Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jewropa

KOMICZNE BŁĘDY JĘZYKOWE

Polecane posty

Gość a tak na marginesie...
To w niezłych marginesach musicie przebywać, bo ja jakoś nie miałam okazji usłyszeć np. zwrotu: "ide się okąpać", "ja żem poszłą" czy "mielimy, poszlimy... niezle :o

Gość znawcy hahahahahah
no właśnie cachareL--> myslalam ze Ty przynamniej... ehhh.. Otóż swetr jest poprawne jak powiedział prof.Miodek, natomiast podkoszulka - masz racje, jest to forma niepoprawna... pozdrawiam Cie cachareL :) p.s najpierw sprawdzcie, potem się kompromitujcie (odnosnie niektórych wypowiedzi na temat akcentu itp, bo to juz jest podstawa!)

Nigdy forma swetr nie była akceptowana przez normę poprawnościową, co łatwo sprawdzić w słownikach poprawnej polszczyzny - - prof. dr hab. Mirosław Skarżyński Witam, Dziękuję za poprzednią odpowiedź i jak zwykle mam kolejne pytanie. Chciałbym się dowiedzieć, jak to w końcu jest z poprawnością słów poszłem, przyszłem oraz swetr. Czy są to już formy poprawne, czy się mylę? Pozdrawiam serdecznie. Pisze Pan tak, jakby Pan słyszał lub czytał gdzieś, że formy te są dopuszczalne. Nic nam o tym nie wiadomo. Wydaje mi się, że kiedyś nawet sam prof. Miodek twierdził, że formy te tak długo funkcjonują w języku polskim, że stały się dopuszczalne. Nie jest to prawdą? Trudno mi oceniać, co prof. Miodek miał na myśli - musielibyśmy wysłuchać całej jego wypowiedzi. Sądzę, że miał na myśli wyłącznie język mówiony, i to potoczny. W książce, gazecie, w liście (nawet w korespondencji prywatnej) wykszałcony użytkownik polszczyzny nie napisze \"poszłem\" ani \"swetr\", gdyż naraziłby się na drwinę. — Mirosław Bańko zdanie autorytetów :)

Gość wes_em
wiecie co, kiedyś napisał do mnie kolega przed jakąs tam imprezą: "Fajnie, rze będziesz to pogadamy" hehe nawet nie wiedziałam jak to przeczytać:P rozwaliło mnie :D

co jakiś czas Miodkowi przypisuje się pewne rzeczy kilka lat temu dementował nawet w TV ze nie uznał słowa \" zajebisty\" za powszechnie stosowane podobnie jest z tym sweterem :) jeśli poprawną formą był by swetr to musiałabym ci powiedzieć że ładnie wyglądasz w tym sweterze :P

Gość znawcy hahahahahah
a z którego roku jest ta wypowiedź..? Z tego co wiem... forma "poszłem" :o jest nadal niepoprawna, (i dobrze bo nawet gdyby bylo inaczej, nigdy nie powiedzialabym ...poszłeś- O zgrozo) natomiast swetr już pod koniec lat dziewiedziesiatych zostal uznany oficjalnie za forme poprawną. Lae trzeba w tym "siedziec: (że się tak kolokwialnie wyrażę). oczywisice ja autorytetem nie jestem...;)

Gość caszarel co ty gadasz
idąc za Twoją logiką to powinniśmy mówić jak ładnie Ci w tym podkoszulEku :O

Gość StarejDaty
I nie mowi sie o odziezy "ubieram bluzke" czy "zakladam buty", lecz "wkladam bluzke" i "wkladam buty". W dawnych czasach to sie konie do powozu zakladalo, a spodnie, bluzke czy buty wkladalo.

UWAGA!UWAGA! ogłaszam konkurs, ile widzicie błędów w tym fragmenice: \"Gdzie poszłeś? Nawet se dresa nie ubrałam\" Nagroda uścisk Pana Moderatora;P

Gość no wlasnie
nie wiem jak reszta, ale ja czuje sie swietnie w swoim podokoszuleku

Gość no wlasnie
no ale rozrozniajmy pewna subtelna różnice miedzy słwoem swetr a wiater :o

Gość wes_em
a mnie jeszcze denerwuje jak ktoś np mówi "co tu pisze?" przecież coś nie moze pisac tylko może być już napisane.. nie wiem czy ktoś tu już o tym pisał bo nie czytałam wszystkiego:)

Gość wikidailo
giertych w sejmie: "ekstraordynaryjny" - heheehe

język polski jest językiem żywym forma swetr mnie mierzi strasznie i jak ktoś chce niech tak mówi w końcu żyjemy w wolnym kraju jeden powie ja żem ubrał swetr na podkoszulkę bo wiater wiał i poszłem w nim do kościoła inny powie ubrałem sweter na podkoszulek bo wiał wiatr i poszedłem do kościoła proste :)

Gość no wlasnie
to jest denerwujace, niestety wiekszosc ludzi tak mówi :o nastemne "gdzie idziemy"-nagminne, aż wstyd przyznać, ale czasem i mnie zdarza sie z rozpedu tak powiedziec. dziwi mnie dlaczego niektorzy ludzie nie potrafia odmieniac poprawnie przez przypadki, osobyitd.. np bardzo czeste puść mi sygnałaitp

teraz to przegielas , nadal uparcie agitujesz za tym że swetr jest niepoprawny, a potem (jaka forme poprawna) napisalas ubrałem sweter. Ubrać to mozna sie. Co najwyzej włożyć :o:o

Gość no i co i co i co i co
ktos sie zawstydził?

Gość no nie za bardzo
sweter rózniez sie wkłada, ubrać się można

Gość wikidailo
czyli wychodzi na to ze sweter mozna wkladac:)

Ubrałem spodnie” – mówią w Małopolsce, norma ogólnopolska przewiduje tu użycie czasownika włożyć, a nie ubrać. Niektórzy zamiast włożyć wolą założyć, ale tradycyjnie nastawione wydawnictwa poprawnościowe akceptują to tylko częściowo. Nowy słownik poprawnej polszczyzny informuje, że założyć można krawat, okulary, kolczyki i plecak, a płaszcz, sukienkę, garnitur i buty trzeba włożyć. Różnica między jednym a drugim nie została ściśle określona, a czasem może być kłopotliwa (por. hasło ubrać, rozebrać, włożyć, założyć w Małym słowniku wyrazów kłopotliwych, gdzie problem poddałem głębszej analizie). — Mirosław Bańko, PWN

Gość w kazdym razie ubrac
sweter to niepoprawne stwierdzenie:o

ubrać sweter nie, ale ubrać sweter NA podkoszulek? ubrać się w sweter jest poprawne. Mimo wszystko nie będę stosować NIGDY formy ubrać się w swetr :o

Gość plplplpl
moja koleżanka w pracy- nauczycielka:) tez jest niezła oto jej powiedzonka: zaraz bedzie obiadzik lub: samochod ma ściesany tył:) i to pani z mgr przed nazwiskiem...

cachareL, to słowo to \"purysta\", według mnie \"może się dorzucę\" ma rację:) akurat \"proszę panią\" jest poprawne - proszę - kogo? co? - panią congra, a dlaczego uważasz, że ta dziewczyna w Sopocie nie mogła mówić żadną gwarą? (mowa o słowie \"zaparte\", zamiast \"zamknięte\"). fraszka82, ludzie nie tylko MÓWIĄ \"wreście\", ale i piszą! Zapis fonetyczny tego słowa często zdarza się forumowiczom na kafeterii :O aż mnie wygina, kiedy to widzę:O a \"byłem na dworzU\" to błąd? o kurczę, szok! co do słowa \"swetr\" - to ja całe życie myślałam, że to niepoprawne, a wy mi tu... i jeszcze jedno - proponuję od ziarna odsiać plewy i wytykać błędy, a nie regionalizmy. gwara jest urocza:)

ruda małpa dzięki wielkie męczyło mnie to nawet dziś myślałam :) też uważam, że gwara ma swój urok :) co do proszę pani to jeszcze się upewniłam i Proszę panią powiemy wówczas, gdy jakąś panią o coś prosimy, natomiast zwracając się do niej powiemy: proszę pani. A więc: Proszę pani, bardzo panią proszę o spokój. pozdrawiam :) moje dziecko cały czas mówi "proszę panią" dobija mnie to :)

Gość okąpac wykape sie
to kielce sie tu kłaniaja;-) chyba??