Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jewropa

KOMICZNE BŁĘDY JĘZYKOWE

Polecane posty

Gość czarna zlosliwa blomba
a ja pozwole sobie wytknac blad ORTOgraficzny --- prenumeracie - jesli dobrze pamietam, bo zdarzyl sie pare stron temu .... "nie nawidze " piszemy lacznie = "nienawidze" byl jeszcze jeden ale ktory nagle zapomnialam....

Gość a moze tak
ja mielę ty melisz on miele my mielemy wy mięlecie oni mielą ja mełłam ty mieliłes vel mełłes? on mielil vel mełł?? e, nie chce mi sie :D

Gość folre
do Floterki nie wiedziałam, że istnieje taki czasownik jak patrzyć raczej patrzeć

Gość a moze tak
To jeszcze raz :D my męłłliśmy wy męłłliscie oni męłłi No dobra, podaj jak jest poprawnie :)

Gość a moze tak
albo my mieliśmy wy mielieście oni mielili :D

Gość a moze tak
za szybko pisze, again my mieleliśmy wy mieleliście oni mielęłi, mieleli, mielili

Gość xxxxiiiixxxx
ale super topik:) a wiecie jak moja kolezanka kiedys mowila tak dlugo az zwrocilam jej uwage bo mje uszy nie mogly tego zniesc -otwore okno!!!!! zamiast mowic otworze okno:)dobre co a i jeszcze jedno mowi do dzis:( zrobie to ręcami!!!!! szok:( zrobie to rekoma:) pozdrawiam.

Ja mielę Ty mielesz On miele My mielemy Wy mielecie Oni mielą LUZIK :D Ja zmielę Ty zmielesz On zmiele My zmielemy Wy zmielecie Oni zmielą (no chyba że ja będę mleć itp.) Ja mełłam/mełłem Ty mełłaś/mełłeś On mełł/Ona mełła/Ono mełło My mełliśmy Wy mełliście Oni mełli (podobnie: zmełłam/zmełłem ...) Niezła jazda :) wg najnowszego PeWueNu.

Gość 1. floterka
FOLRE Ja cytowałam za słownikiem ortograficznym PWN. Widać forma patrzyć jest jednak formą poprawną (wbrew pozorom)

Gość kabanosek
moze to juz bylo nie wiem ale wkurza mnie uzywanie PÓŁTOREJ do wszytskich rodzajow bo jakiś tumok uslyszal poltorej godziny to juz jest poltorej miesiaca , poltorej roku etc!!!!!!

Gość dawno dawno temu w trawie
moja koleżanka z pracy mówi - chlopacy :P i jak coś opowiada to trudniejszych slów nie potrafi dokończyć tylko ucina w polowie :P

Gość gfjfyrkm
my mielemy a dałabym sobie rękę obciąć, że my mielimy

Gość a ja widzialam ogłoszenie
sprzedam działkę nad jęziorem :-)

Gość i jeszcze usłyszane w aptece
poprosze plajster z gazą

Gość usynała i wymietywała
to dialektalne. jak nosieła (nosiła). to nie błąd. to gwara.

Gość idę o zakład że i u Ciebie
znaleźć można jakieś naleciałości gwarowe.:) po prostu często sobie nawet nie uświadamiamy tego, że w naszej mowie potocznej one się zdarzają. dla zainteresowanych: http://hamlet.pro.e-mouse.pl/kont/index.php?id=dialekty0

\"Poszłem\" zamiast \"poszedłem\"= masakra No i jeszcze to okreslenie- \"chłopacy\"- okropne!! \"CHŁOPAKI\" sie mówi dziewczyny !! Pozdroski