Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama damiana

termometr na wywołanie kupki?

Polecane posty

mały nie robił kupki 4 dni (3 tygodnie ma) teściowa stwierdziła ze trzeba mu wsadzić termometr wodbyt. Czytałam ze czasami sie tak zdarza u dzieci karmoinych piersią, ze nie oddają długo stolców i nie ma co panikować, ale mały sie preżył, puszczał gazy i płakał wiec sie w koncu zgodziłam. Kupkę oczywiście zrobił. Potem gdzieś przeczytałam że nie powinno sie tak robić. Dlaczego?

Oczywiście, Grudniowa Mama ma całkowitą rację, że nie wolno pomagać dziecku w wypróznieniu, bo się mięśniówka \"rozleniwia\" i mozna też uszkodzić ten delikatny nabłonek. Ale - raz na jakiś czas- jak widzimy, że Bobas się męczy - można mu delikatnie porażnić odbyt właśnie termometrem. To raczej nie spowoduje \"uzależnienia\" Ważne, aby to się nie stało regułą. Pomaga też masowanie brzuszka, ciepłe okłady albo więcej mleczka (karmiąca mama może zjeść 1 suszona śliweczkę)

Za często nie ale raz po raz.Ja zamiast termometra smarowałam oliwką patyczek do ucha to znaczy jego końcówkę z wacikiem i delikatnie samą końcówkę wkładałm w odbyt i gdy póścił gazy dawałam spokój.Niestety musiałam tak robić przez kilka nocy z rzędu ale potem dałam spokój bo nie chciałam przedobrzyć i było ok.

i ja też podpisze się pod tymi słowami grudniowej mamy. Jeśli już chcesz maluszkowi pomóc to mozesz kupić jemu herbatke z wyciągu koperka włoskiego pomaga na wypróżnienie,są takie dostępne od 1 miesiąca życia w granulkach

Gość przeminiki
ja tez jestem za tym ze nie wolno maluchowi wsadzac termomerta w celu zrobienia kupki ja karmie piersia i tezmielismy problem z zaparciami lekarka powiedziala ze maly na piersi powinien zalatwiac sie chociaz raz dziennie i kazala podawac syropek lactuloscum nie ma on dzialania przeczyszczajacego tylko pobudza prace jelit , mowila zeby ni8e bylo klopotu z zaparciami przepajac malucha woda mimo ze karmie tylko piersia a jesli by to nie pomoglo mialysmy wprowadzic soczek jablkowy (maly ma 3 miesiace ) wg starej szkoly.ale wszystko sie unormowalo

Gość przeminiki
a ja kupilam herbatke rumiankowa i jak nie ma kupki to podaje i tez jest ok

można dac dzidzi wodę z glukozą,na 100 ml wody 1 łyżeczkę.Polecam,u nas to zdaje egzamin.A co do termometru to ja czasami jak widzę,że mała się męczy bardzo i nic nie pomaga to włoże termometr ale to tylko czasami.

Można mu zaszkodzić termometrem i dziecko się nauczy, że pomaga mu się zrobić kupkę. Ale czasem jest poważne zatwardzenie i wtedy jest problem. Wówczas warto mieć pod ręką czopki glicerynowe. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Polecam bardzo gorąco.