Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jewropa

KOMICZNE BŁĘDY JĘZYKOWE

Polecane posty

Gość Maziaaa
Podaje do wiadomości : swetr i sweter _ oba wyrażenia sa poprawne, rozmawiałam na ten tem z doktorem polonistyki

Gość nie mam zamiaru żeby....
uuuffff :D

Gość głośnik bez kabla
są dwa różne czasowniki: mielić i mleć- dlatego są problemy z odmianą. -używanie bynajmniej jako przynajmniej - rozejrzę się za butami - szłem - aha i jeszcze zbulwersować jako zdenerwować wrrrrrrrrrrrrr

Ja też się dołączę. Bardzo mi się podoba ten temat. :-) - pachło - zamiast pachniało - to mnie raczej bawi druga wersja - pachłam - przewróciłam się, padłam (ciekawe jak w tym wypadku wygląda rodzaj męski, pachł?) :-) drażni mnie bardzo: - to nie wyda zamiast to się nie uda - wykrąca, zamiast wykręca jak mi się jescze przypomni to dopiszę

paszczet zamiast pasztet dokładnie zamiast tak weteryniarz zamiast weterynarz :-D

Gość kokoijk
pamiętam jak byłam kiedyś w drogerii, stoje w kolejce za jakąś panią, ona oglada szminki i pyta się sprzedawcy: -a jest taki a taki kolor? a on -tera tego kolora nie ma, ale bedzie, zara bedzie bo dostawa zaraz ma być kobieta zbaraniała, a ja tak się zaczełam śmiać, że aż musiałam wyjść z tego sklepu

Gość congra
Dziewczyna ( w Sopocie, więc żadna to gwara) mówiła zamiast zamkniete - zaparte. Drzwi na balkon są zaparte, brrrr

Gość Sekcja Zwlok
Mnie drazni jak ktos mowi " naprzykladowo" ( nie wiem jak to nawet napisac,czy razem,czy osobno:P ) Kolejna sprawa : " Ja ide tamtendyk ... a Ty tendyk ? " :P Albo gubienie "ne" ... np. zamiast "pociagnelam" ,to " pociaglam" :D U Pawlaka to bylo urocze,ten dialog : - Rozbil pan bank ! - Ja ? Ja nic nie zrobil,ja tylko pociagnal :D A jeszcze taka anegdota .. Kiedys napisalam do kolegi,na gg : " znam to z autopsji" ... Jakas chwile sie nie odzywal ... za chwile pyta : " z czego?" ... ja mowie " z autopsji..." on do mnie : " a co to ?" .. ja mowie : " sprawdz w slowniku :D " ... Owszem,znalazl... ale zwrocil uwage tylko na jedno znaczenie tego slowa i w koncu pyta z ironia : " Znasz to z sekcji zwlok ?:O " :D

Gość wela
Tamtendyk, o raju !!!! heh

Gość i tak będzie cały czas
do drzemu i dżewa dorzucam dźwi

hehe nie chce mi sie czytac wszystkiego wiec sorrki jak sie powtorze;) zaczelo mnie smieszyc, chcoc wczesneij nei zwracalam na to uwagi i czasem tez tak moiwlam -ide ubrac buty albo slyszalam jak mowia - ide poscielac

Gość maruhuana
Wielu ludzi mówi " włanczać" zamiast "włączyć" i czasami już sama się gubię, jak jest poprawnie. :D

Gość A moja 3- letnia córka
na kołdrę mówi "zakryjka". Sama to wymyśliła. :)

Jestem pewna, że Dziadek ma rację gdy sobie śniada- to jest super, też chyba będę. Staropolskie. A słyszał ktoś \"mam coś w podobie\" ? Znaczy mam coś podobnego. Albo to- dla mnie kosmiczna bzdura -Jakie to jest za duże - jaki rozmiar Noga mi się podwinęła! :) A czy ta spódnica nie ma dziurów? - to w lumpeksie - nie ma dziurów -odpowiedż. Teren zamieszkały przez...:( Nienawidzieć - Kozidrak w jakiejś piosence A mazajkę na podłodze ktoś ma? Moja małżonka, mój małżonek, toż to perły :( Fieranki, piewnica. Po pociemku :)

Gość Swirek
Niezazbytnio tu zaglądacie :)

Gość smacznego
up up

Gość Mnie zastanawia
Zwrot [nie rozumię lub rozumię]

Gość może się dorzucę
Mój faworyt: MILE/MIŁO rozczarowany/rozczarowana :-O (ja) ssię bądź ssam oraz nagminne zastępowanie formy pojedynczej mnogą jestem kobietom (l. poj.), za to wielu kobietą (l.mn.) samobójcom samobójcą A taki delikwent z językową obsesją... czyżby purysta językowy? Pozdrowienia dla cacharel ;-) "śniadam" w ustach starszego pana wydaje mi się urocze:-)

Acha- wszędzie pisze AMEN A mówia ludziska AMENT Jak Boga kocham....Żenujące... Albo jeszcze tak z reliijnych na czasie niedługo: \"Wesołego Alleluja\"- czyli-tłumacząc na polski- Wesołego Bawmy Się... i co ?? Ja takich kartek nie kupuje, chocby były najładniejsze...

Gość congra
Wiśsi zamiast wisi - to mnie doprowadza do rozpaczy :(

Gość sprostowanie
Dosc zenujace jest wlasnie uzywanie zwrotów i bledne ich rozumienie :/ Ktos tu napisal: "Wesołego Alleluja"- czyli-tłumacząc na polski- Wesołego Bawmy Się..." Nie wiem kto wymyslil to glupie tlumaczenie ?? ?? No wlascie, to wszechobecne Alleluja - doslownie Hallelujah po hebrajsku znaczy - "Chwalcie Jah" (Jah - skrot od Jahwe/Jehowa). Wiecej mozna przeczytac na przyklad w wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Jahwe

Drewnianne, szklanne, wełnianne. Angrest. Wczoraj wykasowałam wszystko, a dzisiaj wkasowałam na nowo :) -przejęzyczenie

Nie jestem pewna czy ktoś o tym już wspominał - ale co powiecie na\" dzień jutrzejszy \" zamiast \"jutro\" .Jakże często używane często przez \"poważnych\"ludzi...

Gość o żesz
w miesiącu kwietniu (przeciez wiadomo że kwiecień to miesiąc) :P