Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

djmarta

zero chemii - domowa pielęgnacja/ naturalne domowe kosmetyki

Polecane posty

Tutaj wpisujcie przepisy na domowe maseczki, peelingi, oklady, naturalne sposoby leczenia tradziku i inyych chorb. Zastosowanie ziol, olejkow aromatcznych do pielegnacji ciala itp. Przede wszystkim, zeby bylo naturalnie, bez chemii a przy okazji tanio:)

Peeling śmietankowy Opakowanie kwaśnej śmietany mieszamy w proporcji 1:1 z cukrem. Jest to połączenie peelingu enzymatycznego (kwas mlekowy) z mechanicznym (kryształki cukru). Bardzo nietrwały - trzeba zużyć od razu. Peeling z solą Morza Martwego Dwie łyżki oliwy mieszamy z garścią tej soli, która ma silne działanie odtruwające i jest bogata w cenne dla skóry minerały. Trwałość 3 tygodnie. Można też natrzeć ciało samą solą. Peeling kawowy Składniki takie same, tylko sól zastępujemy fusami zaparzonej kawy. Trwałość 2 tygodnie.

Gość wiem ze
bratek jest na tradik. Mozna kupic w aptece, kosztuje jakies 3,5 zlotego.

Gość do autorkii
taki topik już istnieje. po co zaśmiecasz forum.

to przyjrzyj sie uwaznie, tamten topik jest o naturalnych kosmetykach ale kupnych, wiem bo jestem z nim na bierzaco a mnie chodzi o takie domowe sposoby na pielegnacje skory.

Gość malojka
właśnie pije od miesiaca skrzyp polny który latem sama zbierałam, tylko nie mogłam się przybrać do jego parzenia ;) tabletki z niego są dosyć drogie, a ja piję w naturalnej postaci i odziwo od lat tak lekko nie czuam sie na przedwiosniu, przesilenie wiosenne lekko znoszę :) na mnie działa i na cere, włosy, rewelacja

Gość przecież ziele skrzypu
to dobre jest na nerki

aha..na trądzik polecam też kąpiele z dodatkiem olejków np.sandałowego i podobno też inhalacje są dobre;) Czytałam też,że niektórym pomagają drożdze,maseczki z drożdzy i picie drożdzy z mlekiem.Rzeczywiście to chyba pomaga. Polecam też olejek rycynowy jako odżywka do rzęs(robią się po nim dłuższe i mocniejsze).Tzrzeba mieć szczotke od starego tuszu do rzęs i nakładać tą szczoteczką-olejek-na rzęsy.Olejek też pomaga,gdy mamy wyszuszone np.farbowaniem włosy. Jest też coś takiego jak urynoterapia(ale o tym jest osobny topik),też niektórym pomaga:)

malojka a jak przyrzadzasz ten skrzyp? sa jakies proporcje czy na oko? Znacie jakies dobre domowe maseczki?