Gość z inszej beczki Napisano Grudzień 1, 2013 dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli na mój post. Wiem, że nikt życia nie przeżyje za mnie i nikt nie dokona wyboru. Dobrze, że są takie fora, gdzie można znaleźć wsparcie czy posłuchać ludzi, którzy mają podobne problemy, i są na różnych etapach życia. I dzielą się wiedzą jaką mają, informują o tym co mnie może czekać. Ufam, że mimo przeszkód uda mi się stworzyć z chłopakiem udany związek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marzena44 0 Napisano Grudzień 2, 2013 Do mkewa Moja druga instancja toczy się w Białymstoku. Teraz dostałam pismo o składzie sędziowskim i kwotę do zapłaty 1200 zł. tylko nie podali numeru konta tylko żeby zapłacić na poczcie. Ty też tak miałaś???? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mkewa Napisano Grudzień 2, 2013 marzena44 . Tak miałam do zapłaty na poczcie. I tak zrobiłam jak kazali i wysłałam poleconym że zgadzam się na skład i na inne pytania. Ale ja miałam 800 zł do zapłaty. Nie wiem czym ta różnica jest spowodowana. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Grudzień 2, 2013 Witam. Koszty sądowe procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa często się różnią, nawet w tym samym Trybunale. Zazwyczaj pod uwagę bierze się osobiste warunki stron, sytuację majątkową, jeśli nie przedstawiali Państwo do tej pory zaświadczenia o dochodach, to być może Trybunał zasugerował się ogólnym opisem sytuacji, wykształcenia, zawodów, etc. Proszę pamiętać, iż w razie potrzeby istnieje zawsze możliwość sporządzenia wniosku o umorzenie całości/części tych opłat, czy chociażby rozłożenia płatności na raty, o ile oczywiście są ku temu zasadne argumenty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Grudzień 2, 2013 Witam, właśnie otrzymaliśmy pismo z II instancji (Kraków) kierujące sprawę do rozpatrzenia trybem zwyczajnym (czyli nowe dowody, świadkowie itp). Jestem załamana, zwłaszcza, że sprawa trwa już 5 lat. Czy jest na forum osoba, która miała podobna sytuację? Czy jest szansa na uzyskanie pozytywnego wyroku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Grudzień 3, 2013 aż wstyd prosić o umorzenie, myślicie, że w sądzie nie wiedzą, że będziemy potem bawić się, obojętnie czy skromnie czy nie, ale żarło będzie, dwa, jak tak będzie się prosić o umorzenie to ośmieszamy siebie, że znowu mamy chłopa czy babę, których trzeba utrzymać, ludzie, jak się chce założyć rodzinę to trzeba mieć kasę, a nie żyć miłością, drugi powie, że was kocha, a myśli sobie, nie mam kąta to lepsza ta niż inna. jak się chce założyć rodzinę to trzeba brać pod uwagę, że dzieciak może mieć kłopoty ze zdrowiem, że mąż czy żona tak samo, jak się nie ma miedzi to się na d... siedzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Prinzeska 0 Napisano Grudzień 3, 2013 Witam, to ja wcześniej pisałam jako gość o decyzji sądu II instancji (Kraków) o rozpatrywaniu sprawy w trybie zwyczajnym. Czy jest na forum osoba, która ma podobne doświadczenia? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zenekxxx Napisano Grudzień 3, 2013 Ojej, Princezka...naprawdę brak słów. Tyle czekania i taka wiadomość. A z jakiego tytułu masz sprawę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość NIKA7890 Napisano Grudzień 3, 2013 Prinzesko, jesli możesz, napisz coś więcej o swojej sprawie, albo na forum albo pryw. Dziękuję! NIKA7890 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marzena44 0 Napisano Grudzień 3, 2013 Do Mkewa U mnie pisze że sprawa będzie szła trybem zwyczajnym!! Wiesz może co to znaczy???? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zenekxxx Napisano Grudzień 3, 2013 Co to się dzieje, kolejna sprawa będzie rozpatrywana trybem zwyczajnym?!? Mam pytanie: czy II instancja kogoś z was toczy się w tym momencie w Warszawie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mkewa Napisano Grudzień 3, 2013 no właśnie powyżej jedna osoba napisała że tryb zwyczajny to od nowa dowody świadkowie. Przeczytaj powyżej. I dlatego koszty inne są. Także ja nie jestem pewna ale tak mi się wydaje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mkewa Napisano Grudzień 3, 2013 marzena44 . Odpowiedziałam ci w poprzednim wpisie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zenekxxx Napisano Grudzień 3, 2013 Mkewa, ale lat koszty inne? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mkewa Napisano Grudzień 3, 2013 Zenekxxx . ja miałam 800 zł a marzena44 1200 zł. U mnie nie pisze że zwyczajnym trybem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zenekxxx Napisano Grudzień 3, 2013 Ale to u Marzeny44 już w pierwszym piśmie napisali ze zwyczajny? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mkewa Napisano Grudzień 3, 2013 zenekxxx . zobacz ona pisze że sprawa będzie szła trybem zwyczajnym powyżej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zenekxxx Napisano Grudzień 3, 2013 Mkewa, to widzę. Pytam teraz w którym piśmie dostała taka inf? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mkewa Napisano Grudzień 3, 2013 Zenekxxx . Pisze że teraz dostała pismo o składzie sędziowskim i kwotę do zapłaty. Wiec jeśli dalej napisała że trybem zwyczajnym to raczej w pierwszym piśmie. . . marzena44 . czy ja dobrze myślę czy w pierwszym piśmie napisali Ci że trybem zwyczajnym ??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zenekxxx Napisano Grudzień 3, 2013 No widzisz Mkewa, tez nie jesteś pewną wiec po co te nerwy? Pytam tak samo jak Ty, albo Ty tak samo jak ja :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Magunia Napisano Grudzień 3, 2013 A Ty Zenku jak dlugo czekales na pismo z Warszawy,ze akta zostaly przyjete i o toczeniu sie sprawy?to bylo jedno czy dwa pisma? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zenekxxx Napisano Grudzień 3, 2013 Magunia, mi przyszło jedno pismo. Dotyczyło składu sędziowskiego, tych 3 pytań, kwoty do zapłaty. Napisane było tez, ze w ciągu 14 od otrzymania odp sprawa ruszy. To pismo dostałem chyba 24 października. I to żadnego innego nie dostałem. Mam nadzieję, ze kolejne pismo to będzie to potwierdzające dekret ;-) a u Ciebie Maguniu jak to wygląda? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zenekxxx Napisano Grudzień 3, 2013 A od momentu wyroku z I instancji na to pismo czekałem oj 1,5 miesiąca. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Prinzeska 0 Napisano Grudzień 3, 2013 Witajcie, nasza sprawa (piszę nasza, bo o stwierdzenie nieważności stara się mój ukochany) - trwa od października 2008 r. (od tego czasu czesto tu zagladam. Tytuł - niezdolność. I instancja - Tarnów - wyrok stwierdzający nieważność zapadł równiutko po 4 latach, w październiku 2012 r. Pismo z wyrokiem otrzymaliśmy w lutym 2013 r. II instancja - Kraków - pierwsze pismo ze składem sędziowskim otrzymaliśmy, bodajże,w czerwcu bądź lipcu 2013r. Chyba wtedy trzeba było wpłacić pieniądze, ale nie pamiętam już dobrze. Pełni wiary oczekiwaliśmy na dekret potwierdzający wyrok I instancji. Naiwnie nawet cieszyliśmy się, że skoro nie przychodzi kolejne pismo z II instancji - to znaczy że nie będą "rozgrzebywać" sprawy ponownie tylko wyślą dekret. I przyszło pismo, przedwczoraj - nadzieja, że przysłali nam wspaniały prezent przed świętami. Tego odczucia, po przeczytaniu że sprawa będzie rozpatrywana trybem zwyczajnym, nie da się opisać. Jakby człowiek obuchem w głowę dostał. W uzasadnieniu napisano, że zbyt skąpy materiał dowodowy i nieprzekonująca opinia biegłego, bo wydana bez badania stron, tylko na podstawie akt!!!!! Boże, gdybyśmy wiedzieli - to wnioskowalibyśmy o to przesłuchanie. A brak przesłuchań odebraliśmy w ten sposób, że sąd nie ma wątpliwości i sprawa jest ewidentna. Przepraszam, że pisze niezbyt składnie, ale do tej pory nie jestem w stanie poskładać myśli. Dodam, że nie mieszkamy razem, ufnie czekaliśmy, że poukładamy sobie to nasze życie tak jak trzeba. Największym marzeniem są dzieci, a przecież nie młodniejemy... Mam jeszcze nadzieję. Mojego mężczyzny nie zostawię, będę go wspierać ile mogę, mam nadzieję, że wystarczy mi sił. Sama potrzebuje też wsparcia. Może jest tu na forum ktoś, kogo sprawa w II instancji rozpatrywana była "od nowa" i wszystko zakończyło się pozytywnie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zzaaggaa Napisano Grudzień 4, 2013 Prinzeska Czemu drugą instancję macie w Kr? Pierwszą i drugą instancję mam mieć w Tarnowie, na spotkaniu z księdzem-sędzią pytałam gdzie będzie sie toczyć II instancja, a on mi powiedział, że w Tarnowie. Od czego to zależy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Prinzeska 0 Napisano Grudzień 4, 2013 do zzaaggaa: sadem II instancji dla Tarnowa jest Kraków. Po pozytywnym wyroku w I instancji sprawa automatycznie jest przekazywana do Krakowa. nie wiem czemu ksiadz udzielil Ci takiej inf Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość haneczka123456 Napisano Grudzień 4, 2013 Zenku, moje pismo z II instancji wyglądało tak samo jak u Ciebie i dostałam potem dekret:) ale nie wiem czy tak ma w zwyczaju Warszawa, czy zwyczajnie nie było watpliwości....? czekaj cierpliwie, myślę ze dotrzymają połrocznego okresu. Prinzeska: nic nie jest przesądzone jeszcze! nie poddawaj się i bądz silna!!! dobrze ,że chcą badać jeszcze sprawę na swój sposób, lepsze to, niz dekret, który nie potwierdza I instancji!!!! oczywiście wiem, ze żal jest ogromny, bo nie mieliście wpływu na przebieg i sposób , w jaki toczyła sie I instancja, że brakowalo Wam wiedzy i że tak Was to uśpiło, ale ciągle jest szansa i to DUŻA!!! wzajemnego wsparcia Wam życzę i trwania w Waszej miłości. pozdrawiam wszystkich Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mkewa Napisano Grudzień 4, 2013 Zenekxxx . Ja już teraz tak bardzo tego nie przeżywam jak przy I Instancji. Czekam cierpliwie choć czasem mam chwile zwątpienia. Ale wierzę, że może będzie dobrze :) ale również ciekawa jestem odpowiedzi marzeny44 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mkewa Napisano Grudzień 4, 2013 marzena44 . Gdy tu zajrzysz proszę napisz czy w pierwszym piśmie już w tym co pytali o skład sędziowski i wzywali o opłatę to napisali że to będzie tryb zwyczajny ??? Bo ja tak to rozumiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość seminka13 Napisano Grudzień 4, 2013 do mkewa Witaj! Chciałabym się podzielić z Tobą informacją jaką uzyskałam dzwoniąc do sądu. Mianowicie Pan który odebral odemnie telefon (dzwoniłam aby zapytać się czy dotarło moje pismo i pieniądze) powiedział, że moja sprawa idzie trybem uproszczonym czyli poprzez wydanie dekretu (tak postanowił sędzia). Teraz moja sprawa trafi do obrońcy węzła małżeńskiego, który wyda opinię ( nie jest ona przekazywana już do mojej wiadomości). Przewidywany czas na rozstrzygnięcie to pół roku. Pozdrawiam Ciebie i też życzę Ci tego samego !!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach