Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miksia

intercyza jest juz w trakcie ślubu?

Polecane posty

Gość z rozeznaniem
zgadzam się, że baz przesady... po co się w ogóle łapać za słówka? a ja zasze podkreślam "moim zdaniem"- a chyba posiadanie własnego zdanie to nic złego... ale tak do merytorycznej dyskusji... dla mnie osobne konta, poza tym, że są wygodne- z powodów o których pisałam wyżej, mają dla mnie też inne zalety: - większe poczucie odpowiedzialności za własne wydatki- (np, jak bym mi się zdażyło 0 na koncie- to od razu poczuje, że coś robię nie tak- i szybko to skoryguję, jakby została tam pensja męża byłoby to mniej wyraziste dla mnie), -większa odczuwanie własnych sukcesów finansowych- i wiążąca się z tym większa motywacja do pracy no i do oszczędzania! - brak możliwości takiej głupiej rywalizacji ty sobie kupiłeś- to je też sobie coś kupię- niby dziecinne, ale nie jedna koleżanka mówiła mi "a kupię sobie tą bluzeczkę- a co mąż- sobie fundną bilety na mecz- to mnie się też coś należy", -większa swoboda w podjmowaniu codziennych decyzji... wiem ile mam i ile mogę wydać...

Gość majaaja
duzo napisaliscie o intercyzie ale mojego przypadku dla ktorego ja chcialabym zawrzec intercyze nie znalazlam. nigdy nie myslalam o podpisywaniu intercyzy, bo wydawalo mi sie to zbedne. jednak zwiazalam sie z facetem , ktory jest rozwiedziony , ma dzieci. planujemy slub. i wlasnie z tego powodu chce podpisania intercyzy. mojemu sie to niezbyt podoba, ale ja po prostu boje sie ingerncji jego bylej, jego dzieci w to co bedzie nasze. pomimo podpisania tego papierka chce , razem chcemy by wszystko bylo wspolne. mamy nawet jedno konto. chcemy byc razem i nie w glowie mi rozwod z nim i spisywanie intercyzy w razie jesli mielibysmy sie rozwiesc. chce ja spisac wlasnie ze wzgledu na jego przeszlosc i jego zobowiazania. mysle , ze intercyza w niczym nam nie przeszkodzi a i ja o przyszlosc bede spokojniejsza. nie wiem czy dobrze robie , czy to ma sens. ale tak czuje , ze warto intercyze podpisac. moze ma ktos podobne doswiadczenia wiec moze sie wypowie.

Ja też związałam się z rozwodnikiem z dziećmi i to był powód dla którego podpisałam intercyzę, niestety jego dzieci są materialistycznie wychowane i mam obawy co do ich roszczeń w przyszłości, dlatego swoje dobra które wniosłam do związku musiałam zabezpieczyć, tak na wszelki wypadek.

do miksia Przeczytałam tylko 1 stronę i więcej nie czytam bo już nie mogę. Jeszcze nie wyszłaś za mąż a już myślisz o rozwodzie?? Żal mi tego twojego ewentualnego przyszłego męża bo jesteś wg mnie strasznie wyrachowana i nie wiem dlaczego chcesz wyjść za mąż, przecież jeśli ma się takie podejście do faceta to o żadnym uczucie wg mnie nie może być mowy!!!

Baba05 Twój autorytatywny ton świadczy o twojej cisnocie. Nie pouczaj innych bo nie jesteś nieomylna a każdy ma prawo postępować jak chce.

Gość milemi
jestem za intercyza

Ja sie zgadzam z autorka topiku, bo dlaczego niby ma robic prezenty czlowiekowi, ktory kiedys moze ja zostawic, oszukac, skrzywdzic. Nigdy nic nie wiadomo i trzeba sie zabezpieczac na przyszlosc, bo potem bedzie za pozno!!

są ludzie i ludziska , ja miałam intercyzę ale kawełek ziemi kupiłam przed intercyzą i to za pieniądze moich rodziców teraz jestem w trakcie rozwodu ja złożyłam pozew i to z winy męża i mam wielki problem , połowę działki kiedyś darował mi aktem notarialnym więc ja stałam się właścicielką tej ziemi i pobudowałam na tej ziemi dom a teraz on walczy nawet o mój dom swój majątek odrębny spieniężył i wyprowadził się do kochanki a w Sądzie założył mi sprawę o odwołanie darowizny, ponieważ stwierdził że jestem niewdzięczna powinnam się godzić na ciągłe poniżanie mnie i nie powinnam składać pozwu do Sądu. swoje mieszkanie zostawił pierwszej żonie i synowi do mnie się wprowadził to ja go zatrudniłam w swojej firmie bo nawet nie miał prawa do zasiłku. jestem wykończona psychicznie po prostu chce mnie i dzieci okraść nie liczy się z nikim i niczym . ZłODZIEJ

Miksia Popieram Twoją koncepcję, jest mądra i dalekowzroczna. Nie dam rady przeczytać wszystkich postów, ale konkretna odpowiedź jest taka: Intercyzę najlepiej zawrzeć przed ślubem, tzn. podpisać u NOTARIUSZA obustronne oświadczenie, że z chwilą zawarcia małżeństwa nie powstanie wspólnota majątkowa. Wtedy majątek, który każde z was wnosi, pozostaje jego prywatną własnością (do czego intercyza nie jest konieczna) oraz wszelki majątek nabyty w trakcie małżeństwa ma oddzielnych właścicieli (to coś dla Ciebie!). A więc wynagrodzenie za pracę, rzeczy nabyte w drodze kupna, darowizny czy spadku - trafiają do Ciebie lub męża oddzielnie. Jeśli w trakcie małżeństwa zechcecie złożyć się na mieszkanie, to jako wspólnicy zawieracie na tę okoliczność umowę notarialną, określając procentowe udziały we współwłasności. Życzę Ci powodzenia w przekonywaniu narzeczonego oraz rodziny, bo intercyza jest u nas mało popularna. Ja osobiście uważam że warto, byś postawiła na swoim, nawet za KAŻDĄ cenę. Wklejam link: http://www.wesele.amr.pl/artykuly.php?artykul=31