienność zachowań, przeszkadzanie innym, niemożność usiedzenia na miejscu, niewypełnienie poleceń rodziców Objawy wtórne: - zaburzenia kontaktu (dziecko bywa odrzucone przez rówieśników), negatywizm, upór, labilność emocjonalna, wybuchy złości, niska samoocena, zachowania aspołeczne. „Przebieg zaburzeń zależy w znacznej mierze od otoczenia dziecka, czyli głównie od stosunku rodziny do niego i od nauczycieli. Eskalacja kar i zakazów bez prób właściwego postępowania i oddziaływania prowadzi do nasilenia objawów. Zbyt bierne postawy również prowadzą do nasilenia objawów. Przystosowanie szkolne zalezy od poziomu intelektualnego, najczęściej jest to norma intelektualna, oraz od towarzyszących deficytów wybiórczych (dysleksja, dyskalkulia… . Wcześniej ustępują zaburzenia ruchliwości. Często choroba „łagodnieje” u dzieci w wieku 10-14 lat, bo poziom hormonów zaczyna się wyrównywać. Jednak bywa, że i dorośli ją mają. Występuje większe ryzyko zaburzeń osobowości, nadużywania substancji psychoaktywnych.” LECZENIE: Powinno uwzględnic nasilenie objawów i ich rodzaj oraz sytuację szkolną i środowiskową dziecka. Wskazana jest INDYWIDUALNA PSYCHOTERAPIA, różne formy modyfikacji zachowania się (terapia behawioralna). Oddziaływania korekcyjne na postawę rodziców i odpowiednie działania pedagogiczno-wychowawcze. Farmakologia (tu są trzy grupy leków): - środki psychostymulujące, pochodne amfetaminy (podnoszą poziom dopaminy); Ritalin  lek niezarejestrowany w Polsce, uznawany za narkotyk; uzależnia; stosowany w USA i Europie Zach.; - leki z grupy przeciwdepresyjnych (np. Imipramina)  podnoszą poziom neurotransmiterów; - leki psychotropowe (działają na nadruchliwość, ale nie działają na zaburzenia uwagi); działają tylko w momencie podawania (np. Tioridazyna, Haloperidol, Fenactil – wszystkie należy podawać w b. małych dawkach!) Wskazówki do pracy z dzieckiem nadpobudliwym: - krótszy czas pracy, - możliwość wcześniejszego zakończenia pracy, - pomoc w trudniejszych zadaniach, ale w taki sposób by dziecko miało poczucie sukcesu, by myślało, ze rozwiązanie problemu zawdzięcza sobie, - pracować wolno i bez pośpiechu, - umożliwić odreagowanie nadpobudliwości lub złości (gry, zabawy… np. umożliwienie wykrzyczenia się) - nie dopuścić do zmęczenia dziecka… 13:03 kilka inf. na temat RÓŻNICOWANIE: 1. znacznie nasilone stany lękowe lub depresyjne z pobudzeniem ruchowym i zaburzeniami snu; 2. zaburzenia zachowania: impulsywność, drażliwość, negatywizm, pobudzenie ruchowe; 3. nadruchliwość dzieci upośledzonych umysłowo; 4. ze stanem prawidłowym, który może być temperamentem dziecka, a który może być również bardzo męczący; 5. z zachowaniami dzieci niemiejących kierować swą aktywnością i nadmiernie absorbujących sobą otoczenie w wyniku poważnych błędów wychowawczych (nadopiekuńczość rodziców lub ich zbyt małe zainteresowanie dzieckiem); 6. z tikami ruchowymi. Możesz zerknąć też na artykuł: http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=24770& spec=70&_tc=E09A6483F5AA4E1CB12BADD3BCCA087E Tu informacje stowarzyszenia pomagającego tym, którzy zmagają się lub podejrzewają ADHD: info@adhd.strefa.pl lub 0 22 / 423 17 43 - we wtorek lub czwartek w godzinach 10 – 12 A tu książka: http://www.gwp.pl/ W ŚWIECIE ADHD. Nadpobudliwość psychoruchowa z zaburzeniami uwagi u dzieci i dorosłych Ratey John J., Hallowell Edward M. 13:06 maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa moje dziecko ma adhd,do psychologa poszłam bo zaniepokoiło mnie jego zachowanie w pszedszkolu.Miał4 lata,nie usiedział ani chwili na puipie,ciągle gadał jak nakrecony,nie zawsze z sensem.To były słowotoki.Obgryza do dziś paznokcie.Jak się wkurzy to leci wszystko co ma pod ręka.talerz, zeszyt,co wpadnie.Nie panuje nad emocjami .nie zawsze dziecko żywe jest nadpobudliwe.Mój synek ciągle coś robi,nad niczym nie skupi się na dłużej niz 10 minut.Jest głosny, ciężko nawiązuje kontakty z rówieśnikami.Radzę wybrac się do przychodni psychologiczno-pedagogicznej.Są w kazdym mieście.Wizyta jest bezpłatna.Tam rozwieją twoje wątpliwości.Wizzyta trwa 40 minut,psycholog zrobi parę testów i wiesz na czym stoisz.Ja mam to szczęście, że adhd u mojego dziecka nie jest głębokie i nie trzeba włączyc farmakoterapii.Wystarczy odpowiednie postępowanie.Dzis syn ma 7 lat i trochę się poprawilo,ale w szkole niestety jestem częstym gościem.Jest nadzieja ze z wiekiem objawy będą łagodniec 13:06 mama.......................... jeśli przedszolanka radzi sobie z nim to myśle ze nie ma powodow do obaw, ale jesli ciagle zglasza ci problem to trzeba wybrac sie do psychologa, byc może jest tylko nadpobudliwy, nie mart sie, to nie musi byc ADHD, ja mialam podobny problem z corką ktora ma 4 lata, wszedzie jej pelno, ciagle skacze, biega i kombinuje, bylam z nia u 8 psychologów, wszyscy stwierdzili ze na pewno nie jest to ADHA, MALO TEGO NAWET NIE UZNALI JEJ ZA ZANDPOBUDLIWĄ, jest żywa i wszędzie jej pełno, ale jak ma sie na czymś skoncetrować to potrafi sie uspokoic. Zwroc uwage na swoje dziecko, czy oglada bajki, czy potrafi sie czyms zainteresowac na dłuższą chwilę, jesli cos cie niepokoi, idz do psychologa, on w niczym nie zaszkodzi a moze pomóc. Pozdrawiam 13:12 baku skład0606 Dzięki za wszystkie opinie. Z tego co tu przeczytałam to nie musi być ADHD. Jednak zgłoszę się z nim do poradni, żeby móc spokojnie spać w nocy. Pozdrawiam gorąco. 13:16 maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa u mojego dziecka liczy się abym była łagodna ale stanowcza.Kazdy nacisk z mojej strony powoduje nasilenie agresji.Jest niejadkiem i muszę komponowac posiłki tak aby jadłto co lubi .Rzeczy niezbędne do rozwoju, a które nie chce jeśc muszę przemycac w postaci którą zaakceptuje.Syn ma również zmiany w eeg.Pani neurolog stwierdzila że to zmiany padaczkowe,ale na razie żadnych symptomów nie zauważylam.Dziecko nie "zagapia"sie nie ma drgawek.Szkoła jest poinformowana o sytuacji i na razie nauczyciele współpracują ze mna .Rzecz w tym ,że teraz syn ma kontakt tylko z 3 nauczycielami.Obawiam się co będzie w 4 klasie jak z każdego przedmiotu będzie inny nauczyciel.Mam nadziję ,że do tego czesu troche sytuacja sie poprawi.Jak na razie radzę sobie nieżle i jest duza poprawa w zachowaniu dziecka, ale wiem ,że dużo zależy ode mnie.Jak mam zły dzień, jestem poddenerwowana, syn odbiera to jak barometr i tez staje się bardziej pobudzony. 11:54 bethi (bethi78-27@tlen.pl) Ja mam takie dziecko!Jak wpada w histerie,rzuca sie i tupie,ogolny napad szalu.Moze miec ADHD.Moj syn ma 8 lat i jest bardzo nadpobudliwy,niewysiedzi choc na chwilke,dlatego ma nauczanie indywidualne.Polecam wizyte u psychiatry i psychologa. 17:26 jerta www.adhd.org.pl 17:51 aspirynka C Sprawdzcie ksiązkę "Dzieci indygo- opieka i wsparcie"

Gość /łączenie tematów/
c .d - leki z grupy przeciwdepresyjnych (np. Imipramina)  podnoszą poziom neurotransmiterów; - leki psychotropowe (działają na nadruchliwość, ale nie działają na zaburzenia uwagi); działają tylko w momencie podawania (np. Tioridazyna, Haloperidol, Fenactil – wszystkie należy podawać w b. małych dawkach!) Wskazówki do pracy z dzieckiem nadpobudliwym: - krótszy czas pracy, - możliwość wcześniejszego zakończenia pracy, - pomoc w trudniejszych zadaniach, ale w taki sposób by dziecko miało poczucie sukcesu, by myślało, ze rozwiązanie problemu zawdzięcza sobie, - pracować wolno i bez pośpiechu, - umożliwić odreagowanie nadpobudliwości lub złości (gry, zabawy… np. umożliwienie wykrzyczenia się) - nie dopuścić do zmęczenia dziecka… 13:03 kilka inf. na temat RÓŻNICOWANIE: 1. znacznie nasilone stany lękowe lub depresyjne z pobudzeniem ruchowym i zaburzeniami snu; 2. zaburzenia zachowania: impulsywność, drażliwość, negatywizm, pobudzenie ruchowe; 3. nadruchliwość dzieci upośledzonych umysłowo; 4. ze stanem prawidłowym, który może być temperamentem dziecka, a który może być również bardzo męczący; 5. z zachowaniami dzieci niemiejących kierować swą aktywnością i nadmiernie absorbujących sobą otoczenie w wyniku poważnych błędów wychowawczych (nadopiekuńczość rodziców lub ich zbyt małe zainteresowanie dzieckiem); 6. z tikami ruchowymi. Możesz zerknąć też na artykuł: http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=24770& spec=70&_tc=E09A6483F5AA4E1CB12BADD3BCCA087E Tu informacje stowarzyszenia pomagającego tym, którzy zmagają się lub podejrzewają ADHD: info@adhd.strefa.pl lub 0 22 / 423 17 43 - we wtorek lub czwartek w godzinach 10 – 12 A tu książka: http://www.gwp.pl/ W ŚWIECIE ADHD. Nadpobudliwość psychoruchowa z zaburzeniami uwagi u dzieci i dorosłych Ratey John J., Hallowell Edward M. 13:06 maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa moje dziecko ma adhd,do psychologa poszłam bo zaniepokoiło mnie jego zachowanie w pszedszkolu.Miał4 lata,nie usiedział ani chwili na puipie,ciągle gadał jak nakrecony,nie zawsze z sensem.To były słowotoki.Obgryza do dziś paznokcie.Jak się wkurzy to leci wszystko co ma pod ręka.talerz, zeszyt,co wpadnie.Nie panuje nad emocjami .nie zawsze dziecko żywe jest nadpobudliwe.Mój synek ciągle coś robi,nad niczym nie skupi się na dłużej niz 10 minut.Jest głosny, ciężko nawiązuje kontakty z rówieśnikami.Radzę wybrac się do przychodni psychologiczno-pedagogicznej.Są w kazdym mieście.Wizyta jest bezpłatna.Tam rozwieją twoje wątpliwości.Wizzyta trwa 40 minut,psycholog zrobi parę testów i wiesz na czym stoisz.Ja mam to szczęście, że adhd u mojego dziecka nie jest głębokie i nie trzeba włączyc farmakoterapii.Wystarczy odpowiednie postępowanie.Dzis syn ma 7 lat i trochę się poprawilo,ale w szkole niestety jestem częstym gościem.Jest nadzieja ze z wiekiem objawy będą łagodniec 13:06 mama.......................... jeśli przedszolanka radzi sobie z nim to myśle ze nie ma powodow do obaw, ale jesli ciagle zglasza ci problem to trzeba wybrac sie do psychologa, byc może jest tylko nadpobudliwy, nie mart sie, to nie musi byc ADHD, ja mialam podobny problem z corką ktora ma 4 lata, wszedzie jej pelno, ciagle skacze, biega i kombinuje, bylam z nia u 8 psychologów, wszyscy stwierdzili ze na pewno nie jest to ADHA, MALO TEGO NAWET NIE UZNALI JEJ ZA ZANDPOBUDLIWĄ, jest żywa i wszędzie jej pełno, ale jak ma sie na czymś skoncetrować to potrafi sie uspokoic. Zwroc uwage na swoje dziecko, czy oglada bajki, czy potrafi sie czyms zainteresowac na dłuższą chwilę, jesli cos cie niepokoi, idz do psychologa, on w niczym nie zaszkodzi a moze pomóc. Pozdrawiam 13:12 baku skład0606 Dzięki za wszystkie opinie. Z tego co tu przeczytałam to nie musi być ADHD. Jednak zgłoszę się z nim do poradni, żeby móc spokojnie spać w nocy. Pozdrawiam gorąco. 13:16 maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa u mojego dziecka liczy się abym była łagodna ale stanowcza.Kazdy nacisk z mojej strony powoduje nasilenie agresji.Jest niejadkiem i muszę komponowac posiłki tak aby jadłto co lubi .Rzeczy niezbędne do rozwoju, a które nie chce jeśc muszę przemycac w postaci którą zaakceptuje.Syn ma również zmiany w eeg.Pani neurolog stwierdzila że to zmiany padaczkowe,ale na razie żadnych symptomów nie zauważylam.Dziecko nie "zagapia"sie nie ma drgawek.Szkoła jest poinformowana o sytuacji i na razie nauczyciele współpracują ze mna .Rzecz w tym ,że teraz syn ma kontakt tylko z 3 nauczycielami.Obawiam się co będzie w 4 klasie jak z każdego przedmiotu będzie inny nauczyciel.Mam nadziję ,że do tego czesu troche sytuacja sie poprawi.Jak na razie radzę sobie nieżle i jest duza poprawa w zachowaniu dziecka, ale wiem ,że dużo zależy ode mnie.Jak mam zły dzień, jestem poddenerwowana, syn odbiera to jak barometr i tez staje się bardziej pobudzony. 11:54 bethi (bethi78-27@tlen.pl) Ja mam takie dziecko!Jak wpada w histerie,rzuca sie i tupie,ogolny napad szalu.Moze miec ADHD.Moj syn ma 8 lat i jest bardzo nadpobudliwy,niewysiedzi choc na chwilke,dlatego ma nauczanie indywidualne.Polecam wizyte u psychiatry i psychologa. 17:26 jerta www.adhd.org.pl 17:51 aspirynka C Sprawdzcie ksiązkę "Dzieci indygo- opieka i wsparcie"

Gość z ADHD się nie wyrasta
to mit! wśród dorosłych jest tak samo dużo ludzi z ADHD jak wsród dzieci.

Gość mamcia pamcia
Popieram przedmowce. Z ADHD sie nie wyrasta, niektore objawy moga zanikac w pozniejszym wieku, badz czlowiem uczy sie nad nimi panowac. Przede wszystkim ciekawi mnie to dlaczego rodzice chodza z dziecmi do psychologow. Ja sama mam syna z ADHD i oprocz psychologa glowna osoba prowadzaca dziecko jest psychiatra. I pomimo ze nie jest to choroba jak wielu z nas mysli bo jest to dysfunkcja organizmu to nie wyobrazam sobie bym miala zostawic dziecko jedynie pod opieka psychologa. ADHD ma rozne natezenia i niestety niektore osoby trzeba leczyc farmakologicznie a psycholog nie wypisze wam przeciez recepty. Nie wszystkie zas specyfiki ktore moga byc podawane takim dzieciom sa wylacznie z przepisu lekarza a psychologowie niejednokrotnie nie maja o tym pojecia. Bo czy wiemy np. ze magnez moze pomoc naszym dzieciom. Jego niedobor co jest czeste u dzieci jest powodem nadpobudliwosci. Ja osobiscie uwazam ze sam psycholog nie pomoze , to musza byc dzialania z wielu roznych stron.

Gość Małgorzata1986
Witam:) Interesuje mnie tematyka ADHD, szczególnie spojrzenie Matek dzieci nadpobudliwych na sytuację dziecka (skuteczność leków, terapii itd.). Piszę pracę magisterską na ten temat. Zwracam się z gorącą prośbą do Matek dzieci nadpobudliwych o wypełnienie krótkiej, anonimowej ankiety. Link do ankiety: http://www.ankietka.pl/ankieta/38860/adhd.html Bardzo dziękuję i pozdrawiam