Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miksia

intercyza jest juz w trakcie ślubu?

Polecane posty

Gość bzdura kompletna
i tak jest wasze, obojętnie, 50/50, 75/25 czy 100/0 - jeśli kupione w trakcie małżeństwa. wyjścia są trzy: 1. intercyza 2. wynajem tego mieszkania i kupno większego za pieniądze, które sobie uskładacie (wtedy macie dwa mieszkania i luzik) 3. kupno mieszkania w określonym stosunku własności PRZED ŚLUBEM. albo ryzyk fizyk - a nuż małżeństwo się uda ;-) wybieraj i powodzenia!

Gość bzdura kompletna
sorry, źle się wyraziłam - w punkcie drugim wy macie jedno mieszkanie, a ty masz dwa - swoje stare i wspólne nowe :-)

Gość miksia
intercyzy nie chce przed ślube bo mąz pomysli ze nie ufam i bedzie nieciekawie. Ryzyk fizyk jednak. W trakie prania wyjdzie:P Moze bedzie dobrze? moze faktycznie wynajmie sie to mieszkanko. Albo 50/50mimo iz dam więcej. Strace duzo. :(

Gość miksia
no tak ja mam swoje jedno i pół drugiego nowego:P. Moze faktycznie tak najlepiej? albo zostawię stare a niech on kupi nowe na siebie za swoje pieniązki a i tak i tak bedzie to tez moje mieszkanko nawet jak on wtedy da 100/0:P

Materialistka!!!!! Wychodzi za mąż a tylko myśli jak tu nie stracić na tym interesie! Jakby Twój przyszły mąż był w innym położeniu i mógł dołozyć więcej i chciałby podpisać z Tobą intercyzę, to byś mu zarzucała, że Ciebie nie kocha, nie ufa Ci i jeszcze przed ślubem myśli o rozwodzie! Sama taka jesteś. Czy to, że dajesz więcej naprawdę Cię tak zrujnuje? A jak po ślubie kupicie pralkę i on da więcej to też spiszecie papierek, że w razie rozwodu pralka jest Jego??????? Zastanów się, bo jeśli kochsz tego człowieka, to może niema sensu myśleć o rozwodzie? To może zadziałać jak samospełniające się proroctwo!

Gość miksia
nie krzycz , śłyszę cię:P Kobieta musi dbac o siebie i o przyszłośc, facet da sobie rade kobieta nie koniecznie. zakumała?:P

Gość miksia
ja o rozwodzie nie myslę. raczej o tym ze kiedys to on mnie np zostawi. Pozatym nie czytas zuwaznie wszystkiego. Nie bede się powtarzac ze to nie koniecznie chodzi o mnie. To topic do rozmów a nie mój przykład życiowy. :P

Gość z rozeznaniem
bzdura nie znasz się kompletnie... przecież nie sprzedajesz mieszkania na piękne oczy- MASZ UMOWĘ... po latach możesz zrobićwycenę RZECZOZNAWCY!!!!!!!! jeżeli chodzi o zmianę wartości... dzić kosztuje 400zł, bo ROBIŁAM w sprawie udziału mojego w mieszkaniu rodziców po śmierci taty!!!!

Gość bzdura kompletna
ale o czym ty piszesz w ogóle??? i co - w umowie sobie napisze, że dała na mieszkanie 130 tys. a on 40 tys i myślisz, że po rozwodzie dostanie tyle, ile włożyła? w małżeństwie bez intercyzy jest wspólność bezudziałowa - słyszałaś o tym? przy rozwodzie przechodzi we własnosc ułamkową i zawsze jest domniemanie 50/50. można dochodzić tego, że dało się na mieszkanie więcej, ale to, czy dostanie więcej, czy nie, to jest decyzja sądu, a nie jej! i żadna umowa sprzedaży tego nie zmieni! najpierw się doucz, potem rad udzielaj.

Gość z rozeznaniem
sprzedała mieszkanie.... za 130 tys powiedzmy...i ten udział w następnym jest jej... po latach następuje zmiana wartości... więc kwota może się różnić... ale przy rozwodzie- jeżeli przyniesię tamtą umowę SPRZEDAŻY PANIEŃSKIEGO MIESZKANIA- zostanie to uwzględnoine przy podziale majątku! prościej już nie umiem!

Gość z rozeznaniem
Wspólnota małżeńska - wspólnota majątkowa. W chwili zawarcia małżeństwa powstaje miedzy małżonkami wspólnota majątkowa, która obejmuje ich wspólny dorobek. Należą do niego środki i rzeczy nabyte w trakcie trwania małżeństwa przez oboje małżonków lub przez jednego z nich, tj. wynagrodzenia pobrane za pracę oraz inne usługi świadczone osobiście, dochody uzyskane w czasie małżeństwa z majątku wspólnego, a także majątku odrębnego. Majątkiem odrębnym każdego z małżonków jest to, co posiadał przed zawarciem małżeństwa. W jego skład mogą wchodzić różne dobra, na przykład : nieruchomości - mieszkanie, dom, działka, gospodarstwo rolne, ruchomości - samochód, wyposażenie mieszkania, przedmioty służące wykonywaniu zawodu, jeśli zostały kupione ze środków należących do majątku odrębnego, pieniądze - oszczędności oraz kwoty uzyskane jako odszkodowanie za uszkodzenie ciała lub rozstrój zdrowia (z wyjątkiem renty, która wchodzi w skład majątku wspólnego), przedmioty służące zaspokajaniu potrzeb osobistych (odzież, sprzęt sportowy, biżuteria, jeśli w trakcie małżeństwa nie kupiono jej jako lokaty kapitału, nagrody za osobiste osiągnięcia, prawa autorskie, prawa twórcze wynalazku, wzoru, projektu racjonalizatorskiego. Majątkiem odrębnym są też dobra otrzymane w czasie małżeństwa przez żonę lub męża w darowiźnie lub przez dziedziczenie, a także dobra nabyte ze środków uzyskanych w zamian za wymienione wyżej. Co to jest intercyza? Intercyza to umowa majątkowa, którą mogą podpisać małżonkowie - przed ślubem i po zawarciu związku - aby uregulować swoje stosunki majątkowe w sposób najbardziej odpowiedni dla siebie. W intercyzie małżonkowie mogą: ustalić miedzy sobą rozdzielność majątkową, wyłączyć ze wspólnego majątku niektóre jego składniki. Włączyć do wspólnego majątku swój dotychczasowy majątek odrębny. Inaczej mówiąc - mogą umówić się, jaka część majątku będzie wspólna, a jaka odrębna.

Gość bzdura kompletna
no właśnie o tym piszę... i też prosciej już nie umiem. jeśli będzie rozwód, to ona musi przedstawić dokument sprzedaży mieszkania i udowodnić, że te środki poszły na zakup nowego - równie dobrze mogła je przechlać. i wtedy DECYZJĄ SĄDU może być inaczej określona własność wspólnego mieszkania - ale wcale nie musi! to juz nie jest zależne wtedy od małżonków! i wcale nie anstępuje automatycznie!!! automatycznie wyłącznie za pomoca spisanej intercyzy.

Gość z rozeznaniem
dlatego trzeba myśleć... najlepszy dowód to zwykły przelew bankowy... wystarczy zachować... ja trzymam razem z umową i po kłopocie! dowód jest...

Gość z rozeznaniem
ps sorry ja nigdzie nie napisałam... że "automatycznie"... tylko, ze sąd "uwzględni"

Tak trochę bardziej obok tematu, niż w jego głównym nurcie, napomknę, że mam koleżankę, która wyznaje zasadę: jeśli mąż będzie w gorzej sytuacji majątkowej - podpisują intercyzję, jeśli w lepszej - ona poczuje się urażona propozycją intercyzy. Na szczęście to tylko koleżanka, a nie towarzyszka życia.;)

Gość z rozeznaniem
kurcze mnie dziwi taka kalkulacja... a jak koleżanka podpiszę tę intercyze... a później mąż wygra w totka ;) generalani w mojej rodzinie panuje inna zasada... a mianowicie robić tak aby ja najmniej rodzina jako taka była narażona na koszta i kłopoty ( z podatkami, spadkami itp)... a we wnątrz jesteśmy honorowi i rozliczamy się po swojemu... każdy wie co jest czyje nie zależnie od tego na kogo jest zapisane... np. teraz moja mama ma na siebie moje akcje, a firma mimo, że właściwie moja, jest zarejestrowana na męża bo on jest zameldowany w województwie o większej stopie bezrobocia i w związku z tym mamy większe ulgi...

Gość psipsi
Przypadek życia: on i ona bez ślubu. Kupuja mieszkanie pół na pół jest w kacie ale ona dała znacznie mniej. Zostawiła go i rząda połowy pieniędzy. On chce dac to co wniosła - ta mniejsza część. Ona rząda połowy bo tak mówi akt. On jest oburzony i walczy aby dac tylko to co dała. Ona swoje. On chodzi po prawnikach. kwity są na ich oboje, akt na ich oboje na pół , przegrał z nia. Ona wygrała i dostała połowe mimo iz dała mniej. Co o tym powiecie?

Gość psipsi
wydaje mi się ze nie wolno tak ufac . W małżeństwie to chyba inaczej bo wspomniany przypadek - nie było małżeństwo.

Gość z rozeznaniem
to raczej zależy od ludzi...zaufania... nie od legalizacji związku...

Gość psipsi
ale ta dziewczyna miała racje? podpisała pół na pół i on nie miał prawa rządac by godziła sie na wzięcie tyle ile dała. Mogła a le nie chiała. Podpisała i tyle. jak uwazacie?

Gość z rozeznaniem
wiesz jeżeli jest umowa w której jest pół na pół... to są w pierwszej kolejności, bierze tę umowę... nie wiem, może gdyby facet wykazał, np celowe wprowadzenie w błąd... no, że onaz zamierzała, go oszukać, na tej umowie, miał dowody wpłat i super adwokata... to może... ja nigdy nie miałam z takim przypadkiem do czyniena więc ekspertem nie jestem... ale z tego co wiem, jeżeli się ktoś pod czymś podpisuje... to znaczy, że zgadza się na warunki tak zapisane... czyli pół na pół... cóż trzeba czytać umowy, a najlepiej konsultować z radcą prawnym, zanim się coś podpisze!

Gość psipsi
rachunki i kwity na ich oboje są więc on przegrał. Nie było mozwy o tym zamierzonym oszustwie.chociaż. tego nie wiem jak naprawde czuła.

Tu nie mozna mówić o racji. Nie znamy ich sytuacji. Nie wiemy kto więcej zarabiał i czy przez lata wspólnego zycia dysponowali wspólnym kontem... Powinna, nie powinna? To pytanie też o kwestie moralne. Słowo jego przeciwko aktowi własności i jej słowu? Sąd mógł tylko tak rozstrzygnąć spór. Jeśli w akcie było pół na pół to dzieli się pół na pół.

Gość psipsi
chodzi o to ze on mówił - przynaj sie ze dałs mniej, dam ci to co dałaś, a ona swoje ze niewazne ile dała , mogła nie dac nic.Pół na pół tak jak w akcie. a czemu ma byc stratna? głupia by była jakby sie przynała i chciała mniejszą część wziąść. Pisze na pół to chce na pół:P

Gość psipsi
nie byli miałżeństwem i razem nie mieszkali nigdy. kupil razm mieszkanie jako chłopak i dziewczyna.

Gość z rozeznaniem
nie jestem prawnikiem... a taka sprawa na pewno wymaga poznania szczegółów przez FACHOWCA moim zadniem wykazanie zamierzonego oszustwo to byłaby jedyna szansa tego faceta... ale to już przestępstwo- takie oszustwo... postępowanie karne, lata procesów i i tak nie widomo, czy to by coś dało... LEPIEJ CZYTAĆ DOKŁADNIE UMOWY ZANIM SIĘ JE PODPISZE!

Gość psipsi
ufał jej i wierzył ze będa razem. Niechciała juz go.

Gość z rozeznaniem
kurcze ja czasem na prawdę nie wiem na czym ludzie to swoje zaufanie opierają... dla mnie dochodzi się do niego poprzez lata... wzajemnego sprawdzania się w trudnych sytuacjach...