Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jewropa

KOMICZNE BŁĘDY JĘZYKOWE

Polecane posty

zapalic żarówkę wolę zdrobnienia niż \" weź kur.a nie pierd.l \":D poprzez zdrobnienia mozesz pokazac ze taki ktos po 30 jest ci bliski a to tez wskazuje na rodzaj charakteru ale to moje zdanie ja lubie zdrobnienia

Wiele razy wytykacie bledy ludzi starszych ktorzy niewyksztalceni i nieobyci z nowymi slowami robia proste bledy (albo po prostu wynika to z ich pochodzenia, Kresy etc.), a ja podam przyklad slowa ktore strasznie mi sie podoba. Moj dziadek zamiast mowic \"jem sniadanie\" to mowi \"sniadam\". Swietne :) Podejrzewam ze to nalot z Niemieckiego- \"fruhstucken\"- jedzenie sniadania- jednym slowem \"sniadanie\" :). (sorry jesli slowo po niemiecku zle napisane, ale to nie jest moja specjalnosc :/). Dziadek pochodzi z Rzeszowa, nazwisko ma typowo rzeszowskie i rodzina polska. Ciekawe skad mu sie to wzielo? Z Galicji jeszcze?:)

Gość zapalic żarówkę
te tabletki na kaszel jeszcze da się wytłumaczyc, bo bierzesz je NA kaszel, zwalczasz kaszel tabletkami. Przeciw kaszlowi powinny być te które mu zapobiegają. Ale to juz takie moje wynurzenia

Ciocia Dobra Ortografia ale to juz są mega zdrobnienia:D ja nie lubie jak do mnie jakiś obcy facet zwraca sie zdrobniale bleeeh no i te zaczepki np na gg :o kapciuszki i ziemniaczuszki tez mnie dobijają :D

Gość jak sie mowi
ja tego nie UMIEM??

okej niech będzie z tym kaszlem;) Albo niom, com...

ja w rozmowie często słyszę błędy ale nigdy ich nie wytykam bo to sprawa każdego z nas w jaki sposób mówi nic mi do tego teraz piszę bo temat tego dotyczy:)

Gość need sombody
ja tego nie umim :P

Gość blink
Mnie do szalu doprowadza: 'wzias' alternatywnie 'wziasc'. Dodatkowo nie tak bardzo odosobnione sa przypadki uzywania tego wyrazu jako 'pomocnika' / 'rozpedzacza' w zdaniach np. 'Nie wiedzialam czy isc czy nie. Ale w koncu wzielam i poszlam tam.' / 'Wez sie!' / 'Wez sie odczep!' ???!!!! A przy okazji 'no' lub tez 'noi' nagminnie uzywane w zdaniach drazni mnie niesamowicie!

Najlepsze jest to, że ta moja fjuczer teściowa zawsze kończy na \"eczek\" (i to przynajmniej kilka razy dziennie). Dolać ci soczeczku? Spakuję ci boczeczek do domeczku. Przyszedł dziś listeczek od babci. Dołożyć ziemniaczeczków? Pójdę teraz do baneczku. Normalnie nic tylko się kulać po ziemi :D:D:D

\"Pisze\" zamiast \"jest napisane\" też już jest uznane za poprawne:) Nala🌻

przypomniało mi się jak Pawlak z komedii \" Sami swoi\" powiedział \" Nadejszła niepokomna chwila\" :D :D Ale to było fajne:)

albo sloganowe \" ale siara\" w sensie ale obciach ale wstyd moją mamę to doprowadzało do obłedu kto tak mówil ale siara:D

Jedna moja znajoma (28 lat) przysłała mi ostatnio maila. Myslałam że nie dobrne do końca: zamiast no = nio, zamiast co = cio, zamiast to = tio i UWAGA zamiast bo = BIO. Kurka jakbym czytała jakiś list przedszkolaka. Tragedia. w ogóle nie mogłam tego ugryźć :o A będąc przy tych nowych rzeczach: wkurzające jest to w jaki sposób dzieciaki (gimnazjum?) piszą w necie, na blogach cczy gdzieśtam: MnIeJ wIeCeJ w TaKi SpOsOOp PiSzOm i NaWeT Nie WiAdOmO 3 sPeCjAlNie pOpEłNiAjOm BłEdY oRtOgRaFiTsChNe :o

Gość zapalic żarówkę
cachareL - w sprawie zdorbnień, jasne nie mam nic przeciwko zdrobnieniom, jeśli się ich nie nadużywa. Jednak ktoś dorosły, kto przedstawia się obcej osobie w sytuacji służbowej: Jasiek, Zosia czy Krzysiek - nie pasuje mi i już. Tak samo jak próba zaprzyjaźnienia się ze wszystkim wokół. Np: telefon dzwoni w pracy: odbieram i przedstawiam się: Katarzyna J. A ty słodki głos ze słuchawki. dzien dobry Pani Kasiu, nazywam się tak i tak (pierwszy raz rozmawiam z tym kims i juz jestme Kasią) brrrrr

zapalic żarówkę zgadzam sie w 100% ale ja lubię do moich szczególnie tych duuużych kumpli mówić zdrobniale maciuś co tam u ciebie :)

Gość Oscylator
wyłanczać anussska 'pisze' to jest czas teraźniejszy - nie może być więc poprawne jeśli mówimy o czymś co jest już napisane