Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marfefka

NPR - za i przeciw

Polecane posty

Gość kesaa
Czy myślicie, że wiele dziewczyn wpada stosując npr?

jeżeli stosują poprawnie to o wpadke jest naprawdę trudno:) Sama już ponad rok stosuję NPR :)

Ja od maja 2006r., bez żadnego doświadczenia, po odstawieniu tabletek. Nawet nie byłam blisko;)

Gość hippp
a czy zawsze jak sie mierzy temp, to jest tylko jeden taki spadek i gwałtowny skok, czy w drugiej polowie cyklu tez moze byc ponownie, -bo ja tak mam. Moj wykres jest smieszny. Najpierw w polowie cyklu wszystko jasne a potem dalej gory i doliny..:(

Gość hipop
podnoszę!

hippp - wpadnij na 28dni - tam możesz obejżeć wykresy dziewczyn...powiem Ci że każdy jest inny :D Ja np. nie mam takich spadków przedowulacyjnych ale tempki mam w miare stabilne. Są też dziewczyny których wykres ma górki i doliny - ale jeżeli prowadzą już jakiś czas obserwacje to wiedzą że taka już jest ich \"uroda\" i nie przyjumują tego z niepokojem

Gość hipop
mam nadzieje ,ze z czasem sie naucze. Patrze z taką zazdrościa na pary ktore to stosuja od lat z powodzeniem. Są tacy wolni od wszelkiej chemii i celebrują każde zbliżenie.

Gość helka85
Hej, ja slyszalam ze te metody dzilaja tylko jak ktos prowadzi regularny tryb zycia, jest zdrowy i wszystko ma jak w zegarku. W przeciwnym razie te metody moga zawiesc! Ja bym nie zaufala, chyba bym w portki narobiła przed każdym zblizeniem. Z naturą sie nie wygra.

Gość hipop
tak myslisz? a probowalas?

Gość A ja mam 19 lat
Mam chlopaka od ponad roku, i jeszcze nie zdecydowalismy sie na wspolzycie, nie chce sie stresowac polki co niczym wiecej jak matura... Tabletki bralam juz jakis czas temu ale ze wzgledu na cere... Dbajac o moje zdrowie, polki co postanowilam zaczac mierzyc temperaturke... I polki (a mierzyc zacczelam zaraz po okresie) moj wykres wyglada jak pasmo gorskie!!! Raz jeste temperaura (ok 36,8) a za nia 36,5 i tak w kolko

Gość hero
podobno i taie da sie jakos zinterpretowac, tylko musisz sie nauczyc. Moj wykres tez nie jest tak zupelnie jasny dlatego postanowilam siegnac po ksiazki i poradniki

Gość A ja mam 19 lat
POlki co postanowilam na razie pomierzyc przez kilka cykli.. Mierze wrecz z zegarkiem w reku i to jest przynajmniej te 7 mkin a jak widzialam takie niskie to wkladalam jeszcze na 2... Albo strzepywalam i sprawdzalam jeszcze raz... Ale boje sie ze na studich i tak bede musiala siegnc do talbletek CHociaz i tak chcialam sprubowac mierzenie tewmperaturki wraz z prezerwatywami a w czasie owulacji nie wspolzyc Nie jestem gotowa na dziecko, chociaz je bardzo kocham... I musze miec pewnosc ze niezajde w ciaze Polki co mam 100% pewnosci :(

Gość A ja mam 19 lat
czsami mi sie wydaje ze moze jestem jakas dziwna :( Zamiast szalec kozystac z mlodosci a pozniej sie martwic

19 tko - nie mierz dwa razy to nic nie da - pamiętaj o stałej porze po minimum 3 h snu

Gość A ja mam 19 lat
Wiem ze nic nie da. chcialam tylko sptawdzic bo bylam zszokowana takimi skokami temperatury myslalam z za krotko inne miejsce czy cos

Gość A ja mam 19 lat
Ja nawet przy termometrze uzywam komputera Juz taki zboczeniec ze mnie zepisanie nie kojarzy mi sie z dlugopisem tylko z klawiatuura.. Rano odkladam termometr na polke a po poludniu jak siadam na kompa wpisuje do excela temperaturke, on mi rysuje dalej wykresik, a ja strzepuje termometr :P

19lat - a czytałaś w ogóle na temat tego, w jaki sposób dokonuje się pomiarów, obserwacji? na czym polega analiza? Nie piszesz zbyt dokładnie o tym, w jaki sposób, kiedy mierzysz, więc ciężko coś więcej powiedzieć... Samo to, że masz skoki temperatury jeszcze nic nie znaczy - pytanie o której godzinie mierzysz, czy jest to stała pora, czy potem (mimo wahnięć) da się zaobserwować wyraźny skok. Poza tym, cierpliwości - na naukę i poznanie własnego organizmu daj sobie conajmniej 3 cykle:)

Gość hero
pani wonka jak dlugo stasujesz te metody? Szybko sie nauczylas? I jestes pewna ich skutecznosci?Nie boisz sie?

Pisałam na górze tej strony, że stosuję od maja 2006r. Czytałam na ich temat od grudnia 2005r. ale nie stosowałam, bo brałam tabletki i najpierw musiałam ustalić z lekarzem, czy mogę z nich zrezygnować. Nie wiem, czy szybko się nauczyłam, co dla Ciebie znaczy\"szybko\"? Moim zdaniem pewnych rzeczy się nie przyspieszy, bo możesz być super obkuta z teorii i poznać ją w dwa dni, a jak się przyjdzie zmierzyć z własnym ciałem, to i tak trochę czasu upłynie, zanim zobaczysz, jaki masz śluz, czy temp. jest raczej stabilna, czy wręcz przeciwnie, jak długo trwa cykl po owulacji, jaki wysoki masz skok itp. i na to moim zdaniem potrzeba paru miesięcy. W metodach naturalnych jako kobietę doświadczoną opisuje się taką, która stosuje metodę od 6 m-cy do roku. Jestem pewna ich skuteczności. Nie boję się teraz i nie bałam się wcześniej.

Gość hero
Takie wypowiedzi jak Wasze dają mi nadzieje ze ta metoda naprawde dziala. Mam nadzieje ze odważe sie kiedys na seks bez prezerwatywy. Bardzo bym tego chciala. Choc tak wiele sie slyszy o zawodnosci tej metody.. Skad takie sprzeczne opinie??

Gość alla87
ja uważam ze te metody są bardzo zawodne i nie wart sie w to bawic, no chyba ze ktos chce dzidziusia.

Gość A ja mam 19 lat
mierze dopiero pol cyklu wiec cudow sie nie spodziewam Sporo sie naczytalam jak mierzyc wiec raczej rbie to dobrze Zaraz po przebudzeniu, nim sie rusze z lozka... zazwyczaj kolo 6.30 A spac chodze kolo 23... I raczej prowadze w miare staly tryb zycia A mierze pochwie ok 7-9min

Gość hoppp
i wierzysz w te metody?

Wierzyć to można w św. Mikołaja - kwestia skuteczności danej metody wynika z badań, wystarczy poczytać. Właściwie stosowana metoda termiczno-objawowa daje indeks Pearla bliski temu, jaki osiąga się stosując tabletki. 19lat - to wystarczy pomierzyć parę cykli w takim razie, żeby zobaczyć co jest grane. Powodzenia życzę.

Gość hero
wiecie czego najbardziej sie boje, tego ze te pomiary nie bedą zawsze wiarygodne. Tak jak teraz- mam 37,3 i katar z nosa wiec juz jakaś infekcja, czasem chodze na imprezy ,pije alkohol ,tancze do bialego rana, jak wtedy stosowac te metody?

Gość helka85
te metody sa tylko dla pan ktore nie zarywaja nocy, nie piją alkogolu i maja maly temperament- nie dla mnie. Hero- juz lepsza dla ciebie bedzie gumka niz te cale pomiary skoro lubisz balowac.

Gość hero
balowac to może dużo powiedziane, raz na 2 miesiące gdizes wychodze, bo częsciej nie mam czasu:) Myslisz ze przy stosowaniu tych metod naprawde trzeba miec szczegolnie spokojne i uregulowane życie?

Gość hero
podnoszę

Nie uważam, żeby tak było. Jesli wychodzisz raz na dwa miesiące, to raczej wątpię, żeby to miało zasadniczy wpływ na Twój organizm. Jeśli ktoś w sposób stały ma \"nieuregulowany\" tryb życia, i np. wstaje o róznych porach, podróżuje itp. to jeśli jest to stan constans, to organizm go jako taki traktuje. Poza tym, jeśli mowa o zakłóceniach typu: choroba, leki, alkohol... nikt Wam nie powiedział, że to wpływa również na skuteczność każdej innej metody?