Go艣膰 do kikka33 Napisano Marzec 25, 2009 Kikka, tylko sie pomylilam - napisalam ze mi zrobil na kotwiczke ale mi zrobil la litere T, z mniejszym szwem po piersia. Sorki! Powodzenia! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Kasia 85K Napisano Marzec 25, 2009 Czytam te wszystkie rady dobierania prawid艂owego rozmiaru stanika i nie mog臋 si臋 oprze膰 aby si臋 na ten temat nie wypowiedzie膰. Tak wi臋c od kiedy ju偶 dojrza艂am, a by艂o to lat temu.....wiele (teaz mam 35lat) mia艂am rozmiar jakiego w sklepach niestety nie by艂o, a ja sama nie wiedzia艂am jaki to jest bo w sklepach z bielizn膮 rozk艂adano tylko r臋ce i radzono i艣膰 do goseciarki. Dzi艣 rynek stanikowy niew膮tpliwie si臋 zmieni艂, ale i ja te偶: troch臋 kilogram贸w przyby艂o (68kg- po operacji prz wzro艣cie160cm)po 2 dzieci ale biust nie cho膰 bardzo zmieni艂 wygl膮d bo jak 艂atwo si臋 domy艣li膰 przez wiele lat nosi艂am z艂e staniki, kt贸re z ca艂膮 pewno艣ci膮 przyczyni艂y si臋 do ich wygl膮du. Kiedy ju偶 pojawi艂y si臋 na ryku staniki w r贸偶nych rozmiarach by艂o ju偶 za p贸藕no!!! Jednak mojego rozmiaru wci膮偶 nie by艂o. Pisz膮c, 偶e mia艂am rozmiar 85 K nie jest to prawd膮, gdy偶 kupowa艂am stanik w rozmiarze 95 K, kt贸ry p贸藕niej przerabia艂am na odpowiedni pod biustem. Dzi艣 wiem, 偶e inaczej powinnam oke艣li膰 sw贸j rozmiar, ale ju偶 nie mam ochoty dochodzi膰 do tego jaki mia艂am rozmiar, bo dla mnie jest to ju偶 przesz艂o艣膰!!!!! :-))) W ka偶dym razie ka偶da kobieta, kt贸ra ma taki taki ogrmy problem jak ja mia艂am nie powinna si臋 zastanawia膰 ani minuty nad zmniejszeniem biustu je艣li tylko jest przygotowana na to wszystko co opisuj膮 dziewczyny, kt贸re ju偶 maj膮 to za sab膮. Prawda jest jedna: 偶aden stanik nie zmniejszy Wam biustu i nie sprawi 偶e b臋dziesz wygl膮da艂a zawsze 艂adnie przecie偶 to tylko cz臋艣膰 garderoby, a przecie偶 czasem trzeba go zdj膮膰 i co wtedy - "czar min膮艂 i biust opad艂". Staram si臋 zrozumie膰 przeciwniczki operacji zmniejszenia biustu, ale i one musz膮 zrozumie膰 nas. Przecie偶 my chcemy by膰 pi臋kne nie tylko wtedy gdy jeste艣my ubrane ale i gdy zdejmujemy z siebie ciuszki cho膰by u lekarza. Pami臋tam do dzi艣 wizyt臋 w pracowni RTG kiedy to robi艂am prze艣wietlenie kr臋gos艂upa i musia艂am zdj膮膰 stanik.. to by艂o upokarzaj膮ce!!! Pan widz膮c m贸j ogromny biust by艂 nie mniej zawstydzony ode mnie i sam zada艂 mi pytanie czy w艂a艣nie przez tak ogromny biust boli mnie kr臋gos艂up i czy nie przeszkadza i to w normalnym funkcjonowaniu, po czym zaraz mnie przeprosi艂. Nigdy nie by艂am na basenie , a na pla偶y by艂am zawsze w koszulce, bo kostium贸w k膮pielowych przecie偶 te偶 nie ma na takie biusty, a ludzie patrzyli zadziwieni, jakbym na wlasne 偶yczenie sprawi艂a sobie tak ogrony biust i niech nikt nawet nie pr贸buje mi wm贸wi膰, 偶e to ja odbiera艂am to w ten spos贸b, bo do艣膰 wiele lat wmawia艂am sobie, 偶e z takim biustem te偶 jestem atrakcyjna przy czym robi艂 to r贸wnie偶 m贸j m膮偶 (nigdy nie da艂 mi odczu膰, 偶e m贸j biust jest zbyt du偶y ). Dzi艣 kiedy jestem ju偶 po zmniejszeniu biustu wiem, 偶e nie zrobi艂am b艂臋du pomniejsz膮c go, dzi艣 jestem normaln膮 kobiet膮 z kochaj膮cym m臋偶em (od 15lat) u boku i dwiema c贸reczkami. A ju偶 nied艂ugo stanikowe zakupy BEZ STRESU!!!! Dziewczyny nie dajcie si臋!!!! Du偶e jest pi臋knie ale ogrone i obwis艂e to ju偶 chyba przesada. Je艣li macie odwag臋 poddajcie si臋 operacji a je艣li nie to trudno kupcie sobie te super staniki i nigdy ich nie 艣ci膮gajcie!!! w ko艅cu to jedyny spos贸b na obwis艂y du偶y biust. Mnie nikt do niczego nie namawia艂 zdecydowa艂am o tym sama, m膮偶 zaakceptowa艂 moj膮 decyzj臋, a to forum utwierdzi艂o mnie w przekonaniu, 偶e moja decyzja jest s艂uszna:))) Dzi臋ki ankia2 ;))) A teraz s艂owo do best_bra: czytam to forum i rzadko si臋 wypowiadam ale twoje uwagi i porady cho膰 s膮 cenne to wydaje mi si臋, 偶e nie powinna艣 wypowiada膰 si臋 na temat operacji, a przede wszystkim nie zniech臋ca膰 do nich, bo tak samo jak jeste艣 dobr膮 specjalistk膮 w doborze stanik贸w, to kiepski z ciebie znawca je艣li chodzi o operacje wi臋c postaraj si臋 nie zniech臋ca膰 do nich, a postaraj si臋 dotrze膰 do tych kt贸rzy bardziej Ciebie potrzebuj膮 czyli tych kt贸rzy maj膮 problem z doborem stanik贸w. Ja osobi艣cie odbieram twoj膮 obecno艣膰 na tym forum jak "anio艂ka z r贸偶kami i kopytkami". Je艣li jednak nie mo偶esz si臋 powstrzyma膰, to ogranicz si臋 do wstawiania adres贸w stron dla niezdecydowanych i nie wcinaj tematu doboru odpowiednich stanik贸w je艣li kto艣 pyta o operacj臋 zmniejszenia biustu. Pozdrawiam.:)) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
best_bra 0 Napisano Marzec 25, 2009 Sprzedawcy stanik贸w... Kurna, chcia艂abym :D Ale niestety musz臋 poinformowa膰, 偶e ja tu charytatywnie i bezinteresownie si臋 produkuj臋 :P To, 偶e za problemy z kr臋gos艂upem odpowiada przede wszystkim 藕le dobrany stanik jest faktem. W dobrym biust nie wisi na ramionach, wi臋c nie obci膮偶a karku – wiele dziewczyn o tym na Lobby pisa艂o. Ale nie chcesz wierzy膰, nie musisz... Poza tym dobry biustonosz mo偶e te偶 w ogromnym stopniu poprawi膰 stan biustu (j臋drno艣膰, kszta艂t)—sztandarowy przyk艂ad: http://tnij.org/bvw7 Nie m贸wi臋, 偶e ka偶demu to wystarczy - ju偶 o tym nieraz w tym w膮tku pisa艂am, 偶e rozumiem, gdy dziewczyna decyduje si臋 na operacj臋 z powod贸w estetycznych czy innych, ale do diaska PO spr贸bowaniu zmiany rozmiaru stanika a nie ZAMIAST :P == kika33, a jakie masz obwody pod biustem i w biu艣cie (pod biustem zmierzone bardzo ciasno i na wydechu, a w biu艣cie lu藕no)? Bo skoro piszesz, 偶e nie masz 30 kg nadwagi a tylko par臋 fa艂dek jak ka偶da z nas, to obw贸d 90 na pewno nie jest dla Ciebie. I tu wracamy do tego co napisa艂am przed chwil膮: stanik najpierw, operacja ewentualnie potem - je艣li tak czy tak si臋 na chirurga zdecydujesz, to chyba lepiej czeka膰 na operacj臋 w jakim艣 fajnym kolorowym staniku, wygodnym i na ile si臋 da odci膮偶aj膮cym? ;) == Kasiu, 藕le mnie rozumiesz ;) Przeczytaj co napisa艂am wy偶ej (i co ju偶 wcze艣niej pisa艂am). Ja nie zniech臋cam do operacji, ja informuj臋, 偶e mo偶e nie jest ona jedynym wyj艣ciem, 偶e zanim si臋 p贸jdzie pod n贸偶 to dobrze spr贸bowa膰 ta艅szego, bezpieczniejszego i koronkowego ;) sposobu zaradzenia problemom. Nigdy i nigdzie nie twierdzi艂am, 偶e jestem ekspertk膮 od operacji – dlatego te偶 o niej nie pisz臋 i Twoje zarzuty s膮 bezpodstawne ;) Jestem eksptertk膮 od stanik贸w i to o nich si臋 tu wypowiadam i dok艂adnie tak jak napisa艂a艣: \"pr贸buj臋 dotrze膰 do tych, kt贸rzy mnie potrzebuj膮\". A takie szczup艂e dziewczyny deklaruj膮ce noszenie 90F i gotowo艣膰 do wizyty pod no偶em potrzebuj膮 mnie bardzo :) Aha, adresy stron wstawiam przecie偶 do moich wypowiedzi :P Kopyciasty anio艂ek pozdrawia (au膰, ro偶ek mi przekrzywi艂 aureolk臋...) :D Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Kasia 85K Napisano Marzec 25, 2009 OK. best_bra adresy stron mog膮 by膰 tak jak s膮 jednak mimo wszystko uwa偶am, 偶e temat tego furum (patrz temat dyskusji, bo tak si臋 tu dosta艂am..po temacie dyskusji) jest do艣膰 wymowny i szukaj膮 tu pomocy kobiety kt贸re s膮 zainteresowane operacj膮 zmniejszenia biustu, a nie doborem odpowiednich stanik贸w!!! Wi臋c wybacz mimo Twojej dorej woli zach臋cenia ich do zakupienia super stanika, kt贸ry podkre艣lam nie zmieni nic opr贸cz tego 偶e biust b臋dzie 艂adnie wygl膮da艂 tylko wtedy gdy jest ubrany. Ja sama przez wiele lat wmawia艂am sobie, 偶e tak musi by膰, ale wreszcie zrozumia艂am, 偶e im jestem starsza tym jest gorzej nie lepiej. Czy ca艂e 偶ycie mia艂am si臋 oszukwa膰, 偶e m贸j biust jest super przecie偶 nie jestem 艣lepa i m贸j m膮偶 te偶 nie!!! Bardzo sprytnie t艂umaczysz mi, 偶e tylko proponujesz zmian臋 stanika przed p贸j艣ciem pod n贸偶, ale to ju偶 jest zasianie ziarenka niepewno艣ci w kobietach, kt贸re si臋 boj膮 i pomy艣l膮 ...dobrze kupi臋, a p贸藕niej co? S膮 zadowolone!!!, ale zn贸w do monentu kiedy zdejmuj膮 super stanik i jest to co by艂o!!! I ju偶 nie jest fajnie. Ja te偶 kiedy艣 cieszy艂am si臋 z tego, 偶e uda艂o mi si臋 kupi膰 stanik kt贸ry by艂 (przez jaki艣 czas) wygodny, ale mimo wszystko najbardziej si臋 cieszy艂am kiedy inni m贸wili mi, 偶e w nowym staniku m贸j biust wydaje im si臋 mniejszy. 艢mieszne co? Jednak przychodzi wiecz贸r zdejmuj臋 nowy stanik, patrz臋 w lustro i co widz臋 ogromny ci臋偶ki patrz膮cy w d贸艂 biust!!!! Uwierz mi best_bra: b贸l kr臋gos艂upa, 藕le dobrany stanik, to niewieki % tego, co utrudnia nam biu艣ciastym 偶ycie, tego wszystkiego jest niesko艅czenie wiele dlatego tak pragniemy zmniejszy膰 biust. Nie jest te偶 艂atwo przyzna膰, 偶e zdajemy sobie spraw臋, 偶e biegiem czasu nasz biust b臋dzie wygl膮da艂 coraz gorzej. Ponadto zakupy stanikowe to nie jedyny k艂opot przecie偶 problem ten dotyczy r贸wnie偶 ciuch贸w. Niestety: d贸艂 - 40, g贸ra - 48. Prosz臋 spr贸buj co艣 fajnego kupi膰 w naszych sklepach!!! To nieporozumienie!!! Zakupy takie wspominam jak najgorszy horror!!! Za chwil臋 na forum pojawi膮 si臋 osoby wmawiaj膮ce nam, 偶e nie ma problemu te偶 z ubraniami, 偶e nasz rynek, a偶 kipi od pe艂nych rozmiar贸wek, ale czy kto艣 pomy艣la艂 o tym 偶eby taki towar by艂 atrakcyjny ? NIE!!! Moja mama zastanowi艂aby si臋 zanim by to kupi艂a!!! Teraz mog臋 tylko wybrzydza膰, a wcze艣niej p艂aka膰 bo nawet nie moglam wybra膰, bo nie by艂o z czego!!! Przede wszystkim dlatego, 偶e fajne rzeczy by艂y do rozmiarow "44", a to co ponad ten rozmiar o pomst臋 do nieba wo艂a. Drogie kole偶anki ja przed operacj膮 zrobi艂am sobie list臋 "za" i "przeciw". To najlepszy spos贸b na podj臋cie tej trudnej decyzji. POWODZENIA.:)) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
best_bra 0 Napisano Marzec 26, 2009 Kasiu: 1. Trafiaj膮 tu kobiety chc膮ce si臋 zoperowa膰, bo maj膮 problemy z kr臋gos艂upem, z wrzynaj膮cymi si臋 rami膮czkami, z odparzeniami, bo nie mog膮 swobodnie podbiec do autobusu. I te kobiety s膮 przekonane, 偶e operacja to jedyne wyj艣cie bo nikt im nigdy nie powiedzia艂, 偶e to wszystko to s膮 objawy 藕le dobranego rozmiaru biustonosza - i 偶e wraz z dobrym rozmiarem te dolegliwo艣ci praktycznie znikaj膮. 2. Czy ja dobrze zrozumia艂am, Twoim zdaniem fakt, 偶e kobieta po zakupie dobrego rozmiarowo stanika jest zadowolona, 偶e lepiej si臋 czuje i lepiej wygl膮da jest niepo偶膮dany i godny pot臋pienia bo mo偶e j膮 to odwie艣膰 od operacji??? Powiedz, 偶e 偶artowa艂a艣 :o 3. I dlaczego uwa偶asz, 偶e ka偶da z takich dobrze ostanikowanych wpada w depresj臋 po zdj臋ciu biustonosza? Zapewniam Ci臋, 偶e si臋 mylisz – cho膰by wczoraj dosta艂am pi臋knego maila od dziewczyny, kt贸rej po zmianie rozmiaru stanika, po noszeniu tego stanika przez kilkana艣cie dni zaledwie, ca艂kowicie inaczej zacz臋艂a patrze膰 na swoje cia艂o, w ubraniu i bez. Bo komfort 偶ycia, komplementy otoczenia etc. przek艂adaj膮 si臋 na nasz punkt widzenia i ocen臋 siebie :) 4. Dziesi膮ty raz pisz臋: je艣li po dobraniu dobrego stanika dziewczynie nie wystarcza, 偶e biust jest w nim uniesiony i unieruchomiony, 偶e nic si臋 nie wrzyna, nie odparza, nie boli etc. i je艣li dalej nie podoba jej si臋 wygl膮d piersi nago, to ja to najzupe艂niej rozumiem i nie mam zamiaru z tym polemizowa膰. Ale zawsze, zawsze zareaguj臋, gdy widz臋, 偶e dziewczyna chce si臋 zoperowa膰 i jako g艂贸wn膮 przyczyn臋 podaje wszelkie objawy 藕le dobranego biustonosza (z kosmosu wzi臋tym rozmiarem na czele) 5. Z zakupami ciuchowymi mam sama problem, cho膰 jestem ma艂obiu艣ciasta (65F – ok. 94 cm w biu艣cie obecnie) – producenci cz臋sto nie przewiduj膮 miejsca nawet na tak ma艂e piersi. I co, mam sobie obci膮膰 je ca艂kowicie, 偶eby si臋 wpasowa膰 w bzdurn膮 rozmiar贸wk臋? I jeszcze mo偶e mam sobie biodra i uda obstruga膰 (albo w pasie worek t艂uszczu przyszy膰), bo z kupnem spodni te偶 mam problemy? 6. Chcesz atrakcyjnych ubra艅 dla biu艣ciastych? 艢led藕 rozw贸j firmy Biu Biu. Tu aktualna oferta: http://biubiu.fotosik.pl/zdjecia A tu w膮tek: http://tnij.org/c4pf 7. Za i przeciw – zgadzam si臋 jak najbardziej. Ale do tego trzeba zna膰 wszystkie argumenty za i wszystkie argumenty przeciw. A jednym z wa偶niejszych (po ryzyku komplikacji) argument贸w przeciw operacji jest stanik w dobrym rozmiarze ;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
best_bra 0 Napisano Marzec 26, 2009 Kasiu: 1. Trafiaj膮 tu kobiety chc膮ce si臋 zoperowa膰, bo maj膮 problemy z kr臋gos艂upem, z wrzynaj膮cymi si臋 rami膮czkami, z odparzeniami, bo nie mog膮 swobodnie podbiec do autobusu. I te kobiety s膮 przekonane, 偶e operacja to jedyne wyj艣cie bo nikt im nigdy nie powiedzia艂, 偶e to wszystko to s膮 objawy 藕le dobranego rozmiaru biustonosza - i 偶e wraz z dobrym rozmiarem te dolegliwo艣ci praktycznie znikaj膮. 2. Czy ja dobrze zrozumia艂am, Twoim zdaniem fakt, 偶e kobieta po zakupie dobrego rozmiarowo stanika jest zadowolona, 偶e lepiej si臋 czuje i lepiej wygl膮da jest niepo偶膮dany i godny pot臋pienia bo mo偶e j膮 to odwie艣膰 od operacji??? Powiedz, 偶e 偶artowa艂a艣 :o 3. I dlaczego uwa偶asz, 偶e ka偶da z takich dobrze ostanikowanych wpada w depresj臋 po zdj臋ciu biustonosza? Zapewniam Ci臋, 偶e si臋 mylisz – cho膰by wczoraj dosta艂am pi臋knego maila od dziewczyny, kt贸rej po zmianie rozmiaru stanika, po noszeniu tego stanika przez kilkana艣cie dni zaledwie, ca艂kowicie inaczej zacz臋艂a patrze膰 na swoje cia艂o, w ubraniu i bez. Bo komfort 偶ycia, komplementy otoczenia etc. przek艂adaj膮 si臋 na nasz punkt widzenia i ocen臋 siebie :) 4. Dziesi膮ty raz pisz臋: je艣li po dobraniu dobrego stanika dziewczynie nie wystarcza, 偶e biust jest w nim uniesiony i unieruchomiony, 偶e nic si臋 nie wrzyna, nie odparza, nie boli etc. i je艣li dalej nie podoba jej si臋 wygl膮d piersi nago, to ja to najzupe艂niej rozumiem i nie mam zamiaru z tym polemizowa膰. Ale zawsze, zawsze zareaguj臋, gdy widz臋, 偶e dziewczyna chce si臋 zoperowa膰 i jako g艂贸wn膮 przyczyn臋 podaje wszelkie objawy 藕le dobranego biustonosza (z kosmosu wzi臋tym rozmiarem na czele) 5. Z zakupami ciuchowymi mam sama problem, cho膰 jestem ma艂obiu艣ciasta (65F – ok. 94 cm w biu艣cie obecnie) – producenci cz臋sto nie przewiduj膮 miejsca nawet na tak ma艂e piersi. I co, mam sobie obci膮膰 je ca艂kowicie, 偶eby si臋 wpasowa膰 w bzdurn膮 rozmiar贸wk臋? I jeszcze mo偶e mam sobie biodra i uda obstruga膰 (albo w pasie worek t艂uszczu przyszy膰), bo z kupnem spodni te偶 mam problemy? 6. Chcesz atrakcyjnych ubra艅 dla biu艣ciastych? 艢led藕 rozw贸j firmy Biu Biu. Tu aktualna oferta: http://biubiu.fotosik.pl/zdjecia A tu w膮tek: http://tnij.org/c4pf 7. Za i przeciw – zgadzam si臋 jak najbardziej. Ale do tego trzeba zna膰 wszystkie argumenty za i wszystkie argumenty przeciw. A jednym z wa偶niejszych (po ryzyku komplikacji) argument贸w przeciw operacji jest stanik w dobrym rozmiarze ;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 paniusia1 Napisano Marzec 26, 2009 Witam serdecznie po do艣膰 d艂ugiej przerwie:) KASIA85K - masz ca艂kowit膮 s艂uszno艣膰, ja te偶 dobra艂am sobie trzy super staniki, nie wspomn臋, 偶e zap艂acia艂am za nie 500 z艂, a je艣li chodzi o ubrania to te偶 艣mieszna sytuacja, bo nie chc膮 rozkompeltowywa膰 kostium贸w w sklepach takich jak H&M, tylko w takich gdzie kostium kosztuje ponad 600 z艂, ja ju偶 dawno podj臋艂am decyzj臋 zmiejszenia biustu - bez czytania forum czy kafejek, czeka艂am tylko a偶 synek podro艣nie, teraz czekam na zabieg - termin wyznaczony. Je艣li za艣 chodzo o porady best_bra - niech dziewczyna pisze, ka偶dy podejmuje decyzje sam, mimo, 偶e kupi艂am staniki m贸j zamys艂 nie uleg艂 w og贸le zmianie, ani troch臋 nikt we mnie nie zasia艂 ziarenka w膮tpliwo艣ci - jestem za zmiejszeniem dla zdrowioa i lepszego samopoczucia - trzymam kciuki za te co przed i za te co si臋 wahaj膮 - 偶ycie to ci膮g艂e ryzyko , nie podejmuj膮c go po czasie okazuje si臋, 偶e co艣 nam umkn臋艂o bezpowrotnie ( moje przemy艣lenie hahaha ) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 i ja sie dolaczam Napisano Marzec 26, 2009 do Kasia 85K - pisalam pare topikow wczesniej do best bra - ja po operacji zmniejszenia piersi nosze dobre staniki Prima Donna bo mam miseczke D. I nosze dobre staniki z tego powodu aby kolejna operacja (nie zmniejszenia a podwieszenia ktora z pewnoscia przeprowadze) nie musiala nadejsc na 10 a np za 15 lat - bo piersi dzisiejszej ''pooperacyjnej''jedrnosci nie utrzymaja latami. Jednak ta operacja pomogla mi zmienic wiele wiecej niz rozmiar - moje brodawki sa malutkie i w koncu ''patrza wprzod'' a nie na moje stopy. Nie przykuwam juz oblesnych oczu na plazy i nie czuje sie az tak bardzo zazenowana gdy rozbieram sie u lekarza. I w koncu rano, kiedy wychodze z lozka pierwsza rzecza jaka robie nie jest zakladanie stanika bo piersi od razu bola. Moja mama i siostra mnie nie poznaje - mowia ze w koncu chodze wyprostowana. Nie dlatego ze nosze lepszy stanik ale poniewaz nie musze zgarbionymi plecami sztucznie pomniejszac piersi. :-) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kika33 Napisano Marzec 26, 2009 DO KASI! masz racje to jest forum o redukcji piersi a nie o doborze stanika.Denerwuje mnie Best-bra bo nie tego tu na tym forum oczekuje,wrecz odwrotnie chce dowiedziec sie o przezyciach takich os贸b jak ja,kt贸re wciaz maj膮 obawy przed tak rozleg艂膮 operacj膮 i kt贸re szukaj膮 do艣c wyczerpujacych informacji aby ich wachania i obawy w jak najmniejszym stopniu zminimalizowa膰.Gdybym chcia艂a poszukac stron o prawid艂owym doborze stanika w贸wczas zajrza艂abym na inne forum.Tu raczej oczekuje poznania histori kobiet przed i po operacji,opini o lekarzach i klinikach.Ja juz nawiaza艂am kontakt z dwoma klinikami ze Szczecina i um贸wie sie do obydwu na kosultacje.Decyzje podejme w贸wczas gdy bede w 100% pewna,偶e trafi艂am na odpowiedni膮 klinike i lekarza kt贸ry zrobi to czego naprawde oczekuje. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do kikka33 Napisano Marzec 26, 2009 Kikka - tu masz link na krotki topik o Sliwinskim (Nitka.26 tez u niego robila moze by ci tez cos jeszcze doradzila) http://f.kafeteria.pl/temat_s.php?id_p=3387338 :-) Karina Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 A jeszcze dodam ze... Napisano Marzec 26, 2009 cytuje: Du偶e piersi to ci臋偶ar, kt贸rego mi臋艣nie klatki piersiowej i sk贸ra nie s膮 w stanie utrzyma膰. Funkcj臋 t臋 przejmuje kr臋gos艂up i to prowadzi do jego skrzywie艅. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Kasia 85K Napisano Marzec 26, 2009 Zauwazy膰 nale偶y te偶, 偶e tylko my biu艣ciaste rozumiemy nasze wsp贸lne problemy, bo przecie偶 nikt inny jak my same borykamy si臋 z nimi ka偶dego dnia. Zawsze mnie irytowa艂o kiedy to na temat du偶ych biust贸w najwi臋cej do powiedznia maj膮 ci kt贸rzy nic wsp贸lnego z nim nie maj膮, no chyba 偶e po艣redni A PRZECIE呕 TO NIE TO SAMO CO MIE膯 DU呕Y BIUST!!! Dla dziewczyn, kt贸re chc膮 zmniejszy膰 biust jest to doskona艂e forum tu z pewno艣ci膮 otrzymaj膮 wsparcie i jak wida膰 r贸wnie偶 wyczerpuj膮ce opisy operacji. Wi臋c piszcie i pytajcie!!! Ja te偶 otrzyma艂am tu wiele odpowiedzi na pytania ktore mnie nurtowa艂y. Do best_bra. Nie zamierzam ju偶 z Tob膮 dyskutowa膰, bo to nie ma sensu, ale postaraj si臋 te偶 uwa偶nie czyta膰 co inni pisz膮 i wyci膮gaj z tego prawid艂owe wnioski - odnosz臋 to do Twojego pkt. 2 (nie 偶artowa艂am, bo nie taki by艂 sens mojej wypowiedzi). Nadal uwa偶am, 偶e to nie forum dla Cebie i prosz臋 nie odpisuj ju偶 nic na m贸j kometarz;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 65J Napisano Marzec 26, 2009 wiecie co ja mam tez duzy biust w porownaniu do mojej sylwetki i gdybym nie planowala w przyszlosci dzieci to bym juz teraz byla zapisana na operacje, ale oczywiscie planuje miec kiedys dzieci wiec poczekam ze wzgledu na to ze musialabym 2 razy przechodzic przez to samo, gdybym teraz zrobila sobie operacje a za ok 4 lata urodzila dziecko to podejrzewam ze te piersi wygladalyby nawet gorzej niz teraz dlatego poczekam az urodze (planuje miec 2-3) i wtedy w wieku 30-3. lat zrobie sobie operacje juz po wszystkim po dzieciach juz mi sie ten biust nie zmieni tak wiec jak najbardziej popieram panie ktore juz po urodzeniu zrobily sobie operacje!! a co do dziewczyn ktore zrobily przed dziecmi to tylko szkoda ze beda mialy taki krotkotrwaly efekt Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Ja robilam przed dziecmi.... Napisano Marzec 26, 2009 bo juz nie znosilam swojego G a teraz jestem po dziecku (8 miesiecy) i jedyne co to to ze ni emoglam karmic piersia. Poza tym nic mi sie piersi nie zmienily. Nie Zwiekszyly sie podczas ciazy i po porodzie, nie obwisly itd. Podobno to zalezy od tego ile zmniejszono. Mi wycieto 3 rozmiary wiec musieli rowniez usunac czesc gruczolu i dlatego nie moglam karmic piersia. I chyba dlatego nic mi sie nie zmienily... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 asymetria jak nic.. Napisano Marzec 26, 2009 Ile mia艂y艣cie lat jak zmniejsza艂y艣cie? Ja chyba te偶 zmniejsze jeszcze przed dzie膰mi bo to jest jeden z moich najwi臋kszych kompleks贸w.. s膮 za du偶e i za ci臋偶kie. A co trzeba spe艂nia膰, 偶eby zmniejszenie mi op艂acono? A co stosowa膰, 偶eby jako tako si臋 troszeczke zmniejszy艂y? Krem wyszczuplaj膮cy zadziala? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 asymetria jak nic.. Napisano Marzec 26, 2009 Ile mia艂y艣cie lat jak zmniejsza艂y艣cie? Ja chyba te偶 zmniejsze jeszcze przed dzie膰mi bo to jest jeden z moich najwi臋kszych kompleks贸w.. s膮 za du偶e i za ci臋偶kie. A co trzeba spe艂nia膰, 偶eby zmniejszenie mi op艂acono? A co stosowa膰, 偶eby jako tako si臋 troszeczke zmniejszy艂y? Krem wyszczuplaj膮cy zadziala? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Ewa1976 Napisano Marzec 26, 2009 Witajcie :) :) I od razu wo艂am o pomoc !!! Dziewczyny nie orientujecie si臋 jak to jest z narkoz膮 i antybiotykiem przed. Z艂apa艂a艂o mnie przeziebienie i posz艂am do mojego lekarza og贸lnego. Oczywi艣cie poinformowa艂am Pani膮 lekark臋 o planowej operacji. Przepisa艂a mi antybiotyk doxycyklin臋 do pi膮tku. Czy ten antybiotyk ma jakie艣 przeciwskazania do narkozy. Jedni twierdz膮 ,偶e nie inni, 偶e tak ???? Co ja mam robi膰??? Czy kt贸ra艣 z was mia艂a taki problem ,偶e za偶ywa艂a antybiotyk zaraz przed narkoz膮???? Czuje sie juz dobrze, nie gor膮czkuje. Od poniedzialku wypiam juz chyba 3 litry mleka, zjad艂am 5 z膮bk贸w czosnku , hehehe ( babcine sposoby na przi臋bienie) Mam nadziej臋, 偶e dojdzie do tej operacji?? :( :( Tak sie ba艂am jej ( co za parodia ) a teraz boje si臋 ,偶e do niej nie dojdzie :( I b膮d藕 tu cz艂owieku normalny :) :) :) czekam na wasze posty i pozdrawiam.... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 75JJ Napisano Marzec 26, 2009 Witajcie! Czytam ten w膮tek od d艂u偶szego czasu i w ko艅cu o艣mieli艂am si臋 co艣 napisa膰 :-) O operacji zmniejszenia piersi my艣l臋 od kiedy tylko uros艂y mi piersi. Moja kochana mamusia powiedzia艂a mi, 偶e s膮 takie operacje. Dzisiaj mam 32 lata, od tamtej pory min臋艂o prawie 20 lat i nie ma dnia i godziny 偶ebym nie my艣la艂a o operacji. Jak bardzo du偶y wp艂yw na moje 偶ycie maj膮 moje piersi potrafi膮 zrozumie膰 tylko takie dziewczyny jak ja. Sta艂am sie osob膮 zamkni臋t膮, nie wychodze z domu kiedy nie musz臋, bo nie znosz臋 tych wszystkich spojrze艅 i komentarzy. Problemy z bielizn膮 i ubraniami to przy tym pestka. Ca艂e szcz臋艣cie, 偶e oferta w sklepach jest coraz wi臋ksza, ale 偶aden nawet najlepiej dobrany stanik nic nie pomo偶e jak stoj臋 nago przed lustrem i widz臋 jak mi piersi wisz膮 prawie do pasa :-( Jestem absolutnie zdecydowana na operacj臋 i tylko czekam, a偶 dostan臋 zwrot podatku to od razu zapisuje si臋 na konsultacje do dr. Polaka. pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 JJ75JJ Napisano Marzec 26, 2009 Witajcie! Czytam ten w膮tek od d艂u偶szego czasu i w ko艅cu o艣mieli艂am si臋 co艣 napisa膰 :-) O operacji zmniejszenia piersi my艣l臋 od kiedy tylko uros艂y mi piersi. Moja kochana mamusia powiedzia艂a mi, 偶e s膮 takie operacje. Dzisiaj mam 32 lata, od tamtej pory min臋艂o prawie 20 lat i nie ma dnia i godziny 偶ebym nie my艣la艂a o operacji. Jak bardzo du偶y wp艂yw na moje 偶ycie maj膮 moje piersi potrafi膮 zrozumie膰 tylko takie dziewczyny jak ja. Sta艂am sie osob膮 zamkni臋t膮, nie wychodze z domu kiedy nie musz臋, bo nie znosz臋 tych wszystkich spojrze艅 i komentarzy. Problemy z bielizn膮 i ubraniami to przy tym pestka. Ca艂e szcz臋艣cie, 偶e oferta w sklepach jest coraz wi臋ksza, ale 偶aden nawet najlepiej dobrany stanik nic nie pomo偶e jak stoj臋 nago przed lustrem i widz臋 jak mi piersi wisz膮 prawie do pasa :-( Jestem absolutnie zdecydowana na operacj臋 i tylko czekam, a偶 dostan臋 zwrot podatku to od razu zapisuje si臋 na konsultacje do dr. Polaka. pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Agnieszka0707 Napisano Marzec 26, 2009 Witajcie ponownie!!! Tak sobie poczyta艂am ostatni膮 stron臋 post贸w i my艣l臋, 偶e gdyby Kasia nie opisa艂a tego wszystkiego, to napisa艂abym to ja. Dobrze dobrany stanik, zdejmowanie go, zak艂adanie stanika jako pierwsz膮 czynno艣膰 po wstaniu z 艂贸偶ka, problemy z kupieniem stanika, kupieniem ubra艅, ludzi patrz膮cych nie na mnie ale na m贸j biust. Nikt tego nie zrozumie, kto przez to nie przeszed艂. Ja na szcz臋艣cie mam to za sob膮. Wczoraj min臋艂y dwa tygodnie od mojej operacji. Zanim napisz臋 o kolejnych wra偶eniach, kilka moich refleksji po wypowiedzi Kasi. W zesz艂e wakacje kupi艂am sobie kostium na pla偶臋. Nie musz臋 chyba pisa膰, 偶e kupienie kostiumu z du偶膮 g贸ra i ma艂ym do艂em jest baaaaardzo du偶ym wyczynem akrobatycznym. Ja w ty艂ku mam 36 (w porywach do 38 o okolicach 艣wi膮t i zimy jak za du偶o jem), w biu艣cie mia艂am tak 42, 44 przed drug膮 ci膮偶膮, po drugiej ci膮偶y nie sprawdza艂am, 偶eby si臋 jeszcze bardziej nie frustrowa膰, ale przypuszczam tak „na oko”, 偶e by艂o znacznie wi臋cej. Trafi艂am do sklepu z na prawd臋 du偶ym asortymentem kostium贸w. Walczy艂am dzielnie, po kilkudziesi臋ciu minutach naby艂am sportowy kostium Olympii w rozmiarze 36 E, niestety to by艂 najwi臋kszy, F nie mieli. To znaczy mieli, ale z majtkami namiotami na moje dwa ty艂ki. Poniewa偶 mia艂am asymetri臋, lewa pier艣 ca艂kiem nie藕le w tym E funkcjonowa艂a, na praw膮 musia艂am uwa偶a膰, 偶eby za cz臋sto nie „wychodzi艂a”. Zap艂aci艂am za ten kostium co艣 ko艂o 200 z艂. Z ubraniami zawsze odk膮d pami臋tam mia艂am ten sam problem co Kasia. Po drugiej ci膮偶y na szcz臋艣cie nie kupowa艂am garnitur贸w i komplet贸w, ale problemy z letnimi sukienkami utwierdzi艂y mnie w przekonaniu, 偶e nie ma dla mnie rozmiaru. Nie wspomn臋, ju偶 o kieckach wieczorowych i tych bardziej wydekoltowanych, bo w tym przypadku cierpia艂am najwi臋ksze katusze, 偶e nie mog艂am ich nosi膰. Zawsze lubi艂am, rzeczy obcis艂e i nosi艂am je chowaj膮c piersi w dobrze dobranych 艣ciskaj膮cych stanikach, ale nie dawa艂o si臋 niestety ich ukry膰. Na jakie艣 dwa tygodnie przed operacj膮 moja w艂asna mama zwr贸ci艂a mi uwag臋, czy nie mog臋 nosi膰 troch臋 lu藕niejszych rzeczy, bo to co nosz臋 ciut nie estetycznie wygl膮da. Przyznam si臋, 偶e mnie to dobi艂o. Pomijam ju偶 kwesti臋, 偶e prowadzimy z m臋偶em bardzo aktywny i sportowy tryb 偶ycia i wpajamy to r贸wnie偶 naszym dzieciom. Narty, 艂y偶wy, rolki, rower, p艂ywanie, bieganie, chodzenie po g贸rach, p艂ywanie na desce – niestety nie da si臋 w tych dyscyplinach piersi schowa膰, po prostu przeszkadzaj膮. Moje m艂odsze dziecko ju偶 jest „odchowane” i nie ukrywam, 偶e chcia艂abym powoli wr贸ci膰 do mojej aktywno艣ci fizycznej z „przed dzieci”. Chcia艂abym r贸wnie偶 wr贸ci膰 do aerobiku i ta艅ca. Spr贸bowa艂am pochodzi膰 w zesz艂ym roku na aerobic, sportowe obcis艂e staniki wystarcza艂y na ok. 10 pra艅, p贸藕niej „puszcza艂y” gumki. W kwestii best_bra – dziewczyna robi na prawd臋 kawa艂 dobrej roboty podrzucaj膮c te wszystkie linki, bo nie ukrywam, 偶e sama obejrza艂am ju偶 kilka z nich i pewnie skorzystam jak si臋 ju偶 do ko艅ca wygoj臋. Ale Kasia ma racj臋 dobry stanik nie zawsze pomo偶e. Ja jestem takim przypadkiem. Moja pani dr jeszcze na pierwszej konsultacji stwierdzi艂a, 偶e z jej do艣wiadczenia w przypadku moich piersi nie ma a偶 takiej wielkiej tragedii, bo widzia艂a ju偶 przypadki gorsze. Ale po d艂ugiej rozmowie, przyzna艂a racj臋, 偶e skoro tak bardzo nie lubi臋 moich piersi i tak 藕le o nich m贸wi臋 i tak 藕le si臋 z nimi czuj臋, to jak najbardziej nale偶y je zmniejszy膰. Tutaj nie ma co uog贸lnia膰, ka偶dy jest inny, jednym dobry stanik pomo偶e, innym nie. Teraz ci膮g dalszy wra偶e艅 po operacyjnych. Operacja by艂a 11 marca. Moje wcze艣niejsze wra偶enia i opisy s膮 w postach poprzednich. 20 marca posz艂am na zdj臋cie szw贸w. I w艂a艣nie to z tego wszystkiego najbardziej bola艂o. Piel臋gniarka stwierdzi艂a, 偶e bola艂o, bo pani dr dobrze i 艣cis艂o mnie pozszywa艂a. W lewej piersi mam czucie i to do艣膰 dobre. Na pocz膮tku by艂o gorzej, ale teraz z dnia na dzie艅 mam wra偶enie, 偶e czucie coraz bardziej wraca. Gorzej jest z praw膮 piersi膮, z kt贸rej usuni臋to dwa razy tyle. Nadal jest 偶贸艂ta i ca艂a w siniakach, czuj臋 troch臋 dotyk, ale jeszcze nie czuj臋 sutka. Ca艂y czas mam strupki, kt贸re staram si臋 „piel臋gnowa膰”, 偶eby jeszcze nie odpad艂y. W tej chwili mam wra偶enie, 偶e sutki s膮 troch臋 bardziej wysuni臋te do przodu. Zobaczymy jak to b臋dzie wygl膮da膰 jak odpadn膮 strupki. Szwy pod piersiami s膮 grube i czuj臋 je. Ca艂y czas mam naklejone plastry 艣ci膮gaj膮ce, wi臋c nie staram si臋 jeszcze tak bardzo dog艂臋bnie zagl膮da膰 pod biust. Miejsce szycia jest grube i twarde, ale piesi robi膮 si臋 ca艂y czas coraz bardziej mi臋kkie. No i ca艂y czas musze pilnowa膰, 偶eby za mocno ich nie uciska膰. Z przytulaniem dzieci mam troch臋 problem, bo nie mog臋 przytula膰 za mocno, ale jako艣 radzimy sobie. Nie mog臋 nadal d藕wiga膰, co w przypadku zakup贸w jest du偶膮 zalet膮 (wszystko nosi m膮偶), troch臋 gorzej jest z dzie膰mi, ale wynagradzam im to w艂a艣nie przytulaniem na siedz膮co i na dywanie. Obie piersi mam nadal pofalowane i posiniaczone, ale siniaki stopniowo znikaj膮. I tak jakby 艣ci膮gni臋te w miejscu szw贸w, ma to zanika膰 w miar臋 jak szwy b臋d膮 si臋 rozpuszcza膰. No i prawa pier艣 wygl膮da gorzej, ale to powiedzia艂a mi pani dr, 偶e prawa b臋dzie si臋 dwa razy wolniej goi膰. Jestem cierpliwa i mam nadziej臋, 偶e do lata, b臋d臋 ju偶 jako艣 wygl膮da膰. Przynajmniej tak, 偶eby w艂o偶y膰 kostium k膮pielowy. Samoch贸d prowadz臋 normalnie. Oczywi艣cie uwa偶am bardzo, szczeg贸lnie na pasy i staram si臋 nie wykonywa膰 za bardzo gwa艂townych ruch贸w. Nie macham r臋kami i nie podnosz臋 ich do g贸ry. Z g贸rnych szafek wyjmuj臋 wszystko wchodz膮c na sto艂ek. Nie odwa偶y艂am si臋 jeszcze wej艣膰 pod prysznic, cho膰 pani dr twierdzi艂a, 偶e mog臋 pr贸bowa膰. Jeszcze troch臋 z tym poczekam, przynajmniej do momentu a偶 mi zejd膮 strupki z brodawek i odpadn膮 plastry pod biustem. M贸j gorsecik zdejmuj臋 bez problem贸w, na czas prania zak艂adam inny obudowany stanik. Myj臋 piersi mokrymi chusteczkami, bardzo delikatnie. Niestety przy wzi臋ciu prysznica potrzebuj臋 pomocy, bo za wszelk膮 cen臋 staram si臋 nie za bardzo zamoczy膰 z przodu. Nie b臋d臋 ukrywa膰, 偶e m贸j m膮偶 te偶 ma z tego jak膮艣 satysfakcj臋, bo przedtem, o rozebraniu si臋 w pe艂nym 艣wietle nie by艂o mowy. No i bardzo wa偶ne – CHODZ臉 WYPROSTOWANA. Odk膮d pami臋tam garbi艂am si臋, a teraz wypinam pier艣 do przodu. Najtrudniejsze s膮 pierwsze dwa tygodnie. Trzeba da膰 sobie du偶o luzu, p贸藕niej jest 艂atwiej. Oczywi艣cie nie nale偶y szar偶owa膰, ale ja przynajmniej staram si臋 funkcjonowa膰 normalnie, cho膰 na troch臋 wolniejszych obrotach. Prowadzenie samochodu ograniczy艂am do minimum, jak nie musz臋 to nie jad臋, odk艂adam na p贸藕niej. Stanowczo nie d藕wigam, wykorzystuj臋 innych, co mi wysz艂o na dobre, bo zawsze chodzi艂am ob艂adowana jak wielb艂膮d. Odpowiadaj膮c na pytania „Asymertii jak nic” – mam 40 lat. I jest to super wiek, 偶eby zn贸w poczu膰 si臋 m艂odo, a przede wszystkim atrakcyjnie. B臋d臋 oczywi艣cie odzywa膰 si臋 dalej z moimi wra偶eniami , je偶eli nadal jest kto艣 zainteresowany, chyba 偶e ju偶 Wam si臋 znudzi艂y moje d艂ugie opisy, to prosz臋 da膰 zna膰. Na g贸rze poda艂am mojego maila, je偶eli ma kt贸ra艣 z Was jakie艣 inne pytania. W miar臋 wolnego czasu b臋d臋 odpisywa膰. W艂a艣nie si臋 podzi臋bi艂am i siedz臋 troch臋 w domu. Ewa, co do antybiotyku, to musisz si臋 skonsultowa膰 ze swoim lekarzem. Ja dosta艂am wytyczne, 偶e przed operacj膮 przez dwa tygodnie musz臋 by膰 zdrowa, ale nie wiem, tak ma by膰, czy to tylko „dmuchanie na zimne” Pozdrawiam Agnieszka Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Agnieszka0707 Napisano Marzec 26, 2009 Witajcie ponownie!!! Tak sobie poczyta艂am ostatni膮 stron臋 post贸w i my艣l臋, 偶e gdyby Kasia nie opisa艂a tego wszystkiego, to napisa艂abym to ja. Dobrze dobrany stanik, zdejmowanie go, zak艂adanie stanika jako pierwsz膮 czynno艣膰 po wstaniu z 艂贸偶ka, problemy z kupieniem stanika, kupieniem ubra艅, ludzi patrz膮cych nie na mnie ale na m贸j biust. Nikt tego nie zrozumie, kto przez to nie przeszed艂. Ja na szcz臋艣cie mam to za sob膮. Wczoraj min臋艂y dwa tygodnie od mojej operacji. Zanim napisz臋 o kolejnych wra偶eniach, kilka moich refleksji po wypowiedzi Kasi. W zesz艂e wakacje kupi艂am sobie kostium na pla偶臋. Nie musz臋 chyba pisa膰, 偶e kupienie kostiumu z du偶膮 g贸ra i ma艂ym do艂em jest baaaaardzo du偶ym wyczynem akrobatycznym. Ja w ty艂ku mam 36 (w porywach do 38 o okolicach 艣wi膮t i zimy jak za du偶o jem), w biu艣cie mia艂am tak 42, 44 przed drug膮 ci膮偶膮, po drugiej ci膮偶y nie sprawdza艂am, 偶eby si臋 jeszcze bardziej nie frustrowa膰, ale przypuszczam tak „na oko”, 偶e by艂o znacznie wi臋cej. Trafi艂am do sklepu z na prawd臋 du偶ym asortymentem kostium贸w. Walczy艂am dzielnie, po kilkudziesi臋ciu minutach naby艂am sportowy kostium Olympii w rozmiarze 36 E, niestety to by艂 najwi臋kszy, F nie mieli. To znaczy mieli, ale z majtkami namiotami na moje dwa ty艂ki. Poniewa偶 mia艂am asymetri臋, lewa pier艣 ca艂kiem nie藕le w tym E funkcjonowa艂a, na praw膮 musia艂am uwa偶a膰, 偶eby za cz臋sto nie „wychodzi艂a”. Zap艂aci艂am za ten kostium co艣 ko艂o 200 z艂. Z ubraniami zawsze odk膮d pami臋tam mia艂am ten sam problem co Kasia. Po drugiej ci膮偶y na szcz臋艣cie nie kupowa艂am garnitur贸w i komplet贸w, ale problemy z letnimi sukienkami utwierdzi艂y mnie w przekonaniu, 偶e nie ma dla mnie rozmiaru. Nie wspomn臋, ju偶 o kieckach wieczorowych i tych bardziej wydekoltowanych, bo w tym przypadku cierpia艂am najwi臋ksze katusze, 偶e nie mog艂am ich nosi膰. Zawsze lubi艂am, rzeczy obcis艂e i nosi艂am je chowaj膮c piersi w dobrze dobranych 艣ciskaj膮cych stanikach, ale nie dawa艂o si臋 niestety ich ukry膰. Na jakie艣 dwa tygodnie przed operacj膮 moja w艂asna mama zwr贸ci艂a mi uwag臋, czy nie mog臋 nosi膰 troch臋 lu藕niejszych rzeczy, bo to co nosz臋 ciut nie estetycznie wygl膮da. Przyznam si臋, 偶e mnie to dobi艂o. Pomijam ju偶 kwesti臋, 偶e prowadzimy z m臋偶em bardzo aktywny i sportowy tryb 偶ycia i wpajamy to r贸wnie偶 naszym dzieciom. Narty, 艂y偶wy, rolki, rower, p艂ywanie, bieganie, chodzenie po g贸rach, p艂ywanie na desce – niestety nie da si臋 w tych dyscyplinach piersi schowa膰, po prostu przeszkadzaj膮. Moje m艂odsze dziecko ju偶 jest „odchowane” i nie ukrywam, 偶e chcia艂abym powoli wr贸ci膰 do mojej aktywno艣ci fizycznej z „przed dzieci”. Chcia艂abym r贸wnie偶 wr贸ci膰 do aerobiku i ta艅ca. Spr贸bowa艂am pochodzi膰 w zesz艂ym roku na aerobic, sportowe obcis艂e staniki wystarcza艂y na ok. 10 pra艅, p贸藕niej „puszcza艂y” gumki. W kwestii best_bra – dziewczyna robi na prawd臋 kawa艂 dobrej roboty podrzucaj膮c te wszystkie linki, bo nie ukrywam, 偶e sama obejrza艂am ju偶 kilka z nich i pewnie skorzystam jak si臋 ju偶 do ko艅ca wygoj臋. Ale Kasia ma racj臋 dobry stanik nie zawsze pomo偶e. Ja jestem takim przypadkiem. Moja pani dr jeszcze na pierwszej konsultacji stwierdzi艂a, 偶e z jej do艣wiadczenia w przypadku moich piersi nie ma a偶 takiej wielkiej tragedii, bo widzia艂a ju偶 przypadki gorsze. Ale po d艂ugiej rozmowie, przyzna艂a racj臋, 偶e skoro tak bardzo nie lubi臋 moich piersi i tak 藕le o nich m贸wi臋 i tak 藕le si臋 z nimi czuj臋, to jak najbardziej nale偶y je zmniejszy膰. Tutaj nie ma co uog贸lnia膰, ka偶dy jest inny, jednym dobry stanik pomo偶e, innym nie. Teraz ci膮g dalszy wra偶e艅 po operacyjnych. Operacja by艂a 11 marca. Moje wcze艣niejsze wra偶enia i opisy s膮 w postach poprzednich. 20 marca posz艂am na zdj臋cie szw贸w. I w艂a艣nie to z tego wszystkiego najbardziej bola艂o. Piel臋gniarka stwierdzi艂a, 偶e bola艂o, bo pani dr dobrze i 艣cis艂o mnie pozszywa艂a. W lewej piersi mam czucie i to do艣膰 dobre. Na pocz膮tku by艂o gorzej, ale teraz z dnia na dzie艅 mam wra偶enie, 偶e czucie coraz bardziej wraca. Gorzej jest z praw膮 piersi膮, z kt贸rej usuni臋to dwa razy tyle. Nadal jest 偶贸艂ta i ca艂a w siniakach, czuj臋 troch臋 dotyk, ale jeszcze nie czuj臋 sutka. Ca艂y czas mam strupki, kt贸re staram si臋 „piel臋gnowa膰”, 偶eby jeszcze nie odpad艂y. W tej chwili mam wra偶enie, 偶e sutki s膮 troch臋 bardziej wysuni臋te do przodu. Zobaczymy jak to b臋dzie wygl膮da膰 jak odpadn膮 strupki. Szwy pod piersiami s膮 grube i czuj臋 je. Ca艂y czas mam naklejone plastry 艣ci膮gaj膮ce, wi臋c nie staram si臋 jeszcze tak bardzo dog艂臋bnie zagl膮da膰 pod biust. Miejsce szycia jest grube i twarde, ale piesi robi膮 si臋 ca艂y czas coraz bardziej mi臋kkie. No i ca艂y czas musze pilnowa膰, 偶eby za mocno ich nie uciska膰. Z przytulaniem dzieci mam troch臋 problem, bo nie mog臋 przytula膰 za mocno, ale jako艣 radzimy sobie. Nie mog臋 nadal d藕wiga膰, co w przypadku zakup贸w jest du偶膮 zalet膮 (wszystko nosi m膮偶), troch臋 gorzej jest z dzie膰mi, ale wynagradzam im to w艂a艣nie przytulaniem na siedz膮co i na dywanie. Obie piersi mam nadal pofalowane i posiniaczone, ale siniaki stopniowo znikaj膮. I tak jakby 艣ci膮gni臋te w miejscu szw贸w, ma to zanika膰 w miar臋 jak szwy b臋d膮 si臋 rozpuszcza膰. No i prawa pier艣 wygl膮da gorzej, ale to powiedzia艂a mi pani dr, 偶e prawa b臋dzie si臋 dwa razy wolniej goi膰. Jestem cierpliwa i mam nadziej臋, 偶e do lata, b臋d臋 ju偶 jako艣 wygl膮da膰. Przynajmniej tak, 偶eby w艂o偶y膰 kostium k膮pielowy. Samoch贸d prowadz臋 normalnie. Oczywi艣cie uwa偶am bardzo, szczeg贸lnie na pasy i staram si臋 nie wykonywa膰 za bardzo gwa艂townych ruch贸w. Nie macham r臋kami i nie podnosz臋 ich do g贸ry. Z g贸rnych szafek wyjmuj臋 wszystko wchodz膮c na sto艂ek. Nie odwa偶y艂am si臋 jeszcze wej艣膰 pod prysznic, cho膰 pani dr twierdzi艂a, 偶e mog臋 pr贸bowa膰. Jeszcze troch臋 z tym poczekam, przynajmniej do momentu a偶 mi zejd膮 strupki z brodawek i odpadn膮 plastry pod biustem. M贸j gorsecik zdejmuj臋 bez problem贸w, na czas prania zak艂adam inny obudowany stanik. Myj臋 piersi mokrymi chusteczkami, bardzo delikatnie. Niestety przy wzi臋ciu prysznica potrzebuj臋 pomocy, bo za wszelk膮 cen臋 staram si臋 nie za bardzo zamoczy膰 z przodu. Nie b臋d臋 ukrywa膰, 偶e m贸j m膮偶 te偶 ma z tego jak膮艣 satysfakcj臋, bo przedtem, o rozebraniu si臋 w pe艂nym 艣wietle nie by艂o mowy. No i bardzo wa偶ne – CHODZ臉 WYPROSTOWANA. Odk膮d pami臋tam garbi艂am si臋, a teraz wypinam pier艣 do przodu. Najtrudniejsze s膮 pierwsze dwa tygodnie. Trzeba da膰 sobie du偶o luzu, p贸藕niej jest 艂atwiej. Oczywi艣cie nie nale偶y szar偶owa膰, ale ja przynajmniej staram si臋 funkcjonowa膰 normalnie, cho膰 na troch臋 wolniejszych obrotach. Prowadzenie samochodu ograniczy艂am do minimum, jak nie musz臋 to nie jad臋, odk艂adam na p贸藕niej. Stanowczo nie d藕wigam, wykorzystuj臋 innych, co mi wysz艂o na dobre, bo zawsze chodzi艂am ob艂adowana jak wielb艂膮d. Odpowiadaj膮c na pytania „Asymertii jak nic” – mam 40 lat. I jest to super wiek, 偶eby zn贸w poczu膰 si臋 m艂odo, a przede wszystkim atrakcyjnie. B臋d臋 oczywi艣cie odzywa膰 si臋 dalej z moimi wra偶eniami , je偶eli nadal jest kto艣 zainteresowany, chyba 偶e ju偶 Wam si臋 znudzi艂y moje d艂ugie opisy, to prosz臋 da膰 zna膰. Na g贸rze poda艂am mojego maila, je偶eli ma kt贸ra艣 z Was jakie艣 inne pytania. W miar臋 wolnego czasu b臋d臋 odpisywa膰. W艂a艣nie si臋 podzi臋bi艂am i siedz臋 troch臋 w domu. Ewa, co do antybiotyku, to musisz si臋 skonsultowa膰 ze swoim lekarzem. Ja dosta艂am wytyczne, 偶e przed operacj膮 przez dwa tygodnie musz臋 by膰 zdrowa, ale nie wiem, tak ma by膰, czy to tylko „dmuchanie na zimne” Pozdrawiam Agnieszka Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
best_bra 0 Napisano Marzec 26, 2009 A ja naiwna my艣la艂am, 偶e to jest w膮tek dla dziewczyn, kt贸re chc膮 zaradzi膰 problemom, kt贸rych 藕r贸d艂a upatruj膮 w du偶ym biu艣cie. Nie wiem, ja normalnie by艂abym wdzi臋czna jakbym chcia艂a co艣 zoperowa膰, a kto艣 by mi podsun膮艂 艂atwiejsze, ta艅sze i bezbolesne rozwi膮zanie, o kt贸rego istnieniu nie wiedzia艂am. Ale ja to truskawki z cukrem.... C贸偶, rozczaruj臋 was: 偶adna dyskusja nie sprawi, 偶e przestan臋 si臋 tu odzywa膰, bo chcecie czy nie, to, o czym pisz臋 jest bardzo wa偶ne - o w艂a艣ciwym doborze rozmiaru stanika trzeba m贸wi膰 tak cz臋sto jak si臋 da, a ju偶 zw艂aszcza w kontek艣cie temat贸w takich jak ten. A maile od dziewczyn, kt贸rym ten w膮tek da艂 do my艣lenia dostaj臋 na tyle cz臋sto, 偶e rekompensuj膮 one z nawi膮zk膮 ca艂e wasze czepialstwo :P Pozdrawiam. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do best-bra Napisano Marzec 26, 2009 No naiwna bylas bo to NIE JEST WATEK ''dla dziewczyn, kt贸re chc膮 zaradzi膰 problemom, kt贸rych 藕r贸d艂a upatruj膮 w du偶ym biu艣cie. '' To jest watek dla dziewczyn ktore chca przeprowadzic operacje zmnejszenia biustu i wymieniaja sie doswiadczeniami. I tyle. Ale dobrze ze to w koncu zrozumialas. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kajaja8 Napisano Marzec 26, 2009 Zmniejszalam piersi pawie dwa lata temu w Aesthetic Med i kazdego ranka po przysznicu z usmiechem spogladam na swoje piersi w lustrze. Juz prawie zapomnialam jak omijalam lustro latami... I tak zastanawia mnie fakt jak czytam o tych stanikach, ze jeszcze ani razu nie zwatpilam ze bylo inne rozwiazanie i malo tego, nie spotkalam sie z kobieta po operacji zmniejszenia ktora zalowala ze ja zrobila (nie licze tych kobiet ktorym lekarz po prostu zle zrobil operacje). A zaloze sie ze kazda z nas probowala roznych buistonoszy i gorsetow z nadzieja ze bedzie lepiej. I tylko operacja dala efekt. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 tak bardzo bym chcia艂a... Napisano Marzec 26, 2009 bardzo, bardzo mie膰 mniejsze piersi.. Od razu podam wiek.. mam 17 lat i jak dla mnie piersi to duzy problem. Wiem, poprostu wiem, 偶e mi to nie przejdzie.. bo od 2 lat w sumie ci膮gle o tym m贸wie :( To niby dlaczego za 3,4 lata ma byc inaczej? Du偶o czyta艂am wypowiedzi best_bra i kupi艂am dobry stanik, ale bez niego jest tak samo strasznie :( Wiem, 偶e ci臋偶ko z operacj膮 w takim m艂odym wieku, ale ja ju偶 tyle przep艂aka艂am przez te piersi, 偶e b臋de sie stara膰 jak najbardziej, 偶eby zrobi膰 to tu偶 po 18-tce.. o ile uzbieram pieni膮dze :( :( :( z czym moge mie膰 naprawd臋 duzy problem.. Zdaje si臋, 偶e w clinice medica jest taka operacja za 6,400z艂 ? Mam nadzieje, 偶e ta cena ci膮gle obowi膮zuje.. W lato nie chodze w stroju k膮pielowym (w staniku) bo mi wstyd i 藕le si臋 czuje.. w sklepie nie moge kupi膰 nic fajnego co by pasowa艂o, a chodzenie bez stanika to odleg艂e marzenie :( Moja mama si臋 na to zgadza bo wie, 偶e to dla mnie wielki problem.. widzi to.. jak mi z tym 藕le :( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
best_bra 0 Napisano Marzec 26, 2009 Nie "zrozumia艂am" i nie "zrozumiem", bo ja zupe艂nie co innego w tym w膮tku widz臋. Dla mnie dziewczyna pisz膮ca o operacji z powodu biustu 80D czy 90F a potem t艂umacz膮ca, 偶e jest szczup艂a ma ewidentnie problem ze 藕le dobranym rozmiarem stanika. I na to b臋d臋 regowa膰 zawsze. Je艣li ta dziewczyna si臋 porz膮dnie wymierzy i oka偶e si臋, 偶e potrzebuje np. 70JJ brytyjskiego, kupi taki stanik i dalej b臋dzie 藕le si臋 czu艂a ze swoimi piersiami to wtedy s艂owem si臋 ju偶 nie odezw臋 bo 500 razy pisa艂am, 偶e to rozumiem. Ale upartej odmowy wymierzenia si臋, spr贸bowania innego rozmiaru biustonosza (bo co? bo si臋 oka偶e, 偶e to rozwi膮zuje problemy i zonk - jak tu si臋 przyzna膰, 偶e si臋 myli艂am?) i wieszania ps贸w na moich pr贸bach pomocy nie rozumiem i rozumie膰 nie b臋d臋. I mnie, i wam chodzi o popraw臋 samopoczucia dziewczyn zakompleksionych przez swoje piersi. Tyle, 偶e wy macie chyba na 艣cianie przed sob膮 wielkie graffiti "tylko operacja" i jak ten ko艅 w klapkach na oczach brniecie tylko w tym jednym kierunku. A ka偶dego, kto te klapki cho膰by uchyli traktujecie jak wroga... :( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Kasia 85K Napisano Marzec 26, 2009 Dzi艣 jestem po kolejnej wizycie kontrolnej po opeacji i jest SUPER!!! Przy kolejnej lekarz przepisze mi ma艣膰 na blizny, kt贸re i tak s膮 ma艂o widoczne jedynie s膮 odobine zgrubia艂e. Na dzie艅 dzisiejszy moje piersi s膮 bardzo wra偶liwe, ale w brodawkach czucie jeszcze nie wr贸ci艂o. Zapyta艂am lekarza o to, ale nie kaza艂 si臋 martwi膰, bo na to nam nawet kilka miesi臋cy. Ciesz臋 si臋 te偶, 偶e na forum pojawi艂a si臋 osoba, kt贸ra operacj臋 mia艂a dawno, bo cz臋sto si臋 zastanawia艂am ile trwa taka euforia po operacji. To wspania艂e, 偶e stoj膮c przed lustrem cieszymy si臋 naszym widokiem bez wzgl臋du na to ile czasu up艂yn臋艂o od operacji:))) Ja naprzyk艂ad wreszcie si臋 zgodzi艂am na lustro w sypialni, o kt贸rym wcze艣niej nie chcia艂am s艂ysze膰 ( po c贸偶 mi by艂 ten szok z rana na widok gigantycznego biustu) - teraz to zupe艂nie co innego:))) Nigdy nie przypuszcza艂am, 偶e b臋d臋 mia艂a tyle rado艣ci z pomniejszonego biustu !!! Dzi臋ki Wam wszystkim za to 偶e jeste艣cie. Czytaj膮c wasze historie czuj臋 si臋 tak jakbym sama je pisa艂a. Ewa co do antybiotyku, to przed operacj膮 b臋ziesz wype艂nia膰 "te艣cik" i tam te偶 mi臋dzy innymi jest zamieszczone pytanie o leki, kt贸re w ostatnim czasie za偶ywa艂a艣. Agnieszka ma jednak racj臋, 偶e (je艣li nie jeste艣 pewna) powinna艣 si臋 skonsultowa膰 z learzem i zapyta膰 czy antybiotyk ma jaki艣 wp艂yw na narkoz臋. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 paniusia1 Napisano Marzec 27, 2009 Witam z samego rana :) Ewa - je艣li chodzi o antybiotyk to wiem tylko tyle od lekarza chirurga plastycznego, 偶e powinien min膮膰 okres 6 tyg. i dopiero wtedy mo偶na zrobi膰 zabieg, wiem, te偶 偶e trzeba odstawi膰 antykoncepcj臋 poniewa偶 mo偶e dochodzi膰 po zabiegu do minikwotoczk贸w i wtedy maj膮 prawo pojawi膰 si臋 krwaiaki - jak to jest w praktyce to nie wiem jak kt贸ra艣 wie to niech napisze, bom ciekawa :) Dziewczyny, dajcie spok贸j bet_bra, dziewczyna niech pisze, kt贸ra nie chce zrobi膰 sobie zabiegu tylko dopasowywa膰 staniki niech doapasowuje, dobra rada zawsze w cenie Je艣li za艣 chodzi o REFUNDACJ臉 Z NFZ, nale偶y i艣膰 do lekarza pierwszego kontaktu, otrzyma膰 od niego skierowanie do poradni chirurgii plastycznej oboj臋tnie w jakim mie艣cie - wyb贸r nale偶y do nas, nast臋pnie i艣膰 na konsultacje, wtedy tam ju偶 na miejscu wyznaczaj膮 termin i jest ok. Ja nosz臋 70H - 75G i mam 34 lata 165 cm wzrostu wa偶臋 oko艂o 65 kg i si臋 zakwalifikowa艂am . Jak s膮 pytanka piszcie ch臋tnie odpowiem :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 65J Napisano Marzec 27, 2009 ja ci臋 kr臋c臋!! dziewczyny da艂y艣cie mi do my艣lenia!! co do best_bra! przesta艅cie sie czepiac kobiety, bo zapewne po艂owa z was tak naprawd臋 nie zna艂a prawid艂owego rozmiaru biustonosza zanim tu trafi艂a! ja skorzysta艂am z licznika i kupilam sobie stanik w comexim i jestem zadowolona! ona nie mowi wam ze macie sie nie operowac ale zanim ktos podejmie decyzje o operacji musi w czyms chodzic! jak chce sie dalej maltretowac np 70G zamiast 65J (tak jak ja) to niech sie maltretuje! ja jak kupilam stanik poczulam sie o niebo lepiej bo jak szlam to mi piersi gora nie wychodzily i miedzy piersiami przestala schodzic skora i juz nie mam blizn od odparzen! co do tego ze dalysmy mi do myslenie a szczegolnie agnieszka0707 ja sie az tak zle w moich piersiach nie czuje rynek bielizniany (bo odziezowy niestety jeszcze nie) ma coraz wieksze rozmiarowki ja rozumiem ze trzeba wydac na stanik 200 zl a nie 30 jak moge te ktore maja C naawet D, ale wracajac do tematu, mam bardzo skrzywiony kregoslup tzn bardzo mialam kilka lat temu teraz np przy myciu garow stoje 10 min i juz nie wyrabiam nie wiem czy bola mnie plecy czy ledzwia myslalam ze pomoglaby operacja kregoslupa (moj kolega mial i tez juz sie nie garbi) ale wiem ze jest bardzo ryzykowna. ale jak piszecie ze juz sie nie garbicie to jest moje marzenie!! to chyba najbardziej by mnie usatysfakcjonowalo juz nie ten wyglad ciuchy staniki tylko minalby ten bol kregoslupa i to GARBEINIE SIE!! czuje sie tak jakbym sie zdecydowala i nie wiem czy to dobrze, moj narzeczony pobakiwal ze moglabym isc na ta operacje (on woli mniejsze piersi, tzn te tez lubi ale mniejsze zawsze jedrniejsze i to sie najbardziej liczy, mowi ze ta co ma A (dla mnie A to nie jest biust) zawsze bedzie miala jedrne)) jeszcze przez NFZ bo nie stac mnie na operacje (kaja radze poszukac kliniki ktora jest refundowana przez NFZ mozesz wykonac operacje kiedy piersi przestana rosnac) najwiekszym wrogiem operacji jest moja mama! mowiac o operacji kregoslupa ze zostana mi blizny ze kazda blizna na zmiane temperatury reaguje (nie wiem czy to prawda) i tez chce miec operacje wady wzroku ale na to potrzebuje juz pieniedzy (na szczecie mozna zrobic na kredyt przy baaaaaaaaaardzo malym oprocentowaniu) i mama mi wszystkiego odradza :/ jak to dziewczyny jest z tymi bliznami Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kajaja8 Napisano Marzec 27, 2009 Jesli chodiz o anytbiotyki to ja tez nie wiem. Mam jedynie doswiadczenie z tabletkami antykoncepcyjnymi - bralam je i powiem szczerze ze lekarz nawet mnie nie pytal. Jedyne co to mialam nie miesiaczkowac w momencie operacji - no i oczywiscie okres mi wypadal wlasnie w tych dniach wiec sobie przedluzylam o pare dni branie tabletek antyk. zeby nie dostac krwawienia. Nie bylo zadnych problemow. Jesli chodzi piersi (u mnie po dwoch latach) - lekarz mi tlumaczym ze kilka tygodni po oepracji kiedy piersi juz ''zmiekna'' to troszke opadna i wtedy sutki beda nieco wyzej. I tak sie stalo, wyglada teraz bardzo naturalnie i po dwoch latach zupelnie sie nie zmienilo. Jelsi chodzi o blizny - ja mam szczescie ze wogole bliznie sie na bialo wiec moje blizny sa zawsze biale a nie rozowe czy fioletowe. Pielegniarki mi doradzily zeby jak tylko strupki odpadna i rana bedzie sucha zaczac smarowac. Mowily mi zeby zadnych cudow za setki zlotych nie szukac - tylko CEPAN albo Contractubex. CEPAN smierdzi strasznie cebula wiec smarowalam gruba warstwe + opatrunek + stanik kazdej nocy przez jakos 2 miesiace. A poza tym w ciagu dnia troszke Contractubex (jest w formie zelu) i prawie nie smierdzi cebulka. Nie wiem czy u kazdego jest tak samo ale u mnie z odleglosci 2-3 metrow jak ktos nie wie to nawet nie zobaczy blizn. Tak ladnie sie wygoily po CEPANIE i Contractubexie. Jak sobie cos waznego przypomne to dam znac. :-) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach