Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jewropa

KOMICZNE BŁĘDY JĘZYKOWE

Polecane posty

Gość a było już
O czym ty wogle do mnie rozmawiasz? Ostatnio usłyszałam: Nie mam w zwyczaju przepraszać, przepraszam ale taki już jestem.

Gość generalnie
^^

Gość zasłyszane w banku/autentyk
jakiś poważny biznesmen zamiast "in blanco" wyparował do pani z okienka z hasłem "inco blanco" :)

Gość łości zamiast ości
nicht zamiast nikt, każdy jeden - hehe jak każdy to nie jeden :D,

Gość zamiast powiedziec
będzie - bedzie nikt - nik... tak po wiejsku ;)

Czekać ZA czymś tam.... \"czekam ZA paragonem, czekam ZA wypisem ze szpitala\" Ale to taki wielkopolski urok ;-)

bo wy nie czujecie tej gwary ,wiejskiej ,miastowej,slaskiej,goralskiej,chcecie tylko pieknie mowic,ostatnio jeden zagraniczny gosc pyta mnie co znaczy po polsku ..nara.. i co to jest to nara,nastepny wyraz odlamu jezykowego,sobie wyobrazam jak ten gosc wychodzi z jakiegos waznego zebrania,podaje reke i zamiast powiedziec dowidzenia mowi ..nara..:)

Gość wikidailo
patrzalem

Gość ale gwara to też piękna mowa
przynajmniej dla mojego ucha jest piękna:)

Gość no bomba
przepraszam, że jednak wytkne komuś ale nie dziwię się że no "oo" broni tzw. gwar jeśli sama mówi do kogoś że jest daremny. Przeczytałem taką jej odzwyke na jakimś topiku i nieźle się uśmiałem. A tytuł tego topiku jest taki więc ludzie wymieniają co ich śmieszy lub irytuje. Mnie raczej śmieszy, ale wielu ludzi denerwuje zaśmiecanie polszczyzny.

Gość Rogalek
np 5 złotyk - zamiast 5 złotych kordła - zamiast kołdra a jak sie u Was mowi : druszlak czy durszlak - podobno obie wersje poprawne

Gość Rogalek
albo zasłyszane - ide sie okąpac - okąpe sie

znam człowieka który mówi \"wreście\" zamiast \"wreszcie\" \"drapiesca\" zamiast \"drapieżca\" \"kupywać\" - ten \"czasownik\" też słyszałam u mojego kolegi z pracy drażni mnie \"proszę panią\" - chyba że do tańca to rozumiem wkurza mnie jak ktoś za bardzo podkreśla końcówki \"ą, ę\"

\"pokładziona jest trucizna na szczury\" - hasło napisane na kartce wywieszonej w piwnicy :)

albo: idę sie położyć NA Oddział (szpitalny)i jeszcze \"ostatnio leżałam pod....Nowakie np.m(tu pada nazwisko lekarza prowadzącego daną salę na oddziale szpitalnym)

Od razu przepraszam za literówkę( może ten wyraz też zaliczymy do błęów językowych?) i użycie tak popularnego nazwiska :D

Pacjenta przyjmuje się do oddziału na nie na oddział ,chyba że gdzieś są łóżka szpitalne na dachu :) Pozdrawiam

Gość ostra szpilka
Tam DO GÓRY leży książka (pokazując na najwyższą półkę), zamiast tam na górze leży książka. Połóż to TAM DO GÓRY (zamiast połóż to tam na górną półkę). Byłem na DWORZU (zamiast na dworze). WESZEDŁEM. PIZZERNIA. NOM (w sensie "tak"). NIEM (w sensie "nie). Nie CHCEM. Kwiatuszek na parapeciku przy okienku pod słoneczkiem podlany wodeczką szybciutko przed robotką raneczko (błagam, nie zdrabniajcie tak często!!!). Pieniążki mam na buciki, te w sklepiku na rożku koło kinka...

Gość
Pani Aneczko, ja pędzę teraz do domeczku szybciutko wypić kawusię. W poniedziałeczek będę szła do pracki, to wpadnę. Całuski! AUTENTYCZNE

Gość gold-misteria
a znajoma powiedziala zamiast human - hujmen:)

Byłam w sklepie zoologicznym aby kupić jedzenie weekendowe dla rybek,a pani za ladą mówi do mnie-nie mamy takiego,ale niech się pani nie przejmuje...one PRZETRZYMIĄ !! :D

Gość znawcy hahahaha
nie wchodziłam dawno na ten topik, ale to co tu jest napisane to... szkoda gadać :o np. ktos piszacy, ze swetr jest formą niepoprawną, gdyz mowi sie sweter. Otóż obydwie formy są poprawne! Albo inna osoba, która wmawia, że powinno się akcentować na trzecią sylabę od końca... Ludzie jak już macie wytykać te wszystkie błędy, to przynajmniej sami ich nie popełniajcie (tak przy okazji) pozdrawiam

Coś nie miałam odwagi sprawdzać czy przetrzymią :) Pojechałam do innego sklepu i kupiłam ten pokarm.:D

Swetr jest formą niepoprawną podobnie jak podkoszulka mówi sie sweter i podkoszulek znawco