Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alex 123

Kiedy zacząłyście brac tabsy i czy ja juz powinnam??

Polecane posty

Gość anii
Prawie na 100% w moim odczuciu nie powinnaś brać tabletek.

więc ja też nie powinnam?? proszę o argument pierwszy raz miałam w wieku 16lat i do wiadomości: CZASY SIĘ ZMIENIAJĄ

Gość alex123
dlaczego?

Pigułkę biorę od 16 roku życia, mimo, że znacznie później rozpoczęłam współżycie. Żyję i czuję się dobrze, w tym w dużej mierze dzięki pigułce. Czy powinnaś brać, może odpowiedzieć Ci tylko i wyłącznie lekarz. Po odpowiednich badaniach. I najlepiej jakiś mądry, który nie odfajkuje Cię, zakładając, że jesteś młoda, zdrowa, to i możesz. ani taki, który uważa, że pigułka to trucizna, a seks grzech śmiertelny. Podstawowy warunek , to miesiączkowanie od conajmniej 2-3 lat.

Gość anii
To jest moje zdanie i mam do niego prawo. Po prostu dla mnie nie konfortowa sytuacja kiedy codziennie biorę jakąś tabletkę i do końca nie wiem, co w niej jest. No chyba, że masz bardzo nieregularne i bolące okresy, no to wtedy czasami trzeba brać tabletki. Widzę, że już jesteś zdecydowana prawie na tabletki. Jak zaczniesz je brać, to daj znać na forum, ok? Po raz kolejny doceniam Twoją dojrzałość jak na tak młodą osobę.

Gość alex123
nie ma sprawy dam znać!A tak na marginesie to mam bolące miesiączki szczególnie 1 i 2 dzień

Morgaine Ty to rozumiesz :) cieszy mnie to :) Alex powodzenia

Gość anii
Znam osoby, które jak zaczeły brać tabsy od razu odżyły, przestały się panicznie bać ciąży, przestały mieć bolące okresy. Znam też osoby, które ciągle zmieniają rodzaje tabletek, bo żadne im nie pasują, psychika im szfankuje( są ciągle rozdrażnione), fizycznie czują źle np.plamienia. Także jak ze wszystkim, to zależy do organizmu :)

no właśnie, niech Alex spróbuje.Lecę , papa :*

Gość anii
papa :)

Gość cy
nie jestem pewna na 100% czy powinnaś. Ja raczej uważam, że gum jest do koloru do wyboru i jezli facet grymasi to niech żałuje. Ty nie wiesz czym ryzykujesz. Może niczym. Może pajączkami na łytkach w wieku lak 40 (ale pewnie myslisz, że nigdy nie będziesz mial 40 lat) ale może nie. Bo nikt nie wie czy to jest przyczyną. Może dretwieniem rak w weku 30 jeśli palisz - to nawet sugeruje ulotka dołaczona do tabletek-chodzi o kopoty z krążeniem. Ja brałam od 16 roku zycia. Traz mam pajączki i od 10 lat drętwieją mi ręce w nocy. Może to predyspozycje a może nie. Poczytaj ulotke dołaczoną do tabletek. Pajączki i zdrętwiałe ręce to nie wszysko. Widzisz co ci może grozić? Prezerwatywy nie mają takiej ulotki bo stosowanie jej niczym nie grozi. Jednak jeśli z jakiegos powodu uważasz że jego grymasy są wazniejsze to bierz hormony bo nie ma nic gorszego niż dzieko, którego nikt nie chce. Ono będzie za to płacić uraem psychicznym do końca swego życia. Zestaw świdomośc człowieka, że nikt go nie chce z ogromnym pajączkiem na łydce i zdrętwiłą ręką i od jutra zaczniesz łykać podwójna porcję. Tylko pomyśl przez chwilę dlaczego on się nie przejmi tak jak ty nie wkłada naraz dwóch gum. To nie jest tak ryzykowne jak łykanie chormonów. Powiedzmy sobie szczerze: to jest wogóle nie ryzykowne. Ale Twój facet nie

Gość cy
ja nie uważam, że 16 latka nie ma brać tabletek niech bierze jesli nadal żyje w moich czasch (mam 40 lat) i ma do dyspozycji gumy marki stomil i odczucie, że to wstyd kupowac gumy. Czsy się zmieniją. Dość zacofanych twierdzeń facetów że to kobieta ma się zabezpieczyć

Gość cy
reeva czasy się zmieniają! Moneły czasy gum marki Stomil kupowanych w aptece ukradkiem. Mineły czasy twierdzeń facetów że za zabezpieczenie odpowiada konieta. Czy ty masz 4 0 lat? Czy Ci ktoś to wytłumaczył co ma 40 lat i jest facetem męskim-+szowinistą?

Gość anii
Dla mnie bardzo pozytywne jest, to że myślisz Alex bardzo rozważnie o zabezpieczeniu. Pamiętam do tej pory wielkie zdzwienie, kiedy dowiedziałam się, że moja koleżnaka, która miała wtedy około 20 lat zaszła w ciążę do tego pozamaciczną. Dziewczyna wzór, mądra, ułożona, dobra rodzina. Chłopak wręcz ją zmusił do seksu i robili, to bez żadnego zabezpieczenia!!! i oczywiście niedługo po rozpoczęciu wspołżycia ciąża.Zero wyobraźni i ona niby była dorosła, szczyt nieodpowiedzialności..

Gość anii
Do Cy. Alex nie pisała, że chłopak ją zmusza do tabsów. Zrozumiałam, że to jest w dużej mierze jej dezycja żeby zacząć brać tabsy.

Alex, poczekaj jeszcze troszkę z tabletkami... Nie ma sensu faszerować się od 16 roku życia tabletkami...Tym bardziej że (tak myślę) nie współżyjecie ze sobą regularnie. pigułki to nic dobrego dla naszego organizmu - a w szczególności dla tak młodego organizmu jak Twój...przecież on jeszcze dojrzewa. Ja dostałm tabletki od lekarza jak miałam ok 18 lat - wcześniej nie chciał mi zapisać/i jestem tej Pani bardzo wdzięczna. Terza mam przerwę 4miesięczną w przyjmowaniu tabletek i poważnie zastanawiam sie czy już nie dac sobie z nimi spokoju.... kiwik 22

Lepiej brac tabsy niż zajśc w ciaze w tak młodym wieku :) tylko w twoim wypadku to chyba czeka cie wizyta u gina razem z mamą :)

NIE STRESOWAC DZIEWCZYNY! idz do ginekologa i jeszcze raz mowie zrob badania TWOJ WYBOR juz wiesz jakie moga byc konsekwencje wracajac do raka:na ulotce moich Novynette pisze ze dzieki nim zmniejsza sie prawdopodobienstwo na zachorowanie na raka szyjki macicy he????

Gość najpierw powiem
reeve prosze nie nazywaj mnie glupia, tylko dlatego ze wyrazilam swoje zdanie, bo sama wychodzisz na glupia, nie umiejac dyskutowac...moglabym cie i ja nazwac idiotka, ale tego nie zrobie........... moge ci tylko pogratulowac... wytrzymalosci na to swinstwo... ale jak powiedzialam= twoja i innych sprawa... co w siebie pakujecie...natomiast wiekszosc ginekologow powie, ze sa dobre, bo tak ich ucza na szkoleniach firmy produkujace tabletki ...oraz niektorzy ginekolodzy dostaja dobra kaske za ich propagowanie... jesli zaineteresowalybyscie sie tym glebiej od podszewki, wiedzialbyscie moze cos wiecej.... mama znajoma pracujaca w Holandii w pewnym instytucie gdzie robia na ten temat badania...stad moje informacje .......nie wysalam ich sobie z palca