Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Buczyna

CO mozna robic w lesie?? Zapodawać pomysły!!

Polecane posty

Jestem znów, choć nie w lesie byłam. - W lesie można sobie zabłocić buty i to błoto później patyczkiem wybierać z rowków podeszwy. - W lesie nawet żaba może wskoczyć na głowę. - Można sobie jeszcze poskakać przez rowy i rzeczki, jeśli sie nie chodzi ścieżką.

Buczyna moj chlopak jest lesnikiem, ale jakos nigdy od niego i od innych nie slyszalam ze las moznasiac :) bhahahahaha

:) Hehe, taaa..lasu sięnie sieje..sam rośnie... Sadzi się czy sieje- zalezy jak się to nazwie.. Żaba na głowę?? Hmm... Ale z butami to masz rację...

Siać a sadzić, co za różnica? W końcu forma:\" las sadzę, pielęgnuję i tnę\" nie brzmi tak literacko jak \"las sieję, pielęgnuję i tnę\"

Z ekstremalnych rzeczy to mozna kogoś \"wywieźć do lasu\" i zakopać tam jego zwłoki :P Tylko drzewa będą niemymi świadkami...

Na las czasami można tylko patrzeć, zwłaszcza na Buczynowy :) Las Dwa razy w roku jest taki szczególny, wczesną wiosną, gdy wyrasta z dywanu białych kwiatów, i złotą jesienią, gdy tonie w swych rudościach.

W lesie w okolicach Pieńska kiedyś piłam 🖐️ A swoją drogą to chyba jest tam troche tych pozostałości z czasów wojny, widziałam z pociągu jakieś wysokie betonowe konstrukcje wyzierające zza drzew, ale nie wiem dokładnie co to było :o Poza tym w lesie można przeczekać burzę, nie wiem czy to do końca bezpieczne, ale wole to niż stanie na polu, gdzie od razu poraziłby mnie piorun :o

W lesie można spotkać skamieniałe worki z cementem, które po Niemcach zostały. Można spotkać zdziczałe koty, które zapuściły się całkiem daleko od ludzkich osad. A burzę faktycznie można przeczekać, choć nie jest to za dobry pomysł. Raz siedziałam pod skałą, a raz pod świerkiem. Świerki są w ogóle bardzo fajne, bo nie da się pod nimi zmoknąć.

Hihi- super jesteście:D A pan od pomnika cudowny:D Owszem- las się sadzi, ale czasem i sieje z siewników- albo z odnowienia naturalnego drzewa lekkonasienne.. Meandry nauki... Ja nie jestem tu od wymądzrania się, tylko czytania:) Jak ktoś chce szczegółów z hodowli lasu, to zapraszam na wykłady;) Pozdrowionka dla lesników A teraz apodawac dalej prosze:D

Worki z cementem można spotkac w l-ctwie Niedźwiedź w zachodniopomorkiem;)

Hihi, nie iwem gdzi ejest Brynek.. Gdzie jest?? :) Ja jestem ze Szczecina tej ;)

Te worki z cementem to w dużych ilosciach są w górach Sowich też, i pewnie w wielu innych lasach, a na Jurze w jednym lesie ze 20 lat temu można było wygrzebać ludzkie kości sprzed II wojny

w lesie mozna jeszcze wywinac niezlego orla jak sie zachaczy o jakis korzonek, a najlepiej to go wywinac prosto w pokrzywy:)), a poza tym to mozna dmuchnac choinke na swieta:P(zawsze sie umawiam z miejscowym lesnikiem na wycinke ale pomazyc o przestepstwie mozna :)) ) no i mozna strasznie tesknic za ta cisza i spokojem jaki tam panuje;)

Może to był grzybi morderca? Nie zbierał grzybów tylko je niszczył. Albo może użyli takiej przenośni, bo przyczyniał się społecznie i niszczył halucynogenki?

W lesie można zbijać bąki Można tupać na jaszczurki, żeby szurały sprytnie w trawie. Można szukać dzidek na kiełbaski i ... można bardzo ostrożnie chodzić między konwaliami i zrobić sobie mały bukiecik, tak, że nawet śladu nie ma.

W lesie tradycyjnie już można sobie nazbierać grzybków, i w kwietniowe sobotnie popołudnie można sobie tych grzybków zjeść, co też czynię. Natomiast w niedzielny kwietniowy poranek można sobie zjeść poziomkowy dżemik z własnoręcznie uzbieranych pewnego upalnego czerwcowego dzionka leśnych poziomek.

Gość domy z betonu
można oddychać ...... kocham las

Gość w kwietniu nie ma grzybów

Gość wycinacz suszek
Dle mnie to las jest najtańszym miejscem zbobycia opału, mam tu na myśli sposób całkowicie legalny w porozumieniu z leśnikiem. Ale trzeba sie trochę... napracować . Niedzwiedz czy Niedzwiedziska chyba są blizej Gryfic niż Golczewa ?

jeszcze mozna 1 odpoczac 2 odstresowac sie 3 pobyc samotnie - opcja druga we dwoje i nikt nie przeszkadza(no chyba ze lesniczy ma jakies ale :)) ) 4 niemyslec

Generalnie to jest tak, że grzyby są cały okrągły rok, tylko ludzie ich nie zbierają. Ja zbieram latem i jesienią, suszę, mrożę, marynuję, i zjadam np. w kwietniu. Sok z brzozy - chyba tylko na początku maja, nacina się brzozę tak, żeby pojawił się sok, poniżej trzeba przywiązać pojemniczek, do którego przez parę dni będzie spływać. I trzeba dobrze zapamiętać miejsce, musi być w miarę ukryte, by ktoś nie zgarnął Ci tego skarbu przed Tobą.

Nożem, ale nie powiem Ci jak głęboko, na pewno nie bardzo płytko, trzeba pamętać też, by po całej operacji tą dziurę zatkać, podobno jest jakaś specjalna maść zamykająca odpływ.