Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielarnica

Bez przesady z zieloną herbatą

Polecane posty

Gość zielarnica

Preparaty zawierające stężony wyciąg z zielonej herbaty mogą być szkodliwe dla zdrowia. Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Missisipi odkryli, że zamiast przeciwdziałać powstawaniu nowotworów, wręcz im sprzyjają. Wyniki ich badań publikuje "Journal of Natural Products". Chodzi o codzienne zażywanie preparatów zawierających wyciąg aktywnych składników zielonej herbaty w ilości odpowiadającej setkom filiżanek dziennie. Taki silnie stężony ekstrakt podnosi poziom związku, który umożliwia komórkom nowotworowym przystosowanie się do warunków beztlenowych. (Na podst. Rzeczpospolita z dn.18.03.05 - BP)

Gość bardzo ciekawe
az tyle jej dzinnie nie pije :D

ja pije zielona herbatke ale okolo 2 kubkow dziennie wiec chyba zaden rak mi nie grozny:P no chyba ze ktos opija sie nia bez opamietania:P...

a istnieją aż tak stężone preparaty, które odpowiadają SETKOM filiżanek zielonej herbaty dziennie??? ja znam taki, który odpowiada 10-11 filiżankom. jakoś nie wierzę w 10-krotnie mocniejsze.

Gość dobra raba
No niestety ja kupilam buteleczke extraktu za ok 100 zl. Zaraz wyrzucam.

Gość a ja bym
bardzo chciała pić zieloną herbatę, ale nie mogę, jest mi po niej niedobrze :o Ciekawe dlaczego tak mam ?

Gość a ja bym
bardzo chciała pić zieloną herbatę, ale nie mogę, jest mi po niej niedobrze :o Ciekawe dlaczego tak mam ?

Gość herbaciana zielona
Zielona herbata parzona zbyt dlugo, wiecej niz 3 min, podraznia zoladek - jak twierdzi Tombak, no i dobrze jest wypic rano po umyciu zebow, bo dobrze dziala na szkliwo.

Gość R.a
wszystko w nadmiarze szkodzi, nawet witaminy

Gość soma
chyba te rewelacje są zdrowo przesadzone. Dwie tabletki z zielona herbatą ( tyle zaleca Herbapol i Olimp) to około 10 filiżanek, a to ponoć norma dzienna. tabletki zalecane są przy odchudzaniu, wysiłku fizycznym, a także jako przeciwdziałające przeziębieniom i miażdżycy. Jem te wyprodukowane przez Herbapol, są niedrogie, świetnie się po nich czuję, nie mam zamiaru rezygnować.

Gość greentea1
Herbaty zielonej nie powinno sie pic na pusty zoladek, bo garbniki w niej zawarte podrazniaja go i jest nam niedobrze. Nastepna sprawa to sposob parzenia. Jesli zalewacie herbate wrzatkiem i i nie wyjmujecie saszetki(lub nie odcedzacie lisci) przez 10 minut, to taka herbata wrecz szkodzi, a nie pomaga. Herbate zielona trzeba zalac woda o temp. 80C, nie wiecej. Czesto czytam, zeby zagotowac wode i odczekac 5 minut. Sprawdzilam i po 5 minutach woda ma nadal temp. powyzej 90C. Nie powinnismy takze dluzej zaparzac herbaty niz 7 minut. Najlepiej 4-5.