Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

edek z fabryki białych kredek

CZY ktoś zna się na WOK-ach????????????

Polecane posty

Chciałbym kupić WOk, ale tu zaczynaja się schody - jedni twierdzą, że najlepszy jest żeliwny, inni że pokryty teflonem, a spotkałem sie z opinią, że tak naprawdę najlepszy jest ze stali RDZEWNEJ, bo tylko t bo tylko taka pozwala na wypalenie ochronnej powłoki węglowej (stal kwasowa, tak zwana nierdzewna ponoć kompletnie się nie nadaje). Natomiast żeliwne są zbyt grube, a naczynie musi być wystarczająco cienkie by się szybko nagrzewało. Jeśli ktos ma doświadczenia i zna się na tym - proszę o opinię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wok to fajna rzecz
ja też chcę wiedzieć... ja mam w domu taki zwykły z marketu za 20-30 zł od jakiś 2 lat i jestem zachwycona i nie wiem z czego on jest... jedyny mankament to że od jakiegoś czasu wok lezy po umyciu w szafce i nachodzi rdzawym czy pomarańczowawym nalotem... co to może być? teraz myslę o kupnie woka do swojego domu i nie wiem jaki kupic, znowu ten za 20-30 zł można za kikla miesięcy wymienić na nowy... a jest swietny bo nic nie przywiera i szybko się robi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ok. – może źle się wyraziłem – nie ma teflonowego WOK-a ale to z czego jest wykonany i czym pokryty a czym nie, to już inna bajka – znalazłem np. WOK który jak patelnia jest pokryty wewnątrz teflonem, inny jest z samego żeliwa, jeszcze inny ze stali szlachetnej nierdzewnej a kolejny z cienkiej stali rdzewnej – każdy ze sprzedawców mówi że jego jest najlepszy. A skąd mam niby wiedzieć, który mówi prawdę? Dlatego was pytam. A to kilka uzasadnień dlaczego ten a nie inny jest lepszy: żeliwny pokryty jakąś warstwą- Specjalna 5-warstwowa konstrukcja doskonale akumuluje i utrzymuje wysoką temperaturę. Cały Wok jest zabezpieczony przed rdzewieniem oraz posiada specjalną żaroodporną warstwę zapobiegającą przywieraniu potraw (naturalną, nie teflonową!). żeliwny bez warstw naczynie to jest zrobione z samego żeliwa nie jest pokryte żadnym teflonem ani innym świństwem (...)nie jest pokryty żadnymi stopami żelaza , samo czyste żeliwo czyli samo zdrowie i wieczne używanie no i stal rdzewna tu opis jest najdłuższy ale najbardziej trafia mi do przekonania. Jednak sprzedawca twierdzi że WO NIE MOŻE być z żeliwa. I tu zgłupiałem wracając do kraju zakupiłem w Niemczech piękny, reklamowany, żeliwny (grube dno podtrzymujące temperaturę i oszczędzające gaz naczynie), z powłoką teflonową. Po prostu szczyt techniki. Po powrocie przystąpiłem do gotowania z pomocą jakiejś opisującej dania z woka książeczki. Jakież było moje zdziwienie gdy wciąż, zamiast tych pozostających ciągle w pamięci chińskich przysmaków, uzyskiwałem jakieś rozgotowane pomyje. Minęło sporo czasu zanim wertując kilogramy literatury doszedłem gdzie popełniałem błąd. Smak prawdziwych chińskich dań wymaga odpowiednio krótkiego czasu gotowania i wysokiej temperatury. Do tego poszczególne składniki musza się nieco przypalić. Mała ilość oleju, szybkie obsmażanie a składniki zwłaszcza warzywa nie mogą zdążyć puścić soku przy gotowaniu. Wok nie może być żeliwny, i nie może mieć powłoki teflonowej. Te warunki spełnia wyłącznie naczynie wykonane ze stali, jak najbardziej rdzewnej bo tylko taka pozwala na wypalenie ochronnej powłoki węglowej (stal kwasowa, tak zwana nierdzewna, kompletnie się nie nadaje). Musi to też być naczynie wystarczająco cienkie by się szybko nagrzewało wystarczająco duże by już ugotowane czy usmażone produkty odłożyć na brzeg woka. Naczynie musi mieć też delikatne wytłoczenia nie pozwalające na ześlizgiwanie się odłożonych produktów. Płaska cześć dna powinna być jak najmniejsza, tylko taka by dało się woka postawić na kuchenkę, bo gdy powierzchnia dna jest zbyt duża to wok zmienia się w zwykła patelnię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wok to fajna rzecz
edek moj wok z marketu jest najlepszy... wg tego co napisałeś powyżej... i wg mnie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Edek podejrzewam,że sprzedajesz takie woki jakie chwalisz. A fe. Myślałam,że potrzebujesz rzeczywiście porady i jej udzieliłam. Tylko żeliwny bez żadnych pierdół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No wiesz Alanka? Jak możesz mnie podejrzewać - mogę ci powklejać linki tych aukcji na allegro, z których powyższe opisy zaczerpnąłem - rzecz w tym, że jedna z tych aukcji kończy się dzisiaj, więc odpowiedzi osób znających temat są jakby pilne - musze szybko się zdecydować - a opinie jak widzisz różne. Podejrzewanie bliźnich to jest dopiero fuj, ale ci wybaczam ponieważ odpowiedziałaś na moje pytanie choć nie musiałaś przecież. Pozdrawiam Eduaro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ok sorry Edek. Podałeś tak wyczerpujący opis ,że myślałam ,że chcesz coś swojego przemycić. Jeszcze raz przepraszam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie szkodzi Alenko - podałem te opisy jako cytaty różnych sprzedawców - być może nie dość wyraźnie to zaznaczyłem. Tak naprawdę to są kopie fragmentów opisów aukcyjnych, ale że są tak odmienne chciałem się po prostu poradzić właśnie osób, którym nie zależy na tym żeby mi coś sprzedać, a więc w miarę obiektywnych. Myslę, że gdybym chciał sprzedawać woki, to zacząłbym od tego że mam do sprzedania taki-to-a-taki i ewentualnie wdałbym się w dyskusję dlaczego ten mój uważam za lepszy - jak widzisz ja nie dyskutuje tylko podkreślam, że nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Ale to miło z twojej strony że przeprosiłaś i dziękuję ci za to - bo nie każdy to potrafi :) 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość congra
wok to fajna rzecz----> czemu chcesz kupować następny wok skoro masz ten najlepszy??????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wok to fajna rzecz
bo wyprowadzam się od rodziców i mama mi nie odda tego woka, musze sobie kupić taki sam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Alussja
no to jaki w końcu wok powinien być? żeliwny czy żelazny? Może ktoś próbował oba i ma porównanie? albo jest tu jakiś kucharz wietnamski czy inny Azjata???????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koń polski
co to jest w ogóle Wok???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tachikaze
patelnia chińska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zlew i woda
ja kupilam ciezki zeliwny w kuchniach swiata a czy kiedys chinczycy mieli teflon....litosci...orginalny nie bedzie teflonowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zlew i woda
i co tu duzo gadac...b szybko sie nagrzewa mimo swych gabarytow...i trzyma cieplo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 0pompi
Powiedzcie może ktoś zna jakąś witrynke gdzie można kupić oryginalny kuty chiński wok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Buuuka
Ja mam z Ikei za 60 zł - Ikea Skanka. Jest świetny! Brak zastrzeżeń. W komplecie jest pokrywka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Buuuka
A i wyprodukowany jest we Włoszech.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Buuuka
Teflonowy, oczywiście. Z tego wszystkiego zapomniałam dopisać tam u góry, a to przecież ważna informacja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pompi
tutaj zamieszczę troszkę wiadomości na temat WOK'ów http://balcer.wordpress.com/2007/04/25/chinskie-woki/ Zmam taką witrynkę gdzie można kupić prawdziwe ręcznie robione chińskie WOK'i... niestety nie polska :( http://cgi.ebay.com/Hand-Hammered-Iron-Wok-double-loop-34cm13-KWWP34_W0QQitemZ370226433907QQcmdZViewItemQQptZCookware?hash=item5633370f73#ht_4736wt_986

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja mam zeliwny
ciezki, kupiony w sklepie z orientalna zywnoscia... nagrzewa sie bardzo szybko!!!!!!!!!!!!!!1... po myciu dokladnie wycieram i delikatnie smaruje oliwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość www.PrzepisyChinskie.pl
Witam serdecznie, Strona na której można kupić oryginalne chińskie woki to: www.PrzepisyChinskie.pl Znajdziecie Państwo artykuły kuchenne oraz spożywcze. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mirranova
kupiłam porządny wok w stylowej zastawie z zewnątrz pokryty białą emalią silikonową, ze stalową chromowaną, przynitowaną do korpusu. Cena 219zł Średnica: 28 cm Wysokość: 7,5 cm Głębokość: 7,1cm Gotuje idealnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zmęczona żona
A ta stylowa zastawa to sklep stacjonarny czy internetowy? Też szukam jakiegoś, ale u mnie w sklepach mają tylko teflonowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mirranova
stylowa zastawa to sklep internetowy- stylowazastawa.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość www.PrzepisyChinskie.pl
Witam Serdecznie, Prowadzę sklep internetowy z orientalną żywnością oraz artykułami kuchennymi. Mamy w naszym asortymencie woki ze stali węglowej ( prawdziwe chińskie), jeśli mają Państwo pytania związane właśnie z tymi wokami chętnie udzielę rady. Mail : sklep@przepisychinskie.pl Pozdrawiam Arkadiusz Horoszczak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gumisia18
O matko kochana, to ja już nie wiem jaki mam kupić! Od 2 tygodni chodzę za tym WOK-iem Jedni że w markecie kupili za grosze i są mega zadowoleni. Inni że to musi być gruby żeliwny. Gdzie indziej przeczytałam że powinien być cienki ze stali węglowej... Że powinien się szybko nagrzewać, inni mówią że wolno... Zdecydujcie się...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pan_julian
Ostatnio się wypowiadałem w podobnym temacie, jednakże na innym forum. Najlepszy wok, to wok żeliwny. Podróżowałem po Wschodzie i zauważyłem, że tamtejsi kucharze najczęściej używają grube woki żeliwne. Ale co oni z nimi robią! A raczej co oni NA nich robią! Śniadanie, obiad, kolacja, deser i podwieczorek.. i wszystko jednakowo pyszne i chrupiące. Ja w domu używam taki oto : http://www.stylowazastawa.pl/produkt/2864/wok_silit_tao.html I jestem bardziej niż zadowolony. Jednak następnym razem gdy będę sobie tak podróżował, zakupię wok na tamtejszy targu i zobaczymy czy to magiczne woki, czy to tamtejsi kucharze mają niesamowity dar i talent.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gumisia18
A jak z tymi WOK-ami jeśli chodzi o kuchenki gazowe? Myślę nad kupnem takiego: http://dukapolska.com/katalog-produktow,produkt,gourmand-wok-zeliwny i nie wiem czy będzie się nadawać do mojej starej kuchenki. Ona ma chyba z 10 lat. Czy może oszczędzić sobie zachodu i kupić sobie taką: http://www.zadowolenie.pl/preference-wok-c6501952-28-cm--,38421?prt=69&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-12&utm_content=38421#nclid=ba51b37c2e62cf77bb66ab232d4a873a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×